• Η κρίσιμη μέρα για την αγορά, η Ελλάκτωρ και η Alpha Bank, η νέα «αυλή» του Μαξίμου και η κ. Σχινά, η απόβαση Σιάμισιη, έρχεται το megayacht KOGO του εφοπλιστή (φωτό) και ο πόλεμος του Κούστα με την πρώην

    Διαβάζοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ του mononews για τη διαμάχη του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα με την πρώην σύζυγό του, Σοφία Γιαννικοπούλου, μου ήρθε στο μυαλό η λαϊκή ρήση «μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες».

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Χρηματιστήριο: Κρίσιμη η σημερινή ημέρα

    Αγαπητοί αναγνώστες, σε λίγες ώρες η αγορά της Αθήνας επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς μετά το Πάσχα των Καθολικών.

    Θα είναι δε η πρώτη ημέρα που θα λειτουργήσει το χρηματιστήριο μετά την καθαίρεση των δυο υπουργών από τον Κυριάκo Μητσοτάκη την προηγουμένη εβδομάδα.

    Άπαντες αναμένουν με αγωνία το άνοιγμα της συνεδρίασης, αν και ουδείς πιστεύει ότι θα υπάρχουν αναταράξεις, εξαιτίας της απόφασης του πρωθυπουργού να καθαιρέσει τους δυο υπουργούς του.

    Πάντως ανήσυχοι ξένοι διαχειριστές την Παρασκευή το πρωί μίλησαν με Έλληνες συναδέλφους τους προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις ενέργειες του Έλληνα πρωθυπουργού.

    Έχω την εντύπωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τελείως λάθος μήνυμα στις διεθνείς αγορές με την πράξη της καθαίρεσης των δυο.

    Υπουργοί μάλιστα που δεν είχαν και καμμιά σχέση με τα οικονομικά.

    Ελλάκτωρ: Tα ακίνητα και η Alpha Bank

    Μετά την  απόφαση του βασικού μετόχου της Eλλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,15% 2,59  της Reggeborgh Invest, να πουληθεί η ΑΚΤΩΡ στον όμιλο της Intrakat, ΙΝΚΑΤ 5,74% 5,34 φαίνεται ότι η διοίκηση της εισηγμένης έχει αποφασίσει οριστικά να πουλήσει και την ΗΛΕΚΤΩΡ, προφανώς στην Motor Oil, ΜΟΗ 2,18% 27,20 έτσι ώστε να επικεντρωθεί στις real estate business.

    Εκτός όμως από τα ακίνητα, στόχος της διοίκησης  της Reggeborgh είναι να επικεντρωθεί και στην Alpha Bank  το ποσοστό της οποίας ανέρχεται στο 9,3%.

    Αξιόπιστες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, το ποσοστό της ολλανδικού ομίλου να αυξηθεί έως το 9,9%, καθώς επιπλέον ποσοστό ενεργοποιεί τη διαδικασία feet & proper για τους μετόχους της.

    H αξία της Alpha Bank σήμερα φτάνει τα 3,83 δισ. ευρώ και είναι η 4η κατά σειρά συστημική τράπεζα από την άποψη της κεφαλαιοποίησης.

    Η απόδοση από τις αρχές του 2024 αγγίζει τα 5,91%.

    Η τιμή της στα 1,63 ευρώ.

    Η κεφαλαιοποίηση της Ελλάκτωρ, αγγίζει σήμερα τα 915 εκατ. ευρώ ενώ η απόδοση της από τις αρχές του έτους βρίσκεται στο 3%.

    AUTOHELLAS: Bonus

    Bonus, ύψους 1,57 εκατ. ευρώ, στην πρόεδρο του Δ.Σ. Εμμανουέλα Βασιλάκη και στον CEO Ευτύχη Βασιλάκη καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της εισηγμένης.

    Η απόφαση θα ληφθεί στην τακτική γενική συνέλευση (ΓΣ) στις 18 Απριλίου.

    Ταυτόχρονα η ΓΣ θα αποφασίσει αν θα διανεμηθούν μπόνους, ύψους 750 χιλ. ευρώ, σε διευθυντικά στελέχη, είτε σε μετρητά είτε με τη μορφή διάθεσης έως 50.000 δωρεάν μετοχών από τις ίδιες μετοχές, που κατέχει η εταιρεία, με υποχρέωση διακράτησης 24 μηνών.

    Εξ αυτών οι 15.000 ίδιες μετοχές προτείνεται να διατεθούν σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. και έως 35.000 ίδιες σε ανώτατα διοικητικά στελέχη του ομίλου.

     

    Ο εξαίρετος… Μαυρουδής σε πρώτο ρόλο

    Αγαπητοί αναγνώστες, πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει την έκπληξη και θα ανακοινώσει σαρωτικό ανασχηματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Όμως, όποιος τον γνωρίζει καλά, ξέρει ότι δεν είναι οπαδός των αλλαγών που θα διαταράξουν το σύστημα.

