• Το επόμενο υπουργείο του Αδώνιδος, η Eurobank και η ΤΕΝΕΡΓ, ποιο σπίτι κατεδαφίζεται στην Μύκονο, γιατί Εθνική, Eurobank, Alpha είναι top play και ποια αμερικανικά funds αγοράζουν Πειραιώς

    Σας είχα ενημερώσει προ ημέρων για τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα της Nova, η οποία αφορά στην συμμετοχή της στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

    image

    Περιεχόμενα

    Happy o Καραβίας: Τα επόμενα βήματα μετά την επαναγορά των ιδίων μετοχών και η πρωτιά

    Δεν κατάφερε τελικά να κρύψει τον ενθουσιασμό του από τους αναλυτές, ο συνήθως μετριοπαθής, διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, για την πρωτιά που κατόρθωσε να κερδίσει η Τράπεζα.

    Πράγματι η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 είναι η πρώτη  Ελληνική Τράπεζα που βγαίνει από αυτό το «άτυπο καθεστώς» επιτήρησης που είχε επιβληθεί από τα Μνημόνια των δανειστών τα τελευταία δέκα χρόνια,  μετά το «πράσινο φως» που άναψε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επαναγορά των ιδίων μετοχών της.

    Η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με «έμμεσο μέρισμα» γεγονός που σηματοδοτεί την επιστροφή της τράπεζας στην κανονικότητα, προσφέροντας ανταμοιβή στους μετόχους της για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.

    Τα επόμενα βήματα στην πορεία αυτή όπως είπε χθες ο κ. Καραβίας θα είναι καταρχάς η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας όπου θα ληφθεί τυπικά η σχετική απόφαση της επαναφοράς προκειμένου στη συνέχεια το αίτημα να αποσταλεί και επισήμως στη Φρανκφούρτη.

    Στη συνέχεια όταν έρθει από τον SSM η έγκριση,  η πρόταση θα κατατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την οποία προφανώς και θα αποδεχθεί.

    Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να μοιράσει του χρόνου πλέον η Τράπεζα μέρισμα (25%) από τα φετινά  κέρδη, τα οποία όπως έδειξε το πρώτο τρίμηνο (και η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί) προβλέπεται να είναι αρκετά ικανοποιητικά.

    Κινητήριος δύναμη θα είναι τα έσοδα από τόκους τα όποια όπως είχε εκτιμήσει ο Wiseman με απόκλιση 3 εκατ. ευρώ  έφθασαν τα 503 εκατ. ευρώ.

    Έτσι παρόλο που για φέτος η διοίκηση της Τράπεζας εκτίμησε ότι θα υπάρξει μία συγκράτηση της πιστωτικής επέκτασης, αναθεώρησε επι τα βελτίω το στόχο την απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων (RoTE) στο 13%.

     

     

    Άδωνις Γεωργιάδης: Η διπλή χαρά  

    Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και για τον Άδωνι Γεωργιάδη η χθεσινή μέρα ήταν μια από τις καλύτερές του.

    Ξύπνησε στις οκτώ το πρωί με το πράσινο φως της DG Comp για τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού και την κατασκευή του γηπέδου του  Παναθηναϊκού.

    Λύθηκε έτσι η τελευταία εκκρεμότητα και σήμερα θα πέσουν οι σχετικές υπογραφές, για την υπογραφή της σύμβασης προς τέρψιν των κατοίκων της Αθήνας, των φιλάθλων αλλά και του ίδιου του κ. Γεωργιάδη, που εκτός από υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που ευλόγως πιστώνεται την επιτυχία είναι και Παναθηναϊκός.

    Η χθεσινή ημέρα όμως είχε και δεύτερη χαρά για τον Άδωνι, όπως είπε ο ίδιος σε γεύμα με τους συντάκτες που καλύπτουν το σχετικό ρεπορτάζ.

    Και η δεύτερη χαρά έχει να κάνει με τον πληθωρισμό τροφίμων που ανακοίνωσε χθες η Eurostat.

    Τρέχει με τον δεύτερο χαμηλότερο ρυθμό μετά την Κύπρο όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο πριν το καλάθι της νοικοκυράς ήταν η 5η ακριβότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

    Και δεν έχει άδικο να χαίρεται όταν το θέμα της ακρίβειας στα τρόφιμα ήταν και ένα προσωπικό του στοίχημα και φυσικά η ζημιά πέρα από την κυβέρνηση θα χρεωνόταν και στον ίδιον.

    Το mononews σας έχει προϊδεάσει για ποιο υπουργείο προορίζεται ο Άδωνις στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον κερδίσει στις εκλογές.

