• Άρθρα

    Μία πρωτόγνωρη επιστολή – παρέμβαση

    Μία πρωτόγνωρη επιστολή – παρέμβαση

    Αντώνης Κεφαλάς – Αρθρογράφος


    Η κοινή επιστολή των υπουργών οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα αποκαλύπτει την σοβαρότητα με την οποία αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας.

    Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe, και βασικά προτείνει να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση με μέτρα βραχυχρόνια μεν αλλά και πρόσθετα που θα αποβλέπουν στην μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση της. Αποτελεί μία ελληνική πρωτοπόρα πράξη και υπογραμμίζει την διαφορά ανάμεσα στην διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2019 και αυτήν της Νέας Δημοκρατίας σήμερα.

    Οι δύο υπουργοί εκτιμούν ότι το κόστος της κρίσης στα 27 κράτη-μέλη θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ για την φετινή χρονιά και σωστά υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για παν-ευρωπαϊκό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό πλαίσιο.

    Τονίζουν, επίσης, ότι η κρίση δημιουργεί προσκόμματα στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για την πράσινη ενέργεια όπως, επίσης, ότι υπονομεύει την προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Με δεδομένο ότι το Social Climate Fund δεν θα είναι σε λειτουργία πριν από το 2025, οι δύο υπουργοί περνούν από τις διαπιστώσεις στις προτάσεις.

    Για την άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών προτείνουν να επιτραπεί άμεσα, μέχρι το τέλος του 2021 η αύξηση των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων ρύπων (EST) από το Μarket Stability Reserve, με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων γεγονός που θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να επιδοτήσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά στον χειμώνα του 2021-2022.

    Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από την επιστολή, όμως, βρίσκεται στις επόμενες δύο προτάσεις.

    Ουσιαστικά, οι δύο Έλληνες υπουργοί υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητο για την Ε.Ε. να διαφυλάξει την στρατηγική της αυτονομία και να μην βρεθεί σε θέση όπου τρίτοι θα μπορούν να την εκβιάζουν πολιτικά με όπλο την ενέργεια.

    Στην βάση αυτή προτείνουν:

    • Την ίδρυση ενός Ταμείου Αντιστάθμισης, που θα λειτουργεί μόνο σε περιόδους υψηλών διακυμάνσεων των τιμών και θα χρησιμοποιεί ως κεφάλαια προκαταβολές από μελλοντικούς πλειστηριασμούς ρύπων. Το κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να βοηθηθεί, έτσι, με βάση την αναλογία του στην κατανάλωση ηλεκτρικού και φυσικού αερίου και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
    • Την δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου, με αποθέματα διασκορπισμένα σε όλη την Ευρώπη, μέσω μία κεντρικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας.

    Είναι προτάσεις που βασίζονται στην διεθνή εμπειρία (π.χ. το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου των ΗΠΑ) και στον ρεαλισμό για την σημερινή δυσχερή θέση στην οποία έχει βρεθεί η Ευρώπη.

    Η πρόθεση είναι σαφής. Πρώτον, η χώρα αναλαμβάνει έναν ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η νέα ενεργειακή κρίση, με την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στους ασθενέστερους.

    Δεύτερον, είναι προσπάθεια που εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης να αναδειχθεί ο στρατηγικός ρόλος της Ευρώπης, τώρα που οι ΗΠΑ στρέφουν μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι κίνηση που συμβαδίζει, εξάλλου, με την Γαλλική πολιτική, κόντρα στην μέχρι σήμερα Γερμανική πολιτική της σχετικής ουδετερότητας στα γεωπολιτικά συμβάντα—γεγονός που έχει αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.

    Θα πρέπει να σημειωθεί, χωρίς δόση υπερβολής, ότι αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που η χώρα μας αναλαμβάνει πρωτοβουλία αυτής της μορφής και εμβέλειας. Είναι κίνηση που ξεφεύγει από την παραδοσιακή ελληνική προσέγγιση που ήθελε την Ευρώπη ως πηγή δανεικών και επιδοτήσεων, αλλά αποβλέπει σε μία ευρύτερη, μακρόχρονη διευθέτηση ενός προβλήματος που ενέχει σημαντικές πολιτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα μικρά καλάθια κάνουν καλό

    Εισφορές σε είδος και διαφθορά



    ΣΧΟΛΙΑ