• Άρθρα

    Κίνδυνος κατάρρευσης για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας


    Όταν η ρωσική κυβέρνηση χρειάστηκε να κατασκευάσει υποδομές στην πόλη Σότσι ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, στράφηκε στην πιο σημαντική τράπεζα της Ρωσίας: την Vnesheconombank, την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα.

    Πρόκειται για την τράπεζα που ίδρυσε το 1922 ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Vladimir Lenin για την προώθηση του εμπορίου, μετά από χρόνια επανάστασης και εμφυλίου πολέμου. Το 2007, υπό την ηγεσία του Putin η τράπεζα άλλαξε σε αναπτυξιακή τράπεζα επιφορτισμένη με τα πάντα, από την χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής έως την ενίσχυση των εξαγωγών.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε δηλώσει οτι ιδιώτες επενδυτές θα αναλάμβαναν τις περισσότερες από τις ολυμπιακές δαπάνες, οι οποίες διογκώθηκαν στα 50 δισ. δολάρια κατ’ εκτίμηση. Αλλά τελικά η VEB κατέληξε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, καταλήγοντας τελικά με τουλάχιστον 2,9 δισ. δολάρια σε ληξιπρόθεσμα δάνεια, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

    Τώρα έρχεται η ώρα του λογαριασμού. Η VEB για χρόνια είχε ισοσκελισμένους ισολογισμούς, δανειζόμενη εκτεταμένα από ξένους πιστωτές. Αλλά μετά το πλήγμα των κυρώσεων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η τράπεζα αντιμετωπίζει την υποχρέωση να αποπληρώσει περίπου 20 δισ. δολάρια σε χρέος σε ξένο νόμισμα, εκ των οποίων περίπου 3 δισ. δολ. λήγουν φέτος, έχοντας πλέον πολύ περιορισμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

    “Από την πλευρά του ενεργητικού, το βασικό πρόβλημα είναι τα κακά δάνεια” αναφέρει ο Yegor Fyodorov, ανώτατος αναλυτής πιστώσεων στην ING Bank στη Μόσχα. “Από την πλευρά του παθητικού, το πρόβλημα είναι ότι η VEB είχε μεγάλη έκθεση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Και όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις η VEB αποκόπηκε από αυτό το κανάλι”.

    Όπως αναφέρει η WSJ η VEB δεν αποκρίθηκε στα αιτήματα της εφημερίδας για κάποιο σχόλιο.

    Τα προβλήματα στη VEB – που ισοδυναμούν με 56,9 δισ. δολάρια σε ενοποιημένα στοιχεία ενεργητικού και αντιστοιχούν περίπου στο 5,5% του ΑΕΠ της Ρωσίας – αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για το ρωσικό κράτος, τονίζει το δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 2008 η τράπεζα μετατράπηκε σε “χωματερή” για προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και για κρατικά έργα που έχαναν χρήματα. Αγόρασε δύο προβληματικές τράπεζες, την Sviaz-Bank και την Globex για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το 2013, η VEB αγόρασε το χρέος ενός μεγάλου εργοστασίου χάρτου και πολτού χάρτου στις ακτές της λίμνης Μπαϊκάλ στη Σιβηρία.

    Το εξαιρετικά ρυπογόνο εργοστάσιο δεν κατάφερε να κάνει break even και έκλεισε λίγο πιο μετά. Η VEB σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι σκόπευε να βρει μία ιδιωτική εταιρεία που επιθυμεί να αναλάβει το έργο αποκατάστασης της μολυσμένης περιοχής αξίας 88 δισ. δολ, αλλά δύο χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η VEB θα χρειαστεί τουλάχιστον 300 δισ. ρούβλια (4,47 δισ. δολ.) σε ελάφρυνση φέτος. “Δεν ήμασταν πολύ χαρούμενοι με την ιδέα” δήλωσε πηγή με γνώση του σχεδίου διάσωσης της τράπεζας, η οποία έχασε 133 δισ. ρούβλια κατά το 9μηνο του 2015. “Αλλά υπάρχει ένας παλιός κόαδος απορριμμάτων για πάγια που κάποιος πρέπει να ξεκαθαρίσει-δεν μπορούμε απλώς να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει αυτός ο σκουπιδοτενεκές”.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση ωθεί την VEB να σταματήσει να αγοράζει νέα πάγια και να πουλήσει ή να αποσχίσει ορισμένα από τα στοιχεία ενεργητικού που κατέχει ήδη.

    Οι traders ομολόγων ποντάρουν ότι η διάσωση είναι απολύτως βέβαιη, στέλνοντας υψηλότερα τις τιμές. “Η VEB είναι η μεγαλύτερη ομολογιακή θέση μου” αναφέρει ένας trader. “Η κυβέρνηση ξέρει ότι δεν θα αφήσει την VEB να χρεοκοπήσει”.

    Το πρόβλημα με τα κακά δάνεια της VEB επιδεινώθηκε όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σε μία προσπάθεια να σώσει το ρούβλι από το να βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αύξησε τα βασικά επιτόκια στο 17% από το 10,5% τον Δεκέμβριο του 2014. Η κίνηση προκάλεσε ένα κύμα χρεοκοπιών καθώς θεσμικά όργανα που προηγουμένως δυσκολεύονταν με τις αποπληρωμές δανείων ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωπα με επιτόκια που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά.

    Στα τέλη του 2015, αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης αναγνώρισαν δημοσίως ότι η VEB πιθανότατα θα έπρεπε να διασωθεί.

    Powered by:

    iolcus - logo

    IOLCUS Investments ΑΕΠΕΥ. Ανεξαρτησία. Γνώση Αγορών . Προστασία Περιουσίας 



    ΣΧΟΛΙΑ