    Και ο ίδιος προς τα εκεί δείχνει: «Έχω την εντύπωση ότι η καλή μου πορεία στο Ανάπτυξης σε κάτι παραγωγικό θα με οδηγήσει, εφόσον κερδίσουμε».

    Και ως παραγωγικό υπουργείο εννοεί το Υποδομών χωρίς να αποκλείει και το υπουργείο Ενέργειας.

    Και δεν θα είναι υπουργός όταν ο αντικαταστάτης του θα ανακοινώσει επένδυση 500 εκατ. ευρώ από αμερικάνικη εταιρεία, που είναι καθοδόν.

    Λεπτομέρειες δεν έδωσε ο κ. Γεωργιάδης αλλά όπως είπε αφορά σε εργοστάσιο κατασκευής.

    Ποιοι πάνε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Άδωνι…

    Μαθαίνω ότι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης (όχι σε ολόγραμμα, αλλά δια ζώσης) προσέρχονται όλο και περισσότεροι παράγοντες από το χώρο της Ενέργειας.

    Επιχειρηματίες, μάνατζερ, καθηγητές με εξειδίκευση στα ενεργειακά, υπεύθυνοι μελετητικών εταιριών για ενεργειακά έργα είναι μερικές από τις ειδικότητες που εμφανίζονται όλο και περισσότερο, στα προεκλογικά του νυν υπουργού Ανάπτυξης.

    Ως «απονήρευτος» wiseman  ειλικρινά δεν γνωρίζω κάτι, αν και το όλο σκηνικό μου θυμίζει μία παλαιά διαφήμιση που έλεγε: «Τυχαίο; Δε νομίζω!».

    Πάντως επειδή φίλος του wiseman παρέστη σε πρόσφατη συγκέντρωση του Αδώνιδος, μου είπε πως τον άκουσε να λέει «είναι πολύ φίλος μου και ο Νίκος ο Παπαθανάσης, μην τον ξεχνάτε»…

    O Andrea Enria μας αποχαιρετά

    Είναι πλέον γεγονός ο βλοσυρός επόπτης των Τραπεζών που κατοικοεδρεύει στη Φρανκφούρτη Andrea Enria, μας αποχαιρετά οριστικώς και αμετακλήτως, οπότε οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών μπορούν να ελπίζουν ότι θα λάβουν μέρισμα του χρόνου.

    Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος ευσχήμως είχε αποτρέψει την Εθνική ΕΤΕ 0,28% 7,09 και την Εurobank να μοιράζουν μέρισμα από φέτος, θα αποχωρήσει από τη θέση του στο τέλος του 2023, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του και η ΕΚΤ βρίσκεται σε αναζήτηση αντικαταστάτη του.

    Παρόλο που είναι πολύ νωρίς ακόμη στη Φρανκφούρτη συζητείται εντόνως ότι τη θέση θα πρέπει να λάβει Γερμανός, όπερ και ήδη πλασάρεται ως φαβορί η αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Κλαούντια Μπουχ.

    Πάντως από χθες επισήμως μπήκαμε στην τελική ευθεία για την αντικατάσταση του, καθώς η ΕΚΤ  δημοσίευσε την προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης.

    Όσοι ενδιαφερόμενοι σπεύσατε έως τις 23 Ιουνίου οπότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή των βιογραφικών.

    Πάντως πληροφορίες που ήθελαν τον Σπύρο Παντελιά Γενικό Διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας & Εξυγίανσης στην Τράπεζα της Ελλάδος,ο οποίος διαθέτει εγνωσμένη εμπειρία στο αντικείμενο, να ενδιαφέρεται για τη θέση, ελέγχονται ως ανακριβείς.

     

    Mε «άρωμα Βαρδινογιάννη» ο συνεταίρος της Νova για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

    Σας είχα ενημερώσει προ ημέρων για τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα της Nova, η οποία αφορά στην συμμετοχή της στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Όπως αποδεικνύεται από τη σύνθεση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της νεοσύστατης εταιρείας ο Όμιλος Βαρδινογιάννη έχει ισχυρή παρουσία και συμμετοχή.

    Η εταιρεία αυτή, η οποία ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία της, ονομάζεται Nova ICT και θα έχει ως συνεταίρο την εταιρεία PINSTON HOLDINGS LIMITED, με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου.

    Στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας, η Pinston θα συνεισφέρει 500.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του μετοχικού κεφαλαίου. Το άλλο 50% του μετοχικού κεφαλαίου θα το εισφέρει η Nova.

    Διευθύνων Σύμβουλος της Nova ICT θα είναι ο κ. Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής του τομέα έργων ICT στη Nova.

