Πολιτική

Μεγάλη δημοσκόπηση mononews.gr: Στις 8,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν θέλουν πρόωρες εκλογές οι πολίτες

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Ανδρουλάκης - Δημήτρης Κουτασούμπας - Κυριάκος Βελόπουλος - Γιάνης Βαρουφάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας – Νίκος Ανδρουλάκης – Δημήτρης Κουτασούμπας – Κυριάκος Βελόπουλος – Γιάνης Βαρουφάκης


Στις 8,9 μονάδες η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ – Σταθερό προβάδισμα με ορατές φθορές στην επίδοση της κυβέρνησης και το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη – Μόλις το 29,2% ικανοποιημένο από τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης – Εξάντληση της τετραετίας ζητά το 64,2%

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα της OPINION POLL που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του mononews.gr στο διάστημα 30 Μαρτίου με 1 Απριλίου.

Και στην έρευνα αυτή, παρά την ορατή φθορά στις επιδόσεις της κυβέρνησης (-1,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την έρευνα του Φεβρουαρίου της ίδιας εταιρείας) και το προφίλ του πρωθυπουργού (-2,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση επίσης με την έρευνα του Φεβρουαρίου) υπάρχουν δύο σταθερά δεδομένα:

Το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με διαφορά 8,9 μονάδων και ποσοστό 30,1% (χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων, με τελική εκτίμηση ψήφου και αναγωγή επί των αναποφάσιστων η διαφορά διαμορφώνεται στις 9,8 μονάδες) και η υψηλή αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού (33,6% έναντι 15,6% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ την δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο «Κανένας»).

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις δυνάμεις του κατά 1,6 μονάδες και φτάνει το 21,2%.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: ΚΙΝΑΛ 12,5% (14,2%), ΚΚΕ 4,2% (4,7%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,7% (4%), Μέρα25 2,9% (2,6%).

Επίσης οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ συγκεντρώνουν 2,2%, το 3,9% δηλώνει άλλο κόμμα, ένα 2,9% Λευκό/ Άκυρο, το 6,3% αποχή και ένα 9% αναποφάσιστοι.

Με την αναγωγή επί των εγκύρων τα αποτελέσματα διαμορφώνονται: ΝΔ 33,1%, ΣΥΡΙΖΑ 23,3%, ΚΙΝΑΛ 13,9%, ΚΚΕ 4,6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5,1%, ΜΕΡΑ25 3,2%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 2,4%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 4,3% και οι Αναποφάσιστοι είναι 9,9%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί με σημαντική διαφορά του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με 33,6% έναντι 15,6%, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Κανένας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 8,7%, ενώ οι άλλοι πολιτικοί Αρχηγοί συγκεντρώνουν πολύ πιο χαμηλά ποσοστά.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει 2,2% σε σχέση με την έρευνα Φεβρουαρίου (επιλεγόταν από το 35,8%), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει και αυτός απώλειες 0,8% (συγκέντρωνε 16,4%).

H ελληνική κοινωνία ζει στον αστερισμό της ακρίβειας με το πρόβλημα αυτό να επικρατεί πλήρως στην επιλογή των πολιτών με 65,4% (είχαν δυνατότητα δύο επιλογών) ως το βασικότερο όλων. Αν δε ληφθεί υπόψη ότι ακολουθούν τα θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης με 27,5%, ενώ στην 5η θέση βρίσκεται η ανεργία με 8,3%, γίνεται αντιληπτό το κλίμα που κυριαρχεί και καθορίζει τις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Στην 3η και 4η θέση βρίσκονται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία του κορονοϊού με 10,5%.

Στο σύνολο τους τα ευρήματα δείχνουν μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει το μέσο νοικοκυριό στην χώρα και συνιστούν μήνυμα προς την κυβέρνηση.  Το 1,5% θεωρεί μόλις ότι έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή του και το 26,7 % ότι έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, το 71,4% δηλώνει ότι έχει χειροτερέψει.

Το 22,9% δηλώνει ότι μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς της ενέργειας με ευκολία, ενώ το 67,9% δηλώνει ότι τους πληρώνει με δυσκολία και το 7% ότι δεν μπορεί να τους πληρώνει.

Το 80,8% διαπιστώνει όταν πηγαίνει να ψωνίσει, ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ και αρκετά, έναντι ενός 16,7% που θεωρεί ότι έχουν αυξηθεί λίγο και καθόλου.

Το 47,1% δηλώνουν ότι πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους στα δάνεια και τις κάρτες, έναντι ενός 11,2% που δηλώνει ότι δεν πληρώνει κανονικά. Το 40,9% δηλώνει ότι δεν έχει δάνειο ή κάρτα.

