• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Άδωνι πάρε θέση για την κερδοσκοπία

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης

    O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης


    Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η άνοδος των τιμών σε όλα σχεδόν τα προϊόντα είναι αυτή τη στιγμή ένα διεθνές φαινόμενο με απρόβλεπτες μάλιστα εξελίξεις, όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Η παραδοχή αυτή ωστόσο δεν συνεπάγεται και ότι κάθε ανατίμηση, σε οποιαδήποτε κλίμακα, μπορεί να αποδίδεται αποκλειστικά  στην πολεμική κρίση και να θεωρείται ως απολύτως δικαιολογημένη.

    Ούτε βεβαίως ότι θα περνούν …απαρατήρητα όσα «περίεργα» διαπιστώνουν οι καταναλωτές με συγκεκριμένα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. 

    Γιατί μπορεί στο θέμα των ανεξέλεγκτων αγορών που έγιναν τις πρώτες μέρες του πολέμου σε άλευρα και έλαια -κυρίως λόγω της ανησυχίας από την πλευρά των επαγγελματιών – να μπήκε φρένο, μετά το πλαφόν αγορών που έβαλαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ωστόσο κάποιοι «παρατηρητικοί» είδαν στα ράφια το εξής παράδοξο: προϊόντα τα οποία τη μία μέρα ήταν σε έλλειψη να επανεμφανίζονται ως δια μαγείας λίγες μέρες μετά. Με αυξημένη φυσικά τιμή…

    Το κύμα ακρίβειας πιέζει ασφυκτικά βεβαίως την τσέπη των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή ωστόσο φαίνεται πως αρχίζει να αποτελεί ένα «αγκάθι» και για την ίδια κυβέρνηση.

    Στα αποτελέσματα της πανελλαδική έρευνα της OPINION POLL που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του mononews.gr αποτυπώνεται ξεκάθαρα το γεγονός ότι η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες. 

    Διαπιστώνεται όμως και κάτι ακόμα. Ότι ναι μεν η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, εκτιμά ωστόσο ότι η Κυβέρνηση δεν λειτουργεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή της.

    Μάλιστα το 68% εκείνων που θεωρεί ότι οι αυξήσεις στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι υπερβολικές ψήφισε ΝΔ ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξεως του 36% θεωρεί ότι η κερδοσκοπία των επιχειρήσεων είναι εκείνη που ευθύνεται για την ακρίβεια.

    Με βάση τα παραπάνω δηλαδή, οι καταναλωτές φαίνεται ότι αναγνωρίζουν τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, απαιτούν  ωστόσο από την κυβέρνηση συνολικά και  ειδικότερα από τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη ειδικά, να πάρουν θέση στο ζήτημα.

    Άλλωστε δεν πρέπει να  ξεχνάμε ότι μετά από δέκα χρόνια Μνημονίων και την αφαίμαξη που υπέστη το διαθέσιμο εισόδημα τους, τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σύγκριση με αυτά στη Γερμανία ή στη Γαλλία.

    Να λειτουργήσουν με τρόπο αποτελεσματικό όχι φυσικά για το …ουτοπικό σενάριο να μην  υπάρχουν αυξήσεις τιμών. Αλλά οι ανατιμήσεις αυτές που σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως θα έρθουν, να μην είναι αποτέλεσμα άλλων διαδικασιών.

    Ήδη από σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν τα αποθέματά τους σε 7 βασικές κατηγορίες προϊόντων, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα ποιος διαθέτει, τι και πού.

    Είναι σίγουρα μία κίνηση από πλευράς υπουργείου, είναι όμως αρκετή από μόνη της για μειώσει την ένταση του προβλήματος;

     

    Διαβάστε επίσης:

    Μεγάλη δημοσκόπηση mononews.gr: Στις 8,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν θέλουν πρόωρες εκλογές οι πολίτες



    ΣΧΟΛΙΑ