• Πολιτισμός

    Η ελληνική αρχαιότητα από το φακό του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ – Έκθεση στη Βουδαπέστη

    Άγαλμα Αφροδίτης στο Μουσείο της Ρόδου


    Υμνητής της ελληνικής αρχαιότητας και του κλασικού κάλλους, έχοντας φωτογραφήσει δεκάδες μνημεία σ΄ όλη την Ελλάδα, σε μια εποχή μάλιστα, που δεν είχε «ανακαλυφθεί» ακόμη από τον τουρισμό, ο διακεκριμένος αμερικανός φωτογράφος Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ, ταξιδεύει τώρα τη χώρα μας και στη Βουδαπέστη.

    Μέσα από την έκθεσή του, που εγκαινιάζεται στις 10 Νοεμβρίου στην ιστορική Εθνική Βιβλιοθήκη Széchényi της πόλης, επιλεγμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του δημιουργού, προερχόμενες  από τη συλλογή της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών μεταφέρουν στον ουγγρικό κοινό τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία αλλά και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Ελλάδας.

    Το φωτογραφικό έργο του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ άλλωστε, περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό φωτογραφιών αρχαιολογικών μνημείων καταγράφοντάς τα με έναν ιδιαίτερα ελκυστικό και δυναμικό τρόπο.

    Η Αθήνα, η Ακρόπολη, το Σούνιο, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, ο Μυστράς, οι Δελφοί, τα Μετέωρα, η Δωδώνη, η Κάμειρος, η Λίνδος, η Κνωσός, όπως τα είδε, δεκαετίες πριν ο νεαρός τότε φωτογράφος αποκτούν έτσι σήμερα, ιδιαίτερη σημασία, χάρις στην καλλιτεχνική και ευαίσθητη ματιά του, λειτουργώντας όμως ταυτόχρονα και ως ιστορικά τεκμήρια.

    Παρθενώνας και στο βάθος το Ερέχθειο

    Ένας γνήσιος φιλέλληνας

    Έχοντας φθάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954, φοιτητής ακόμη στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και αγνοώντας επί της ουσίας τι επρόκειτο να συναντήσει, ο Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ δεν θα γοητευόταν απλώς από τη χώρα μας αλλά θα γινόταν σύντομα και ο μόνιμος φωτογράφος της. Θα συνέχιζε έκτοτε συνεχίζει να φωτογραφίζει το πνεύμα και την ψυχή  της Ελλάδας και ως γνήσιος φιλέλληνας  θα παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις ανά τον κόσμο.

    Κόρινθος, ναός του Απόλλωνα

    «Για τους περισσότερους παρατηρητές τα ερείπια είναι κάτι στατικό, είναι τα αμετάβλητα κατάλοιπα ενός προγενέστερου πολιτισμού», αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου «Robert McCabe CHRONOGRAPHY», που εκδόθηκε για την επέτειο των 180 χρόνων  της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας, το 2017.

    «Αλλά για έναν φωτογράφο —ή και ζωγράφο— τα ερείπια είναι αενάως σε κίνηση καθώς ο ήλιος κινείται στον ουρανό, τα  σύννεφα αλλάζουν τη διάχυση του φωτός πάνω σε ακανόνιστες επιφάνειες, ενώ η τροχιά του ήλιου αλλάζει κάθε μέρα του χρόνου και όλη η γύρω βλάστηση ανθεί ή ξεραίνεται. Για τον φωτογράφο, οι ελληνικές αρχαιότητες και τα μνημεία παρουσιάζουν μια μοναδική πρόκληση και διαφορετικές ευκαιρίες σε κάθε επίσκεψη».

    Προπύλαια

    Η  ποίηση της πέτρας

    Η έκθεση με τίτλο «Η ποίηση της πέτρας. Η κλασική Ελλάδα μέσα από το φακό του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βουδαπέστη και σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης φωτογράφο ενώ θα εγκαινιαστεί από τον πρέσβη της Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Αποστολάκη.  Η επιμέλεια είναι της Σοφίας Χηνιάδου Καμπάνη.

    Εντυπωσιακός  εξάλλου, είναι ο χώρος της έκθεσης, που εξασφάλισε η Πρεσβεία, καθώς βρίσκεται στην εμβληματική περιοχή του περίφημου Κάστρου της Βούδας.

    Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου με παράσταση

    Να σημειωθεί, ότι ο φωτογράφος αφιερώνει τις εικόνες της έκθεσης αυτής, που θα διαρκέσει ως το τέλος του έτους, στη μνήμη του φίλου του, ούγγρου φιλέλληνα Έντμοντ Σολιμόσι,  η οικογένεια του οποίου είχε επίσης, φιλοξενήσει τον Πάτρικ Λι-Φέρμορ στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού  του από το Ρότερνταμ στην Κωνσταντινούπολη.

    Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Aegean Airlines, του ΕΟΤ και των οίνων Nico Lazaridi.

    Διαβάστε επίσης

    Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας καταγράφεται πλήρως – Αρχείο Μνημείων και Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

    Οι Δελφοί της δεκαετίας του 1950 – Από τον φακό του σπουδαίου Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ

    Η Ύδρα μιας άλλης εποχής – Φωτογραφίες του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ

     



    ΣΧΟΛΙΑ