• Πολιτισμός

    Μπάρμπαρα Γουόλτερς: Μια μεγάλη δημοσιογράφος του 20ού αιώνα και μια δημοπρασία

    Μπάρμπαρα Γουόλτερς (1929-2022)

    Μπάρμπαρα Γουόλτερς (1929-2022)


    «Ένα βράδυ, η Μπάρμπαρα κάλεσε στο σπίτι της τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και τον Μάθιου Μπρόντερικ», όπως θυμάται σήμερα η Πάμελα Γκρος, πρώην παραγωγός του CNN και στενή φίλη της αείμνηστης Μπάρμπαρα Γουόλτερς. «Είχε ένα όμορφο πιάνο στο σαλόνι της και μετά το δείπνο, η Μπάρμπαρα, η Σάρα και ο Μάθιου μαζεύτηκαν γύρω από το πιάνο και άρχισαν να τραγουδούν παλιές μελωδίες. Εμείς οι υπόλοιποι απλώς τσιμπιόμασταν.  Ήταν μια πολύ ξεχωριστή βραδιά, αλλά έτσι έζησε η Μπάρμπαρα».

    Πράγματι η Πάμελα Γκρος αποτύπωσε ακριβώς τον τρόπο ζωής της διάσημης δημοσιογράφου, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο σε ηλικία 93 ετών. Στο σαλόνι της στο Άπερ Ιστ Σάιντ της Νέας Υόρκης συγκεντρώνονταν σε δείπνο ή πάρτι και άλλοι φίλοι της, διάσημοι ανά τον κόσμο, όπως ο Μάικλ Ντάγκλας και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, η Νταϊάν φον Φύρστενμπεργκ με τον μεγιστάνα των Μέσων Ενημέρωσης, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου Μπάρι Ντίλερ, ο Χιου Τζάκμαν αλλά και ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ.

    Το σαλόνι της Μπάρμπαρα Γουόλτερς στο Μανχάταν
    Το σαλόνι της Μπάρμπαρα Γουόλτερς στο Μανχάταν

    Αντικείμενα από την προσεγμένη διακόσμηση του σπιτιού της, που είχε γίνει  υπό την επίβλεψη του διάσημου σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Μάριο Μπουάτα, καθώς και κοσμήματα και άλλα προσωπικά είδη, που αγαπούσε η Γουόλτερς βρίσκονται τώρα το επίκεντρο της δημοπρασίας «Barbara Walters: American Icon» από τους Bonhams, σε συνεργασία με την κόρη της Τζάκλιν Ντάνφορθ.

    Στην αρχή της σταδιοδρομίας της το 1953
    Στην αρχή της σταδιοδρομίας της το 1953

    Η ηλεκτρονική δημοπρασία έχει ήδη αρχίσει και θα διαρκέσει έως 7 Νοεμβρίου, ενώ η ζωντανή θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο της Bonhams στη Νέα Υόρκη. Τα έσοδα θα διατεθούν σε προσφιλείς στην Γουόλτερς, φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    Η δημοπρασία των αντικειμένων πάντως, ακολουθεί την δημοσιοποίηση της πώλησης του σπιτιού της, τον περασμένο Απρίλιο για 19,75 εκατομμύρια δολάρια.

    H Μπάρμπαρα Γουόλτερς στο γραφείο της την εποχή της ακμής της καριέρας της
    H Μπάρμπαρα Γουόλτερς στο γραφείο της την εποχή της ακμής της καριέρας της

    Οι μεγάλες πρωτιές

    Η Μπάρπαρα Γουόλτερς υπήρξε η  πρώτη γυναίκα συμπαρουσιάστρια ειδησεογραφικού προγράμματος στις Ηνωμένες Πολιτείες (στην εκπομπή «Today» του NBC) και η πρώτη γυναίκα παρουσιάστρια ειδήσεων του δικτύου (στο ABC Evening News). Και ήταν αυτή, που κατόρθωσε να καταρρίψει τα εμπόδια και να ανέβει στην κορυφή, χάρις στις ικανότητές της και την δεξιότητά της στις συνεντεύξεις, που εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό.

    Η Μπάρμπαρα Γουόλτερς σε συνέντευξη με την Γκόλντα Μέιρ το 1969
    Η Μπάρμπαρα Γουόλτερς σε συνέντευξη με την Γκόλντα Μέιρ το 1969

    Από τη συνδιοργάνωση της κορυφαίας εκπομπής του περιοδικού ABC News «20/20» επί 25 χρόνια ως την προσωπική της εκπομπή «Barbara Walters Specials» και  στη δημιουργία του «The View» – ενός προγράμματος για την ενδυνάμωση της φωνής διαφορετικών γυναικών- η καριέρα της διήρκεσε πάνω από πέντε δεκαετίες.

