• Πολιτισμός

    ΣτΕ: Απορρίφθηκε το αίτημα των αρχαιολόγων για το κτίριο της Ερμού


    Σε άμεση συμμόρφωση για την αποχώρησή του από το κτίριο της οδού Ερμού 134-136 καλείται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ύστερα από την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκε σήμερα.

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή στην οποία είχε προσφύγει ο ΣΕΑ απέρριψε αμετάκλητα το αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού σύμφωνα με την οποία ανακαλείται η παραχώρηση του κτιρίου στον σύλλογο.

    Έτσι, όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού «Η αυτόβουλη συμμόρφωση του ΣΕΑ προς την άμεσα εκτελεστή δικαστική κρίση, στην οποία ο ίδιος προσέφυγε, συνιστά ενέργεια υποχρεωτική εκ του Συντάγματος».

    Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ ωστόσο, αναφέρει, ότι αναμένει την οριστική συζήτηση του θέματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 20 Μαρτίου 2024 και έως τότε ζητεί από το ΥΠΠΟ «εναλλακτικό και κατάλληλο χώρο στέγασης της δράσης και του κινητού του εξοπλισμού, και της φιλοξενίας των μελών του».

    Σήμερα πάντως, στις 6 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για γενικότερα θέματα αλλά και για το ζήτημα του κτιρίου.

    Κτίριο-κηρυγμένο μνημείο

    Θυμίζουμε ότι η υπόθεση έχει την αφετηρία της στον περασμένο Αύγουστο, όταν αναρτήθηκε στην Διαύγεια στις 11/8/2023 απόφαση, που προβλέπει «την ανάκληση παραχώρησης χρήσης ακινήτου επί της οδού Ερμού 134-136, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων» σημειώνοντας, ότι αυτό γίνεται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

    Να σημειωθεί επίσης, ότι το ακίνητο έχει διπλή ιδιότητα ως κηρυγμένο νεότερο μνημείο αλλά και ως ευρισκόμενο εντός του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών.

    Οι λόγοι για τους οποίους το ΥΠΠΟ προχώρησε σ΄αυτήν την απόφαση είναι ότι ο ΣΕΑ παραχώρησε αυθαίρετα την χρήση του χώρου σε τρίτα πρόσωπα με έγγραφη συμφωνία, καθώς επίσης και τη φύλαξη, τακτοποίηση και την καθαριότητά του. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, παραβαίνοντας τους όρους για τους οποίους το ακίνητο είχε παραχωρηθεί επί Μελίνας Μερκούρη.

    Αυθαίρετες χρήσεις

    Η εν λόγω εκδήλωση με θέμα «Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου» και με ομιλίες και συναυλία ήταν σαφώς πολιτική ενώ οργανωτές της ήταν διάφορες ομάδες, που είχαν στόχο να «καταγγείλουν» την πολιτεία αναφορικά με το ναυάγιο των μεταναστών.

    Μια εκδήλωση, που δεν έχει καμία σχέση με «τα επιστημονικά, εργασιακά και οικονομικά συμφέροντα των αρχαιολόγων-μελών του Σ.Ε.Α. ούτε με την αρχαιολογία, τις αρχαιότητες, τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ούτε με τις επιστήμες, τις τέχνες και τις πολιτιστικές δράσεις, αλλά αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, η δε εκδήλωση ελάμβανε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος», όπως αναφερόταν στην απόφαση του ΥΠΠΟ.

    Πέραν αυτών είναι γεγονός εξάλλου, ότι διάφορες κομματικές εκδηλώσεις, συνελεύσεις άλλων φορέων έως παιδικά πάρτι και πωλήσεις αντικειμένων πραγματοποιούνταν με την άδεια ή την διοργάνωση από τον ΣΕΑ στο ακίνητο αυτό.

    Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΠΟ πάντως, η ανάκληση της παραχώρησης ισχύει ήδη από τις 10 Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Βερσαλλίες προς πώληση: Μια αμερικάνικη έπαυλη με πολυτέλεια αυτοκρατορική

    Αρχαία Στοά εντοπίσθηκε στη Σαλαμίνα – Βυθισμένη στη θάλασσα

    Τριώροφο, με τοιχογραφίες και εκπληκτικά ευρήματα, το μινωικό ανάκτορο των Αρχανών



    ΣΧΟΛΙΑ