• Οικονομία

    Golden Visa: Έως και 1 εκατ. ευρώ το όριο επένδυσης για Αττική, Μύκονο και Σαντορίνη

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Ριζικές αλλαγές στο μέτρο της Golden Visa ετοιμάζεται να φέρει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς παρατηρείται «έκρηξη» ενδιαφέροντος από πολίτες τρίτων χωρών. Πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν μέτρα που θα περιορίζουν την Golden Visa στην χώρα μας και παράλληλα, θα αυξηθούν τα όρια για να γίνονται ουσιαστικότερες επενδύσεις.

    Πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν πως στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξηθούν σημαντικά τα όρια επένδυσης σε ένα ακίνητο ώστε να αποκτάται η «Χρυσή Βίζα».

    Οι ίδιες πληροφορίες ανεβάζουν τα ποσά ακόμα και στο 1 εκατ. ευρώ, καθώς όπως αναφέρουν η Ελλάδα παραμένει «φθηνή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

    Παρότι η Χρυσή Βίζα χορηγούνταν αρχικά για πέντε έτη, πλέον η νομοθεσία προβλέπει ότι διατηρεί την ισχύ της όσο ο δικαιούχος κατέχει το ακίνητο. Μετά από μερικά χρόνια, μάλιστα, ο ιδιοκτήτης λαμβάνει αυτόματα την υπηκοότητα για τον ίδιο και την οικογένειά του.

    Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν λίγους μήνες αυξήθηκε το όριο επένδυσης για ένα ακίνητο από τις 250.000 ευρώ (ίσχυε για ολόκληρη τη χώρα) στις 500.000 ευρώ για συγκεκριμένες και ιδιαίτερα δημοφιλείς περιοχές της χώρας, ενώ στις υπόλοιπες έχει παραμείνει στα επίπεδα των 250.000 ευρώ.

    Επίσης, πλέον, δεν μπορεί κανείς να αποκτά π.χ. δύο ή και τρία ακίνητα χαμηλότερης αξίας προκειμένου να καλύπτει το ελάχιστο όριο των 500.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει π.χ. δύο ακίνητα των 125.000 ευρώ, ώστε να αγγίξει το όριο των 250.000 ευρώ.

    Το όριο των 500.000 ευρώ ισχύει για το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, δηλαδή σε περιοχές που παρουσιάζεται πολύ υψηλό ενδιαφέρον από ξένους, για να πάρουν την «Χρυσή Βίζα».

    Στην πράξη, το αυξημένο όριο ισχύει για τους εξής δήμους:

    Κέντρο Αθήνας:

    ·         Αθηναίων

    ·         Βύρωνα

    ·         Γαλατσίου

    ·         Δάφνης – Υμηττού

    ·         Ζωγράφου

    ·         Ηλιούπολης

    ·         Καισαριανής

    ·         Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας

    Βόρεια Προάστια:

    ·         Αγίας Παρασκευής

    ·         Αμαρουσίου

    ·         Βριλησσίων

    ·         Ηρακλείου

    ·         Κηφισιάς

    ·         Λυκόβρυσης – Πεύκης

    ·         Μεταμόρφωσης

    ·         Νέας Ιωνίας

    ·         Παπάγου – Χολαργού

    ·         Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού

    ·         Χαλανδρίου

    Νότια Προάστια:

    ·         Μοσχάτου – Ταύρου

    ·         Καλλιθέας

    ·         Παλαιού Φαλήρου

    ·         Νέας Σμύρνης

    ·         Ελληνικού – Αργυρούπολης

    ·         Αγίου Δημητρίου

    ·         Αλίμου

    ·         Γλυφάδας

    Επίσης, θα υπάρξει μία εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο, «ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων, η οποία τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη», όπως έχει σημειώσει χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

    Το ενδιαφέρον σε Πειραιά και Δυτικές Συνοικίες

    Από τη στιγμή που το όριο ανέβηκε στις 500.000 ευρώ, μέρος των επενδυτών τρίτων χωρών στράφηκαν στην αναζήτηση ακινήτων σε περιοχές των δυτικών προαστίων, όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ίλιον, αλλά και τον Πειραιά, κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί μετά τη νέα αύξηση που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια.

    Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ενδιαφέρον για περιοχές όπως η Παλλήνη, το Περιστέρι και ο Γέρακας, από επενδυτές που δεν επιθυμούν να καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο 500.000 ευρώ, καθώς αυτές οι περιοχές παραμένουν στο όριο των 250.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, κερδισμένες είναι οι περιοχές πέραν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα κοσμοπολίτικα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης, καθώς υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και γύρω σε Ρόδο, Κρήτη και Χαλκιδική.

    Στην πλειοψηφία τους, οι ξένοι επενδυτές (Κινέζοι, Αμερικανοί, Καναδοί, Άραβες, Ρώσοι, Τούρκοι και εσχάτως λόγω του Brexit Βρετανοί) επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ακίνητο στην Ελλάδα, όχι μόνο για να πάρουν τη «χρυσή Βίζα», αλλά και να το αξιοποιήσουν κατάλληλα και τις περισσότερες φορές τα διαθέτουν για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

    Από την πλευρά της Ελλάδας η αύξηση του ορίου για την απόκτηση Golden Visa έχει στόχο να περιοριστούν οι αγορές σε περιοχές όπου εκτοξεύτηκαν οι τιμές των ακινήτων λόγω ακριβώς των αγοραπωλησιών που κάνουν οι ξένοι οι οποίοι «χτυπάνε» ακίνητα προσφέροντας υψηλά ποσά ακόμη και αν δεν αξίζουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι απειλεί τα «χρυσά διαβατήρια» της Καραϊβικής;

    Σπάνε το φράγμα των 1,5 δισ. τα έσοδα από Golden Visa το 2023

    Bloomberg: Οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα αυξάνονται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις



    ΣΧΟΛΙΑ