• Πολιτισμός

    Οι Δελφοί της δεκαετίας του 1950 – Από τον φακό του σπουδαίου Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ

    Οι Δελφοί από τον Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ. Ένας πλανόδιος φωτογράφος μπροστά στον Θησαυρό των Αθηναίων

    Οι Δελφοί από τον Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ. Ένας πλανόδιος φωτογράφος μπροστά στον Θησαυρό των Αθηναίων


    Ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954 ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ να αποτυπώνει με το φακό του την ιστορία και την ομορφιά κάθε τόπου της. Είναι ο Robert McCabe, ο οποίος τότε, στην δεκαετία του 1950 επισκέφθηκε και τους Δελφούς, όπου εντυπωσιάστηκε βαθιά από το μοναδικό τοπίο και φυσικά από τον συγκλονιστικό αρχαιολογικό χώρο. Σε λίγες μέρες, από τις 10 Ιουνίου συγκεκριμένα, φωτογραφίες του μεγάλου φιλέλληνα και έξοχου φωτογράφου θα παρουσιαστούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών σε έκθεση με τον τίτλο «Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με τον φακό του Robert McCabe».

    Πρόκειται για 26 ασπρόμαυρες εκτυπώσεις, που σε «συνομιλία» με τα εκπληκτικά εκθέματα του μουσείου προσεγγίζουν με σεβασμό τον χώρο και την ιστορία του. Προσδίδοντας έτσι, μια ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το έργο του στον προθάλαμο και στις αίθουσες του Μουσείου.

    Τις λεζάντες των φωτογραφιών εξάλλου, συνοδεύουν μικρά αποσπάσματα από ομηρικούς ύμνους, δελφικούς χρησμούς και ποιήματα γνωστών Ελλήνων και ξένων ποιητών και λογοτεχνών, εμπνευσμένα από την ακτινοβολία των του Μαντείου των Δελφών.

    Ο Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ κατά την τιμητική πολιτογράφησή του ως έλληνα πολίτη το 2020 σε αναγνώριση των εξαιρετικών του υπηρεσιών προς την Ελλάδα
    Ο Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ κατά την τιμητική πολιτογράφησή του ως έλληνα πολίτη το 2020 σε αναγνώριση των εξαιρετικών του υπηρεσιών προς την Ελλάδα

    Το έργο

    Το διεθνώς γνωστό φωτογραφικό έργο του Robert McCabe, το οποίο αποτυπώνει έξοχα τη μεταπολεμική Ελλάδα έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες η διεισδυτική ματιά του, όχι μόνον για την σπάνια ευαισθησία της αλλά και για διάσωση της εικόνας των αρχαιολογικών χώρων και του λαϊκού πολιτισμού μας στα μέσα του 20ού αιώνα, παραδίδοντας μαθήματα μνήμης με οδηγούς την αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους.

    Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών παρουσιάζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος σε συνεργασία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη και σε επιμέλεια της Σοφίας Χηνιάδου Καμπάνη. Έχει σχεδιαστεί μάλιστα έτσι, ώστε να λειτουργήσει συνδυαστικά και παράλληλα με την έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» και την ημερίδα με θέμα την μεταπολεμική Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και θα εγκαινιαστούν την ίδια ημέρα.

    Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

    Διαβάστε επίσης:
    Dacia Extreme!

    Ο Δήμος Κύθνου απέκτησε ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

    MYTILINEOS: Ανακοίνωσε την εξαγορά της UNISON



    ΣΧΟΛΙΑ