• Πολιτική

    H «μάχη» του προϋπολογισμού: Δείτε live τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία

    • NewsRoom
    Βουλή


    Κορυφώνεται το βράδυ της Τρίτης η διαδικασία για την ψήφιση των προϋπολογισμού του 2019 στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου.

    Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία, η οποία είθισται να έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνησης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να επιμήνουν στο αφήγημα της επιτυχημένης εξόδου από τα μνημόνια και του πρώτου «ελεύθερου» προϋπολογισμού.

    Την ίδια ώρα οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους για την τραγική κατάσταση στην πραγματική οικονομία λόγω της καταστροφής που έφερε το τρίτο μνημόνιο.

    Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αναφορές στις υποθέσεις σκανδάλων που έχουν έρθει στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα (την υπόθεση Πετσίτη και το σκάνδαλο ΔΕΠΑ), τις αναφορές στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τη συζήτηση γύρω από την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ και την ρητορική των κομμάτων.

    Δείτε ζωντανά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψήφιση του προϋπολογισμού από το κανάλι της Βουλής:

    O πρώτος πολιτικός αρχηγός που ξεκίνησε τον κύκλο των ομιλιών ήταν ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων. Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης ελεημοσύνη, ενώ επικεντρώθηκε στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να χρησιμοποιήσει αποστάτες για να κυρώσει τη συμφωνία.

    Από την πλευρά το ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού ανέφερε πως ο προϋπολογισμός είναι γεμάτος φόρους ενώ έκανε λόγο για τον τελευταίο προϋπολογισμό της σημερινής κυβέρνηση. Ο κ. Θεοδωράκης στάθηκε στην ομιλία του στην επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, καταδικάζοντας την βία, η οποία όπως ανέφερε δεν μπορεί να έχει θέση στην πολιτική.

    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα» κατά την οποία ψηφίζεται ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός μνημονίων. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δικαιολογώντας τη στάση του να μην ρίξει τη κυβέρνηση στην πρόταση μομφής της ΝΔ, λέγοντας πως αν το είχε κάνει τότε, δεν θα είχε φτάσει η σημερινή «ιστορική ημέρα».

    Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη δική του ομιλία ανέφερε πως η συζήτηση προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών, τονίζοντας πως η κοινωνία αγωνιά για να τα βγάλει πέρα. Υπογράμμισε πως ο κόσμος ξέρει πότε τον κοροϊδεύουν μπροστά στα μούτρα του και πότε τάζετε φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Όπως ανέφερε η εποπτεία της ευρωπαϊκής ένωσης υπάρχει και θα υπάρχει και μάλιστα πιο ενισχυμένη.

    Με αναφορά στην επίθεση στον ΣΚΑΪ ξεκίνησε την ομιλία του και ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Όπως ανέφερε η Χρυσή Αυγή καταδίκασε μεν την τρομοκρατική επίθεση, αλλά επιτέθηκε στον σταθμό καθώς δεν δημοσιοποίησε την ανακοίνωσή του κατηγορώντας τον ότι δεν πιστεύει στην πολυφωνία, κατηγορώντας ως σταλινίσκους και τυρράνους όσους έχουν αποκλείσει τη Χρυσή Αυγή. Παράλληλα ανέφερε πως η Χρυσή Αυγή έχει στοχοποιηθεί και από τον ίδιο τον ΣΚΑΪ, λέγοντας πως το κόμμα του έχει δύο νεκρούς και σωρεία επιθέσεων κατά της Χρυσής Αυγής. Αναφορικά με την οικονομία, τόνισε τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. Για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέφερε πως 

    H Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στη δική της ομιλία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Νέα Δημοκρατία. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η κυβέρνηση του 10-1. «Δέκα παίρνετε, ένα δίνετε και εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τα εννέα που παίρνετε από τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε, η χώρα χρειάζεται πολιτική ανατροπή. «Αυτή είναι η κληρονομιά της δικής μας παράταξης. Η χώρα χρειάζεται μια διακυβέρνηση που θα ενώνει κι όχι θα δικάζει» συνέχισε.

    Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως με την καταψήφιση του προϋπολογισμού η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει ταυτόχρονα και την κυβέρνηση του κυνισμού και του ψέματος, που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων. Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην βία, αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ. Μιλώντας για την οικονομία και τον προϋπολογισμό ανέφερε πως η κρίση θα μπορούσε να είχε τελειώσει πριν τέσσερα χρόνια, αλλά ο Τσίπρας με τον Καμμένο έφεραν ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο. Η ομιλία του κ. Μητσοτάκης έφερε ιδιαίτερη ένταση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα τη σύγκρουσή του με τον Νίκο Βούτση.

    Ολομέτωπη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2019. O κ. Τσίπρας δήλωσε παρουσίασε το success story της δική του κυβέρνησης στην οικονομία, μίλησε ξανά για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια η οποία καθυστερεί μόνο για λόγους συγκυρίας, υπερασπίστηκε την εξωτερική του πολιτική και εμφανίστηκε σίγουρος πως θα νικήσει ξανά τις εκλογές.



    ΣΧΟΛΙΑ