    Η εκτενής λίστα με τους συνεντευξιαζόμενους μοιάζει άλλωστε με το  Who’s Who των ισχυρών, πλουσίων και διάσημων από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Απέναντί της έτσι, κάθισαν από τον βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας και τη σύζυγό του βασίλισσα Νουρ ως τον πρίγκιπα Κάρολο και από κάθε πρόεδρο και πρώτη κυρία των ΗΠΑ, ξεκινώντας από τον Ρίτσαρντ Νίξον και τη σύζυγό του Πατ ως τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα.  Επίσης, πολλές διεθνείς πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Φιντέλ Κάστρο και ο Σάχης της Περσίας  ή διάσημοι καλλιτέχνες όπως η Κάθριν Χέπμπορν και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

    Η Μπάρμπαρα Γουόλτερς με τον Φιντέλ Κάστρο τον Μάιο του 1975 στην Αβάνα
    Η Μπάρμπαρα Γουόλτερς με τον Φιντέλ Κάστρο τον Μάιο του 1975 στην Αβάνα

    Πολυάριθμα ήταν ως εκ τούτου και τα βραβεία για το έργο της, μεταξύ των οποίων 11 βραβεία Emmy, εισαγωγή στο Hall of Fame της Ακαδημίας Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών (1990), το βραβείο Lifetime Achievement από την Εθνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της Τηλεόρασης (2000) και ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ (2007). Αν τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανταπόκριση, που είχε από το κοινό και ειδικά το γυναικείο, για τους νέους δρόμους που άνοιξε.

    Το σπίτι της Μπάρμπαρα Γουόλτερς
    Το σπίτι της Μπάρμπαρα Γουόλτερς

    Προσωπικό γούστο

    «Η μητέρα μου ήταν αφοσιωμένη δημοσιογράφος, πιστή φίλη και στοργική μητέρα. Το σπίτι μας ήταν πάντα γεμάτο με ενδιαφέρουσες και όμορφες υπενθυμίσεις της απίστευτης, ποικιλόμορφης ζωής της», όπως λέει σήμερα η κόρη της Μπάρμπαρα Γουόλτερς.  «Ξέρω ότι θα εύρισκε παρηγοριά ξέροντας, ότι  αυτά τα κομμάτια, που αγαπούσε τόσο πολύ θα τα απολαύσουν και θα τα φροντίσουν».

    Το σπίτι της Μπάρμπαρα Γουόλτερς
    Το σπίτι της Μπάρμπαρα Γουόλτερς

    Το διαμέρισμά της στο Άπερ Ιστ Σάιντ της Νέας Υόρκης διέθετε κλασική διακόσμηση σε συνδυασμό με μοντέρνα κομμάτια, παράλληλα με μια απίστευτη συλλογή Αμερικανικής Τέχνης.  Η προσωπική της νότα ήταν εμφανής στη συλλογή σχεδίων και έργων τέχνης του σπιτιού της ως μία έντονη αίσθηση θηλυκότητας στα περίτεχνα έπιπλα και τους πίνακες ειδυλλιακών σκηνών -με γυναίκες να βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο-, σε συνδυασμό συχνά με τολμηρές επιλογές, όπως τα animal prints ή η βιβλιοθήκη με τους κόκκινους τοίχους.

    Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ «Αιγύπτια»
    Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ «Αιγύπτια»

    Απολάμβανε ιδιαίτερα εξάλλου, να οργανώνει συγκεντρώσεις σ΄αυτό το διαμέρισμα με θέα στο Σέντραλ Παρκ. Στα πάρτι της με καλεσμένους πάνω από πενήντα, κάθε φορά χρησιμοποιούσε όλα τα ασημικά και τις κινέζικες πορσελάνες της ενώ με τους συνεργάτες της έβλεπαν συνεντεύξεις με συνοδεία κινέζικου φαγητού.

    Ταυτόχρονα όμως αισθανόταν το σπίτι της σαν ένα καταφύγιο, ένα μέρος όπου μπορούσε να «καταρρεύσει, να χαλαρώσει και να απολαύσει τη μέρα», όπως έλεγε συχνά.

    Τσάιλντ Χάσαμ «Το κορίτσι με τις παιώνιες»
    Τσάιλντ Χάσαμ «Το κορίτσι με τις παιώνιες»

    Οι πίνακες

    Σήμερα, περισσότερα από 300 κομμάτια, που βγαίνουν στη δημοπρασία φωτίζουν την επιθυμία της Γουόλτερς  να ζει μια χαριτωμένη, κομψή ζωή, μια ιδέα που αντικατοπτρίζεται και στη συλλογή της, που περιλαμβάνει πίνακες των Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ, Τζον Γουόρφ και Γουίλιαμ Μέριτ Τσέις.

    «Για μένα είναι ένας ουράνιος θόλος με αστέρτια και το πιο φωτεινό από αυτά είναι ο Σάρτζεντ», όπως δηλώνει ο Μόργκαν Μάρτιν, επικεφαλής της αμερικανικής τέχνης στον οίκο  Bonhams. «Είναι ξεκάθαρο, ότι δεν έκανε απλώς την έρευνά της για να αποκτήσει αυτούς τους πίνακες αλλά συνδέθηκε μαζί τους, με έναν βαθιά προσωπικό τρόπο. Ο Τζον Γουόρθ  για παράδειγμα ήταν κρεμασμένος πάνω από το κρεβάτι της και στους φίλους έλεγε ότι της θύμιζε τη μητέρα της. Κάτι λογικό, γιατί είναι ένας πίνακας των Δημόσιων Κήπων της Βοστώνης και η Μπάρμπαρα  μεγάλωσε στη Βοστώνη».

