• Το ολέθριο λάθος και γιατί πρέπει να ξυπνήσει ο Μητσοτάκης, η βουτιά στο ΧΑ, η επιστροφή Παπασταύρου στο ΜΜ, ο διπλά happy Περιστέρης, οι αλήθειες Εξάρχου, τα κοντά παντελονάκια του Παπαλεξόπουλου και οι Μαρτίνοι των 15 δισ. ευρώ

    Οριστικό λουκέτο της γνωστής χρηματιστηριακής εταιρείας Prelium Investment Services ΑΕΠΕΥ, και πρόστιμο 120 χιλ. ευρώ, αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Κυριάκο ξύπνα…

    Αγαπητοί αναγνώστες, η χθεσινή ημέρα στην αγορά κύλησε όπως ακριβώς την είχαμε προβλέψει.

    Υποχώρησε αρκετά καθώς μεταξύ άλλων μέτρησε ότι ο Μητσοτάκης έδωσε τελείως λάθος μήνυμα για την σταθερότητα της κυβέρνησης του με την αποπομπή των δυο υπουργών του.

    Φυσικά επέδρασσε και η πτώση των διεθνών αγορών αλλά η δικιά μας βουτιά των  μέτοχων ήταν υπερβολική.

    Σας θυμίζω ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 2% καθώς κυρίως πουλούσαν Ελληνάρες και λιγότερο οι ξένοι.

    Το χρηματιστήριο που είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας των πολιτικών εξελίξεων, έδειξε ότι κάτι συμβαίνει στην κυβέρνηση.

    Ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης καλά κάνουν να δείχνουν τα δόντια τους με «κυνικότητα» στην κυβέρνηση.

    Ο ένας μάλιστα είναι τόσο θρασύς που ζητάει να γίνουν το καλοκαίρι του 2024, διπλές εκλογές.

    Η απολυτή γελοιότητα δηλαδή.

    Πρακτικά, στο «πολιτικό καφενείο» υπάρχει η αίσθηση ότι ο Μητσοτάκης εάν χάσει το όριο του 30% στις ευρωεκλογές από 41% που είχε στις εθνικές εκλογές, έχει πρόβλημα διακυβέρνησης.

    Κάτι το οποίο είναι απόλυτα ψευδές.

    Όμως επειδή τα πάντα στην οικονομία είναι «κλίμα και εντυπώσεις» ο Κυριάκος πρέπει να καταδείξει στο εκλογικό του  κοινό ότι είναι πανίσχυρος.

    Ακόμα και 30% να πάρει στις ευρωεκλογές δεν απειλείται από κανένα.

    Οι εθνικές εκλογές είναι σε 3 χρόνια.

    Τότε θα κριθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του.

    Η ψήφος των ευρωεκλογών είναι για να αποδείξουμε στις Βρυξέλλες ότι είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κυριάκο, ξύπνα…

    Η βουτιά στο ΧΑ και οι Κασσάνδρες

    Αγαπητοί αναγνώστες.

    Χθες το Χρηματιστήριο κατέγραψε βαριές απώλειες 2%, χάνοντας το οχυρό των 1.400 μονάδων και δίνοντας την ευκαιρία στις «Κασσάνδρες» να μιλήσουν για την αρχή της μεγάλης πτώσης.

    Χτυπήματα δέχθηκαν κυρίως οι τράπεζες, με την Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,01% 3,90 να σημειώνει πτώση 2,79%, στα 3,768 ευρώ και 4,2 εκατ. κομμάτια, η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 έκλεισε με απώλειες 0,95%, στο 1,765 ευρώ με 5,49 εκατ. κομμάτια, η ΕΤΕ ΕΤΕ -0,39% 7,67  σημείωσε πτώση 2,29%, στα 7,09 ευρώ με 1,04 εκατ. τεμάχια και η Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,82% 1,62  κατέγραψε πτώση πάνω από 3%, στο 1,581 και 5,02 εκατ. τεμάχια.

    Όμως και τα υπόλοιπα blue chips δεν άντεξαν στις πιέσεις.

    Πάνω από 4% για την AegeanΑΡΑΙΓ 1,81% 12,36 τη Βιοχάλκο, ΒΙΟ 2,29% 5,80 την ΕΧΑΕ, ΕΧΑΕ -0,19% 5,17 την MIG. ΜΙΓ 0% 4,07

    Πάνω από 7% η βουτιά στον ΟΛΠ ΟΛΠ 0,81% 24,95 και πάνω από 5% στην Ελλάκτωρ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,15% 2,59

    Οι απώλειες στον ΟΠΑΠ  ΟΠΑΠ -3,47% 15,85 ξεπέρασαν το 2,2% με 305 χιλιάδες κομμάτια, -3,36% ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,16% 38,06  με 226 χιλιάδες, -1,4% τα ΕΛΠΕ, ΕΛΠΕ -1,67% 8,24  που ξεκίνησαν ανοδικά τη συνεδρίαση, -3,7% η μετοχή της Coca Cola, ΕΕΕ 0,47% 30,08   στα 28,40 ευρώ, -2,75% η ΔΕΗ  ΔΕΗ -1,22% 11,34 στα 11,31 ευρώ με 615 χιλιάδες κομμάτια και -2,25% η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,70% 16,78

    Αυτή δεν ήταν εικόνα «κανονικού» Χρηματιστηρίου.

    Ήταν μια αγορά που «βουτάει» χωρίς ουσιαστικό οικονομικό ή επιχειρηματικό λόγο.

    Πολλώ δε μάλλον και πολιτικό λόγο.

    Εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2027, κύριε Μητσοτάκη…

    Γιατί, όμως, οι επενδυτές αντιδρούν έτσι και πουλάνε μαζικά χαρτιά;

    Ο βασικός λόγος είναι η πολιτική αστάθεια που αίφνης ενέσκηψε από το πουθενά.

    10 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, όταν και ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο με το 41% της ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα να βολοδέρνουν κάτω από το 20%, μια σειρά από λανθασμένες επιλογές και άστοχες κινήσεις, προκαλούν πολιτική κρίση.

    Είναι αδιανόητο, αγαπητοί αναγνώστες, να ακούγονται και ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας οι φήμες περί διπλών εκλογών των Ιούνιο, περί πτώσης της κυβέρνησης και άλλα τέτοια «κουφά».

    Γράφαμε πρόσφατα σε άρθρο παρέμβαση ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και η κυβέρνηση να αφοσιωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

    Αντ’ αυτού βρισκόμαστε σε μια περίοδο εντάσεων, συγκρούσεων, ρήξεων, ακόμη και εσωκομματικών ξεκαθαρισμάτων και εντός της ΝΔ.

    Λες και δεν μεσολάβησε η νίκη της ΝΔ πριν από 10 μήνες.

    Αίφνης οι «νερόβραστες» ευρωεκλογές μοιάζουν ωσάν να είναι «ορόσημο» για τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

    Παράνοια… Κι αυτά όλα οι αγορές και οι επενδυτές τα βλέπουν.

    Όπως βλέπουν και κρίνουν ότι δεν μπορεί να «αποκεφαλίζονται» την ίδια στιγμή δύο υπουργοί, δύο κομβικά στελέχη του επιτελικού κράτους με τα οποία μιλούσαν οι επιχειρηματίες και τα οποία είχαν κομβικό ρόλο στο Μαξίμου.

    Αυτή είναι η απάντηση γιατί βούτηξε το Χρηματιστήριο.

    Και θα συνεχίσει να βουτάει αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επανακτήσει τον έλεγχο που δείχνει να έχει αρχίσει να χάνει.

    Κι όσο βεβαίως δεν επιβεβαιώνει το αυτονόητο: Ότι εθνικές εκλογές έχουμε τον Ιούνιο του 2027, κι όχι σε 70 ημέρες…

    Παπασταύρου: Σε 6 μήνες στο ΜΜ; 

    Λοιπόν, πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης μου είπαν ότι ο Μητσοτάκης είπε στον Σταύρο Παπασταύρου ότι «σε έξι μήνες θα ξαναγυρίσεις στο ΜΜ, δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου».

    Ότι του το είπε, δεν χωρεί καμμιά αμφιβολία.

    Δεν ξέρω όμως εάν το εννοούσε.

    Oh my God!!!!

     

    Χατζηδάκης: Καμία παράταση

    Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία «άνθρωπος των ειδικών αποστολών».

    Ακόμα και οι μεγαλύτεροι πολέμιοι του τού αναγνωρίζουν την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα που διαθέτει.

    Αυτό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά τώρα καθώς το Υπουργείο Οικονομικών κερδίζει τη μάχη για τη διασύνδεση των Pos  με τις ταμειακές μηχανές.

    Το έργο αυτό είναι πραγματικά πολύ σύνθετο. Στην αγορά υπήρξαν πολλά παράπονα για τον σχεδιασμό του και οι περισσότεροι προεξοφλούσαν ότι θα καταλήξει στις ελληνικές καλένδες.

    Όμως το έργα εντάχθηκε στο  RRF και μάλιστα ως ορόσημο.

    Επιπλέον θεωρείται πολύ σημαντικό βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Έπρεπε συνεπώς να γίνει.

    Και ο Κωστής Χατζηδάκης κινητοποίησε όλο το μηχανισμό του υπουργείο για να επιτευχθεί ο στόχος.

    Τελικά χθες ανακοινώθηκε ότι το 90% των διασυνδέσεων έχουν ολοκληρωθεί ή έχουν προγραμματιστεί στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου για να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Απριλίου.

    Μιλάμε για πάνω από 255.000 επιχειρήσεις.

    Επομένως το έργο ολοκληρώνεται και  παράταση δεν έχει.

    Happy ο Περιστέρης… εις διπλούν

    Μάλλον περίμεναν να περάσει η Πρωταπριλιά στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προκειμένου να ανακοινώσουν δύο εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα, δύο χαρμόσυνες ειδήσεις για τον Γιώργο Περιστέρη.

    Για φανταστείτε να τις ανακοίνωναν την πρώτη του μήνα, ποιος θα τους πίστευε με τόσα που έχουν δει τα μάτια μας με μεγάλους διαγωνισμούς στην Ελλάδα.

    Η πρώτη είδηση είναι ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακηρύχθηκε οριστικά προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ.

    Τυπική ανακοίνωση, ωστόσο, κλείνει ένας κύκλος καθυστερήσεων και μπορεί να ξεκινήσει το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ.

    Το δεύτερο νέο αφορούσε την Αττική οδό και την προσφυγή που είχαν καταθέσει Mytilineos – Vinci για τον διαγωνισμό που είχε ολοκληρωθεί με νικητή την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία είχε δώσει την καλύτερη προσφορά, 3,27 δισ. ευρώ.

    Ο δικαστικός κύκλος κλείνει και ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ, την κύρωση αυτής από τη Βουλή και την έναρξη της παραχώρησης.

    Αν μη τι άλλο η χθεσινή ημέρα ήταν πανηγυρική στα γραφεία της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της χώρας.

