• Άρθρα

    Στην κυβέρνηση εναπόκειται να δώσει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Δεν γνωρίζω αν περίμεναν να τελειώσουν οι εκλογές ή όχι, αλλά στην κυβέρνηση κάτι φαίνεται να κινείται.

    Η εντύπωση της θερινής ραστώνης αρχίζει σιγά-σιγά να διαλύεται με τους Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνη Γεωργιάδη να δίνουν το «παρών» σε δύο σημαντικούς τομείς και όχι μόνο τις συντάξεις και τα κόκκινα δάνεια.

    Έγκυρες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης ετοιμάζει πολλές και σημαντικές εκπλήξεις και η Νίκη Κεραμέως έχει βαλθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση —δεν περιορίζεται στο πλαίσιο για την κατάργηση των εταιρειών ανάπτυξης, αλλά ασχολείται με το τεράστιο θέμα των αρμοδιοτήτων.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δείχνει τα δόντια του με τις καθαιρέσεις ανεπαρκών διοικήσεων στα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα ετοιμάζει το ευρύτερο σχέδιο της αναμόρφωσης του συστήματος υγείας, όπως και ο Γιώργος Φλωρίδης στη δικαιοσύνη.

    Αν η μέχρι σήμερα σιωπή οφείλονταν στην προετοιμασία, αυτό είναι καλό.

    Η χώρα έχει βαρεθεί να ακούει εξαγγελίες και μετά όλα να μένουν στα λόγια. Κι αυτή η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς έχει δείξει το αντίθετο: Πράττει.

    Αν έπαιξε και κάποιο ρόλο το θέμα των εκλογών, αυτό θα αποτελεί οπισθοδρόμηση εκ μέρους του κόμματος —μία παλαιοκομματική τακτική, που συνδέει τις πράξεις με τους εκλογικούς κύκλους.

    Οπωσδήποτέ, ο κομματικός χαρακτήρας που σε σημαντικό βαθμό προσδόθηκε στην συγκεκριμένη θεσμική λειτουργία έδωσε τα λάθος μηνύματα –σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν οιυ ήθελαν οι πολίτες.

    Η σημασία της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη  είναι πλέον πολύ μεγάλη –κι αυτό για δύο λόγους.

    Πρώτο, διότι η κοινωνία έχει βαρεθεί να ζει με χρονίζοντα προβλήματα που ενώ όλοι τα γνωρίζουν, ενώ έχουν χυθεί τόνοι μελάνι για να μελετηθούν και γραφτούν οι λύσεις, τίποτα δεν γίνεται.

    Αυτή ήταν η εντυπωσιακή επιτυχία του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη: έγιναν πράγματα και είχαν απτό αποτέλεσμα.

    Δεύτερον, το διεθνές περιβάλλον είναι πλέον τόσο ρευστό, τόσο επικίνδυνο, τόσο απρόβλεπτο, που η αίσθηση πως τουλάχιστον «το σπίτι μας» είναι τακτοποιημένο, προσφέρει μεγάλη ψυχολογική στήριξη στον πολίτη. Τον κάνει να αισθανθεί πιο ασφαλής, όταν όλα γύρω του δείχνουν να καταρρέουν.

    Η δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και αμέσως βυθίστηκε σε κρίσεις. Το ίδιο είχε συμβεί και στην πρώτη. Τότε κατάφερε να ανταπεξέλθει.

    Τα σημάδια δείχνουν πως και τώρα θα τα καταφέρει.

    Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσει πως ο πήχης των προσδοκιών αλλά και οι ίδιες οι απαιτήσεις  που προκύπτουν από  γεγονότα που δεν ελέγχονται είναι πολύ πιο ψηλά από πριν.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτοί οι δύο πολιτισμοί δύσκολα θα συνυπάρξουν

    Γάμος του Κασσελάκη: Πολιτικό γεγονός ή απλά life style της πολιτικής;

    Η αλαζονεία δεν γνωρίζει κομματικά χρώματα



    ΣΧΟΛΙΑ