• Οικονομία

    Στο Eurogroup σήμερα ο Σταϊκούρας για συμπληρωματικό Προϋπολογισμό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικώ

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Με πολεμικά  σενάρια για ανάπτυξη, πληθωρισμό και έλλειμμα προσέρχεται ο Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα στο  Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών θα επιχειρήσουν μία πρώτη αποτύπωση και ποσοτικοποίηση των συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Αν και τυπικά, η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική ενότητα συζήτησης, ατύπως η ελληνική περίπτωση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο παρασκήνιο αφού αμέσως μετά το Eurogroup o Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα διαβουλευθεί με τους επικεφαλής των Θεσμών στις 6 Απριλίου και θα καταθέσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό με πρόβλεψη για ενδεχόμενη αύξηση δαπανών κατά  2 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί.

    Σήμερα, εν τω μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα επισκεφθεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Λουξεμβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM, κ. Klaus Regling, ενώ συνάντηση θα έχει στη συνέχεια και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κ. Werner Hoyer.

    Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεν αναμένεται να αποτυπώνονται οι αναθεωρημένες προβλέψεις για έλλειμμα και χρέος ούτε οι νέες υποθέσεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό, καθώς θα έχει τη μορφή διάταξης στη Βουλή, στα πρότυπα του συμπληρωματικού που είχε κατατεθεί εν μέσω πανδημίας. Οι νέες εκτιμήσεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό και δημοσιονομικά, αναμένεται να αποτυπωθούν στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-2025 που θα κατατεθεί στην Κομισιόν σε λίγες εβδομάδες.

    Ψαλιδίζουν την ανάπτυξη φέτος

    Ανεπίσημα βέβαια όλες οι προβλέψεις και τα σενάρια  βρίσκονται ήδη στο τραπέζι καθώς διερευνώνται τα πραγματικά δημοσιονομικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση στη διάθεση της φέτος που για τις αγορές θα πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά που η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές έλλειμμα. Αυτό φαίνεται πως καθιστά μονόδρομο το να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε παρά τις έξτρα δαπάνες το φετινό έλλειμμα να παραμείνει όσο πιο κοντά γίνεται στο 2% του ΑΕΠ. Ει δυνατόν και κάτω του 2%  όπως συνέστησε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή. Να μην έχει δηλαδή μεγάλη απόκλιση από το στόχο του 1,2% του ΑΕΠ που ήδη προβλέπει ο προϋπολογισμός. Δεν είναι τυχαία ίσως και η προσεκτική διατύπωση του Πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα…«Και οι στόχοι του πρωτογενούς ελλείμματος θα αναθεωρηθούν λίγο προς τα πάνω και συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί να κατατεθεί».

    Την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης εκτίμησε πως η μίνιμουμ ζημιά στην ανάπτυξη από τη ρωσική εισβολή θα είναι μία ποσοστιαία μονάδα και σημείωσε πως το μέγιστο της επίπτωσης δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί. Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά  ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να υποχωρήσει κατά 1% με 2%.

    Το Mononews έχει άλλωστε αποκαλύψει πως στην ετήσια έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ στις 6 Απριλίου θα περιγράφονται δύο σενάρια. Το ένα θα προβλέπει ανάπτυξη 3,8%, μια μονάδα σχεδόν χαμηλότερα από την τρέχουσα εκτίμηση της ΤτΕ για 4,8% και το άλλο θα προβλέπει ανάπτυξη 2,8%, δύο μονάδες δηλαδή χαμηλότερα από την τρέχουσα εκτίμηση. Ο πληθωρισμός στα δύο σενάρια θα διαμορφωθεί στο 5,1% και 6% αντιστοίχως.

    Εν τω μεταξύ στο 3,5% προσγείωσε και το ΔΝΤ την ανάπτυξη φέτος στις εκτιμήσεις του την Παρασκευή.

    Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιλαμβάνεται ότι το θέμα της αναθεώρησης του ελλείμματος είναι πολύ σημαντικό, αφού όλα τελούνται υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών οι οποίες διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, ενώ η χώρα παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας, με πολύ υψηλό χρέος που καθιστά μονόδρομο τα επαναλαμβανόμενα πλεονάσματα το συντομότερο.

    Όπως άλλωστε ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, τον Μάιο θα φανεί πώς θα διαμορφωθεί το δημοσιονομικό τοπίο του 2023 ανά την ΕΕ. Πρόσθεσε όμως πως η  χώρα, λόγω χρέους, θα πρέπει να έχει ως στόχο την επιστροφή σε πλεονάσματα, αφού όμως ξεπεραστούν και οι νέες προκλήσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Ακύρωση της μόνιμης μείωσης των εισφορών και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ζητά το ΔΝΤ – Τι προτείνει για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

    Στο 3,5% χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