    Έτσι, όπως είχε προαναγγείλει και ο wiseman, πήγε στην safe επιλογή του εξαίρετου νομικού και ρήτορα στη Βουλή, Μάκη Βορίδη, προκειμένου να καλύψει το κενό που άφησε ο Σταύρος Παπασταύρου.

    Άλλωστε, όπως γράφαμε και χθες ο… Μαυρουδής (το βαφτιστικό του όνομα) Βορίδης, εκτός των νομικών του γνώσεων, γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησης και του κόμματος ενώ μπορεί να γίνει και ο «κυανόκρανος» στα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει το Μαξίμου με επιχειρηματίες.

    Έτσι, λοιπόν, έντονο παρασκήνιο δεν υπήρξε ως προς τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για το επιτελικό κράτος.

    Ο Βορίδης σε πρώτο ρόλο, ο Άκης Σκέρτσος παίρνει επιπλέον αρμοδιότητες (επιτροπές για άτομα με αναπηρία, Βιοηθική κ.λπ.) τις οποίες είχε ο Παπασταύρου, ενώ ο Στέλιος Κουτνατζής και ο Θανάσης Νέζης βγαίνουν ένα βήμα πιο μπροστά.

     

    Από το Κολέγιο και το Χάρβαρντ… στο Μαξίμου

    Ενας… Κολεγιόπαις, ο Στέλιος Κουτνατζής, είναι η επιλογή του πρωθυπουργού για τη θέση του Γιάννη Μπρατάκου.

    Όχι, όμως, ως υφυπουργός αλλά ως Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού με τις προβλεπόμενες από τον νόμο αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας, καθώς και την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης για λογαριασμό του πρωθυπουργού.

    Ο 46χρονος δικηγόρος, με σπουδές στη Νομική Αθηνών αλλά και στο Χάρβαρντ, είναι λέκτορας Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Είναι συνιδρυτής των δικηγορικών γραφείων MK legal, καθώς και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και υπεύθυνος Επιστημονικής Γραμματείας του νομικού περιοδικού «Το Σύνταγμα».

    Η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι ουσιαστικά αυτή που κατείχε ο Γρηγόρης Δημητριάδης μέχρι το καλοκαίρι του 2022, όταν και παραιτήθηκε.

    Ο Κουτνατζής ανέλαβε μεταβατικά τον ρόλο αυτό εκείνη την εποχή μέχρι να έρθει ο Γιάννης Μπρατάκος και η Γραμματεία αναβαθμίστηκε σε υφυπουργείο παρά τω πρωθυπουργώ.

    Ο Στέλιος Κουτνατζής από το 2012 έως το 2015 διετέλεσε νομικός σύμβουλος του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

    Θεωρείται άνθρωπος χαμηλών τόνων, εξαίρετος νομικός και γι’ αυτό άλλωστε από το 2019 είχε αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων προκειμένου να μελετά λέξη προς λέξη όλα τα νομοσχέδια.

    Βέβαια για σας σας φρεσκάρω την μνήμη, απόφοιτοι του Κολεγίου ήταν και οι Σπήλιος Λιβανός και Σταύρος Παπασταύρου που ο Μητσοτάκης δεν δίστασε να αποπέμψει…. Ο πρώτος το 2022 και ο δεύτερος το 2024.

    Ο Λιβανός πάντως εντός 2  μηνών αναλαμβάνει καίρια θέση σε μεγάλη εισηγμένη εταιρεία.

     

    Ένας παλιός κι έμπιστος Μεσσήνιος σε ρόλο συνδετικού κρίκου

    Ο Θανάσης Νέζης, επίσης αναβαθμίζεται στο κυβερνητικό επιτελείο.

    Αναλαμβάνει με τον Στέλιο Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών.

    Ουσιαστικά ο κ. Νέζης θα είναι ο σύνδεσμος του Μαξίμου με τους βουλευτές, αυτός που θα δέχεται τις πιέσεις που ασκούν τα μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ για διάφορα θέματα, αλλά και ο «κομιστής» των αποφάσεων του Μαξίμου προς τους βουλευτές.

    Κομβικός ο ρόλος του, ειδικά σε περίοδο εκλογών καθώς οι «γαλάζιο» εκλεγμένοι πρέπει να «τρέξουν» στις περιφέρειές τους να κινητοποιήσουν κόσμο.

    Όσοι γνωρίζουν τον Θανάση Νέζη λένε ότι είναι από τους πλέον έμπιστους ανθρώπους του Προέδρου.

    Ακολουθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την εποχή που διεκδικούσε την είσοδό του στη Βουλή, συνδέονται με στενή φιλία κι έχουν συνεργαστεί πολλά χρόνια, με τον Νέζη να αναλαμβάνει πολλές δύσκολες αποστολές.

