• Το χάος με τα ακίνητα, το πράσινο μίλι του Γεωργακόπουλου, οι φήμες για την Πετρόπουλος, η νέα ομάδα του Νεμπή της Cosmote και μια ιστορική φωτό του Παπαλεξόπουλου

    Ποιος διανύει το δικό του «πράσινο μίλι της Intrum» εδώ στην Ελλάδα;

    image

    Το ράλι της Intrakat και τα επόμενα deals

    Αγαπητοί αναγνώστες, χρόνια πολλά.

    Αν και είχα αποφασίσει να ξεκουραστώ, εντούτοις έμαθα πολλά τις προηγούμενες ημέρες και αποφάσισα να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις.

    Λοιπόν, ξεκινάμε από τα χρηματιστηριακά νέα.

    Την Παρασκευή 6 μετοχές σημείωσαν υψηλά 52 εβδομάδων.

    Πρόκειται για τις ΤΙΤΑΝ, Intrakat, Ideal, Intracom, Πετρόπουλος και Trastor.

    H Intrakat του Αλέξανδρου Εξάρχου βρίσκεται πλέον στα 720 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, με την τιμή της στα 4,48 ευρώ.

    Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στο 1 εκατ. μετοχές. Όμως έγιναν δύο πακέτα.

    Το ένα ήταν 439.000 μετοχές στα 4,365 ευρώ και το δεύτερο 320.000 τεμάχια στα 3,80 ευρώ!!!

    Στην αγορά αναμένουν με ενδιαφέρον τα επόμενα Deals πιθανότατα στη Ρουμανία, τη δημοσιοποίηση της χρήσης του 2023 και την κερδοφορία της εισηγμένης.

    Η τιμή της μετοχής από την 1/1/2023 έχει αυξηθεί κατά 206% και το πιθανότερο είναι (αν και απομένουν 3 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις) ότι θα είναι η πρωταθλήτρια αποδόσεων εντός του 2023.

    Η Intracom έχει πλέον κεφαλαιοποίηση τα 280 εκατ. ευρώ, ενώ η IDEAL μετά την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου των 100 εκατ. ευρώ, έχει κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.

    Η τιμή της στα 6,43 ευρώ, ενώ η Eurobank σε παλαιότερη ανάλυσή της προσδιορίζει τη δίκαιη αξία της πέριξ των 8 ευρώ.

    Τις προηγούμενες ημέρες, η εταιρεία υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εξαγοράς της Μοτοδυναμικής (Porsche, Yamaha κ.λ.π.).

     

    Φήμες για την Πετρόπουλος

    Όμως, ενώ η IDEAL διαψεύδει το ενδεχόμενο της εξαγοράς της Μοτοδυναμικής, η αγορά έχει αιφνιδιαστεί από την κούρσα των τελευταίων ημερών της μετοχής της Πετρόπουλος (LAND ROVER, JAGUAR, Shell Marine Products, Tohatsu, Landini, Mitsubishi Heavy Industries κ.λ.π.).

    Μια εταιρεία με υψηλά κέρδη και μέχρι το 2022 με μηδενικό καθαρό δανεισμό.

    Η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ και τιμή 9,34 ευρώ. Το νέο ρεκόρ των 52 εβδομάδων την περασμένη Παρασκευή έγινε με μικρό τζίρο μόλις 11,300 μετοχές.

    Από τις αρχές της χρονιάς, η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 55%.

    Η εταιρεία έχει μικρό free float (διασπορά), καθώς οι βασικοί μέτοχοι, τα αδέλφια Κώστας και Γιάννης Πετρόπουλος, κατέχουν το 51% των μετοχών, ενώ η εταιρεία κατέχει το 5,06% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Έως το 2021 μέτοχος με ποσοστό περίπου 6% ήταν και ο millionaire Έλληνας fund manager Σπύρος Νάτσης, βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο ελληνικό Χ.Α. ORILINA.

    Λοιπόν, στην αγορά την Παρασκευή έχει «κυκλοφορήσει» μια φήμη ότι οι βασικοί μέτοχοι συζητούν την πώλησή της.