     

    Ο Εξάρχου και οι προτάσεις για τις εγγυητικές

    «Καμπανάκι» χτύπησε χθες ο Αλέξανδρος Εξάρχου για τα μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να παρέμβει.

    Ο ισχυρός άνδρας της Intrakat αναφέρθηκε στην αδυναμία έκδοσης εγγυητικών επιστολών από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    «Το θέμα των εγγυητικών επιστολών είναι ένα «πολυτελές» πρόβλημα σε σχέση με το παρελθόν της κρίσης, η οποία άφησε την Ελλάδα με μόλις 4 συστημικές τράπεζες», είπε, τονίζοντας ότι στη Ρουμανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 30.

    «Το ζήτημα των εγγυητικών έχει προκύψει ως συνέπεια της κρίσης και της υπερρύθμισης του τραπεζικού συστήματος, η οποία έχει καταστήσει την έκδοση εγγυητικής επιστολής ισοδύναμη της χορήγησης δανεισμού», ανέφερε ο κ. Εξάρχου υπογραμμίζοντας ότι παρ’ όλο που οι τράπεζες κάνουν τεράστιες προσπάθειες θα έρθει η στιγμή που θα είναι αδύνατη η έκδοση εγγυητικής επιστολής.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat πρότεινε να τροποποιηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία, θεσπίζοντας τον αυτοδίκαιο τερματισμό μίας εγγυητικής επιστολής με την έκδοση του πιστοποιητικού οριστικής παραλαβής του έργου.

    Επίσης, εισηγήθηκε την κατάργηση της έκδοσης εγγυητικών επιστολών για τις προκαταβολές των έργων και την υιοθέτηση του Ρουμανικού μοντέλου, που θέλει τη δέσμευση της προκαταβολής σε ειδικό λογαριασμό που θα κινείται μόνο μετά την υποβολή στοιχείων ότι ο ανάδοχος πράγματι προχώρησε σε δαπάνες για το εκάστοτε σχετικό έργο».

    Σοβαρές επισημάνσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν είναι αργά…

     

    Τα υπονοούμενα του Μιτζάλη της ΑΒΑΞ

    Αυτόκλητος υπερασπιστής των μεγάλων κατασκευαστών μαθαίνω ότι προσπαθεί να γίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, καθώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε πάνελ για τις κατασκευές τόνισε ότι δε γίνεται να έχουμε αναδόχους σε έργα αλλά αυτά να απεντάσσονται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

    Προφανώς, ο ισχυρός άνδρας της ΑΒΑΞ αναφερόταν στη μοίρα της επέκτασης της λεωφόρου Κύμης στην Αττική Οδό, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει δημοπρατηθεί και γνωρίζουμε τον ανάδοχο από το 2022, ακόμα να συμβασιοποιηθεί το έργο καθώς έχει προσκρούσει στην προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, ενώ έχει απενταχθεί από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και έχει επιστρέψει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Γεγονός και το οποίο μεταφράζεται στο ότι το εν λόγω έργο υποβαθμίζεται.

    Να τονίσω, ωστόσο, ότι ο Όμιλος ΑΒΑΞ δεν έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη επέκταση καθώς ανάδοχος είναι το σχήμα ΤΕΡΝΑ-Intrakat-ΑΚΤΩΡ, αλλά θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο να αφήνει υπονοούμενα γενικότερα για τη στάση του υπουργείου υποδομών και μεταφορών, το οποίο έχει βάλει στον πάγο την πρότυπη πρόταση των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ελλάκτωρ-ΑΒΑΞ.

    Έχω να σας αναφέρω, επίσης, ότι η άποψη αυτή γνώρισε την ευρεία αποδοχή των στελεχών των μεγάλων κατασκευαστικών  εταιρειών, καθώς όπως μου αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας στο περιθώριο του χθεσινού συνεδρίου είχε δημιουργηθεί ένα πηγαδάκι στο οποίο εκτός από τον κ. Μιτζάλη συμμετείχαν ο Πέτρος Σουρέτης και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Εξ όσων μπόρεσε να δει και να ακούσει και τα δύο στελέχη που έχουν αρκετά χρόνια εμπειρίας στον κατασκευαστικό κλάδο, συμφώνησαν απολύτως όταν ο κ. Μιτζάλης, ανέφερε ξανά το ίδιο σκεπτικό σχετικά με τα έργα που απεντάσσονται.

     

    Προσωρινός «πάγος» στο νομοσχέδιο για τις «μικρές ΔΕΗ»

    Ένα νομοσχέδιο που θα έβαζε «φωτιά» στις ΔΕΚΟ έχει προαναγγείλει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και αφορά την αξιοποίηση των θυγατρικών του Υπερταμείου.

    Το σχέδιο για πολλές «μικρές ΔΕΗ» όπως το έχει ονομάσει ο Κωστής Χατζηδάκης θα προβλέπει κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο πρότυπο της ΔΕΗ.

    Μόνο η προαναγγελία του νομοσχεδίου αρκούσε για να σηκώσει θύελλες στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ που προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

    Μαθαίνω, όμως, πως η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο πριν τις κάλπες του Ιουνίου.

    Το χρονοδιάγραμμα λοιπόν, αλλάζει και από την κατάθεση του σχεδίου μέσα στον Απρίλιο, μετατίθεται για μετά τις ευρωεκλογές.

     

    Το…. διασκεδαστικό λάθος της Λυδίας Γιαννακοπούλου και ο Θόδωρος

    Στην παρουσίαση της σημαντικής επένδυσης της ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι Βοιωτίας που έγινε χθες, η Διευθύντρια Επικοινωνίας του ομίλου καλώντας στο βήμα τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο εκ παραδρομής τον κάλεσε με το όνομα του πατέρα του Θεόδωρου..

