• Σκιές για Γιώργο Γεωργακόπουλο της Intrum, ο Λαβράνος βάζει λουκέτο, οι business της Βρεττού, οι απαντήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το gala στο Λονδίνο και τι είπε ο Ρέμος στον Χαρδαλιά

    Αλλά όπως και να έχει το πράγμα το να σε βάζει «στον ίδιο παρονομαστή» το Bloomberg αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την αξιοπιστία της Inrum και προσωπικό πλήγμα για τον εν Ελλάδι επικεφαλής της, τον Γιώργο Γεωργακόπουλο.

    image

    Helleniq Energy: Άνοδος η πτώση;

    Στην αγορά σήμερα αναμένεται να κυριαρχήσει και πάλι η μετοχή της Helleniq Εnergy.

    Την Παρασκευή η μετοχή δέχτηκε ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα να κλείσει στα 7,27 ευρώ με πτώση 5,6%.

    Περίπου 3,5 εκατ. μετοχές αλλάξαν χεριά μέσω της αγοράς (εξαιρουμένων των μετοχών της συναλλαγής του placement).

    Το στοίχημα είναι η σημερινή ημέρα καθώς οι ξένοι και Έλληνες θεσμικοί ήδη έχουν στην κατοχή τους τις μετοχές του placement από το Ελληνικό Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση.

    Από την αρχή της συνεδρίασης θα φανεί εάν η μετοχή δεχτεί εκ νέου ισχυρές πιέσεις.

    Πάντως το δέλεαρ του προσωρινού μερίσματος 0,30 ευρώ που θα δοθεί στις 10 Ιανουάριου του 2024, είναι ισχυρό κίνητρο για διακράτηση των μετοχών.

    Κατά τα λοιπά την Παρασκευή είχαμε νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων για δυο μετοχές την Intrakat που έκλεισε στα 3,82 ευρώ και την Intrαlot που έκλεισε στα 1,054 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι η Παρασκευή 15 Δεκέμβριου, η Intralot εντάσσεται στον δείκτη mid cap.

    Τέλος, στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Aegean Airlines. Η διοίκηση υπό τον Ευτύχη Βασιλάκη θα προτείνει την εξαγορά των warrants που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.

     

    Γιώργος Γεωργακόπουλος: «Το κακό παιδί» των Servicers

    Το γεγονός ότι βγαίνει στην “σέντρα” από την Τράπεζα της Ελλάδος η Intrum η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία στην ελληνική αγορά, ειλικρινά με εξέπληξε δυσάρεστα.

    Αλλά, όπως και να έχει το πράγμα, μετά το mononews.gr να σε αναφέρει το Bloomberg αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την αξιοπιστία της Inrum και προσωπικό πλήγμα για τον εν Ελλάδι επικεφαλής της, τον Γιώργο Γεωργακόπουλο.

    Διαχωρίζω την ελληνική από τη σουηδική, τη μητρική εταιρεία, διότι όπως σας είχα ενημερώσει την προηγούμενη εβδομάδα οι Σκανδιναβοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

    Στην Ελλάδα, χάρη και στην αρχική συμφωνία που έχουν συνάψει με την Τράπεζα Πειραιώς , η εταιρεία τα πηγαίνει καλά.

    Αδυνατώ βέβαια να αποδεχτώ ότι τα πάει τόσο καλά ώστε προκάλεσε την μήνιν των ανταγωνιστών της, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι.

    Προφανώς δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα του ελέγχου.

    Όμως είναι σαφές και από την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των Servicers που επήλθε με τον πρόσφατο Νόμο, ότι κάποιοι είδαν ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί ένα σύγχρονο Ελντοράντο το οποίο υπόσχεται εύκολα κέρδη χωρίς αυστηρούς κανόνες και με χαλαρή εποπτεία.

    Ετσι, λοιπόν, εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την «χαλαρότητα» και, κυρίως, την αδήριτη ανάγκη του πολιτικού συστήματος και των τραπεζιτών, να φύγουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες και υιοθέτησαν πρακτικές (και απέναντι σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες) οι οποίες δεν ήταν «κοινωνικά αποδεκτές».

    Μάλλον κάποιοι από την αγορά, όπως εν προκειμένω ο κύριος Γιώργος Γεωργακόπουλος, δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως ότι η κατάσταση αλλάζει και αυτό τώρα το βρίσκουν μπροστά τους.

