• Συνεντεύξεις

    Ευάγγελος Καλαμάκης (SofMedica): Οι τεχνολογίες υγείας και η ρομποτική χειρουργική, τα κόστη και οι συνεργασίες αξίας

    • Συνέντευξη στη Βίκυ Καρατζαφέρη
    Evaggelos Kalamakis SofMedica

    Ευάγγελος Καλαμάκης διευθύνων σύμβουλος SofMedica


    Την πεποίθηση ότι οι τεχνολογίες υγείας οδηγούν σε μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων, καθώς προσφέρουν πολύ σημαντικά οφέλη, εξέφρασε μιλώντας στο Mononews ο κ. Ευάγγελος Καλαμάκης, διευθύνων σύμβουλος της ναυαρχίδας του Ομίλου SofMedica και της ομώνυμης εταιρείας.

    Με μακρά εμπειρία 28 ετών στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και στην επενδυτική τραπεζική στην Ελλάδα και στην Ανατολική Ευρώπη, ο κ. Καλαμάκης διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στην εταιρική διακυβέρνηση εποπτευόμενων φορέων, όπου κατείχε διάφορες θέσεις σε διοικητικά συμβούλια. Πλέον «τρέχει» τη SofMedica, διεθνώς γνωστή για τα ρομποτικά συστήματα χειρουργικής da VinciTM.

    H SofMedica δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε έξι χώρες (Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Κροατία). Απασχολεί 165 στελέχη με συνολικά έσοδα 65 εκατ. ευρώ το 2023.

    Ακολουθεί η συνέντευξη, που μας παραχώρησε ο κ. Καλαμάκης.

    Κύριε Καλαμάκη σε ποιους τομείς εξειδικεύεται η Sofmedica; 

    H SofMedica μοχλεύει τη συνδυασμένη ισχύ της τεχνολογικής καινοτομίας, της δια βίου εκπαίδευσης και του ανθρωπίνου πάθους, για να ενισχύσει τους επαγγελματίες υγείας και να παράσχει στους ασθενείς – ανεξαρτήτως κοινωνικής η οικονομικής θέσης – πρόσβαση σε μερικές από τις καλύτερες μορφές περίθαλψης παγκοσμίως.

    Έχουμε αφιερωθεί στην καταπολέμηση των πλέον απειλητικών για την ζωή ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοαγγειακές διαταραχές και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Καταγάγουμε νίκες, εξασφαλίζοντας έγκαιρες και ακριβείς διαγνώσεις και προσφέροντας καινοτόμες θεραπείες με ελάχιστο αντίκτυπο στην ζωή των ασθενών.

    Τι φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις στη ρομποτική χειρουργική; 

    Η ρομποτική χειρουργική είναι συνώνυμη με το σύστημα da VinciTM, ήδη ευρέως διαδομένο στην 4η γενιά, ενώ αναμένουμε την 5η γενιά το 2025.

    Το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da VinciTM επιτρέπει ιδιαίτερα ακριβείς κινήσεις στην χειρουργική, ιδιαίτερα ωφέλιμες σε «σφιχτά» ή περίπλοκα χειρουργικά πεδία. Οι ρομποτικοί βραχίονες προσφέρουν μεγαλύτερο φάσμα κινήσεων από το ανθρώπινο χέρι, μειώνοντας τον κίνδυνο λάθους.

    Τα συστήματά μας προσφέρουν 3D όραση υψηλής ευκρίνειας και αυξημένη αυτονομία χειρουργού, βελτιώνοντας σημαντικά τα χειρουργικά αποτελέσματα. Η ρομποτική χειρουργική είναι ελάχιστα επεμβατική, προσφέροντας ταχύτερη αποκατάσταση, βραχύτερες νοσηλείες, λιγότερο πόνο και απώλεια αίματος, μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών και λιγότερες επανεισαγωγές ή θνησιμότητα εντός 30 ημερών.

    Πόσο σημαντική είναι η διαφάνεια στην προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών υγειονομικής φροντίδας, όπως η ρομποτική χειρουργική; Πώς μπορούμε να εστιάσουμε στη μακροπρόθεσμη αξία και στα αποτελέσματα για τους ασθενείς; 

    Evaggelos Kalamakis SofMedica
    Το da Vinci εν ώρα χειρουργείου

    Η διαφάνεια είναι απαραίτητη για την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών υγειονομικής περίθαλψης, όπως η ρομποτική χειρουργική, επειδή οικοδομεί εμπιστοσύνη, πληροφορεί τη λήψη αποφάσεων και διευκολύνει την αποδοχή από τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας.

    Μοιράζοντας ανοιχτά δεδομένα σχετικά με τα αποτελέσματα, το κόστος και τους πιθανούς κινδύνους, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να ευθυγραμμίσουν τις προσδοκίες και να προωθήσουν πληροφορημένες επιλογές, που δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των ασθενών και στη σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας.