    Στο διοικητικό συμβούλιο της νεοσύστατης εταιρείας μετέχουν ακόμη ο  Παναγιώτης Κυριακόπουλος  ως  Πρόεδρος, ο οποίος είναι επί σειρά ετών το δεξί χέρι του Γιάννη Βαρδινογιάννη και ως γνωστόν διετέλεσε και πρόεδρος στο Star Channel, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι ο Νικόλαος Γιαννακάκης, o οποίος είναι Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής στη Motor Oil, ο  Παναγιώτης Γεωργιόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της Nova και ο  Γεώργιος Λάμπρου, CFO της Nova.

    Χρήστος Kοπελούζος σε δυνατές μπίζνες με τα Εμιράτα και με τον wiseman να το προαναγγέλλει από τον Φεβρουάριο

    Ο wiseman δεν περιαυτολογεί και δεν κομπάζει, παρά ταύτα δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να σας θυμίσω μία ακόμη επιβεβαίωση που αφορά στην επέκταση του Χρήστου Κοπελούζου στα ΗΑΕ.

    Στις 13 Φεβρουαρίου λοιπόν ο  wiseman  σας πληροφορούσε κατ’ αποκλειστικότητα  πως «στο Ντουμπάι και στο Αμπού Ντάμπι είχε πάει ο Χρήστος Κοπελούζος του φερώνυμου Ομίλου.

    Τον συνόδευε ο μάνατζερ του Ομίλου Κοπελούζου, Θωμάς Αχείμαστος.

    Είδαν κορυφαία μέλη των δύο οικογενειών που κάνουν τα κουμάντα στα Εμιράτα, που είναι η οικογένεια Αλ Μανσούρ στο Αμπού Ντάμπι και η οικογένεια Αλ Ναγιάν στο Ντουμπάι.

    Φυσικά μίλησαν και με τους μανατζαραίους τους, που δεν είναι απαραιτήτως όλοι Εμιρατινοί, με θέμα  τα ενεργειακά.

    Αν και φειδωλοί στις κουβέντες τους όταν γύρισαν οι δύο Έλληνες, ήταν εμφανώς ικανοποιημένοι.

    Χθες λοιπόν επιβεβαιωθήκαμε καθώς ο Όμιλος Κοπελούζου, ανακοίνωσε επισήμως ότι μέσω των θυγατρικών του εταιρειών DAMCO ENERGY και ELICA υπέγραψε συμφωνία με την  Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) και της Egypt’s Infinity, για την από κοινού ανάπτυξης έργων ΑΠΕ τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY.

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας ακολουθεί τη συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, για τη θέσπιση επενδυτικού πλαισίου ύψους 4 δισ. ευρώ, μεταξύ της ADQ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΕ).

    Θυμίζω πως το  έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας.

    Το έργο θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2.

    O Σκρέκας αφήνοντας το ΥΠΕΝ, υπέγραψε την παράταση αναστολής για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα

    Μία από τις τελευταίες, αν όχι και η τελευταία πρώτου μεγέθους, απόφαση που υπέγραψε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας πριν από τις εκλογές, αφορά στην παράταση της αναστολής που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στην περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.

    Όπως θυμάστε, πριν ανασταλεί η ισχύς της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος που είχαν σταλεί μετά την διεθνή έκρηξη τιμών αερίου, είχε φέρει σε… απελπισία χιλιάδες νοικοκυριά με κάτι «περιποιημένα» 600άρια και 700άρια που κλήθηκαν να πληρώσουν για εκκαθάριση τετραμήνου, ανεξαρτήτως παρόχου φυσικά.

    Ο πρώτος που είχε υποψιαστεί τότε, σε ποιο ύψος θα εκτιναχθούν οι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου, ήταν ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, ο οποίος προειδοποίησε εγκαίρως το Μέγαρο Μαξίμου.

    Όπως είναι γνωστό, ο Στάσσης είναι ένας από τους ελάχιστους (ελαχιστότατους, για την ακρίβεια) μάνατζερ ΔΕΚΟ που έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί απευθείας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε περίπτωση ανάγκης.

    Μαθαίνω πως τότε ο Πρωθυπουργός διαβίβασε αμέσως την «ενημέρωση Στάσση» στους αρμόδιους, αλλά κάποιοι -όχι όλοι φυσικά- ολιγώρησαν, κάτι που ο Μητσοτάκης δεν το ξέχασε, όπως μου λένε και αυτό θα φανεί στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

    Πίσω στα δικά μας όμως, αφού η Υπουργική Απόφαση για παράταση των έκτακτων μέτρων θα δημοσιευθεί το αργότερο ως αύριο  Παρασκευή.