     

    Γιώργος Γεωργακόπουλος: Σκιές; 

    Μετά τις αποκαλύψεις του mononews.gr, τις διεθνείς διαστάσεις που πήρε το θέμα και την απάντηση της σουηδικής Intrum σε ερώτημα του Bloomberg, η δημοσιογραφική ομάδα του mononews συνεχίζει και σήμερα τις αποκαλύψεις.

    Παλαιότερες αποφάσεις του Γιώργου Γεωργακόπουλου, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει άριστα τι ακριβώς έχει συμβεί, ήταν μονομερείς, με αποτέλεσμα, όπως λένε πηγές με γνώσεις “να προκύπτουν “σκιές”, καθώς οι ελεγκτές της κεντρικής τράπεζας διαπίστωσαν σειρά παρατυπιών, στο κανονιστικό πλαίσιο, ότι δεν λειτουργούν σωστά οι επιτροπές όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή στην εταιρική διακυβέρνηση, στη διαχείριση των παραπόνων από καταναλωτές.

    Με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε κάποιες περιπτώσεις στη λογική «ενός ανδρός αρχή».

    Κάποιες από τις αποφάσεις αφορούσαν στην πώληση πακέτων δανείων.

    Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώσεις υποστηρίζουν ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονταν αποκλειστικά και μόνο από τον CEO της εταιρείας, με κριτήρια αμφιβόλου ποιότητας».

    Η ΤτΕ έχει απευθύνει αυστηρή σύσταση στον επικεφαλής της Intrum Greece, Γιώργο  Γεωργακόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στη διόρθωση όλων των προβλημάτων ώστε η εταιρεία να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης.

    Για παράδειγμα στο κομμάτι της πώλησης των δανείων, οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει απόφαση της  αρμόδιας επιτροπής που να τις δικαιολογεί. Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Ποιος  και με ποια κριτήρια αποφάσιζε την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων;

    Λουκέτο βάζει στην Krikel ο Λαβράνος

     «Krikel – Getting Further» ή στα ελληνικά «Krikel – Προχωρώντας περαιτέρω».

    Αυτό είναι το logo που χρησιμοποιούσε επί πέντε συναπτά έτη η εταιρεία Krikel, η εταιρεία συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, του πρωταγωνιστή των υποκλοπών.

     Και λέμε χρησιμοποιούσε, διότι όπως μάθαμε η εταιρεία κλείνει στο τέλος του μηνά και θα τεθεί σε εκκαθάριση.

    Οπότε το «προχωρώντας περαιτέρω» που αναφέρεται στο logo της πηγαίνει περίπατο. Η εμπλοκή της Krikel στην υπόθεση των υποκλοπών και ειδικά ο ρόλος της στη διευκόλυνση της λειτουργίας της Intellexa στην Ελλάδα και της εξαγωγής του Predator σε τρίτες χώρες και ειδικά σε αυταρχικά καθεστώτα, δεν είναι ο μοναδικός λόγος που κλείνει.

    Ένας άλλος λόγος είναι η εμπλοκή της σε φορολογικά κακουργήματα και πλαστογραφίες. Και ειδικά η λήψη εικονικών τιμολογίων από εταιρείες συνεργατών του Γιάννη Λαβράνου, όπως ο Φέλιξ Μπίτζιος, αλλά και η εμπλοκή της σε τριγωνικές συναλλαγές, οι οποίες βρίσκεονται πλέον υπό το μικροσκόπιο των Αρχών.

    Πάντως, το μεγάλο ζητούμενο τώρα που μπαίνει λουκέτο στην Krikel είναι το τί θα συμβεί με το εφεδρικό σύστημα επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας, το Tetra Sepura, το οποίο «συντηρούσε» η εταιρεία μέσα από πέντε συμβάσεις που είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητες.

    Το Tetra Sepura δεν λειτούργησε ποτέ σωστά, κάτι που γνωρίζει και ο τελευταίο αστυνομικός. Ωστόσο, περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί το διάστημα 2018 -2022 στην Krikel για το χρυσοπληρωμένο σύστημα, που πλέον πετάγεται στον κάλαθο των αχρηστών.