    Δεν είναι γνωστό στον WISEMAN, τούτη την ώρα με ποιο  fund συνομιλούν και ούτε εάν τελικώς αποφασιστεί η πώληση της εταιρείας.

    Πάντως για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί προ ολίγων ετών οι Κώστας και Γιάννης Πετρόπουλος, συζητούσαν με βρετανικό fund την πώληση της εισηγμένης.

    Όμως, τελευταία στιγμή τα δυο αδέλφια προέβαλαν αυξημένες απαιτήσεις, αν και προηγουμένως είχαν αποφασίσει να πουλήσουν στα 10 ευρώ ανά μετοχή.

    Έτσι, η συμφωνία με το βρετανικό fund δεν προχώρησε.

    Οι πωλήσεις του Ομίλου κατά την περίοδο 1η Ιανουαρίου – 30 Σεπτεμβρίου 2023 αυξήθηκαν κατά 31% και ανήλθαν σε €148,5 εκ. από €113,6 εκ. στις 30.9.2022.

    Το ΕΒΙTDA του Ομίλου ανήλθε σε €12,3εκ. έναντι €7,4 εκ. το 2022.

    Τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 37% και ανήλθαν σε €6,6 εκ. έναντι €4,8 εκ. στις 30.9.2022.

    Εντύπωση προκαλεί η αύξηση του δανεισμού της εταιρείας το 2023.

    Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε στα €26,7 εκ. από €9,63 εκ. στις 31.12.2022, ενώ ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε στα €14,9 εκ. από €-0,96 εκ. στις 31.12.2022.

     

    Παύλος Μυλωνάς: 600.000 ευρώ ο μισθός

    Μετά τις δωρεάν μετοχές που θα λάβουν 137  στελέχη της Εθνικής αξίας 14 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση των ετήσιων μεικτών σταθερών αποδοχών του CEO της τράπεζας, Παύλου Μυλωνά.

    Το Δ.Σ. ενέκρινε την αύξηση των αποδοχών του κ. Μυλωνά στα επίπεδα των 600.000 ευρώ από 400.000 ευρώ προηγουμένως.

    Αναμένεται να ακολουθήσουν αναπροσαρμογές αμοιβών και για στελέχη της τράπεζας.

     

    Γιώργος Γεωργακόπουλος: Tο πράσινο μίλι του απέλπιδος

    Σύμφωνα με  τη δραματική ταινία φαντασίας, στις φυλακές των ΗΠΑ, Πράσινο Μίλι ονομάζουν τον διάδρομο που βρίσκεται στην πτέρυγα των μελλοθάνατων και οδηγεί στο δωμάτιο με την ηλεκτρική καρέκλα.

    Θυμάστε άπαντες την περίφημη ταινία με τον Τομ Χανκς που αποτελούσε μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ.

    Ποιος, όμως, διανύει το δικό του «πράσινο μίλι της Intrum» εδώ στην Ελλάδα;

    Μου λένε, ο CEO της Intrum, Γιώργος Γεωργακόπουλος (o άπελπις Ναπολέων ή αλλιώς Γεώργιος ο Α’) που μετά και τη συμπεριφορά του τους τελευταίους μήνες μπήκε στο στόχαστρο της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρείται πλέον persona non grata για τους Σουηδούς.

    Οι Σουηδοί της Intrum, που κατέχει το 80% της ελληνικής Intrum, είναι πρακτικοί όσο και κυνικοί άνθρωποι.

    Έμαθα λοιπόν τις προηγούμενες ημέρες ότι alea jacta est (δηλαδή, ο κύβος ερρίφθη).

    Ο Γεωργακόπουλος «θυσιάζεται» για τη μεγάλη εικόνα και ήδη αποφασίστηκε να προχωρήσει η αναδιάταξη της διοίκησης.

    Ο άνθρωπος που προωθείται να αναλάβει CEO, ήδη εργάζεται στην εταιρεία.

    Τελικά, όπως μου λένε πολλοί συνομιλητές μου, αν και εγώ δεν το υιοθετώ, «το παιδί είναι ή αφελής, ή ζαμανφουτίστας ή απλώς βλαξ».