    Σκουλαρίκια με διαμάντια και άλλες πολύτιμες πέτρες
    Σκουλαρίκια με διαμάντια και άλλες πολύτιμες πέτρες

    Στη δημοπρασία το έργο του Σάρτζεντ «Αιγύπτια», ζωγραφισμένο το 1891, εκτιμάται θα πωληθεί μεταξύ 1,2 και 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ το έργο του Γουόρθ  «Βάρκα κύκνος» περίπου της δεκαετίας του 1950 που απεικονίζει τους κήπους της Βοστώνης, εκτιμάται από 10.000 έως 15.000 δολάρια.

    Διαμαντένιο δακτυλίδι του Χάρι Γουίνστον
    Διαμαντένιο δακτυλίδι του Χάρι Γουίνστον

    Τα κοσμήματα

    Η Μπάρμπαρα Γουόλτες διέθετε επίσης μια αξιοζήλευτη συλλογή κοσμημάτων, με κομμάτια που περιλαμβάνουν κατ΄αρχάς ένα δαχτυλίδι αρραβώνων του Χάρι Γουίνστον  (εκτίμηση από 600.000 έως 900.000 δολάρια) με διαμάντι 13,84 καρατίων σε πλατίνα. Το δακτυλίδι της το είχε προσφέρει ο παραγωγός Μερβ Άντελσον, με τον οποίο ήταν παντρεμένη η Γουόλτερς, όχι μία αλλά δύο φορές: από το 1981 έως το 1984 και από το 1986 έως το 1992.

    Καρφίτσα της Μπελ Επόκ με διαμάντια
    Καρφίτσα της Μπελ Επόκ με διαμάντια

    Άλλο κόσμημα είναι μία λουλουδένια καρφίτσα με ρουμπίνι και διαμάντια (υπολογίζεται μεταξύ 12.000 και 18.000 δολαρίων ), που η Γουόλτερς φόρεσε σε μια εκδήλωση το 1991, όπου φωτογραφήθηκε μαζί με την Όντρεϊ Χέπμπορν. Επίσης υπάρχουν σκουλαρίκια από πολύτιμους λίθους και διαμάντια, φιλοτεχνημένα  κατά παραγγελία από τον σχεδιαστή Τζόελ Άρθουρ Ρόζενταλ με έδρα το Παρίσι, γνωστό για τους λάτρεις του κοσμήματος ως JAR. Τα σκουλαρίκια κυμαίνονται στις εκτιμήσεις της δημοπρασίας από 150.000 έως 300.000 δολάρια.

    Προσωπικά αντικείμενα γραφείου της Μπάρμπαρα Γουόλτερς
    Προσωπικά αντικείμενα γραφείου της Μπάρμπαρα Γουόλτερς

    «Ήταν μια εκλεπτυσμένη και κομψή συλλέκτης κοσμημάτων», όπως σημειώνει η Κάρολαϊν Μόρισεϊ, διευθύντρια και επικεφαλής κοσμημάτων στον Bonhams της Νέας Υόρκης. «Δεν είναι όλοι αρκετά τολμηροί για να φορέσουν κομμάτια του JAR ή να του ζητούν να δημιουργήσει κομμάτια ειδικά για αυτούς, αλλά αν μπορούσε να το κάνει κάποιος, αυτή ήταν η Μπάρμπαρα Γουόλτερς.  Ο JAR δημιουργεί κομμάτια βασισμένα σε προσωπικότητες, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι η Μπάρμπαρα διέθετε τρία ζευγάρια σκουλαρίκια, εξαιρετικά τολμηρά,  ζωηρά και διασκεδαστικά, που ταίριαζαν  απόλυτα με την προσωπικότητά της».

    Όπως συμφωνούν όλοι εξάλλου, το προσωπικό της στιλ ήταν ξεκάθαρο και την χαρακτήριζε πλήρως. Από τον τρόπο που ντυνόταν ως τον τρόπο που ήταν στρωμένο το τραπέζι της και ως τους ανθρώπους που καλούσε στο σπίτι της… Κάθε λεπτομέρεια ήταν προσωπική και τίποτε δεν ήταν τυχαίο…

    Διαβάστε επίσης:

    ΣτΕ: Απορρίφθηκε το αίτημα των αρχαιολόγων για το κτίριο της Ερμού

    Βερσαλλίες προς πώληση: Μια αμερικάνικη έπαυλη με πολυτέλεια αυτοκρατορική

    Αρχαία Στοά εντοπίσθηκε στη Σαλαμίνα – Βυθισμένη στη θάλασσα



    ΣΧΟΛΙΑ