    Πλέον η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει το συμβόλαιο για το νέο εφεδρικό σύστημα επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιπρόσωπο της Motorola στην Ελλάδα, την ΜΟΡΤΕΚ Τηλεπικοινωνίες ΕΠΕ, που ίδρυσε ο Νίκος Μωραϊτίνης και την τρέχει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια ο γιος του Γιώργος Μωραϊτίνης.

    Να υπενθυμίσουμε πως αυτό θα είναι το τρίτο διαφορετικό σύστημα επικοινωνίας που αλλάζει η Ελληνική Αστυνομία από το 2004. Μακάρι τουλάχιστον αυτό να λειτουργήσει…

     

    Βρεττού: H επιστροφή στην κανονικότητα

    Την επιστροφή της Αττικής στην τραπεζική κανονικότητα, σηματοδοτεί η συμμετοχή της τράπεζας στην ομολογιακή έκδοση  της IDEAL.

    Το ομόλογο της IDEAL (προσφέρεται από τις τράπεζες μεταξύ 11 και 13 Δεκεμβρίου) θα είναι μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ με προφανή στόχο την αποπληρωμή παλαιότερων υποχρεώσεων και δρομολόγησης νέων εξαγορών.

    Η διοίκηση της Ελένης Βρεττού με τις πρόσφατες προσλήψεις τουλάχιστον 15 τραπεζικών στελεχών, έχει ήδη «πέσει» στην μάχη για την απόκτηση νέας πελατείας.

    Μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

    Όπως έχει αναφέρει παλαιοτέρα «Το πλεονέκτημα μας είναι ότι μπορούμε να συντονιστούμε γρήγορα και να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, φέρνοντας το παράδειγμα πελάτη που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας και χρειαζόταν 250 εγγυητικές επιστολές. Απευθύνθηκε σε δύο συστημικές τράπεζες, η μία του είπε να περιμένει 1 μήνα, και η δεύτερη ότι δεν θα ασχοληθεί.»

    «Ήρθε σε μας και είχε τις 250 εγγυητικές σε 10 μέρες», είπε η κα Βρεττού.

     

    Χριστίνα Μαργέλου: Η Top τραπεζίτισσα

    Στους κορυφαίους Τραπεζίτες του κόσμου, σύμφωνα με το Top in Ship Finance 2023, της Lloyd’s List συμπεριλαμβάνονται δύο Ελληνίδες.

    Η Χριστίνα Μαργέλου της Eurobank που βρίσκεται στην 7η θέση και η Μαρίνα Χατζηπατέρα της TMV στην 9η θέση της δεκάδας.

    Σύμφωνα με την Lloyds list:

    “Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% της ευρωπαϊκής δραστηριότητας, με τη Eurobank να έχει πλέον εδραιωθεί στα κορυφαίους των ιδρυμάτων που στηρίζουν τον κλάδο με ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 3,5 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των προθεσμιακών δεσμεύσεων.

    Η επικεφαλής της Μονάδας Ναυτιλίας της Eurobank, Χριστίνα Μαργέλου έχει ξεχωρίσει την τελευταία δεκαετία κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο έχει «χτίσει» το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αλλά και για το γεγονός ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας.

    Η κ. Μαργέλου συνόψισε πρόσφατα την προσέγγιση της Eurobank για τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας στην εξής πρόταση: «Σε έναν κόσμο με περιορισμούς στον άνθρακα, η δέσμευση για βιωσιμότητα με τη χρήση βιώσιμης τεχνολογίας θα διασφαλίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της ναυτιλίας.

    Η τράπεζα χρηματοδοτεί τα πλοία της ελληνικής ναυτιλίας, όπως τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, τα tankers και τα containers και σε μικρότερο βαθμό τα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω των κεντρικών γραφείων της στην Αθήνα και των θυγατρικών της, στην Κύπρο και στο Λουξεμβούργο.

    Η τράπεζα δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στα νεότευκτα πλοία και στα δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και η προτεραιότητα της στην αξιοπιστία επεκτείνεται και στη δική της δραστηριότητα, αναφέρει η κ. Μαργέλου, με την ταχύτητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών της να είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της Εurobank.

     

    Μαρινάκης, Κυριακού, Τσαμάζ: Η μεγάλη μάχη

    Μόνο τρία ελληνικά κανάλια εκδήλωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον τους για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων Champions League, Europa League και Conference League της περιόδου 2024-2027.