    Η Ελλάδα ακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας υγείας; 

    Πολλοί επαγγελματίες υγείας και πάροχοι υπηρεσιών στην Ελλάδα έχουν σταθερά στραμμένη την προσοχή τους σε καινοτόμες τεχνολογίες υγείας. Οι επαγγελματίες εκπαιδεύονται και βελτιώνουν τις ικανότητές τους και οι πάροχοι, κατά κανόνα ιδιωτικοί, επενδύουν επανειλημμένα σε ό,τι καινοτόμο στον κλάδο.

    Η ρομποτική χειρουργική ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2006 και τώρα λειτουργούν 17 προγράμματα βασισμένα στην τεχνολογία da VinciTM. Η Ελλάδα διαθέτει παγκοσμίου φήμης ρομποτικούς χειρουργούς, με χιλιάδες περιστατικά στο ενεργητικό τους. Ένας εξ’ αυτών είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρίας Χειρουργικής Ρομποτικής, ενώ έτερος πρόσφατα συμπλήρωσε 10.000 περιστατικά, καθιστώντας τον δεύτερο παγκοσμίως.

     Πολλοί λένε ότι οι ιατρικές τεχνολογίες έχουν πολλά οφέλη, αλλά κοστίζουν πολύ. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; 

    Ναι, είναι αλήθεια ότι προηγμένες ιατρικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ρομποτικής χειρουργικής, συνδέονται με υψηλό αρχικό κόστος. Αυτά τα κόστη οφείλονται σε παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα της τεχνολογίας, τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης και η εκπαίδευση, που απαιτείται από τους επαγγελματίες υγείας, για να τα χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά.

    Ωστόσο, ενώ η αρχική επένδυση μπορεί να είναι σημαντική, αυτές οι τεχνολογίες συχνά οδηγούν σε μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων, καθώς προσφέρουν σημαντικά κατιόντα οφέλη. Μειώνουν τον χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, ελαχιστοποιώντας τις επιπλοκές και βελτιώνοντας τους χρόνους ανάρρωσης. Έτσι, ενώ κοστίζουν περισσότερο, δεν είναι ακριβότερες, μπορούν να προσφέρουν αξία, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα για την υγεία και μειώνοντας το συνολικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης με την πάροδο του χρόνου.

    Υπάρχει τρόπος να φθάσει η τεχνολογία υγείας στους ασθενείς του ΕΣΥ ή θα παραμείνει «προνόμιο» όσων έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του ιδιωτικού συστήματος υγείας; Πώς μπορούν οι πρακτικές προμήθειας υγειονομικής φροντίδας να επανασχεδιαστούν, ώστε να μην εστιάζουν μόνο στην απόκτηση τεχνολογίας, αλλά και στη δημιουργία βιώσιμων προγραμμάτων, που ωφελούν τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας και τα νοσοκομεία;  

    Οι πρακτικές προμήθειας εστιάζουν περισσότερο στην «τελετή γάμου» (αγορά εξοπλισμού) και λιγότερο στον «έγγαμο βίο» (βιώσιμα προγράμματα). Αναλώνονται στον προσδιορισμό τεχνολογικών χαρακτηριστικών και εξαρτώνται από την άμεση διαθεσιμότητα πόρων.

    Evaggelos Kalamakis SofMedica
    Το πολυβραβευμένο ρομποτικό σύστημα da Vinci

    Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης δεν χρειάζονται φανταχτερό εξοπλισμό. Χρειάζονται ένα οικοσύστημα ενισχυμένο, μεν, από καινοτόμο τεχνολογία, βασισμένο, δε, στη συνεχή εκπαίδευση και κλινική υποστήριξη υψηλού επιπέδου, στη διάθεση των γιατρών και των νοσηλευτών μας. Γιατί; Για να παρέχουμε πρόσβαση σε σωτήρια κλινικά αποτελέσματα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο.

    Το κράτος έχει τη μοναδική θεσμική ικανότητα να μετριάσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους και, συνεπώς, να μοχλεύσει τη δυναμικότητα και την εμπειρία του ιδιωτικού τομέα. Οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί φορείς μπορούν και οφείλουν να εισέλθουν σε Συνεργασίες Αξίας στην υγειονομική περίθαλψη, εφόσον είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν και να επενδύσουν μακροπρόθεσμα.