    Έτσι,  ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που θα τελείωνε  την 1η Ιουνίου αλλά και η αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια ρεύματος που θα τέλειωνε κανονικά την 1η Ιουλίου πάνε αμφότερες για την 1η Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης  για 3-4 μήνες, ως το τέλος του χρόνου, όπως εγκαίρως σας είχε ενημερώσει ο wiseman.

    Εισηγήσεις, απορρίψεις και… τι κάνουν οι ενημερωμένοι υπουργοί

    Πάντως και ο ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας έχει πει δημόσια πως η κρίση έχει μεν αμβλυνθεί αυτή την περίοδο, χωρίς ωστόσο να έχει τελειώσει.

    Μάλιστα, έχει επισημάνει ότι κρίσιμη θα είναι η περίοδος του καλοκαιριού, όπου θα χρειαστεί να γεμίσουν ξανά οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου.

    Για τον λόγο αυτό, διατήρηση του πλαφόν ως το Σεπτέμβριο τουλάχιστον, εξασφαλίζει τα κονδύλια  για επιδοτήσεις, στην περίπτωση που χρειαστεί.

    Αντίθετες εισηγήσεις, για λήξη συναγερμού δηλαδή, είχαν γίνει από διάφορους υπηρεσιακούς οι οποίοι μιλούσαν μάλλον… εξω-υπηρεσιακά τηλέφωνα με 2-3 σημαδιακούς επιχειρηματίες της ενέργειας που δεν τους συνέφερε φυσικά η παράταση των αναστολών.

    Το έμαθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από άλλο υπουργό του, συμβουλεύτηκε το Στάσση και έδωσε το πράσινο φως για παράταση των αναστολών.

    Έτσι λειτουργούν οι εισηγήσεις και οι απορρίψεις.

    Άλλωστε όπως έλεγε παλιά και ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος (του οποίου τον ρεαλισμό και την ευθύτητα ουδείς αμφισβητεί), «αν ένας υπουργός είναι καλά ενημερωμένος, συνήθως πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που του εισηγούνται οι υπηρεσιακοί!».

    Διαχρονική ατάκα…

     

    Η Τζόρτζια Μελόνι, το deal  μεταξύ EnelGreen Power Hellas και  Macquarie και ο Μαχάτμα Γκάντι…

    Για να μην λέμε πως μόνο στην Ελλάδα αλλάζουν διοικητές και στελέχη εταιριών όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις, ιδού: μαθαίνω πως η Ιταλίδα Πρωθυπουργός κα Τζόρτζια Μελόνι αντικατέστησε στη διοίκηση της Enel τον δυναμικό Φράνκο Σταράτσε (ήταν του κλίματος Ντράγκι αυτός) με τον  άνθρωπο εμπιστοσύνης της, Φλάβιο Κατάνεο, ο οποίο ζήτησε να ενημερωθεί σε βάθος για όλους και για όλα πριν βάλει κρίσιμες υπογραφές.

    Τι μας κόφτει εμάς, θα πείτε. Μας κόφτει και μας πονάει αφού ο Σταράτσε «έτρεχε» με πάθος το deal  μεταξύ EnelGreen Power Hellas και  Macquarie.

    Η συμφωνία θεωρείται κλεισμένη από όλους και τεχνο-οικονομικά ρυθμισμένη, αλλά τώρα και ο Κατάνεο θέλει το χρόνο του να ενημερωθεί για να υπογράψει.

    Υπομονή λοιπόν για τη συμφωνία, διότι όπως έλεγε και ο Ινδός στοχαστής και ακτιβιστής  Μαχάτμα Γκάντι: «Όταν χάνεις την υπομονή σου σημαίνει ότι χάνεις τη μάχη».

    Αυτό το ρητό του μακαρίτη Μαχάτμα νομίζω θα μας χρειαστεί και μετά τις εκλογές…

     

    Μύκονος: Ξεκινούν τις κατεδαφίσεις

    Αύριο και τρεις μέρες πριν από τις Εθνικές Εκλογές, ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στο κυκλαδίτικο νησί με τα σκαφτικά μηχανήματα να πιάνουν δουλειά από την παραλία Μερσίνη προκειμένου να κατεδαφίσουν με καθυστέρηση δυο χρόνων αυθαίρετη κατασκευή.

    Όπως αποκαλύπτει σήμερα το mononews για το συγκεκριμένο αυθαίρετο, έχει εκδοθεί από την Διεύθυνση Πολεοδομίας Σύρου απόφαση κατεδάφισης από τις 26-10-2021.