    Στην πλειοδοτική διαδικασία της περασμένης Τρίτης 5/12 για την εκχώρηση των δικαιωμάτων υπέβαλαν κλειστές προσφορές η Cosmote TV, το Mega και ο Antenna.

    Σήμερα τα δικαιώματα διαθέτει ο ΟΤΕ, μαζί με την Alter Ego (Mega). Η τελευταία έχει το δικαίωμα μετάδοσης ενός αγώνα κάθε Τετάρτη που διεξάγεται στο Champions League.

    Η TEAM που διαχειρίζεται τα δικαιώματα για λογαριασμό της UEFA,  θα αποφασίσει μέσα στο επόμενο 15ήμερο πού θα τα εκχωρήσει.

    Αν οι προσφορές δεν κριθούν ικανοποιητικές, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος διαγωνισμού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΤΕΑΜ έχει βάλει τον πήχη κοντά στα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο – δηλαδή στα 90 εκατ. για τριετή σύμβαση, 10 εκατ. ευρώ κάτω από την αρχική της πρόθεση (100 εκατ. ευρώ).

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΤΕ (Cosmote TV) έχει καταθέσει προσφορά για ολόκληρο το πακέτο των τριών διοργανώσεων, επιδιώκοντας να ενισχύσει το αθλητικό του περιεχόμενο και να προσελκύσει νέους συνδρομητές

    Το Mega και ο Antenna διεκδικούν μέρος του πακέτου, που περιλαμβάνει κυρίως αγώνες Europa League.

    Η Nova δεν μπήκε στον διαγωνισμό, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι όσον αφορά τις αθλητικές μεταδόσεις, προτεραιότητά της είναι οι αγώνες μπάσκετ της Euroleague και η αγγλική Premier League. Το πρόγραμμά της είναι «κλειστό» τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

     

    Οι προσφυγές και οι χωρίς υπεκφυγές απαντήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Απαντήσεις έδωσε σε συνέντευξη του, ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μάνος Μουστάκας, σε καίρια θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα.

    Μάλιστα το επί πάνω από 25 χρόνια στέλεχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σχολίασε τον ψυχρό πόλεμο που επικρατεί στην αγορά και που έχει μπλέξει σε ένα κουβάρι από προσφυγές τα μεγαλύτερα έργα παραχωρήσεων των τελευταίων ετών, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις στη συμβασιοποίησή τους.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μουστάκας (εκ των πιο στενών συνεργατών του Γιώργου Περιστέρη) τοποθετήθηκε στο θέμα των προσφυγών χωρίς υπεκφυγές:
    «..η πάντα απαραίτητη διαφάνεια διαδικασιών και αποφάσεων σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να υπομένουμε (με χαμόγελο) την επίκτητη καθυστέρηση προσφυγών και ενστάσεων, μερών που θεωρούν – ειλικρινά ή προσχηματικά – ότι αδικούνται» και προσέθεσε «Ως εκ τούτου, αν θέλουμε να μιλάμε για καθυστερήσεις, θα πρέπει να βλέπουμε με προσοχή πού οφείλονται αυτές, πριν αναρωτηθούμε αν σχετίζονται με τον μόνο διαχρονικά συνεπή συμμετέχοντα στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς των τελευταίων χρόνων που ουδέποτε έχει προσφύγει για «καψόνι» του Δημοσίου ή των ανταγωνιστών».

    Έδωσε μάλιστα ένα πλήρες ιστορικό αναφέροντας:

    «Χαρακτηριστικά, για τη ΛΑΡΚΟ έχουμε ήδη προσφυγή από τη CMI στο ΣτΕ που έχει οριστεί να συζητηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα για την Αττική Οδό η κοινοπραξία Vinci – Μυτιληναίος παρά την απόρριψη της προσφυγής από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών – προσέφυγε και στο ΣτΕ, ενώ ειδικά για την Εγνατία μη ξεχνάμε ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2017, ζητήθηκαν από τους συμμετέχοντες 7 παρατάσεις – χωρίς καμία από αυτές να ζητηθεί από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – και ακολούθησαν αλλεπάλληλες προσφυγές, μέχρις ότου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναδειχθεί το 2021 προτιμητέος επενδυτής δίνοντας προσφορά τριπλάσια της εναπομείνασας στον διαγωνισμό κοινοπραξίας Vinci-Μυτιληναίος-Άβαξ».

