• Άρθρα

    Οι «μαύροι κύκνοι» και οι «άσπροι ελέφαντες» θα καθορίσουν την επόμενη τετραετία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Η δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά με δυσάρεστους οιωνούς – κι αυτό ακριβώς στα θέματα που πονάνε τον πολίτη στην καθημερινότητά του.

    Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μπορεί να είχαν ζημιές το 2022 αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το 2023 πρέπει να γδύσουν τον Έλληνα πολίτη. Στήριξη, εξάλλου, πήραν. Αν είναι διαρθρωτικά ζημιογόνες ας βρουν συνεταίρους, ας πουληθούν, ας προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις ουσίας και όχι σε εικονικές κινήσεις ωραιοποίησης.

    Κι ενώ ο πολίτης κοιτάζει επιτέλους πως θα ησυχάσει από το προεκλογικό τσουνάμι βγαίνει ο υπουργός προστασίας του πολίτη κ. Μηταράκης με δηλώσεις που προκαλούν τον καγχασμό των πάντων και την ξεκάθαρη αποδοκιμασία του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τι να κάνει; Τώρα τον έβαλε, είναι μάλλον σύντομα για να τον παραιτήσει. Το κακό είναι ότι ο πολίτης έχει ανάγκη να αισθάνεται εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού προστασίας του πολίτη. Ο κ. Μηταράκης την έχασε μέσα σε 2 ημέρες. Ήδη, το εύρημα του Τάκη Θεοδωρόπουλου που τον αποκαλεί «υπουργό προ.πο.» τα λέει όλα.

    Για τις φωτιές ευθύνεται (όχι δεν θα πω «ο στρατηγός άνεμος») αλλά η κλιματική αλλαγή. Επειδή η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή σε μεγάλο βαθμό μονοδιάστατα, με σχεδόν αποκλειστική έμφαση στην μείωση των εκπομπών, η δυνατότητα της να ανταπεξέλθει στα ευρύτερα προβλήματα – τους καύσωνες, τις φωτιές, τις πλημμύρες, την ανεπάρκεια των υποδομών – είναι πιο περιορισμένη, οπότε η ευθύνη που βαρύνει τον υπουργό κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας  είναι τεράστια.

    Ο Βασίλης Κικίλιας απέτυχε τραγικά στο υπουργείο υγείας – από το οποίο απομακρύνθηκε μετά επαίνων. Στην διάβα του από τον τουρισμό δεν άφησε κανένα αποτύπωμα: οι υπηρεσίες και ο ιδιωτικός τομέας λειτούργησαν στον αυτόματο και, ευτυχώς, όλα πήγαν καλά.

    Οι φωτιές που ξέσπασαν χθες ( 17/7) αποτελούν μικρό αλλά σοβαρό προμήνυμα. Φαίνεται ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης έκανε καλή δουλειά. Θα είναι μεγάλο λάθος, όμως, του νυν υπουργού να επαναπαυτεί στις δάφνες του προκατόχου. Έχει πάει σε υπουργείο «φωτιά», καθώς πολύ άμεσα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις που μάλλον δεν τις υπολογίζει—κι αυτό διότι ακόμη και οι πιο αισιόδοξες διεθνείς προβλέψεις έχουν υποεκτιμήσει την έκταση, την ταχύτητα, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αν θέλει να αποφύγει τον ενταφιασμό της πολιτικής του καριέρας, θα βοηθήσει τον τόπο και τον εαυτό του προετοιμάζοντας το υπουργείο του για τα χειρότερα.

    Μάθημα σε όλα τα υπουργεία δίνει η οικονομική διαχείριση. Παρά τα ευνοϊκά αποτελέσματα, το νέο υπουργείο εθνικής οικονομίας και οικονομικών, δεν δείχνει διάθεση να υπερκεράσει τα προεκλογικά μέτρα ούτε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον ανεπάντεχο δημοσιονομικό χώρο που διαρκώς προκύπτει. Το προηγούμενο δίδυμο Σταϊκούρα- Σκυλακάκη  άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο Κωστής Χατζηδάκης άνετα θεωρείται ίσως ο πιο επιτυχημένος υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης και, ήδη, με την στάση του προσφέρει στον πολίτη τα εχέγγυα ότι η δημοσιονομική διαχείριση θα συνεχίσει να είναι συνετή.

    Η μεγάλη νίκη της Ν.Δ. έχει σωστά οδηγήσει στην παρατήρηση ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της θα είναι ο εαυτός της. Θα παρατηρούσα ότι αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί με αναφορά σε δύο σημαντικούς παράγοντες. Ο ένας, όπως έχω ήδη γράψει και μάλιστα πολύ πριν τις εκλογές, από την ικανότητα της να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη. Δηλαδή, από τον εκσυγχρονισμό στο τρίπτυχο Παιδεία – Υγεία- Δικαιοσύνη.

    Ο δεύτερος από την προετοιμασία των υπουργών και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν κρίσεις. Η τετραετία μπροστά μας θα είναι πλήρης από «μαύρους κύκνους» — δηλαδή απρόβλεπτα γεγονότα αλλά και από «άσπρους ελέφαντες» –δηλαδή ορατά προβλήματα που επιλέγουμε να αγνοούμε.

    Κανείς υπουργός, γενικός γραμματέας, γενικός διευθυντής να μην περιμένει ότι θα κυριαρχήσει η ομαλότητα που γνωρίζαμε. Ο εφησυχασμός θα είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα, ο πανικός ο μεγαλύτερος εχθρός. Ας προετοιμαστούν, λοιπόν, οι επικεφαλείς. Όπως έχει πει ο ειδικός γραμματέας του Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της κυβέρνησης Γιάννης Μαστρογεωργίου «δεν υπάρχει ένα μέλλον».

    Διαβάστε επίσης

    Μερικές απλές σκέψεις για την προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας



    ΣΧΟΛΙΑ