    Το 2019 ήταν αυτός που κατάρτισε τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, με τον καταγόμενο από τη Μεσσηνία (από το χωριό Ρεματιά ή Λούμι) Θανάση Νέζη να κινείται πάντα διακριτικά και χωρίς να απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη.

    Θα έλεγε κανείς ότι ενισχύεται και το δεξιό προφίλ του Μεγάρου Μαξίμου.

    Ο Νέζης ήταν στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της Κ.Ε. της ΝΔ, έχει διατηρήσει τις σχέσεις του με τη Μεσσηνία κι έχει πολύ καλές σχέσεις με ανθρώπους του Αντώνη Σαμαρά.

     

    Ελένη Σχινά: Επί χρόνια κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη

    Αν η Κύρα Κάπη, διευθύντρια επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η «σκιά» του όλα αυτά τα χρόνια και τον έχει βοηθήσει σημαντικά να φτιάξει την εικόνα του, η Ελένη Σχινά είναι ένας από τους πλέον έμπιστους του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εργαζόταν επί χρόνια στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη και τώρα απλά ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του, έχοντας την ευθύνη του πρωτοκόλλου αλλά και του αρχείου του πρωθυπουργού.

    Το 2017 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε την ίδρυση «Διεύθυνσης Ιστορικού Αρχείου» του κόμματος με πρόεδρο της Κωνσταντίνα Μπότσιου.

    Αναπληρώτρια είχε τοποθετηθεί η Ελένη Σχινά, άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη από παλιά και αυτή που χειριζόταν το αρχείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ένοικος στο Μαξίμου η κ. Σχινά ήταν στο οργανόγραμμα προϊσταμένη του γραφείου Διοίκησης και Οργάνωσης της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού και είχε στενή συνεργασία με τον πρώην Διευθυντής του Γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη.

    Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αλλά και η Ελένη Σχινά από… τη Μεσσηνία κατάγεται και συγκεκριμένα από τα Φιλιατρά.

     

    Ελένη Σχινά

     

    Ο διαγκωνισμός Κασσελάκη – Ανδρουλάκη και ο… κύριος Μαρινάκος

    Πάντως, αγαπητοί αναγνώστες, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και η μάχη στην Κεντροαριστερά, ειδικά ο διαγωνισμός για την κατάληψη της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

    Για το λόγο αυτό είδαμε χθες τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πηγαίνει στον Άρειο Πάγο και να συναντά την Εισαγγελέα, Γεωργία Αδειλίνη και ταυτόχρονα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσει και να καταθέτει κατηγορητήριο σε βάρος του Κώστα Καραμανλή.

    Η «μάχη των Τεμπών» έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού θέλει να εκθέσει την κυβέρνηση απέναντι στην κοινή γνώμη και να βεβαιώσει –όπως λένε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- την προσπάθεια συγκάλυψης αλλά και πολιτικό χαρακτήρα.

    Η «πληγή» των Τεμπών είναι ανοικτή και θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα κρίνουν την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές.

    Επίσης, δεν είναι καθόλου άνευ ουσίας αυτή η μάχη για τη δεύτερη θέση καθώς θα σημάνει πολλά και για τους Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Κασσελάκη.

    Να θυμίζουμε ότι μόλις πριν λίγα 24ωρα ο κ. Κασσελάκης ανέβασε ψηλά τον πήχη για το κόμμα λέγοντας ότι θα ήθελε ακόμη και πρωτιά, αλλά τονίζοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει πάνω από 20% και η ΝΔ κάτω από 30% αυτό θα σημάνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

    Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στόχο την δεύτερη θέση πάση θυσία προκειμένου να δείξει ότι είναι αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.

    Αν η δεύτερη θέση συνοδευτεί με ένα ποσοστό πάνω από 17%, θα είναι ευτυχισμένος ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αισθάνεται πιο δυνατός μετά την πρόταση δυσπιστίας και την γενικότερη παρουσία του στη Βουλή.

    Και για να πούμε την αλήθεια, επανήλθε και το χαμόγελο στα χείλη του κ. Ανδρουλάκη ο οποίος σε συνέντευξή του έκανε και καλό χιούμορ. «Δεν συναντήθηκα με τον κ. Μαρινάκη, αλλά με τον… κ. Μαρινάκο», αφήνοντας άναυδους τους παρουσιαστές.

    Αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι ο κ. Μαρινάκος είναι ο… γιος του ο Μαρίνος.

     

    Τα μυρωδικά της «Ήλιος»… βάλσαμο για τον Κυριάκο

    Μόνο τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στην εταιρεία «Ήλιος Μπαχαρικά» στην περιοχή του Ρέντη, και η ξενάγησή του στις εγκαταστάσεις από την πρόεδρο της επιχείρησης, Στέλλα Διαμαντοπούλου.