    Κάτι μου λέει ότι ο ψυχρός πόλεμος των εργολάβων, αρχίζει να καταγράφει τροπικές θερμοκρασίες..

     

    Το ομόλογο της Ιdeal

    Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το ομόλογο της Ideal καθώς από τις 10 το πρωί ξεκινούν οι εγγραφές για τη Δημόσια Προσφορά του.  Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου.

    Τώρα όσον αφορά στα πιο σημαντικά, δηλαδή το επιτόκιο του ομολόγου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κάτω από 6% και πάνω από το 5,5%.

    Με το κουπόνι του σε αυτό το ευρώ η εταιρεία αναχρηματοδοτώντας παλαιότερο χρέος της εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί περίπου 650 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

    Υπενθυμίζουμε ότι το μέγεθος της έκδοσης φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

    Πού κολλάει η νέα μονάδα απορριμμάτων  στη Καβάλα των 100 εκατ. ευρώ

    Μία ακόμα παράταση έρχεται να προστεθεί στις ήδη αρκετές που είχαν ληφθεί έως σήμερα, για τις μονάδες  απορριμμάτων.

    Αυτή τη φορά πρόκειται για τη μονάδα απορριμμάτων στην Καβάλα αξίας άνω των 100 εκατ. Ευρώ και η οποία πρόκειται να προσελκύσει μεγάλους κατασκευαστές όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Mytilineos και Intrakat, ενώ στο παιχνίδι δεν αποκλείεται να μπουν και μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες, όπως οι ΤΙΤΑΝ και ΗΡΑΚΛΗΣ.

    Εξ’ όσων είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wiseman η αναθέτουσα αρχή του έργου, που είναι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετέθεσε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών για τις 13 Δεκεμβρίου. Επίσης, εάν δε δοθεί και νέα παράταση οι προσφορές θα ανοίξουν στις 19 του ίδιου μήνα και δεν αποκλείεται να γνωρίζουμε εντός του Ιανουαρίου τον ανάδοχο.

    Έχω να σας αναφέρω, επίσης, πως όπως και στην Περιφέρεια Αττικής με τις τρεις μονάδες (Σχιστό, Φυλή και Γραμματικό) και η συγκεκριμένη έχει «κολλήσει» σημαντικά.

    Για να γίνω πιο σαφής η μονάδα στην Καβάλα «σέρνεται» εδώ και τρία χρόνια. Μάλιστα, ο σχετικός διαγωνισμός έχει ακυρωθεί και επαναπροκηρυχθεί τουλάχιστον δύο φορές.

     

    Ένεση 17 εκατ. σε ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ

    Περισσότερα από δεκαεπτά εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μοιράσει για τον τρέχοντα μήνα στους φορείς λειτουργίας και συντήρησης των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Πιο συγκεκριμένα, ο  υπουργός υποδομών και μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε το πράσινο φως ώστε να πληρωθούν οι τελευταίες δόσεις του 2023 για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των θυγατρικών του ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, καθώς και του ΟΑΣΘ.

    Τη μερίδα του λέοντος, η οποία ξεπερνάει τα δέκα εκατ. Ευρώ σε κρατική επιδότηση παίρνει η Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ ΑΕ), η οποία είναι η θυγατρική του ΟΑΣΑ που έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

    Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό (τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ) θα μπει στα ταμεία του ΟΑΣΘ, καθώς το υπουργείο έχει ψηλά στην ατζέντα και τις συγκοινωνίες της συμπρωτεύουσας, ενώ τα υπόλοιπα 2 εκατ. Ευρώ θα οδεύσουν προς την ΣΤΑΣΥ που λειτουργεί και συντηρεί το Μετρό Αθήνας

     

    Ποιος πασίγνωστος μεγαλοεφοπλιστής αποκαλείται από γνωστούς και συναδέλφους του ο «κλειδοκράτορας» με τα 4.000 ακίνητα

    Ο συγκεκριμένος, διαθέτει πολύ-πολύ άνετο σπίτι στα Νότια Προάστια. Στο ισόγειο του τεράστιου σπιτιού του, υπάρχει ένα υπερ-δωμάτιο περί τα 80 τετραγωνικά που είναι μονίμως ‘αποκλεισμένο’ από επισκέπτες και το προσωπικό της βίλας.