Απέναντι σ΄ αυτή την κατάσταση το 29,2% δηλώνει ικανοποίηση με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια και την στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ το 68,3% έχει αντίθετη άποψη. Τα παραπάνω στοιχεία και το γεγονός ότι το 20,1% θεωρεί ότι αν υπήρχε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είχε χειριστεί καλύτερα τα θέματα (το 73,3% έχει αρνητική άποψη) είναι που συνθέτουν το δύσκολο τοπίο λόγω της ακρίβειας, το οποίο παράγει πολιτικά αποτελέσματα.

Συνολικά το 35,7% ( σχεδόν -2% σε σχέση με την έρευνα της OPINION POLL στα μέσα του Φεβρουαρίου) δηλώνει ικανοποιημένο συνολικά με το κυβερνητικό έργο.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33,8% έναντι 21,9% του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα θέματα ακρίβειας, όμως το 37,1% δηλώνει τον Κανένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα με 40,1% έναντι 17,7% στο ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα διεθνή και οικονομικά προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την επιλογή Κανένας να συγκεντρώνει 34,1%. Ο Αλέξης Τσίπρας με 33,7% υπερτερεί του Κυριάκου Μητσοτάκη που συγκεντρώνει 30,6% στο ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα θέματα στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

Για τα θέματα που απορρέουν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα ευρήματα αναδεικνύουν θέματα που διχάζουν την ελληνική κοινωνία και δείχνουν έναν πυρήνα της τάξης του 25%-30% που έχει αντιδυτικά αντανακλαστικά, ο οποίος συναντούμενος με ένα τμήμα «μη καθαρής στάσης» παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.

Το 45,6% θεωρεί ότι την βασική ευθύνη για τον πόλεμο έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ το 35,7% απαντά ότι την βασική ευθύνη έχει η Δύση και το 4,1% η Ουκρανία.

Από τα τρία κόμματα που έχουν καταγγείλει επίσημα την εισβολή (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Το 35% καταλογίζει την βασική ευθύνη στον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ το 45,8% θεωρεί την Δύση ως βασική υπεύθυνη και το 5,3% την Ουκρανία.

Το 49,2% απαντά ότι η συνταύτιση της χώρας από την πρώτη στιγμή με την Δύση είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας, ωστόσο συγκεντρώνεται ένα 47, 3% που έχει αντίθετη άποψη

Το 69,2% δηλώνει ότι είναι με την Δύση ενώ το 9,7% ότι είναι πιο κοντά στην Ρωσία. Ωστόσο δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι το 3,4% δηλώνει ότι είναι εξίσου και με τους δύο , ενώ το 14% ότι δεν είναι κοντά με κανένα.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά που δηλώνουν ότι είναι πιο κοντά με τον Δυτικό κόσμο εντοπίζονται  στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ με 84%, 88% και 71% αντίστοιχα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά που δηλώνουν πιο κοντά στην Ρωσία εντοπίζονται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, το ΜέΡα25, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ με 26, 7%, 17, 9%, 13, 3% και 10% αντίστοιχα.

Το 93% θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα παγκόσμια και επομένως και στην χώρα μας άνοδο των τιμών της ενέργειας, των καταναλωτικών προϊόντων και πιθανά μια οικονομική κρίση. Το ενδιαφέρον είναι ότι μόνο το 21,4% θεωρεί ότι αυτή την κρίση μπορεί να την αντιμετωπίσει κάθε χώρα από μόνη της, ενώ το 75,3% πιστεύει ότι χρειάζονται μέτρα και έκτακτες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν ολίγοις αξιοσημείωτα τμήματα που είναι επιφυλακτικά απέναντι στην Δύση ή ακόμα και κρατούν αρνητική στάση, διαβλέποντας τον κίνδυνο τον οικονομικό κίνδυνο, καταφεύγει στην ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες η Ε.Ε. Ταυτόχρονα το 30,6% θεωρεί ότι για αυτό το κύμα ακρίβειας φταίει η εισβολή και η κατάσταση που δημιουργείται διεθνώς, το 22,2% ρίχνει τις ευθύνες στην Κυβέρνηση, ενώ το 36,1% βλέπει στην κερδοσκοπία των Επιχειρήσεων την βασική αιτία.

Αξιοσημείωτο είναι πως τα προβλήματα που εμφανίζονται δεν επιδρούν στο επίπεδο του αιτήματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές. Το 64,2% ζητάει να εξαντληθεί από την κυβέρνηση η τετραετία. Η κοινωνία ζητάει σταθερότητα και βεβαίως αποτελέσματα στα θέματα που την απασχολούν.ΣΧΟΛΙΑ