• Business

    Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum): Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος – Έφοδοι στα γραφεία, έρχεται πόρισμα

    Γιώργος Γεωργακόπουλος, επικεφαλής Intrum

    Γιώργος Γεωργακόπουλος, επικεφαλής Intrum


    Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος, βρίσκεται η Intrum, ο δεύτερος μεγαλύτερος servicer της ελληνικής αγοράς, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γιώργος Γεωργακόπουλος.

    Οι ελεγκτές της ΤτΕ έχουν προχωρήσει ακόμη και σε αιφνιδιαστικές εφόδους στα γραφεία της Intrum, καθώς στόχος του επόπτη είναι να διαπιστωθεί αν η εταιρεία διαχείρισης τηρεί το κανονιστικό πλαίσιο, κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι του business plan και αν υλοποιείται το μείγμα των ανακτήσεων –που προβλέπει συγκεκριμένο μείγμα από ρυθμίσεις, συναινετικές πωλήσεις, πλειστηριασμοί- και φυσικά ερευνάται και  το ενδεχόμενο παράτυπων και αθέμιτων πρακτικών, κυρίως ως προς τις επαφές με τους δανειολήπτες.

    Ο έλεγχος διενεργείται εδώ και τρεις μήνες, και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο, και αναμένεται σύντομα η έκδοση πορίσματος.

    Προηγουμένως βέβαια η Intrum (όπως προβλέπει η διαδικασία) θα κληθεί να δώσει εγγράφως απαντήσεις για κάθε ένα από τα ευρήματα του ελέγχου.

    Στην περίπτωση τώρα που αυτές οι έγγραφες εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, τότε οι ελεγκτές της Τράπεζας Ελλάδος θα καλέσουν τα αρμόδια στελέχη της  Intrum σε «απολογία», ώστε να απαντήσουν δια ζώσης.

    Μη επαρκείς εξηγήσεις με το νέο νόμο επιφέρουν επιβολή χρηματικών προστίμων, που μπορεί να είναι εξαιρετικά βαριά, και φτάνουν μέχρι την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας.

    Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι στις εταιρείες διαχείρισης θα εντατικοποιηθούν. Η αρχή έγινε από τον έλεγχο στην εταιρεία «Θεά Αρτεμις» της Ειρήνης Μαραγκουδάκη και τώρα έχει σειρά η Intrum.

    Ανεξάρτητα από τις αιφνίδιες εφόδους της Τράπεζας της Ελλάδος, πηγές με γνώσεις αναφέρουν ότι «στα κεντρικά της Intrum στην Σουηδία υπάρχει τεράστια δυσαρέσκεια για την συνολική συμπεριφορά του CEO Γιώργου Γεωργακόπουλου».

    Τον κατηγορούν για “αυτοκρατορικές συμπεριφορές, για χρήση πολυτελών ΙΧ ενώ του καταλογίζουν ότι συνοδεύεται συνεχώς από μπράβους, κυρίως για λόγους επίδειξης”.

    Δεν είναι τυχαίο ότι εντός της εταιρείας οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι “τον προσφωνούν ειρωνικά Γεώργιος ο Α'”.

    Οι αρμοδιότητες του επόπτη

    O νόμος για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό που ψηφίστηκε προ ημερών δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στον επόπτη  και  προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. Μεταξύ των άλλων θεσμοθετήθηκε αυστηρό ποινολόγιο για τους servicers, καθώς θα πρέπει  το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024 να παρέχουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας , αναλυτική και σε κατανοητή γλώσσα ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ.

    Για τους servicers, που δεν σέβονται τα δικαιώματα των δανειοληπτών προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις με χρηματικά πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

    Να σημειωθεί ότι η Intrum Hellas στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 είχε υπό διαχείριση  συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 24,9 δισ ευρώ (με διπλάσιο ύψος απαιτήσεων), που αφορά 1,3 εκατ. υποθέσεις και περισσότερους από  700.000 δανειολήπτες.

    Τα έσοδα της Intrum Hellas για την 12μηνη χρήση του 2022 ανήλθαν σε 232 εκατ. ευρώ, αυξημένα 27,54% σε σχέση με το 2021. Παράλληλα τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 84,45 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο κατά 113% σε σχέση με το 2021.

    Η εταιρεία που συστάθηκε το 2019, ανήκει κατά 80% στον σουηδικό όμιλο Intrum (το 20% ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς), η οποία δραστηριοποιείται σε 20 χώρες. Στην Ελλάδα επικεφαλής είναι ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, που ξεκίνησε την καριέρα του το 1995 στο Λονδίνο, στην Barclays Bank.

    Η Intrum  έχει αναλάβει τη διαχείριση όλων των μεγάλων χαρτοφυλακίων (αλλά και τιτλοποιήσεων της Τράπεζας Πειραιώς), όπως είναι τα project Sunrise 1, 2 και  3, μικτής λογιστικής αξίας περί τα 11 δις ευρώ, με περισσότερα από 300 χιλιάδες δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων.

    Τα project Vega (1, 2 και 3) αξίας περί τα 5 δις ευρώ, το project Phoenix, μικτής λογιστικής αξίας 1,9 δις ευρώ. Από τα 16,5 δις ευρώ αφορούν τα δάνεια  6 τιτλοποιήσεων.

    Όπως φαίνεται από τις καταστάσεις στο ΓΕΜΗ οι αμοιβές των μελών ΔΣ και των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας ανήλθαν στα 2,08 εκατ. ευρώ το 2022.

    Τα project της Intrum

    Να σημειωθεί ότι η Intrum Hellas, στις αρχές του χρόνου ολοκλήρωσε την πώληση χαρτοφυλακίου 72 ξενοδοχειακών μονάδων νομικής απαίτησης 254 εκατ. ευρώ. To  Project Tethys  ήταν η  πρώτη πώληση κλαδικού χαρτοφυλακίου στη δευτερογενή αγορά στην Ελλάδα.

    Τα ξενοδοχεία πέρασαν  στην κοινοπραξία SMERemediumCap / Latonia Enterprises Company Limited – Athanasios Laskaridis family office / WHG Europe Limited – Brown Hotels χαρτοφυλακίου.

    Στη δευτερογενή αγορά η Intrum απέκτησε επίσης από την doValue το χαρτοφυλάκιο Souk (αξίας 2,6 δισ. ευρώ) και ακόμα προχώρησε στην εξαγορά του 60% του χαρτοφυλακίου Earth που είχε πουληθεί το 2018 από την Εθνική Τράπεζα στην CarVal.

    Διαβάστε επίσης:

    Servicers: Έρχονται συγχωνεύσεις για τους διαχειριστές «κόκκινων» δανείων – Θα μείνουν 5-6 εταιρείες
    Γιατί και οι 3 μετοχές είναι υπέροχες, το στοίχημα της IDEAL, γιατί 5 τράπεζες κοιτούν την Ελλάδα, το bonus των 137 στην Εθνική και ποιος είναι ο νέος Γκρούεζας της Intrum

    Γεωργακόπουλος (Intrum): Oι αποπληρωμές, ένδειξη μίας υγιούς οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