    Τι περιέχει το περίκλειστο υπερ-δωμάτιο;

    Μήπως ράβδους χρυσού; Όχι, δεν το βρήκατε.

    Μήπως πανάκριβους πίνακες του Πικάσο, του Μοντιλιάνι, του Τουλούζ-Λωτρέκ  ή του Μοντριάν; Όχι, πάλι έξω πέσατε, ο μεγαλοεφοπλιστής δεν έχει ιδέα από έργα τέχνης σε αντίθεση με άλλους μεγαλοσυλλέκτες συναδέλφους του.

    Μήπως πακέτο πανάκριβων ομολόγων και δικαιωμάτων (rights) από τους υδρογονάνθρακες της Βόρειας Θάλασσας, που πλέον έχουν 100πλασιάσει την αρχική τους αξία; Ούτε τώρα το βρήκατε οπότε ας το πάρει το ποτάμι.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: το… απαγορευμένο δωμάτιο του μεγαλοεφοπλιστή έχει μέσα πάνω-κάτω 4000 (ολογράφως: τέσσερις χιλιάδες) κλειδιά. Μάλιστα κλειδιά!

    Είναι τα κλειδιά εισόδου από τα ισάριθμα ακίνητα που διαθέτει ο εφοπλιστής σε όλο τον πλανήτη. Πολλά από αυτά (κυρίως πέριξ της Κυανής Ακτής, στο Σεντ Μπαρθ αλλά και στη Βουλιαγμένη και πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα) είναι αληθινά πανάκριβα ‘συλλεκτικά κομμάτια’ με βίλες που θα τις ζήλευαν όλοι οι πλούσιοι του πλανήτη.

    Γιατί τα διατηρεί  και δεν τα πουλάει ή δεν τα ενοικιάζει;

    Πολύ απλά είναι το ενέχυρο (collateral)  για να δανείζεται και να αγοράζει νέα πλοία, που με τη σειρά τους φέρνουν μεγάλα κέρδη και άλλα…νέα πλοία!

    Και ο κύκλος του αμύθητου πλούτου συνεχίζεται…

     

    Το γεύμα στον πρώην Πρωθυπουργό και το… «ίρτζι» (σ.σ. η ιδιοτροπία) του μεγαλοεφοπλιστή…

    Επειδή πολλοί  αναγνώστες ίσως δεν  αντιλήφθηκαν για ποιόν μεγαλοεφοπλιστή πρόκειται, θα σας πώς και ένα χαρακτηριστικό του και θα το διατυπώσω όσο πιο κομψά γίνεται: ο άνθρωπος, παρά τον αμύθητο πλούτο του, ΔΕΝ είναι ο ορισμός του… ανοιχτοχέρη, του γαλαντόμου, του ‘κιμπάρη’ που λένε και στη Θεσσαλονίκη.

    Το αντίθετο μάλιστα.

    Παράδειγμα χρονικά καθυστερημένο, αλλά χαρακτηριστικό: το καλοκαίρι του 2022 τριγύριζε με τη θαλαμηγό του τις Κυκλάδες. Σε ένα από τα νησιά των Κυκλάδων, συνάντησε πρώην Πρωθυπουργό της χώρας.

    «Ξέρω μία εξαιρετική ψαροταβέρνα εδώ κοντά, έλα να σου κάνω το τραπέζι Πρόεδρέ μου  και να τα πούμε» του είπε.

    Ο πρώην Πρωθυπουργός δέχτηκε και με την παρέα του έφαγαν φρέσκο ψάρι συνολικά 5 άτομα.

    Όταν ήρθε ο λογαριασμός περί τα 400 ευρώ, ο μεγαλοεφοπλιστής που ήταν αμφιτρύων άρα έπρεπε να πληρώσει, άρχισε να …ψάχνει μανιωδώς τις τσέπες του.

    Μετ’ ού πολύ, με ύφος μετανοούσας Μαγδαληνής είπε στον πρώην Πρωθυπουργό: «Πρόεδρε συγγνώμη δεν πήρα μαζί το πορτοφόλι μου. Η γυναίκα μου φταίει που όταν μου αλλάζει σακάκι, δεν βάζει το πορτοφόλι μέσα!».

    Ο πρώην Πρωθυπουργός χαμογέλασε και πλήρωσε αυτός με την πιστωτική του κάρτα, μουρμουρίζοντας ευγενικά «δεν πειράζει, συμβαίνουν αυτά».

