• Πολιτική

    O έντονος καυγάς του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Βούτση (video)

    • NewsRoom


    Έναν έντονο καυγά είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της Βουλής με τον Νίκο Βούτση, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε για μεροληψία και πως συμπεριφέρεται «ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

    Αφορμή στάθηκαν η αποδοκιμασία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά πως μπορεί να βγει από τη βουλή αν κουράστηκε. Αυτό έφερε την αντίδραση του Νίκου Βούτση, ο οποίος μέχρι εκείνη την στιγμή άφηνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρονται συχνά κατά του προέδρου της ΝΔ κατά την ομιλία του. Ο κ. Βούτσης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κάνει εκείνος συστάσεις στους βουλευτές.

    «Αυτόν τον αυταρχισμό αλλού και όχι στο Πρόεδρο της Βουλής», απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με περνάει στην αντεπίθεση.

    «Συμπεριφέρεστε ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν μπορείτε να επιβάλλεται την τάξη ή δεν θέλετε. Μεροληπτείτε κατά της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής επέμεινε δυνατά να φωνάζει πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση θα πρέπει να μιλάει μέσω του προεδρείου.

    «Γιατί ουρλιάζετε;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Όταν συστηματικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ασχημονούν θα την επιβάλλω εγώ την τάξη». «Δεν βρίσκεται σε τάξη σχολείου ή στο συνέδριο της ΝΔ σιγά μην επιβάλλεται την τάξη», είπε απρεπώς ο κ. Βούτσης για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης.

    -Κυρ. Μητσοτάκης: «Είμαστε στη Βουλή με έναν πρόεδρο ο όποιος εδώ και πολύ καιρό έχει αποποιηθεί το ρόλο του. Άλλωστε όπως είπατε κι εσείς είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο καθένας παίρνει το ρόλο του»

    -Ν. Βούτσης: «Ο καθένας το ρόλο του αλλά εσείς είστε τέσσερα χρόνια τώρα σε προεκλογική περίοδο»

    Ο καυγάς έφερε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην ομιλία του κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που νομίζει πως του κληρονόμησε την βουλή ο πατέρας του.

    Πώς σχολιάζουν οι πηγές της ΝΔ την κόντρα

    Δεν ήταν όμως μόνον αυτή η αφορμή της σημερινής αντιπαράθεσης, σημείωναν και ανέφεραν πως ο κ. Βούτσης συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραβιάζοντας προκλητικά την θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων.

    Πηγές της ΝΔ επικαλούνταν τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν, όπως έλεγαν, «ότι ο κ. Βούτσης πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ, με εκείνον του πρόεδρου του Βουλής».

    – Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχει ζητήσει εδώ και μήνες η ΝΔ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της, «γιατί προφανώς οι δύο αυτές συζητήσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ».

     

    – Ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και αδιαφορεί όταν το επισημαίνει η ΝΔ.

     

    – Μεροληπτεί προκλητικά σε βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές.

     

    – Αρνείται κατ’ επανάληψη την κλήτευση προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παραβιάζοντας κατάφορα τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

     

    Ως ενδεικτική, τέλος, της συμπεριφοράς του κ. Βούτση, οι ίδιες πηγές επικαλούνταν, «όχι μόνον το συχνότατα απαξιωτικό ύφος του προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης» αλλά ακόμη και την καταληκτική φράση που είπε στον πρόεδρο της ΝΔ περί του αιτήματος των εκλογών. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, και μόνον αυτή η φράση δικαίωσε πλήρως την κριτική που του άσκησε από το βήμα της βουλής ο κ. Μητσοτάκης, ότι συμπεριφέρεται «ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου».

     

    Απάντηση συνεργατών του κ. Βούτση

    «Όλοι είδαν και αντιλήφθηκαν ποιος σέβεται τον ρόλο και την θεσμική του συμπεριφορά», απάντησαν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, συμπληρώνοντας: «Ουδέν άλλο σχόλιο».  



    ΣΧΟΛΙΑ