• Πολιτισμός

    Ένας αρχαίος ήρωας από τη Μικρά Ασία – Ο βωμός του με ελληνική επιγραφή

    Μαρμάρινος βωμός αφιερωμένος σε ήρωα της πόλης των Πατάρων


    Σ΄ έναν ήρωα, όπως το λέει και η λέξη «ΗΡΩΣΙ» ήταν αφιερωμένος αυτός ο αρχαίος, μαρμάρινος βωμός, που βρέθηκε στα Πάταρα της Λυκίας (σήμερα επαρχία της Αττάλειας) στην Τουρκία. Γραμμένη στα ελληνικά φυσικά, η επιγραφή πάνω στο βωμό υπενθυμίζει το αρχαιοελληνικό παρελθόν της πόλης από την ίδρυσή της. Εντυπωσιακό στοιχείο εξάλλου είναι ένα ανάγλυφο φίδι κουλουριασμένο γύρω από το βωμό, με τον συμβολισμό του ως προστατευτικό ον στην αρχαιότητα.

    Ο βωμός υπολογίζεται, ότι στήθηκε πριν από  2000 χρόνια για να τιμηθεί ο άνδρας-ήρωας στον οποίο αναφέρεται η επιγραφή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, που διενεργούν ανασκαφές στην αρχαία πόλη ανακαλύφθηκε σε μία περιοχή κοντά στα ρωμαϊκά λουτρά και τα τείχη των Πατάρων. Και όπως δήλωσε ο καθηγητής Μουσταφά Κοτσάκ του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αντάλια Μπιλίμ το συγκεκριμένο εύρημα είναι το πρώτο αυτού του είδους που βρίσκεται στα Πάταρα.

    Τα Πάταρα είναι σήμερα ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος με μεγάλη τουριστική κίνηση καθώς έχουν διασωθεί ως σήμερα πολλά μνημεία από όλες τις περιόδους της ιστορίας τους.

    Μαρμάρινος βωμός αφιερωμένος σε ήρωα της πόλης των Πατάρων

    Η πόλη με το φημισμένο λιμάνι της οφείλει το όνομά της, σύμφωνα με τον Στράβωνα στον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και της Λυκίας, της οποίας ο πατέρας ήταν ο Ξάνθος. Και ο Ξάνθος με τη σειρά του έδωσε το όνομά του στον ποταμό, στις εκβολές του οποίου ήταν κτισμένη η πόλη. Όλα αυτά τα ωραία από την ελληνική μυθολογία, που διέσχισαν το χρόνο και έφθασαν ως σήμερα κι ας βρίσκονται έξω πλέον από την ελληνική επικράτεια.

    Το αρχαίο θέατρο των Πατάρων

    Στους ιστορικούς χρόνους τα Πάταρα ακολούθησαν την μοίρα όλης της περιοχής: Καταλήφθηκαν από τους Πέρσες, όπως και ολόκληρη η Λυκία αλλά ελευθερώθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο, που όρισε διοικητή τον μεγάλο ναύαρχο Νέαρχο. Ακολούθησαν οι επίγονοί του, ο Αντίγονος και ο γιός του Δημήτριος, μετά οι Πτολεμαίοι, μάλιστα ο Πτολεμαίος Β΄ο Φιλάδελφος την ονόμασε Αρσινόη προς τιμή της συζύγου του και τέλος οι Ρωμαίοι.

    Τμήμα της αρχαίας πόλης

    Μεγάλη ακμή είχαν τα Πάταρα και στη Βυζαντινή περίοδο, επί Κωνσταντίνου Α΄ μάλιστα το λιμάνι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της Μικράς Ασίας, όπως δείχνει και η εγγραφή του στους πορτολάνους (ναυτικοί χάρτες) ως τον 15ο αιώνα. Και αργότερα ακόμη, εκτός από την εμπορική χρήση του υπήρξε ο ενδιάμεσος σταθμός προσκυνητών που πήγαιναν στους Αγίους Τόπους ή περιηγητών.

    Αυτή την εποχή η πόλη αναφέρεται και ως Mεγάτειχος (Megatico) λόγω του ισχυρού και μεγάλου τείχους της, που είχε κτισθεί στην αρχαιότητα αλλά επεκτάθηκε μεταξύ 7ου και 10ου αιώνα περικλείοντας ένα τμήμα της με την αρχαία ακρόπολης, έτσι ώστε να διαμορφωθεί σε κάστρο. Από την περιόδο αυτή σώζονται τρεις μεγάλες εκκλησίες (βασιλικές), εξάλλου τα Πάταρα ήταν η γενέτειρα του Αγίου Νικολάου Μύρωνος. Αλλά και ο απόστολος Παύλος είχε φθάσει στο Λιμάνι των Πατάρων κατά την τρίτη περιοδεία του.

    Δημόσιο οικοδόμημα

    Το λιμάνι πάντως καταστράφηκε στον 15ο αιώνα γεμίζοντας επιχώσεις ενώ και οι πόλεμοι στην περιοχή οδήγησαν στον μαρασμό της πόλης.



    ΣΧΟΛΙΑ