    Ο πρωθυπουργός, που έκανε δηλώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, διάλεξε μια οικογενειακή επιχείρηση, ένα ελληνικό… success story που ξεκίνησε πριν από 105 χρόνια, και συγκεκριμένα το 1919.

    Στις 14 Φεβρουαρίου 2024 πέθανε ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος πήρε τα ηνία της εταιρείας μόλις στα 27 του χρόνια, το 1954 όταν αιφνιδίως πέθανε ο ιδρυτής της εταιρείας, Στέλιος Διαμαντόπουλος.

    Και από τα φιτιλάκια και καρβουνάκια που πούλαγε, κατάφερε να δημιουργήσει μια από τις καλύτερες ελληνικές εταιρείες με μυρωδικά.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, έμμεσα θέλησε να τιμήσει με την επίσκεψή του, αυτή την πορεία ενός και πλέον αιώνα.

    Γι’ αυτό έμεινε για αρκετή ώρα στις εγκαταστάσεις της «Ηλιος» πήγε στη γραμμή παραγωγής, κατέβηκε στις αποθήκες, χαιρέτησε τους εργαζόμενους, μύρισε τα μυρωδικά, αναστενάζοντας από ευχαρίστηση, και άκουσε με προσοχή όσα του είπε η κ. Διαμαντοπούλου.

    Έδωσαν μάλιστα στους επίσημους επισκέπτες και μυρωδικά για το φαγητό, όμως, δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μιχαηλίδου ξέρουν να μαγειρεύουν…

    Πάντως, με τα όσα έχουν γίνει τελευταία ένα… φασκόμηλο της εταιρείας θα ήταν βάλσαμο για τον πρωθυπουργό.

     

    Ο Κούστας, η πρώην, τα 132 εκατ. ευρώ και ο σοφός Σαίξπηρ

    Διαβάζοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ του mononews για τη διαμάχη του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα με την πρώην σύζυγό του, Σοφία Γιαννικοπούλου, μου ήρθε στο μυαλό η λαϊκή ρήση «μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες».

    Διότι εδώ και μια πενταετία το πρώην ζευγάρι «σκοτώνεται» στα δικαστήρια για μια περιουσία η οποία στο άκουσμά της και μόνο ζαλίζει.

    Η κ. Γιαννικοπούλου διεκδικεί ένα ποσό της τάξης των… 132 εκατ. ευρώ, με τα δικαστήρια να μην μπορούν να βγάλουν άκρη και να μην μπορούν να εκδώσουν οριστική απόφαση.

    Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της συντάκτριας, Ρεγγίνας Σπυράτου, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητά κι άλλα στοιχεία προκειμένου να βγάλει απόφαση, για μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2018.

    Η πρώην σύζυγος, την οποία ο Κούστας είχε χαρακτηρίσει «αχάριστη» και διεκδικούσε από αυτήν ακόμη και δώρα που της έκανε αξίας άνω των 24 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει ότι στα 16 χρόνια του γάμου τους, “συνέδραμε στην επαύξηση της περιουσίας” του ισχυρού άνδρα της Danaos Corporation.

    Η Σ. Γιαννικοπούλου υποστηρίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Γ. Κούστα ήταν αξίας 1.400.148,79 ευρώ όταν παντρεύτηκαν.

    Κι ότι στα χρόνια του έγγαμου βίου η περιουσία αυξήθηκε στα 702 εκατ. ευρώ.

    Θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη το σήριαλ.

    Εγώ απλά να θυμίσω αυτό που έλεγε ο Σαίξπηρ: «Οι γυναίκες δεν θέλουν τίποτα άλλο από ένα σύζυγο, αλλά όταν τον αποκτήσουν, τα θέλουν όλα».

     

    Σιάμισιης (Helleniq Energy): Νέα «απόβαση» στην Κύπρο για φωτοβολταϊκά…

    Επειδή και ισχυρή μνήμη διαθέτει ο wiseman αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό, θα σας θυμίσω τι έγραφα στις 5 Σεπτεμβρίου πέρυσι με τίτλο: «O Σιάμισιης (Helleniq Energy) κατάγεται από την Κύπρο, μην το ξεχνάτε» αναφορικά με την επέκταση του Ομίλου στις ΑΠΕ της Κύπρου.

    Αναφέραμε χαρακτηριστικά ότι ο Σιάμισιης ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη ΑΠΕ, η συνεισφορά των οποίων στον όμιλο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

    Μια λοιπόν και αναφερθήκαμε στην Κύπρο, κάποιος που γνωρίζει εκ των έσω  μου τηλεφώνησε και μου είπε: «μην ξεχνάς πως ο Ανδρέας κατάγεται από την Κύπρο και η HELLENiQ Energy τώρα, αλλά και  παλαιότερα ως  ΕΛΠΕ, έχει παρουσία στη Μεγαλόνησο από τα τέλη του …προηγούμενου αιώνα και διατηρεί μεγάλο ενδιαφέρον για το νησί της Αφροδίτης!».