     

    Κώστας Νεμπής: Η νέα ομάδα

    Σε 6 μήνες αναλαμβάνει τη διοίκηση του ΟΤΕ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, ο ταλαντούχος Κώστας Νεμπής, προερχόμενος από τη θυγατρική της DT στην Κροατία.

    Για πρώτη φορά ο ικανός manager αναλαμβάνει έναν οργανισμό στο μέγεθος του ΟΤΕ και είναι λογικό να είναι αγχωμένος.

    Όπως μαθαίνω, έχει προβληματιστεί αρκετά με πρόσωπα, που είναι στενοί συνεργάτες του νυν CEO, Μιχάλη Τσαμάζ.

    Είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του τέως επικεφαλής να αποχωρούν, καθώς ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος πάντα φέρνει τη δική του ομάδα.

    Όπως μαθαίνω ο κ. Νεμπής μάλλον αυτό σκέπτεται να κάνει.

    Θα αντικαταστήσει 5 ως 10 άτομα και θα φέρει τους δικούς του, έτσι ώστε να χτίσει τη δική του ομάδα εμπιστοσύνης.

    Λογικό…

    Πάντως, στην αγορά όσοι γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του οργανισμού, εξηγούν ότι ένα από τα πρόσωπα που θα βοηθήσει την ομαλή μετάβαση, θα είναι αυτό του έμπειρου και ιδιαίτερα ικανού Χαράλαμπου Μαζαράκη, Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ.

    Ο Μαζαράκης, λένε όσοι τον ξέρουν, ότι είναι άνθρωπος με γνώσεις, επιμονή και υπομονή…

     

    Χάος με τα ακίνητα

    Το απόλυτο χάος επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στον χώρο των ακινήτων και των κατασκευών με αδιανόητες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που εκδίδει προσωρινές διαταγές με αντικείμενο την αναστολή εργασιών σε καθόλα νόμιμα αδειοδοτημένες οικοδομές σε όλη την Αττική!!!

    Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κρίνει (βάσει σχετικά πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ) ότι το απαρχαιωμένο Βασιλικό Διάταγμα του 1955 περί Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού υπερισχύει του Νέου Οικοδομικού Κώδικα (ΝΟΚ) που ψηφίστηκε το 2012 και μέχρι σήμερα ήταν σε ισχύ.

    Το Βασιλικό Διάταγμα του 1955 επιτρέπει τη δόμηση κτιρίων μέχρι τα 14,50 μέτρα ύψος με ανάπτυξη μόνον τεσσάρων ορόφων (και μάλιστα τον τελευταίο εν εσοχή), εν αντιθέσει με τον ΝΟΚ που ενστερνιζόμενος τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής επιτρέπει (αναλογικά με τον συντελεστή δόμησης) τη δόμηση κτιρίων από τα 11 περίπου μέτρα έως τα 22,75 μέτρα στις περισσότερες περιπτώσεις και επιτρέπει και κάποιες επιπλέον προσαυξήσεις.

    Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι όλες οι νόμιμες οικοδομικές άδειες που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια από τις κατά τόπους πολεοδομίες στην Αττική, βάσει του ΝΟΚ κρίνονται πλέον άκυρες και υπό αναστολή!!!

    Οι ξένοι επενδυτές είναι σοκαρισμένοι με τις τελευταίες αποφάσεις (μερικές εκ των οποίων αφορούν κτίρια, τα διαμερίσματα των οποίων έχουν ήδη προπωληθεί ακόμα και για Golden Visa) και κινδυνεύουν να χάσουν εκατομμύρια βάσει επενδυτικών σχεδίων που είχαν συνταχθεί ορθώς σύμφωνα με τον ΝΟΚ!

    Οι υποθέσεις αυτές αποτελούν «βιομηχανία» για 2-3 δικηγόρους Αθηνών και έχουν προκαλέσει χάος στην αγορά!

    Η κυβέρνηση καλείται να λύσει άμεσα το θέμα με ξεκάθαρη νομοθετική ρύθμιση.