    Το τί έλεγε όμως από μέσα του για το μεγαλοεφοπλιστή, το εξομολογήθηκε σε φίλο του αργότερα. Αλλά αυτά που του είπε για τον εφοπλιστή …δεν γράφονται, όπως καταλαβαίνετε οπότε δεν μπορώ να σας τα μεταφέρω.

    Σε ερώτηση γιατί ο εφοπλιστής παρά τα ατελείωτα λεφτά του αποφεύγει να πληρώνει, η απάντηση ήταν : «είναι το …ίρτζι του, δηλαδή η ιδιοτροπία του, έχει βαθύ έρωτα με τα λεφτά του!»

    Πάντως ο εφοπλιστής δεν φαίνεται να στενοχωρήθηκε καθόλου: τα 4000 κλειδιά να είναι καλά στο κλειδαμπαρωμένο δωμάτιο και τα υπερ-εκατό πλοία που διαθέτει….

     

    GALA στο Λονδίνο

    Το Λονδίνο ειδικά τούτες τις ημέρες, πριν τα Χριστούγεννα, είναι υπέροχο.

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών της Μεγάλης Βρετανίας,  διοργάνωσε το ετήσιο Gala, στο εμβληματικό ξενοδοχείο Grosvenor.

    Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο μέτοχος των τραπεζών Αττικής και Παγκρήτιας, Αλέξανδρος Εξάρχου ο όποιος μεταξύ άλλων τόνισε «επί των ημερών μας δώσαμε ανάσα και ώθηση στην Παγκρήτια τράπεζα η οποία στην ουσία μαζί με την Αττικής θα δημιουργήσουν τον 5ο πόλο του τραπεζικού συστήματος».

    Παρόντες στο gala ήταν οι τέως πρόεδροι της Ένωσης Τραπεζιτών της ΜΒ, Χρήστος Μεγάλου (επικεφαλής ης Τράπεζας Πειραιώς) και Νότης Μηταράκης (βουλευτής της ΝΔ).

    Επίσης παραβρέθηκαν η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη, η Ελένη Βρεττού CEO της Τράπεζας Αττικής, η τομεάρχης Επικοινωνιακής Στρατηγικής Νέας Δημοκρατίας για το Ηνωμένο Βασίλειο Ρουμπι Γεωργακοπούλου, η επικεφαλής των κρασιών Semeli Σοφία Στάικου-Σάλλα, ο Άνθιμος Θωμόπουλος της BAIN, o Τζουζέπε Τζιάννο της Euroxx κλπ.

     

    QUIZ: Ο νυν και ο προκάτοχος με βαριές κουβέντες…

    Ποιος εν ενεργεία υπουργός της κυβέρνησης, καταφέρεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του προκατόχου του, παρά την αστική ευγένεια που τον διακρίνει;

    Αφορμή μία ΚΥΑ που υπέγραψε φεύγοντας ο προκάτοχος (επίσης διακρίνεται από αστική ευγένεια και πλούσιους φίλους) που δημιούργησε στην αγορά τεράστια σύγχυση αλλά και επέφερε μεγάλο δημόσιο κόστος.

    Τελικά ο νυν, σχετικά πρόσφατα υπέγραψε νέα ΚΥΑ, ανακλητική για να «καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου» όπως είπε.

    Μετά από αυτό, οι δύο τους στα Υπουργικά συμβούλια, ούτε ματιές δεν ανταλλάσσουν…

     

    Ρέμος – Χαρδαλιάς (4 φωτό)

    Και από τα βαριά οικονομικά και επιχειρηματικά ας περάσουμε στα ωραία και αυτά που είμαι σίγουρος ότι αρέσουν σε όλους σας.

    Το Σάββατο το βράδυ, ο Αντώνης Ρέμος τραγουδάει στο κέντρο που εμφανίζεται.

    Ο χαρισματικός καλλιτέχνης βλέπει στην άλλη άκρη της πίστας τον νέο Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά.

    Τον πλησιάζει λοιπόν και αφού τον χαιρετάει εγκάρδια του λέει «έχουμε και συνέχεια» εννοώντας προφανώς ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να τραγουδάει.

    Όπως έμαθα οι τελευταίοι φανς του Ρέμου αποχώρησαν στις 6 το πρωί.

    Oh, my God!!!

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.