    «Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;» τον ρώτησα ως πάντοτε φιλομαθής wiseman.

    «Σημαίνει πως ο όμιλος θα «σαρώσει» τις ΑΠΕ στο νησί.

    Περίμενε εξαγορές και νέες κατασκευές κυρίως ηλιακών πάνελ, πάνω από 80 Μεγαβάτ σύντομα, συν τα 15 που ήδη έχει. Για την Κύπρο είναι πολλά και δίνουν στην HELLENiQ Energy την πρωτοκαθεδρία» μου απάντησε με νόημα.

     

    … Ιδού και η επιβεβαίωση

    Και ιδού η επιβεβαίωση: μαθαίνω πως πολύ πρόσφατα η Helleniq Energy εξαγόρασε έξι επιπλέον φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 26 MW.

    Είναι η δεύτερη μεγάλη επένδυση του Σιάμισιη  στην Κύπρο, που ανεβάζει την τοπική δυναμικότητα  ΑΠΕ  στα 40 MW.

    Η εξαγορά θα προσθέσει ετήσια παραγωγή ΑΠΕ περίπου 43 GWh, ανεβάζοντας το σύνολο της ετήσιας παραγωγής σε 68 GWh.

    Ο φορέας υλοποίησης είναι η HELLENiQ Renewables Cyprus με το πρόγραμμα Vision 2025, που έχει κάνει επενδύσεις μισού δισ. ευρώ σε έργα πράσινης ενέργειας.

    Η HELLENiQ ENERGY στην Κύπρο «παίζει» και στον κλάδο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, σε βιομηχανικούς πελάτες, μέσω της θυγατρικής εταιρείας EKO Energy Cyprus.

     

    Το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Καβαλάκης και ο ΣΕΣΜΑ…

    Πριν λίγο καιρό σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Mάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) ο κ. Ορέστης Καβαλάκης, επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, αποκάλυψε την πρόοδο αναφορικά με το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Όπως είπε, έχουν υποβληθεί 679 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 23,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9,9 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου, 8,1 δισ. ευρώ είναι δάνεια των τραπεζών και 5,8 δισ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια των επενδυτών, με την πλειοψηφία να προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Από τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί υπογράφτηκαν συμβάσεις για 283 δάνεια, δηλαδή 11 δισ. ευρώ συμβασιοποιημένα δάνεια από τα οποία τα 4,7 δισ. ευρώ είναι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

    «Επομένως έχουμε ήδη καλύψει το ορόσημο του 4ου αιτήματος πληρωμής τον Απρίλιο, καθώς ο στόχος στο δανειακό σκέλος ήταν στα 4,5 δισ. ευρώ» είπε ο κος Καβαλάκης.

    Αμέσως μετά η  πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ, κα Κλεάνθη Χριστίδου επανέλαβε τη θέση του Συνδέσμου να κληθεί και να είναι συνεργάτης της κυβέρνησης προκειμένου να προωθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές στον σχεδιασμό και στις διαδικασίες που απαιτούνται για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων.

    Παριστάμενο μέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας από πανέμορφη νησιωτική περιοχή (αλλά όχι υπουργός, έχει ελπίδες πάντως οψέποτε γίνει ανασχηματισμός) έριξε το… καρφάκι του: «αν κατάλαβα καλά η εξαίρετη κυρία Χρηστίδου παραπονιέται ότι το Ταμείο δεν αξιοποιεί και δεν χρησιμοποιεί αρκούντως τα μέλη του Συνδέσμου της; Αναρωτιέμαι όμως καλόπιστα, πόσα μέλη του ΣΕΣΜΑ έχουν την ικανότητα να σηκώσουν τέτοιο βάρος. Τέσσερα; Πέντε; Όχι παραπάνω νομίζω…».

    Αναζητείται απάντηση από την κα Χρηστίδου με… αποδείξεις και ονόματα που λέει και το τραγούδι.

     

    Τι ψάχνει ο Πιερρακάκης στην Αυστρία;

    Σε μία επίσκεψη εφ’ όλης της ύλης των αρμοδιοτήτων του, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αυστρία.

    Καλεσμένος του ομολόγου του, Martin Polaschek, ο κ. Πιερρακάκης έχει ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων με επίκεντρο τα δύο τελευταία νομοθετήματα του υπουργείου Παιδείας.

    Έχοντας ήδη δώσει τη μάχη στη Βουλή για το νόμο που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, παράλληλα με την στήριξη του Δημοσίου Πανεπιστημίου, ο κ. Πιερρακάκης θα έχει μία συνάντηση με εκπροσώπους των αυστριακών Πανεπιστημίων, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο του Γκρατς, για να τους ενημερώσει για το νέο τοπίο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Με γνώμονα την ενίσχυση του ρόλου της χώρας ως ως περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, ο νόμος δίνει πλέον τη δυνατότητα δημιουργίας ισχυρών συμμαχιών ξένων πανεπιστημίων με ελληνικά αλλά και την ίδρυση αυτοτελών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα.