    Μόλις την διόρθωσαν είπε…«η αλήθεια είναι ότι είχα πολύ στο μυαλό του τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο…»

    Αυτό ήταν.

    Έγινε το αγαπημένο σχόλιο κάθε ομιλητή.

    Πρώτα ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σχολίασε ότι σε όλη του τη ζωή ήταν… σάντουιτς μεταξύ δύο Θεόδωρων… οπότε το παίρνω ως κοπλιμέντο.

    Αλλά έχουμε άλλον Παπαλεξόπουλο στην αίθουσα, είπε, και έχουμε έναν άλλο Θεόδωρο, τον Θεόδωρο Σκυλακάκη.

    Όταν κάλεσε στο βήμα τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, Δημήτριο της φώναζαν από κάτω….

    Μετά μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, και σχολίασε ότι πολλές φορές και αυτός άκουγε να τον λένε Θεόδωρο γιατί είναι και εκείνος γιος Θεόδωρου που  ήταν και βουλευτής αλλά… ότι ήταν τιμητικό αυτό το λάθος.

    Ακολούθως ο κ. Σκρέκας κατά την αγαπημένη του συνήθεια έκανε υπολογισμούς…για το πόσες εκπομπές θα μειώσει η επένδυση και τι κόστος θα μειώσει και πόσο θα κοστίσει μια επένδυση για να πετύχει μηδενικές εκπομπές….υπολογισμούς όμως που… προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις, για την ακρίβειά τους…

    Και στο τέλος ο Γενικός Διευθυντής της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, κ.  Άγγελος Καλογεράκος, σχολίασε με χιούμορ ότι δεν τον λένε Θεόδωρο και ότι… δεν έχει και την ευχέρεια να κάνει τους υπολογισμούς του υπουργού Ανάπτυξης…

     

    Υπόσχεση για φωτογραφία με… κοντά παντελονάκια

    Το εργοστάσιο Καμαρίου χτίστηκε πριν από μισό αιώνα για να τροφοδοτήσει την Αττική κοντά στη χάραξη της Αττικής Οδού που υπήρχε από τότε και στη φωτογραφία των αρχών της δεκαετίας του 70, στα εγκαίνια του εργοστασίου, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος φορούσε κοντά παντελονάκια.

    Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΤΙΤΑΝ υποσχέθηκε χθες, ότι αν το πρόγραμμα Ήφαιστος, για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, που είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ ο όμιλος, ολοκληρωθεί το 2030 στα εγκαίνια της  να δείξει τη φωτογραφία των εγκαινίων του ΄70  στην οποία ο ίδιος είναι με τα κοντά παντελονάκια…

    Δεν είναι ότι δεν πιστεύει ότι η επένδυση θα γίνει….

    Αλλά δεν έκρυψε ο Πρόεδρος της εταιρείας, πόσες δυσκολίες έχει η επένδυση αυτή και πόσους κινδύνους –  τεχνολογικούς, αφού πρόκειται για τεχνολογία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αλλά και γεωπολιτικούς, αφού η βιωσιμότητά της εξαρτάται από την πορεία της ενεργειακής μετάβασης και κατά πόσο τα πράσινα προϊόντα θα μπορούν τελικά να απορροφηθούν από τη διεθνή αγορά, όταν ο υπόλοιπος πλανήτης παράγει προϊόντα φθηνότερα χωρίς μέριμνα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα….

     

    To πρόστιμο στο e-shop και το κόλπο του ιδιοκτήτη

    Παύση λειτουργίας και βαρύ πρόστιμο 120.000 ευρώ έριξε το υπουργείο Ανάπτυξης σε ηλεκτρονικό κατάστημα που εμπορευόταν κυρίως προϊόντα κινητής τηλεφωνίας, υπολογιστές κ.α.

    Ο έλεγχος της αρμόδιας υπηρεσίας έδειξε σοβαρές παραβάσεις όπως μη παράδοση προϊόντων στο συμφωνημένο χρόνο, μη επιστροφή χρημάτων στις περιπτώσεις ακύρωσης παραγγελίας λόγω μη παραλαβής, παραπλάνηση καταναλωτών και αδυναμία επικοινωνίας με την εταιρεία.

    Μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο και στις αξιολογήσεις της google, έδειξε σωρεία παραπόνων και καταγγελιών από πέρυσι ακόμη, για καθυστερήσεις στις παραλαβές προϊόντων και μη επιστροφή χρημάτων.

    Δεν είναι γνωστό αν στο υπουργείο έγινε καταγγελία και προχώρησε στην έρευνα αλλά ίσως γρηγορότερα αντανακλαστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες προστασίας καταναλωτή να προλάβαιναν κάποιους καταναλωτές, που μάλλον έμπλεξαν.

    Αντανακλαστικά που θα πρέπει να επιδείξει τώρα που η ίδια εταιρεία, στην οποία έχει επιβληθεί το πρόστιμο και η διακοπή λειτουργίας του site, λειτουργεί ανάλογο e-shop με παρεμφερές όνομα και με το ίδιο αντικείμενο.

    Χωρίς να σημαίνει ότι θα επιδείξει απαραίτητα την ίδια παραβατική συμπεριφορά μάλλον οι υπηρεσίες γενικής γραμματείας Καταναλωτή θα πρέπει να είναι alert για να αποτρέψουν ενδεχόμενη περαιτέρω βλάβη των καταναλωτών.