     

    O Ηλίας Γκότσης

    Τον νέο ΙΝ χώρο των Βορείων Προαστείων, το ιταλικό εστιατόριο Lolita’s επέλεξε ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης και η σύζυγός του, Ευγενία για να υποδεχθούν φίλους σε μια pre-Christmas βραδιά.

    Ο privé χώρος του εστιατορίου φιλοξένησε τους καλεσμένους του κυρίου και της κυρίας Γκότση, με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη σύζυγό του Γεωργία να είναι ανάμεσά τους, όπως επίσης ο ισχυρός ανήρ της ΙΝΤΡΑΚΑΤ κ. Αλέξανδρος Εξάρχου με τη CEO της Τράπεζας Αττικής Ελένη Βρεττού, ο εφοπλιστής Νίκος Μουνδρέας με την Έλλη Στάη, η κα. Ιζαμπέλα Αρβανίτη, η κα. Άννα Αγγελικούση, η κα. Μίνα Βαλυράκη, που απήλαυσαν ένα γευστικό ιταλικό μενού και διασκέδασαν με την υπέροχη φωνή της Μελίνας Ασλανίδου.

     

    Θόδωρου Παπαλεξόπουλου ενθυμήματα!

    Mπορεί τα γεγονότα και οι ειδήσεις να «τρέχουν», αλλά επειδή είναι ημέρες εορτών και ξεκούρασης για πολλούς, ο Wiseman θα κάνει μικρή αναδρομή και θα θυμηθεί μία σημαδιακή ιστορία.

    Αφορμή, μία εκδήλωση: Την προσφορά του «ευπατρίδη» Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου που απεβίωσε το 2020, (πατέρα του σημερινού Προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη) πρωτοπόρου της ελληνικής βιομηχανίας, τίμησε προ λίγων ημερών, η διοίκηση του ΣΕΒ.

    Στην τελετή, μίλησαν για τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλου οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΒ Στέλιος Αργυρός, Ιάσων Στράτος, Χάρης Κυριαζής, ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ραφαήλ Μωυσής (επίσης ένας εξαίρετος ευπατρίδης και πολύ αποτελεσματικός μάνατζερ), ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η πρόεδρος του CSR Hellas Μαρία Αλεξίου, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Ορέστης Βιδάλης, ενώ παρουσιάστηκε η προσωπογραφία του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου.

    Ο ναύαρχος πατέρας του Παπαλεξόπουλου ήταν στενός φίλος του Ελευθέριου Βενιζέλου και η μητέρα του ήταν το γένος Ηλιάδη, της οικογένειας της Μαρίκας Ηλιάδη, από την οποία πήρε το όνομα το μαιευτήριο. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

    Ο Wiseman γνώρισε για πολλά χρόνια από κοντά τον Θόδωρο Παπαλεξόπουλο και θα μπορούσε να αφηγηθεί πλήθος ιστοριών με ενδιαφέρον, χιούμορ αλλά και σκληρών κρίσεων που έκανε για πολιτικά πρόσωπα. Αυτά για αργότερα.

    Αφού υπογραμμίσω πως ο τιμηθείς, αν και βιομήχανος, κατάφερε να γίνει τακτικός συνδαιτημόνας του πανίσχυρου Ανδρέα Παπανδρέου στη δεκαετία του ’80 όταν και ήταν Πρόεδρος του ΣΕΒ, θα σας μεταφέρω (μέρες ξεκούρασης που είναι), μία από τις πλέον διδακτικές αλλά και ξεκαρδιστικές ιστορίες που μου είχε πει ο Παπαλεξόπουλος.

     

    Με το ντοβλέτι μπρε, με το ντοβλέτι!

    Είναι Φεβρουάριος του 1964 και ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο λεγόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας» έχει εκλεγεί Πρωθυπουργός με το συντριπτικό ποσοστό 53% της Ενώσεων Κέντρου.

    Οι βιομήχανοι της εποχής (σ.σ. η Ελλάδα είχε εκτεταμένη βιομηχανία τότε που απασχολούσε πάνω από 350.000 εργαζόμενους, μην κοιτάτε σήμερα) προβληματίστηκαν, διότι είχαν συνηθίσει επί σχεδόν 15 χρόνια να συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις της ΕΡΕ και του Συναγερμού.