    Ένα ακόμα ζήτημα προς συζήτηση, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας είναι η Επαγγελματική Εκπαίδευση, ένας τομέας που πρόσφατα απέκτησε νέο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο η Ελλάδα να πετύχει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και να δώσει ισοδύναμες ευκαιρίες σε όσους δεν επιλέξουν τις πανεπιστημιακές σπουδές.

    Στο πρόγραμμά του, προβλέπεται και η συνάντηση με τον σεβ. Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο.

     

    ΕΛΒΑΚ: Συνεμορφώθη και… ανέβασε τον ισολογισμό 

    Έξι ημέρες χρειάστηκε η ΕΛΒΑΚ, η θεσσαλική βιομηχανία κονσερβοποιίας, να ανεβάσει τον ισολογισμό της στο ΓΕΜΗ μετά την αναστολή καταχώρισης.

    Στις 23 Μαρτίου έγινε η αυτόματη αναστολή και στις 29 Μαρτίου η θυγατρική της I. Schroeder KG, δημοσίευσε τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023.

    Για την ιστορία να σας ενημερώσω η εταιρεία που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στις κομπόστες και γενικότερα στα φρουτοσκευάσματα, σε χυμούς και ελιές με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της να προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού, πέτυχε πωλήσεις 45,7 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,8 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη χρήση και κέρδη μετά από φόρους  5,7 εκατ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ το 2022.

    Παράλληλα όμως αυξήθηκε και ο δανεισμός της σε 19,6 εκατ. ευρώ από 18,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

    Η αυτόματη αναστολή καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, όπως προβλέπει η νομοθεσία, κινητοποιεί κάποιες εταιρείες, θα μπορούσε να πει κανείς τους «ξεχασιάρηδες» αλλά σε κάποιες άλλες εταιρείες δεν ιδρώνει τους αυτί τους.

    Και γιατί άλλωστε, αφού τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις περιπτώσεις μη δημοσίευσης στοιχείων στο Μητρώο, είναι ένα μέτρο που παραμένει στις καλένδες.

     

    ΔΕΛΤΑ: Τροποποιεί ομολογιακό 131 εκατ. ευρώ

    Στην τροποποίηση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 131,609 εκατ. ευρώ προχωρά η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ.

    Πρόκειται για τη δεύτερη τροποποίηση του Κοινού Ολογιακού Δανείου που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2021, η εκταμίευσή του έγινε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και έχει χρησιμοποιηθεί  για την αναχρηματοδότηση ομολογιακού δανείου της ΔΕΛΤΑ και για την μερική εξόφληση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου VIVARTIA κατά 50%.

    Το ιδιωτικό συμφωνητικό για τη δεύτερη τροποποίηση του ομολογιακού δανείου  θα υπογραφεί μεταξύ της ΔΕΛΤΑ και των τραπεζών Alpha Bank, ΑΛΦΑ -1,82% 1,62 Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ -0,39% 7,67 Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01  και Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ -2,01% 3,90 καθώς και της Dairy Holdings ως εγγυητή και της Alpha ως πληρεξουσίου καταβολών και εκπροσώπου των ομολογιούχων.

    Ειδική άδεια για τη σύναψη του ιδιωτικού συμφωνητικού, όπως απαιτείται έδωσε η Dairy Holdings, καθώς η ΔΕΛΤΑ είναι 100% θυγατρική της.

    Η σύναψη του ιδιωτικού συμφωνητικού δεύτερης τροποποίησης του κοινού ομολογιακού δανείου αναμένεται  μέχρι τις 5 Απριλίου ή οποία άλλη μεταγενέστερη ημερομηνία συμφωνηθεί μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και με τη σύναψή του οι  όροι του Κοινού Ομολογιακού Δανείου ΔΕΛΤΑ θα τροποποιηθούν, προκειμένου να εναρμονιστούν με τη μείωση του περιθωρίου του Προγράμματος.

     

    Γιατί είναι έξαλλοι οι μεσίτες;

    Έξαλλοι είναι, όπως πληροφορείται η στήλη, οι μεσίτες ανά την Ελλάδα, με τις αλλαγές του υπουργείου Οικονομικών στην Golden Visa.

    Στη γενική συνέλευση που είχαν στη Θεσσαλονίκη ήταν το θέμα που μονοπώλησε τις συζητήσεις διότι είναι βέβαιο ότι θα χάσουν πελατεία.

    «Ουσιαστικά η κατάργηση της βίζας, με το να ανεβαίνει ως τις 800.000 ευρώ, θα διώξει πολλούς ξένους επενδυτές. Αποκλείεται το 85% των ενδιαφερομένων με την αύξηση των ορίων για την Golden Visa.