     

    «Λουκέτο» στην Prelium του Γιαννίρη

    Οριστικό λουκέτο της γνωστής χρηματιστηριακής εταιρείας Prelium Investment Services ΑΕΠΕΥ, και πρόστιμο 120 χιλ. ευρώ, αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η εταιρεία είχε μπει στο στόχαστρο των ελέγχων και στις 6 Μαρτίου είχε εκδοθεί ανακοίνωση από την ΕΚ με την οποία γινόταν γνωστή η προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας ως προς τις επενδυτικές υπηρεσίες και τις παρεπόμενες υπηρεσίες που αυτή παρέχει επί του συνόλου των χρηματοπιστωτικών μέσων.

    Όπως μαθαίνουμε, η Prelium ελέγχεται για το ενδεχόμενο απάτης σε μεριδιούχους ενός παλαιότερου αμοιβαίου κεφαλαίου 2 εκατ. που είχε εκδώσει και δεν μπορεί να καλύψει.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ζητήσει πριν αρκετά χρόνια από την εταιρεία να μεταφέρει τις υπηρεσίες θεματοφυλακής της, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τυχόν οικονομικά προβλήματα δεν θα είχαν επίπτωση στους πελάτες της, η εταιρεία φαίνεται πως το έκανε αλλά όχι για ολόκληρο το αμοιβαίο κεφάλαιο που διέθετε, τότε, αλλά παρά μόνο για κομμάτι που αφορά στη λήψη και τη διαβίβαση εντολών.

    Για την ιστορία, επικεφαλής της χρηματιστηριακής είναι ο Χαρίδιμος Γιαννίρης ο οποίος σύμφωνα με το βιογραφικό του «έχει διατελέσει μέλος και Πρόεδρος ΔΣ στην Prelium Investment Services από το 2005 και μετά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων της Εταιρίας την τελευταία δεκαπενταετία, συμμετέχοντας ενεργά σε εξαγορές και συγχωνεύσεις ανταγωνιστών ΕΠΕΥ αλλά και ΑΕΕΔ, και συνάπτοντας υψηλού επιπέδου συνεργασίες με Ευρωπαϊκούς Τραπεζικούς Ομίλους σε επίπεδο Discretionary Asset Management, Custody on behalf of Clients and Execution and Advisory Services».

    Είναι ταυτόχρονα μη εκτελεστικό μέλος της εταιρείας «Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου».

     

    Ο Μανουσάκης και οι… άλλοι που ζουν το μύθο τους

    Να δώσουμε και ένα credit στο θαμώνα της στήλης Μάνο Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ αφού του έχουμε επιφυλάξει ουκ ολίγες γκρίνιες και… ονοματοδοσίες (π.χ. «ο άρχων της πιρουέτας» που του το κόλλησαν κιόλας μέσα στο Διαχειριστή εμπνεόμενοι από τον wiseman!).

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: ο κος Μάνος πλέον είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται και τρέχει για την ηλεκτρική  διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου και εν συνεχεία του Ισραήλ.

    Θυμίζω πως πρόκειται για έργο βασικής προτεραιότητας για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που το έχει εξαγγείλει, αλλά και για σημαντικό «γρανάζι» τόσο στη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (αγωγός GREGY τον οποίο ξεκίνησαν ο Δημήτρης και ο Χρήστος Κοπελούζος), όσο και στη διασύνδεση της ΕΕ με τη Σαουδική Αραβία μέσω Ελλάδας, την οποία έχουν συμφωνήσει ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και φίλος της Ελλάδας Μοχαμέντ Μπιν Σαλμάν (MBS)  με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και με τις ευλογίες της Ευρώπης.

    Εκτός όμως από την Ελληνική κυβέρνηση και τον κο Μανουσάκη, όλοι οι άλλοι… ζουν το μύθο τους και δουλειά δεν κάνουν.

    Οι υπόλοιποι ρυθμιστές καθυστερούν πάρα πολύ, δεν έχουν ακόμα προχωρήσει τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση στον Great Sea Interconnector, της γνωστής «Μεγάλης θάλασσας»,  σχεδίου  των 2 δισ. δολαρίων.

    Αλλά και το Ισραηλινό fund Αluma (με το οποίο είχε υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο MOU) δεν φαίνεται να βιάζεται παρόλο που έχει σημαντικά συμφέροντα στη συνέχεια της διαδρομής μετά την Κύπρο.

    Ζυμώσεις, τηλεδιασκέψεις  και  δια ζώσης συναντήσεις γίνονται, αλλά με ρυθμούς χελώνας.

     

    … περιμένουν και οι Αμερικανοί

    Το αμερικανικό Δημόσιο διαπραγματεύεται το 10% της Great Sea Interconnector (GSI).

    Πρόκειται για το αμερικανικό Development Finance Corporation (DFC), με ετήσιο προϋπολογισμό σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και «προωθεί ανά το κόσμο μόνο έργα τα οποία συνάδουν με τα αμερικανικά συμφέροντα» όπως αναφέρεται στο καταστατικό του.

    Πρόσφατα συνέδραμε και στην OΝΕΧ για την απόκτηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

    Θέλουν όμως και οι Αμερικανοί να δουν ενδιαφέρον από τους άλλους για να μπουν στο έργο.

    Εάν μπουν τελικά οι Αμερικανοί θα είναι ο 5ος μέτοχος στη «Μεγάλη Θάλασσα», μαζί με τους ΑΔΜΗΕ, Κυπριακή Δημοκρατία (όταν φιλοτιμηθεί), Aluma -Ισραήλ (όταν το αποφασίσουν) και  TAQA (Αμπου Ντάμπι).

    Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ έχει μήκος 1.200 χλμ και δυναμικότητα 2 GW.

     

    …και ποιος «τα έχει φορτώσει στον κόκορα»…

    Η δε κυβέρνηση της Λευκωσίας των αδελφών Κυπρίων, μετά την εκδίωξη του ανεκδιήγητου Νάσου Κτωρίδη από το project, φαίνεται σαν να έχει θυμώσει και να έχει στυλώσει τα πόδια!

    Υπάρχει πολιτική συμφωνία κορυφής με την Αθήνα από τον Οκτώβριο ότι η είσοδος του ΑΔΜΗΕ θα γινόταν υπό την προϋπόθεση ότι και το Κυπριακό Δημόσιο θα γινόταν μέτοχος του έργου, καθώς είναι ένα έργο που ωφελεί κατά βάση την Κύπρο.

    Εδώ και 6 μήνες η Κυπριακή κυβέρνηση έκανε μια μελέτη για να δει αν το έργο είναι… καλό (ένα έργο που το στηρίζει από το 2011), και τώρα λέει ότι χρειάζεται να κάνει μια ακόμα μελέτη.

    Ο κος Μανουσάκης περνάει πλέον το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο Διαχειριστής έχει κάνει το χρέος του ως προς την διασφάλιση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ξοδέψει χρήματα, αλλά από εδώ και πέρα χρειάζεται και οι Ρυθμιστές να επιταχύνουν, για να προχωρήσει ομαλά το έργο, αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει τις τελικές αποφάσεις της.

    Στις συναντήσεις που έχουν κάνει τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ με τους Κυπρίους, έχουν εξηγήσει ότι το έργο είναι πλέον ώριμο και μπορεί να προχωρήσει, χρειάζεται όμως να γίνουν  βήματα ταχύτατα, καθώς χωρίς αυτά δημιουργείται κίνδυνος για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου στη συνέχεια.

     

    Θέλουν οι αδελφοί Κύπριοι να κληθούν στις Βρυξέλλες για εξηγήσεις;

    Μαθαίνω από υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές πως εάν ο κος Μανουσάκης και ο ΑΔΜΗΕ  διαπιστώσουν ότι οι ρυθμιστές καθυστερούν, θα προστρέξουν υποχρεωτικά στην Κομισιόν.

    Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία οι ρυθμιστές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος, να επιταχύνεται.

    «Το γεγονός ότι η Κομισιόν το χρηματοδοτεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, καθώς και ότι το έργο εντάσσεται σε ένα Ταμείο Κοινών Πόρων, σημαίνει ότι αποτελεί κεντρική πολιτική κατεύθυνση και άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ACER ελέγχουν τους ρυθμιστές σε σχέση με το αν κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή» μου μεταφέρεται χαρακτηριστικά.

    Σε αυτή την περίπτωση, οι αδελφοί Κύπριοι θα κληθούν για εξηγήσεις στις Βρυξέλλες με τις οποίες αρκετά προβλήματα έχουν ήδη. Αυτό θέλουν;

     

    Τι θα κάνει ο Σκυλακάκης στη Λακωνία;

    Στη Λακωνία θα βρεθεί αύριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω θα ενημερωθεί για ένα σημαντικό έργο για την τοπική κοινωνία που κατασκευάζει μία από τις μεγαλύτερες εγχώριες κατασκευαστικές.

    Για να μη σας ταλαιπωρώ άλλο πρόκειται για μία από τις τρεις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων που έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί από τη θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, στην Πελοπόννησο, συνολικής αξίας άνω των 160 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για ένα έργο πνοής τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας, η οποία αποτελεί ουραγό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός και το οποίο έχει ως συνέπεια πρόστιμα από την Κομισιόν.

    Με το έργο αυτό καλύπτονται ανάγκες για 6.000 νοικοκυριά, ενώ η υπεραπόδοση της μονάδας συνεπάγεται μείωση των δημοτικών τελών διακομιδής, ενώ δημιούργησε 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και απασχολεί μόνιμα 200 άτομα.

    Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι το τριπλό ΣΔΙΤ απορριμμάτων έχει και συμβολική σημασία καθώς με την ολοκλήρωσή του «ξορκίζονται» και τα κακά των έργων που δημοπρατήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία καθώς είχε σχεδιαστεί από 2013 αλλά τελικά ξεκίνησε να κατασκευάζεται οκτώ χρόνια αργότερα βάζοντας τέλος στις καθυστερήσεις.

     

    Η εμμονή με τη Μαρέβα και ο δικηγόρος Παπασταύρου

    Επιστροφή στην περίοδο 2017 – 2019 για την ελληνική πολιτική σκηνή.

    Τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και φιλικά προς αυτήν μέσα ενημέρωσης έβγαζαν συνεχή πρωτοσέλιδα και ειδήσεις για τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Τότε που η πολιτική ασκούταν με επιθέσεις όχι κατά του πολιτικού αντιπάλου, αλλά κατά της συζύγου.

    Θυμάμαι που μου έλεγε μια ιστορία αυτόπτης μάρτυρας σε πολλή γνωστή εφημερίδα που ήταν απέναντι στη Νέα Δημοκρατία: «Σε όλες τις συσκέψεις, κάθε μέρα, ο εκδότης απαιτούσε από τους συντάκτες να έχουν θέματα… Μαρέβα.

