• Πολιτισμός

    Βερσαλλίες προς πώληση: Μια αμερικάνικη έπαυλη με πολυτέλεια αυτοκρατορική

    Βερσαλλίες - Χώρος βασιλικής διακόσμησης στην έπαυλη του Ουισκόνσιν

    Χώρος βασιλικής διακόσμησης στην έπαυλη του Ουισκόνσιν


    Αν οι Αμερικανοί έχουν το κόμπλεξ τους με την Ευρώπη -που το έχουν- τώρα πλέον υπάρχει η ευκαιρία να πάρουν ικανοποίηση. Διότι μπορεί οι Βερσαλλίες να είναι στο Παρίσι, στο Ουισκόνσιν όμως, υπάρχει έπαυλη «à la manière de», που διατίθεται μάλιστα προς πώληση. Ο Λουδοβίκος 14ος αλλά και η Μαρία Αντουανέτα «κυκλοφορούν» στα εθιστικής πολυτέλειας σαλόνια της, αναπαύονται σε ιδιαίτερα διαμερίσματα με θέα την επικράτεια των περίτεχνα σχεδιασμένων κήπων της και κάνουν τους περιπάτους τους στα στρέμματα γης που την περιβάλλουν.

    Τι άλλο μπορεί να θέλει ένας Αμερικανός, που διαθέτει 5 εκατομμύρια δολάρια –τόσο είναι η τιμή πώλησης- για να ζήσει σαν βασιλιάς… Κι ας είναι περί τις 4000 μίλια μακριά από τις πραγματικές, ολόχρυσες Βερσαλλίες.

    Γνωστή ως Greenwald Manor η έπαυλη βγήκε στην αγορά για 5 εκατομμύρια δολάρια περίπου, άλλωστε εκτείνεται σε τέσσερεις ορόφους και πάνω από 3.000 τετραγωνικά ενώ γύρω της υπάρχει μία έκταση 106 στρεμμάτων.

    Το φουαγιέ της έπαυλης με πιάνο
    Το φουαγιέ της έπαυλης με πιάνο

    Μνήμες Μαρίας Αντουανέτας                 

    Η πολυτέλεια και η αναφορά στις Βερσαλλίες γίνεται αμέσως φανερή από την είσοδο στο κτίριο. Περίτεχνα φιλοτεχνημένες οροφές με νωπογραφίες που παραπέμπουν σε πίνακες της Αναγέννησης οδηγούν σε ένα πολυτελές φουαγιέ με πιάνο με ουρά και κρυστάλλινο πολυέλαιο. Κάθε ένα από τα τρία υπνοδωμάτια προσφέρει επίσης, βασιλική διακόσμηση, όπως μια οροφή με χρυσά φατνώματα, που ενσωματώνουν οικογενειακές φωτογραφίες, ίσως ως φόρο τιμής στο ιδιωτικό μπουντουάρ της Μαρίας-Αντουανέτας στις Βερσαλλίες, όπου η βασίλισσα έπαιζε με τα παιδιά της και δεχόταν φίλους.

    Υποδωμάτιο της έπαυλης με απεριόριστη θέα
    Υποδωμάτιο της έπαυλης με απεριόριστη θέα

    Στο σαλόνι εξάλλου, οι οροφογραφίες δίνουν έναν τόνο ρομαντισμού και οι ψευδοκίονες ανάμεσα στα παράθυρα έχουν και κορινθιακά κιονόκρανα! Άλλο χαρακτηριστικό, τα τεράστια ανοίγματα του σπιτιού, που παρέχουν στο εσωτερικό πλούσιο φυσικό φως αλλά και απρόσκοπτη θέα στους κήπους.

    Στο σαλόνι της έπαυλης
    Στο σαλόνι της έπαυλης

    Κήποι με αγάλματα

    Όσο για τη μετακίνηση από τον έναν όροφο στον άλλο, εκτός από τις σκάλες φυσικά με τα αριστοτεχνικά κιγκλιδώματα υπάρχει και ασανσέρ, μόνο που το συγκεκριμένο είναι χρυσοποίκιλτο. Πώς αλλιώς για να ανεβαίνει κανείς ευκολότερα και απολαυστικότερα στην αετοφωλιά, που βρίσκεται  στην κορυφή του σπιτιού, απ΄όπου η περιμετρική θέα είναι μοναδική. Το ακίνητο περιβάλλεται τέλος, από περιποιημένα γκαζόν και φράκτες, όπως οι κήποι των Βερσαλλιών ενώ αγάλματα, σιντριβάνια και ένα κιόσκι ολοκληρώνουν την εικόνα.

    Άποψη των κήπων του αρχοντικού
    Άποψη των κήπων του αρχοντικού

    Ένα μοντέρνο παλάτι, με μείξη πολλών ετερόκλιτων στοιχείων, από τολμηρούς  ιδιοκτήτες και αντάξιους διακοσμητές, που προφανώς δεν φοβήθηκαν την απειλή μιας ενδεχόμενης έκπτωση προς το κιτς.

    Όλα τα έσοδα από την πώλησή του πάντως θα διατεθούν στο Greenwald Family Foundation, έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, που υποστηρίζει τις τέχνες και τον πολιτισμό στην κοινότητα, όπως το κέντρο παραστατικών τεχνών του γυμνασίου, το οποίο πήρε το όνομά του από το ίδρυμα.

    Η έπαυλη που πωλείται
    Η έπαυλη που πωλείται

    Διαβάστε επίσης:

    Η εκκεντρική συλλογή ενός Hermès σε δημοπρασία – Χίλια έργα τέχνης μιας λαμπερής ζωής

    Η Μαρία Κάλλας αποκτά επιτέλους το «σπίτι» της στην Αθήνα – Εγκαίνια του μουσείου

    Εθισμός στη φωτογραφία: Η σπουδαία συλλογή του Έλτον Τζον σε έκθεση



    ΣΧΟΛΙΑ