    Άλλωστε, όσοι έχουν να διαθέσουν 800 χιλ. ευρώ και πάνω δεν χρειάζονται μεσίτη», μας έλεγε οργισμένος και απογοητευμένος ιδιοκτήτης γνωστού μεσιτικού γραφείου.

    Οι κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι πέραν της ζημίας που θα έχουν οι ίδιοι, μικρότερα θα είναι τα έσοδα και για το κράτος, σε μια αγορά που έχει φτάσει τα 10 δισ.

    Άφηναν μάλιστα αιχμές για μεγάλη εταιρεία developer. «Ας μας πει η κυβέρνηση ότι πλέον Golden Visa θα δίνει η συγκεκριμένη εταιρεία, για να ξέρουμε», έλεγε ο μεσίτης.

    Μου μυρίζει μπαρούτι στο χώρο των ακινήτων…

     

    Motor Oil: 20.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο που αποκτά περισσότερα από 2 παιδιά

    Γράφαμε προ ημερών ένα άρθρο παρέμβαση για την εξαίρετη πρωτοβουλία της Optima Bank να δώσει 1.000 ευρώ το μήνα για ένα χρόνο σε όσους εργαζόμενους αποκτούν παιδιά.

    Μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που πρέπει να βρει και μιμητές.

    Φαίνεται ότι εισακουστήκαμε και η Motor Oil αυτή τη φορά προχώρησε σε μια ανάλογη κίνηση.

    Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως θα προσφέρει στις οικογένειες των εργαζομένων της στο διυλιστήριο, για κάθε παιδί μετά το 2ο, 5.000 €, με τη γέννηση, 5.000 €, μόλις το παιδί συμπληρώσει τα πρώτα έξι έτη ζωής, 5.000 €, αφού γίνει 12 ετών και τέλος 5.000 €, με την ενηλικίωσή του.

    Συνολικά, κάθε οικογένεια που αποκτά περισσότερα από δύο παιδιά, θα ενισχύεται με το ποσό των 20.000 €, για κάθε ένα νέο παιδί.

    Επιμένουμε.

    Όλες οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να προχωρήσουν σε τέτοιες παροχές.

    Συν Αθηνά και χείρα κίνει…

     

    Υγεία – Μητέρα: Εκδήλωση για τα social media με διεθνούς κύρους ειδικούς

    Το πόσο βοηθούν τα social media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) στη διασπορά ειδήσεων και σημαντικών εξελίξεων δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ, το ξέρετε.

    Ειδικά στο επιστημονικό κομμάτι, που αφορά στην υγεία, αποτελούν πολύτιμο εργαλείο, που, όμως, τεχνικά έχει κάποια μυστικά, προκειμένου να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από τη χρήση τους.

    Οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας των νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ, πάντως, στο εξής θα παίζουν τα social media «στα δάκτυλα», καθώς είχαν την τύχη να μυηθούν στις τεχνικές αξιοποίησής τους από experts του είδους.

    Σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ΜΗΤΕΡΑ, η αίθουσα ήταν κατάμεστη και όλοι άκουσαν με προσοχή τις – ομολογουμένως – πολύ ενδιαφέρουσες και updated ομιλίες του Nicholas A. Christakis, Sterling Professor of Social and Natural Science του Πανεπιστημίου Yale και του Ajay K. Singh, Senior Associate Dean for Global and Continuing Education της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Harvard.

    Ο καθηγητής Nicholas A. Christakis εμβάθυνε στους περίπλοκους τρόπους  με τους οποίους οι άνθρωποι ενσωματώνονται στα κοινωνικά δίκτυα και ανέλυσε πώς τα δίκτυα αυτά διέπονται από συγκεκριμένες βιολογικές, ψυχολογικές, κοινωνιολογικές και μαθηματικές αρχές.

    Η εκτεταμένη έρευνά του και το πρωτοποριακό του έργο έριξαν φως στις μετασχηματιστικές δυνατότητες, που έχουν αυτές οι πλατφόρμες και πώς αυτές διαμορφώνουν τη ζωή μας.

    Ο καθηγητής AjayK. Singh, με την τεράστια εμπειρία του ως κλινικός γιατρός και ως εκπαιδευτικός, παρείχε ανεκτίμητες προοπτικές για την υπεύθυνη και ηθική πλοήγηση στο ψηφιακό τοπίο, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της αξιοποίησης των κοινωνικών μέσων ως εργαλείο για συνεχή μάθηση, επαγγελματική ανάπτυξη και παγκόσμια συνεργασία.

    Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά ενημερωτικών ομιλιών, που διοργανώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΜΗΤΕΡΑ.

     

    Το left.gr είναι η αρχή…

    Δεν πρόλαβε να πάρει απολυτήριο από το στρατό ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά… πήρε μαχαίρι για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης.