    Να αφήσουν οτιδήποτε έκαναν και να ψάχνουν τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

    Του είχε γίνει έμμονη ιδέα…», μου έλεγε και δεν έχω κανένα λόγο να μην τον πιστέψω.

    Ετσι, και τώρα φαίνεται να ανοίγει ένας νέος… παλιός κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης που δεν έχει ουσία αλλά εντυπώσεις.

    Το σπίτι του Βολταίρου, τα 40 ακίνητα της Μαρέβας, το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, η προσωπική τους ζωή…

    Ο,τι ακριβώς και την περίοδο 2017-2019, και παρά το γεγονός ότι η Βουλή ερεύνησε, ανακριτές και εισαγγελείς έψαξαν τα πάντα και οι υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο.

    Αλλά όπως είναι γνωστό στη δημοσιογραφία «μια χθεσινή είδηση είναι μπαγιάτικη, μια προχθεσινή όμως που ξεχάστηκε μπορεί να πουληθεί ως φρέσκια».

    Και μια λεπτομέρεια: Δικηγόρος της Μαρέβας Μητσοτάκη είναι ο Σταύρος Παπασταύρου.

    Ο ίδιος θα την εκπροσωπήσει και στη μήνυση κατά της κ. Ακρίτα;

    Ιδού η απορία…

     

    Κυριάκος όπως… Ανδρέας

    Και μιας και μιλάμε για την Μαρέβα και τη μήνυση που θα καταθέσει στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ελενα Ακρίτα, και το λόγο θα έχουν μόνο τα δικαστήρια, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα πάει και ο ίδιος, ως σύζυγος κι όχι ως πρωθυπουργός για να καταθέσει στη δίκη.

    Αίσθηση για τον απλούστατο λόγο ότι η τακτική «χτυπάτε εμένα, όχι τη γυναίκα μου», έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου, μετά το Χέρφιλντ και το γάμο του με τη Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου.

    Θα θυμάστε όλοι ακόμη και γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη – Παπανδρέου, τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ως «Μιμή» κι άλλα δημοσιογραφικά και πολιτικά ατοπήματα.

    Και τότε ο Ανδρέας είχε πει δημόσια να χτυπάνε τον ίδιο κι όχι την οικογένειά του.

    Το ίδιο κάνει τώρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας από τους πολιτικούς του αντιπάλους, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, να μην επιλέγουν τον πόλεμο κατά των… γυναικόπαιδων.

    Πολλοί κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι «αντιγράφει» τον Ανδρέα, όμως, ο Μητσοτάκης είναι… πιο κοντά με το ΠΑΣΟΚ.

     

    Εξαλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο «αυτογκόλ»

    Να σας πληροφορήσω αγαπητοί αναγνώστες ότι η επίθεση της Έλενας Ακρίτα στην Μαρέβα Μητσοτάκη έχει κάνει έξαλλους ουκ ολίγους πρωτοκλασάτους στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο λόγος;

    Η εκτροπή της συζήτησης από την υπόθεση των Τεμπών και τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, σε ένα θέμα που έχει μπει στο αρχείο εδώ και μια πενταετία.

    Δεν ήταν μόνον η δημόσια αντιπαράθεση Πολάκη – Καρανίκα για το θέμα, ήταν και η δυσκολία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν για το θέμα στα τηλεπαράθυρα και η γενικότερη απόσταση που πήραν.

    «Εμείς φτιάξαμε κατηγορητήριο για τα Τέμπη, προλάβαμε το ΠΑΣΟΚ και σηκώνουμε το θέμα της Προανακριτικής και βάλαμε μόνοι μας νέο αυτογκόλ», έλεγαν χθες στην αξιωματική αντιπολίτευση.

    Εμ, θέλει και «μάγους» της μπάλας το πολιτικό παιχνίδι, όχι μόνο… χασογκόληδες.

     

    Οι «Πρώτες Κυρίες» – θύματα του πολιτικού πολέμου

    Οι «Πρώτες Κυρίες» της Μεταπολίτευσης δεν είναι πολλές. Θυμίζουμε, την Μαργαρίτα Παπανδρέου, την Μαρίκα Μητσοτάκη, την Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου, την Δάφνη Σημίτη, την Νατάσα Παζαϊτη – Καραμανλή, την Άντα Παπανδρέου (του Γιώργου Παπανδρέου), την Γεωργία Σαμαρά, την Μπέτυ Μπαζιάνα (του Αλέξη Τσίπρα) και τώρα την Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.

    Από αυτές ξέρετε ποιες έμειναν εκτός κάδρου πολιτικής αντιπαράθεσης;

    Μόλις 3.

    Η Δάφνη Σημίτη, η Γεωργία Σαμαρά και η Άντα Παπανδρέου.

    Χαμηλών τόνων και οι τρεις, ίσως δεν έδωσαν δικαιώματα για πολιτική εκμετάλλευση και «ανθρωποφαγία».

    Η Μαργαρίτα Παπανδρέου – Τσαντ είχε κατηγορηθεί ότι επηρέαζε τον Ανδρέα και είχε παρέμβαση με την οργάνωση Ενωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ).

    Η Μαρίκα Μητσοτάκη χτυπήθηκε αρκετές φορές για την παρεμβατικότητά της και τον ισχυρό χαρακτήρα της.

    Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου για την επιρροή στον Ανδρέα, για τη «ροζ βίλα» και για άλλα πολλά.

    Τι δεν είχε γραφτεί για τη Νατάσα Παζαϊτη, τις σπουδές της, το πτυχίο της Ιατρικής.