    Ποια θα ήταν τα βασικά στοιχεία μιας τέτοιας Συνεργασίας Αξίας;

    • Δέσμευση για μακροπρόθεσμη διάρκεια: τουλάχιστον 7 έως 10 έτη.
    • Επίλυση της εξίσωσης για βιώσιμα καλύτερα κλινικά αποτελέσματα έναντι της υπάρχουσας πρακτικής.
    • Συνεχής βελτίωση του λόγου: Κλινικά Αποτελέσματα / Κόστος.
    • Κατάλληλη κατανομή των κινδύνων – το κράτος για την πρόβλεψη και οι ιδιωτικοί φορείς για τις τακτικές και τα αποτελέσματα.
    • Συνολική λύση που επιτρέπει στους γιατρούς και στο κλινικό προσωπικό να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να ανησυχούν για την κλινική υποστήριξη, τη συντήρηση και τη συνεχή εκπαίδευση. Ας τους αφήσουμε να επικεντρωθούν στους ασθενείς.
    • Διαρκής μέτρηση των επιπέδων υπηρεσιών και των κλινικών αποτελεσμάτων.
    • «Βάλε τα λεφτά σου, εκεί που είναι το στόμα σου:» Ο ιδιωτικός τομέας επενδύει μπροστά και το κράτος δεσμεύεται να αποζημιώσει σε βάθος χρόνου βάσει των αποτελεσμάτων.

    Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και ασθενών πάνω στην ιατρική τεχνολογία; 

    Για τους επαγγελματίες υγείας η συνεχής εκπαίδευση διασφαλίζει ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες αποτελεσματικά και με ασφάλεια, ενισχύοντας, έτσι, τη φροντίδα των ασθενών. Οι μορφωμένοι επαγγελματίες είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες και να τις ενσωματώσουν με επιτυχία στην πρακτική τους.

    Για τους ασθενείς, η ενημέρωση σχετικά με τις τεχνολογίες, που χρησιμοποιούνται στη φροντίδα τους, βελτιώνει την κατανόηση και την εμπλοκή τους στη διαδικασία θεραπείας. Βοηθά στη διαχείριση των προσδοκιών τους και αυξάνει το επίπεδο εμπιστοσύνης τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα θεραπείας και σε πιο θετικά αποτελέσματα για την υγεία. Συνολικά, η εκπαίδευση είναι θεμελιώδης για τη μεγιστοποίηση των οφελών της ιατρικής τεχνολογίας, τόσο για τους παρόχους όσο και για τους αποδέκτες της περίθαλψης.

    Εσείς οι πάροχοι ιατρικής τεχνολογίας δίνετε data στις δημόσιες Αρχές Υγείας; Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα δεδομένα; 

    Δεν μας τα ζητούν, αλλά είναι διαθέσιμα τώρα.

    Για παράδειγμα, στη ρομποτική χειρουργική μπορούμε να δώσουμε δεδομένα, όπως πού έγινε η εγχείρηση, τύπο επέμβασης, ποιος την εκτέλεσε, πόσο διήρκεσε, ποια αναλώσιμα χρησιμοποιήθηκαν, μέχρι και βίντεο του συνόλου της επέμβασης ή «επικών στιγμών» αυτής, για εκπαιδευτικούς ή άλλους λόγους. Τέτοια δεδομένα σε βάθος χρόνου μπορούν να βελτιώσουν την αντίληψη των αρχών για την χειρουργική πρακτική και να πληροφορήσουν την καλύτερη κατανομή πόρων.

    Πόσο καιρό είστε στη SofMedica; Πώς προέκυψε η μετάβαση από τον τραπεζικό κλάδο; 

    Evaggelos Kalamakis SofMedicaΕίμαι 16 μήνες μετά από 28 χρόνια στον τραπεζικό κλάδο. Αυτή η μετάβαση προέκυψε για δύο λόγους:

    1. η εμπειρία μου και οι ικανότητές μου έχουν μεγαλύτερη αξία σε ένα διαφορετικό πλαίσιο (χώρος υγείας),
    2. η επιδίωξη για έναν ανώτερο σκοπό ή νόημα: έχω έναν, έστω μικρό, αντίκτυπο στην προστασία της υγείας δεκάδων χιλιάδων ασθενών στην περιοχή μας.

    Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη 5ετία; 

    Να γεφυρώσουμε πιο αποτελεσματικά το χάσμα μεταξύ καινοτόμων ιατρικών τεχνολογιών και ασθενών, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής θέσης. Θα επενδύσουμε με κεφάλαια και σε συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματικών υγείας, ώστε να τριπλασιάσουμε τουλάχιστον τον αριθμό των ασθενών, που θα επιστρέψουν γρηγορότερα υγιείς στις οικογένειές και στις κοινότητές τους.

    Διαβάστε επίσης

    Προς Δόμνα Μιχαηλίδου και Άδωνι Γεωργιάδη: Λύστε τώρα το θέμα με τα επιδόματα αναπηρίας

    Curity Pharma: Επένδυση €20 εκατ. για παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στη ΒΙΠΕ Λάρισας

     



    ΣΧΟΛΙΑ