    Πολλοί από αυτούς είχαν δημιουργήσει ακόμη και συγγενικούς δεσμούς με κορυφαία στελέχη της επί δεκαετίες κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης.

    Ένα ολόκληρο πολιτικο-οικονομικό οικοδόμημα, λοιπόν, ετίθετο υπό αμφισβήτηση με την κυβερνητική αλλαγή.

    Κορυφαία στελέχη του βιομηχανικού και τραπεζικού κόσμου προσέφυγαν στη συμβουλή του Πρύτανη της Ελληνικής βιομηχανίας, του «μπέη» όπως συνήθιζαν να αποκαλούν τον Πρόδρομο Μποδοσάκη-Αθανασιάδη λόγω της ανατολίτικης καταγωγής του (είχε γεννηθεί στον Πόρο Νίγδης στην Καππαδοκία).

    Μεταξύ τους άνθρωποι από τις οικογένειες Στράτου και Κατσάμπα της ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ-ΠΑΤΡΑΪΚΗΣ, ο Ιωάννης Μητσός, ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μηχανουργείου της εποχής, του ιστορικού «Κούππα», οι Μαρινόπουλοι της ΒΙΟΦΑΡΜ αλλά και ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος του ΤΙΤΑΝΑ πεθερός του Θόδωρου Παπαλεξόπουλου.

    Ο Μποδοσάκης τους έκλεισε ραντεβού στο πολυτελές και άψογο αρχιτεκτονικά νεοκλασσικό του στο Παλαιό Ψυχικό που αργότερα το κληροδότησε στο Δημόσιο και στεγάστηκε εκεί η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

    Το ραντεβού ορίστηκε για τις 6 το πρωί (μάλιστα, 6 το πρωί, ο Μποδοσάκης ξυπνούσε στις 4.30 τα ξημερώματα!) και οι βιομήχανοι πήγαν αγουροξυπνημένοι και ανήσυχοι.

    «Τι να κάνουμε τώρα Μπέη μου, ποιον να στηρίξουμε που δεν γνωρίζουμε σχεδόν κανένα από τους καινούριους;», ήταν η ερώτηση ενός εξ αυτών.

    Χωρίς δισταγμό ο Μποδοσάκης υπέδειξε τη νέα πορεία των βιομηχάνων, την προσαρμογή στην πραγματικότητα, με την ιστορική φράση: «Με ποιον θα πάμε; Μα θέλει ρώτημα; Με το ντοβλέτι (σ.σ. την κυβέρνηση δηλαδή) μπρε, με το ντοβλέτι μπρε σείς!».

     

    Ακόμη και σήμερα ισχύει η… πάγια εντολή Μποδοσάκη!

    Μπορεί να πέρασαν έξι δεκαετίες από τότε, αλλά η «πάγια εντολή» του δαιμόνιου ανατολίτη επιχειρηματία φαίνεται πως ισχύει ακόμη και για τον διευρυμένο ΣΕΒ και τον επιχειρηματικό κόσμο, αν και πλέον οι επιχειρηματίες έχουν βρει τρόπους να αυξήσουν τη δική τους ισχύ και να επηρεάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αποφάσεις της πολιτικής και οικονομικής ζωής.

    Παράλληλα, όμως, με τον επίσημο ΣΕΒ οι περισσότεροι επιχειρηματίες ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προτιμήσεις φροντίζουν παντοιοτρόπως να καλλιεργούν άριστες σχέσεις, ακόμη και διαπροσωπικές με τους ανθρώπους που κρατούν χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης κρίσιμα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

     

    Η περιβόητη φωτογραφία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

    Για λόγους διατήρησης της μνήμης, δημοσιεύουμε την ιστορική φωτογραφία του 8χρονου Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου (αριστερά με τα παντελονάκια και τα κατσαρά μαλλιά) μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

    Ιστορική φωτογραφία του 8χρονου Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου (αριστερά με τα παντελονάκια και τα κατσαρά μαλλιά) μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

     

    Αποποίηση Ευθύνης:Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.