    Και τι για την Μπέτυ Μπαζιάνα για τους ίδιους λόγους ή για τη δήλωσή της ότι κάθε χρόνο στην επέτειο του δημοψηφίσματος κλαίει για την… κωλοτούμπα της κυβέρνησης Τσίπρα.

    Και μια… σύμπτωση: Στα πιο πολλά πρωθυπουργικά ζευγάρια που χτυπήθηκαν η… ακίνητη περιουσία έπαιξε ρόλο. Το «κ@@@σπιτι» που είχε πει ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος για τη βίλα στο Καστρί, η περιουσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας, το σπίτι του Τσίπρα στην Κυψέλη και η ενοικίαση της βίλας στο Σούνιο, τα σπίτια τώρα του Κυριάκου και της Μαρέβας.

    Διαχρονική αξία…

     

    Ο Κασσελάκης θέλει εκλογές, αλλά τα νούμερα τον αμφισβητούν

    Διπλές εκλογές τον Ιούνιο και ανεξάρτητους παρατηρητές.

    Αυτό είναι το πολιτικό αφήγημα του Στέφανου Κασσελάκη, στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

    Ένα αφήγημα που στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ είχε και ολίγον από… ανατροπή με ποσοστό πάνω από 17%. Τώρα τι ανατροπή είναι αυτή;

    Ο κ. Κασσελάκης έρχεται με… φόρα προσπαθώντας να χτίσει την ατζέντα του νέου ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσπαθώντας να μπει μπροστά από το ΠΑΣΟΚ στη διεκδίκηση της ηγεμονίας στην Κεντροαριστερά.

    Μαθαίνουμε, όμως, ότι δεν συμφωνούν με τον πρόεδρο όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και γι’ αυτό και «κρύβονται» τον τελευταίο καιρό προκειμένου να μην αναγκαστούν να στηρίξουν μια τόσο παράλογη ιδέα.

    Διότι, όπως λένε και στην ίδια την Κουμουνδούρου «εκτός από το ότι δεν θα μπορούσε να δεχθεί η κυβέρνηση να συρθεί σε εθνικές εκλογές, πριν καν κλείσει ένας χρόνος από τη νίκη της ΝΔ με 41%, υπάρχει και το αντικειμενικό πρόβλημα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Εμείς με το ζόρι φτάνουμε το 15% στις δημοσκοπήσεις, θέλουμε και εκλογές;», έλεγαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Βεβαίως, είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές ή ακόμη και να αμφισβητεί την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας, μετατρέποντας τη χώρα σε… μπανανία.

    Η συσπείρωση διά της πόλωσης και της αφύπνισης του «δεξιού μπλοκ» είναι το story που χτίζει ο κ. Κασσελάκης, απευθυνόμενος κυρίως σε απολιτίκ ψηφοφόρους, τους νέους που εκ των πραγμάτων είναι απέναντι στην εξουσία, και σε όσους αρέσει το πολιτικό life style που θέλει να περάσει.

    Το ζήτηση είναι ότι οι αριθμοί δεν τον δικαιώνουν.

    Ούτε η «εξαφάνιση» των Συριζαίων ανά την επικράτεια.

     

    Μαρτίνοι: Έχουν 15 δισ. ευρώ;

    Είναι βέβαιο ότι διαβάσατε όλοι την περίφημη λίστα του Forbes με τους πιο πλούσιους Έλληνες.

    Τα ονόματα περισσότερα από ποτέ, καθώς η ναυτιλία πραγματικά έχει «απογειώσει» τους εφοπλιστές μας.

    Η  ναυτιλία τα τελευταία 3 χρόνια έχει δώσει μυθικά κέρδη στους Έλληνες εφοπλιστές.

    Τόσα πολλά που πλέον οι εφοπλιστές ξοδεύουν για την αγορά assets χωρίς να λογαριάζουν τίποτε.

    Την έκπληξη κάνει στη τέταρτη θέση ο Γιώργος Προκοπίου και η οικογένειά του, ο οποίος πέρσι δεν ήταν στη λίστα  του Forbes.

    Με περιουσία 2,6 δισ. δολάρια, βρίσκεται στην 1286η θέση μεταξύ των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο.

    Στην πέμπτη θέση υπάρχει μία ακόμα νέα είσοδος, αυτή του Κωνσταντίνου Μαρτίνου και της οικογενείας του, με 2,3 δισ. δολάρια και με κατάταξη μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων την 1438η θέση.

    Στις τελευταίες δύο θέσεις συναντάμε δύο νέες προσθήκες σε σχέση με την περσινή λίστα, τον Ανδρέα Μαρτίνο και την οικογένειά του με 1,8 δισ. δολάρια περιουσία και τον Αθανάσιο Μαρτίνο και την οικογένειά του με 1,5 δισ. δολάρια περιουσία.

    Τώρα πηγή μου την εμπιστεύομαι απόλυτα μου είπε το εξής εκπληκτικό.

    Ότι δηλαδή η περιουσία των Ελλήνων είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο έχει καταγραφεί στην επίσημη λίστα του Forbes.

    «Η λίστα δεν μπορεί να καταγράψει και κατ’ επέκταση να μετρήσει τις αξίες των ακινήτων ή των μετοχών που έχουν οι εφοπλιστές σε άλλες εταιρείες εκτός από τις  δικιές τους.

    Θα σου πω μόνο ότι ο κάθε ένας Μαρτίνος έχει περιουσία που υπολογίζεται, εύκολα, σε 5 δισ. ευρώ. Και οι 3 μαζί έχουν περίπου 15 δισ. ευρώ».

    Oh, mon Dieu !!!

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.