• Άρθρα

    Η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, όχι από συγκρούσεις και εσωστρέφεια – Οι καιροί ου μενετοί – Άρθρο παρέμβαση

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης


    Η ολοκλήρωση, την Πέμπτη το βράδυ, μιας ύψιστης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αυτής της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, κλείνει ένα κεφάλαιο και ανοίγει ένα νέο.

    Ασφαλώς και δεν κλείνει το κεφάλαιο της έρευνας που γίνεται για τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ψυχές. Όπως δεν θα έπρεπε να κλείνει καμιά εθνική τραγωδία, προτού βρεθούν οι υπαίτιοι και πληρώσουν.

    Ωστόσο, από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν γίναμε σοφότεροι για την τόσο τραγική υπόθεση, η οποία παραμένει ανοικτή πληγή για όλη την κοινωνία.

    Αλλωστε, τέτοιες υποθέσεις πρέπει να είναι αντικείμενο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και να μην μετατρέπεται σε μια αέναη πολιτική σύγκρουση σε μια Βουλή που για άλλη μια φορά μετατράπηκε σε «αρένα».

    Οι παραιτήσεις των Στ. Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, ασφαλώς επισκίασαν όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις. Ενα γεγονός βεβαίως που δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση, πρόβλημα που πρέπει να το δει άμεσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

    Αφήνοντας πίσω ωστόσο τις έντονες αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με τα κόμματα, τις παραιτήσεις, τις ίντριγκες και τα πολιτικά παίγνια, αυτό που διακρίνει κανείς είναι ότι η χώρα δείχνει να μπαίνει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας. Κι αυτό δεν πρέπει να συμβεί.

    Ούτε οι ευρωεκλογές, σε περίπου 70 ημέρες από σήμερα, πρέπει να γίνουν το πιστόλι του αφέτη σε έναν μαραθώνιο πολιτικών συγκρούσεων που δεν φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα καθυστερούν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

    Φυσικά η επιστροφή σε εποχές όπου η συζήτηση γίνεται με όρους όπως «διαπλοκή», «νταβατζήδες», «επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα» μόνο καλό δεν κάνει στη χώρα.

    Ζητά σταθερότητα και δουλειά

    Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ζητά σταθερότητα, δεν ζητά αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, ακόμη κι αν πολλές φορές η ψήφος τους έχει αντισυστημικό χαρακτήρα.

    Η κοινωνία ζητά ικανούς ανθρώπους που θα κάνουν τη δουλειά, σηκώνοντας τα μανίκια και δουλεύοντας νυχθημερόν στα υπουργεία και τα άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων.

    Δεν ζητά πολιτικούς που θα σκοτώνονται στα τηλεπαράθυρα, που θα επιδίδονται σε σκιαμαχίες στη Βουλή, που θα αναλώνουν κρίσιμο πολιτικό κεφάλαιο για να εξουδετερώσουν τον αντίπαλο, κι όχι για να φέρουν προκοπή στον τόπο.

    Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με άνεση τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019 μέχρι σήμερα επειδή προσπάθησε πολύ, και κατάφερες να πείσει τους πολίτες ότι είναι μια σοβαρή πολιτική δύναμη, που έχει μεταρρυθμιστική ορμή, την οποία κανείς δεν μπορεί να ανακόψει, που προχωρά στην υλοποίηση ενός προγράμματος που θα σταθεροποιήσει τη χώρα, θα δημιουργήσει συνθήκες μιας βιώσιμης οικονομίας με πολυετείς ρυθμούς ανάπτυξης, θα φέρει νέες επενδύσεις, καλύτερες αμοιβές, θα ανακόψει το κύμα ακρίβειας.

    Και βεβαίως θα αντισταθεί στις δυνάμεις του λαϊκισμού, κι από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, στην ιδιότυπη σύμπραξη των δύο άκρων που «εργάζονται» να επιστρέψει η Ελλάδα στα μαύρα χρόνια των μνημονίων ή της περιόδου αποσταθεροποίησης του δημοκρατικού πολιτεύματος και οικονομικής, κοινωνικής και αξιακής χρεοκοπίας.

    Οι μεταρρυθμίσεις που δεν περιμένουν

    Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνονται στη δεύτερη τετραετία τους από το αν είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεθνείς οίκοι.

    Μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί η Δικαιοσύνη αποτελεσματικότερη και ταχύτερη, ακόμη και σε υποθέσεις όπως το έγκλημα των Τεμπών.

    Μεγάλες τομές στη δημόσια διοίκηση, όπως στον χωροταξικό σχεδιασμό, το Εθνικό Κτηματολόγιο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών.

    Μεταρρυθμίσεις που θα χτυπήσουν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, το «μαύρο χρήμα» που υπολογίζεται σε περισσότερα από 60 δις ευρώ ετησίως.

    Αλλαγές που θα χτυπήσουν τις παθογένειες και αδυναμίες που βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα και δημιουργούν αντικίνητρα ώστε να έρθουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα και να μην κλείνουν οι τελευταίες εναπομείνασες βιομηχανίες.

    Και τέλος, πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την υλοποίηση έργων υποδομής που χρειάζεται η χώρα για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, αλλά και για την προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, στις νέες συνθήκες καινοτομίας, έρευνας.

    Οι ευρωεκλογές γίνονται για να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα από τους καλύτερους στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, αλλά και για να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα σε όλα τα κόμματα προκειμένου να διορθώσουν την πορεία τους.

    Δεν γίνονται για να εκλεγεί νέα κυβέρνηση, αυτό λύθηκε πριν από εννέα μήνες.

    Ως εκ τούτου, μόνο κακό στη χώρα κάνουν τα ανόητα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Όπως και οι αμετροεπείς δηλώσεις περί διεθνών παρατηρητών οι οποίες χτυπούν ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα και δημιουργούν έλλειμμα εμπιστοσύνης σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη, η Βουλή, το σώμα των νομικών της χώρας κ.λπ.

    Εν κατακλείδι, ένας κύκλος εσωστρέφειας, εμφυλιοπολεμικού κλίματος, πολιτικής αστάθειας θα «παγώσει» κάθε προσπάθεια που έχει γίνει ή που πρέπει να γίνει, με όχημα βεβαίως και τα 70 δις ευρώ από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης.

    «Οι καιροί ου μενετοί» έγραψε ο Θουκυδίδης. Πράγματι, οι ευκαιρίες δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστερήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Έλληνες εφοπλιστές: 52 τάνκερ παραβίασαν το εμπάργκο της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο σε τρεις μήνες

    Bloomberg: «Πράσινο φως» από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για διανομή μερίσματος

    Μάχη εργολάβων για έργα €5,2 δισ. την επόμενη διετία



    ΣΧΟΛΙΑ