    Το πρώτο θύμα είναι η ιστοσελίδα left.gr η οποία, μετά από 12 χρόνια, ανέστειλε τη λειτουργία της γράφοντας πάντως ότι «η ειδησεογραφική ροή θα σταματήσει ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και σύντομα θα ανταμώσουμε ξανά».

    Και με την επισήμανση ότι οι 18 εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους.

    Μακάρι να μη χάσει κανείς τη δουλειά του, όμως, το λουκέτο, λένε οι πληροφορίες μας θα έχει και συνέχεια με υποψήφιo νέο θύμα την καθημερινή έκδοση της «Αυγής».

    Τα λεφτά της κρατικής επιδότησης δεν φτάνουν πια, ο Κασσελάκης δεν μπορεί να δανείζει συνέχεια από το… Ντελαγουέαρ, οι φίλοι με τις συνδρομές τους έχουν μειωθεί δραματικά, οπότε… δύσκολοι καιροί για τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    KOGO: Στην Μαρίνα Φλοίσβου το megayacht του ισχυρού εφοπλιστή (φωτο)

    Και μετά από τα στριφνά οικονομικά και πολιτικά νέα, ας περάσουμε στα πραγματικά ωραία.

    Στις 27 Μαρτίου το mononews και ο wiseman σας ενημέρωσαν ότι ισχυρός Έλληνας εφοπλιστής αγόρασε το Kogo, 71,7 μέτρων,  ένα από τα ωραιότερα megayachts που έχουν χτιστεί από τα γαλλικά ναυπηγεία Alstom (Aker Yards).

    Το σκάφος μάλιστα δεν θα «δέσει» στην Βουλιαγμένη, αλλά στην Μαρίνα του Φλοίσβου, δίπλα στα megayachts επιφανών Ελλήνων εφοπλιστών όπως του  Νίκου Πατέρα και του Θανάση Μαρτίνου.

    H μεσιτική εταιρεία Burgess, μία εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων στην αγορά, πώληση και ναύλωση yacht, ανακοίνωσε την πώληση του Kogo, του superyacht με τον υπαίθριο κινηματογράφο στο κατάστρωμα.

    Η ανακοίνωση της Burgess αναφέρει τα εξής:

    «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την πώληση του Kogo με τη Burgess να έχει αναλάβει τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή.

    Το Kogo, βρίσκεται τώρα στα χέρια του τρίτου κατά σειρά ιδιοκτήτη από την ολοκλήρωση της κατασκευής του το 2006.

    Ο partner και μεσίτης Dominic Millman της Burgess εκπροσώπησε και έφερε σε επαφή με τον αγοραστή, τον πελάτη που είχε μέχρι πρότινος στην κατοχή του το υπερπολυτελές yacht.

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr γνωστός Έλληνας εφοπλιστής αγόρασε πριν λίγες ημέρες το πολυτελές yacht.

    Μπορεί η αρχική τιμή να ήταν 62.500.000 $ η 57.667.466 €, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις έχει να κάνει με πόσες προσφορές έχει ο broker του ιδιοκτήτη και πόσο βιάζεται να το πουλήσει.

    Ο Έλληνας εφοπλιστής, με μεγάλη εμπειρία στις αγοραπωλησίες, λέγεται ότι έδωσε μεταξύ 40.000.000 και 45.000.000 ευρώ για την απόκτηση  του KOGO.

    Ο νέος ιδιοκτήτης εκτός από τα πλοία ασχολείται και με τα ξενοδοχεία.

    Μάλιστα η μια του κόρη διοικεί με πυγμή μερικά από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Αθήνας.

    Τις  τελευταίες ημέρες ο ισχυρός εφοπλιστής, απασχόλησε την επικαιρότητα με αφορμή μεγάλη αγοραπωλησία μετοχών εισηγμένης εταιρείας.

    Για να έχετε πλήρες ρεπορτάζ πρέπει να σας πω ότι το KOGO θα «δέσει» δίπλα στα yachts, 3 επιφανών Ελλήνων εφοπλιστών.

    Στο ADAMAS V, 66 μέτρων του Νικόλα Πατέρα, στο Astarte ΙΙ, 64 μέτρων του Εμπειρίκου και στο ΑΘΗΝΑ IΙΙ, 62 μέτρων του Θανάση Μαρτίνου. 

    Δείτε παρακάτω σε φωτογραφία που εξασφάλισε το mononews.gr, το σημείο που θα «δέσει» το KOGO μόλις φτάσει τις επόμενες ημέρες στην μαρίνα του Φλοίσβου.

    Μαρίνα Φλοίσβου, από αριστερά προς τα δεξιά: Το ADAMAS V, 66 μέτρων του Νικόλα Πατέρα, το Astarte ΙΙ, 64 μέτρων του Εμπειρίκου και το ΑΘΗΝΑ IΙΙ, 62 μέτρων του Θανάση Μαρτίνου. 
    Το KOGO θα δέσει δίπλα στο ADAMAS V.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.