• Άρθρα

    Κόψτε χρήμα


    O κορωναϊός πήρε διαβάθμιση πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόλις χθες κι ενώ στην πολιτισμένη Ιταλία η κατάσταση έχει φύγει εκτός ελέγχου.

    Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ειδικά σαν χώρα, εδώ και δέκα χρόνια έρχεται το ένα κακό μετά το άλλο. Και η κοινωνία στα κάγκελα. Οι Τούρκοι παραβίασαν τρεις φορές το σύνορα από αέρος και δια θαλάσσης και έβαλαν πάνω από τα κεφάλια Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο. Πόση ψυχραιμία χρειάζεται για να μην εμπλακείς τελικά…

    Κι ενώ ο ιος έχει εισβάλει στην χώρα και πλέον σε καθημερινή βάση πια, ανακοινώνονται κρούσματα κατά δεκάδες. Ούτε με ευχολόγια αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση, ούτε με εξωραϊσμό. Και ειλικρινά ουδείς γνωρίζει, οικονομικά τουλάχιστον και ως προς το σκέλος τι χρειάζεται να πράξει η Πολιτεία για να περιοριστούν οι ζημιές.

    Οι ξενοδόχοι μιλούν για μια καταστροφική χρονιά φέτος. Μία χρονιά που έχει χαθεί, διότι η οικονομική επίπτωση ενός ξενοδοχείου που δεν γεμίζει από κόσμο συνδέεται με μια αλυσίδα επαγγελμάτων και εργαζόμενων. Από τον προμηθευτή του καφές και του μελιού για το πρωϊνό μέχρι τις καθαρίστριες των δωματίων και την ρεσεψιόν.

    Και το βασικότερο: Ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα σήμερα με τον πλανήτη να νοσεί κυριολεκτικώς.  Οι αποκρατικοποιήσεις πηγαίνουν πίσω, το Χρηματιστήριο χάνει κοντά στα 18 δις. ευρώ κεφαλαιοποίησης από την αρχή της χρονιάς και το 10ετές ομόλογο λίγο έλειψε να βρεθεί κοντά στο 2%, εκεί που νομίζαμε ότι πηγαίναμε σε μηδενικά επιτόκια.

    Οι παρεμβάσεις στην οικονομία θα πρέπει να έρθουν από τις Βρυξέλλες, την Φρανκφούρτη και το Βερολίνο. Ειδικά, η γερμανική πολιτική πρέπει να πιεστεί για αλλαγή της άτεγκτης στάσης της στη διατήρηση της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής από τα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα. Η Μέρκελ είπε χθες ξερά στους πολίτες της ότι κινδυνεύει να νοσήσει το 70% της Γερμανίας. Προφανώς, η δήλωση αυτή αποτελεί προάγγελο χαλάρωσης, αν θέλει να σώσει κάτι στην οικονομία της που βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ κι ένα χρόνο…

    Το ενδιαφέρον την Πέμπτη στρέφεται στις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Το βασικό επιτόκιο του ευρώ είναι αρνητικό 0,5%. Πρέπει να δουλέψει το σύστημα. Περαιτέρω μείωση και επαναγορές χρέους χωρών.



    ΣΧΟΛΙΑ