    Η έκθεση αυτοψίας αυθαιρέτου της ΥΔΟΜ Μυκόνου για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει κριθεί τελεσίδικα με την υπ’ αριθμ. 554/2021 απόφαση ΣΤΕ- Τμήμα Ε, ωστόσο πρόκειται να εκτελεστεί αύριο βάσει της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με ημερομηνία 12/5/2023.

    Πάντως το ακίνητο αυτό ανήκει σε μια κυρία κάτοικο Περιστερίου Αττικής και προφανώς δεν είναι κάτι μεγάλο.

    Πρόκειται για μια κατοικία μικρή και είναι δεδομένο ότι δεν ανήκει σε κάποια που χαρακτηρίζεται RICH & FAMOUS.

    Περισσότερες λεπτομερείς θα διαβάσετε στο αποκαλυπτικό κείμενο του Δημήτρη Κατακουζηνού με τίτλο:  Αποκάλυψη: Μπαίνουν σήμερα οι μπουλντόζες στη Μύκονο – Σε κυπριακή LTD δόθηκε το έργο κατεδάφισης σε αυθαίρετο στη παραλία Μερσίνη

    ΤΕΝΕΡΓ: Συνεδριάζει η Eurobank – Τα μυστήρια της Εθνικής

    Μετά την έγκριση του δανείου προς την First Sentier από την Τράπεζα Πειραιώς για το μεγάλο deal της εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή, τα στελέχη του αυστραλιανού fund χτυπήσαν τις πόρτες και των υπολοίπων συστημικών τράπεζων δηλαδή της Eurobank και της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 .

    Για την ακρίβεια στην Eurobank, θα συνεδριάσει το Credit Committee την επόμενη εβδομάδα για να εγκρίνει το αίτημα.

    Ακολούθως θα συνεδριάσει το ΔΣ της τράπεζας στις 27 η στις 29 Μαΐου.

    Τα πράγματα είναι σχετικά απλά καθώς μετά την έγκριση του ορίου από την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 ποσού έως 600 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα όρια (ίσως και χαμηλότερά) αναμένεται να εγκρίνουν και οι άλλες δυο συστημικές τράπεζες.

    Πάντως σε κάθε περίπτωση το μυστήριο με την Εθνική Τράπεζα παραμένει.

    Ουδείς μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο η Εθνική καθυστέρει να εγκρίνει τα χρηματοδοτικά όρια όταν δεν υπάρχει κανένα θέμα για την χρηματοδότηση.

    Η αγορά απορεί καθώς έχουν περάσει πλέον πάνω από 6 μήνες που η Εθνική έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το deal.

     

    Εθνική-Eurobank-Alpha Βank: Top play παγκοσμίως

    Φίλοι αναγνώστες, το πιο σημαντικό πράγμα για τον Wiseman είναι η αξιοπιστία του.

    Την Κυριακή το βράδυ έδωσε πρώτος στους αναγνώστες του το επικείμενο deal της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 1,15% 37,04 στον Καναδά.

    Η επιβεβαίωση ήρθε μία μέρα μετά σε συνέντευξη του κ. Μυτιληναίου στο Bloomberg.

    Με την επίσημη ανακοίνωση να βγαίνει χθες.

    Όπως πρώτος σας έχει πει ο Wiseman, η Mytilineos θα γίνει το απόλυτο solar play του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Προχθές είδε το φως της δημοσιότητας μια έκθεση της Barclays που πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία ξεκινάει έναν καινούργιο μεγάκυκλο ανόδου.

    Συγχρόνως με την Barclays, προχθές είδε και το φως της δημοσιότητας ένα καινούργιο report της Goldman Sachs που εν αντιθέσει με τους αναλυτές του Κόλπου, βάζει τις ελληνικές τράπεζες στο κάδρο των πιο υποτιμημένων τραπεζικών μετοχών στον κόσμο.

    Οι συγκεκριμένοι αναλυτές της Goldman, κύριοι Maasry και Kanter, πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες,  Εθνική, Eurobank και Αlpha bank έχουν εξαιρετική σχέση ρίσκου προς απόδοση και τις έχουν σαν top play.

    Για την ακρίβεια, οι ελληνικές τράπεζες που απαρτίζουν τον MSCI, χωρίς φυσικά να είναι μέσα η Πειραιώς, παίζουν με το τρίτο χαμηλότερο P/BV = 0.59 σε όλο τον κόσμο.

    Για να ξέρετε, οι πιο φθηνές είναι οι κορεάτικες και αμέσως μετά οι κινέζικες (mainland China).

    Στη σελίδα 13 του report της Goldman μπορεί κάποιος να δει ότι σε σχέση με το ROE των ελληνικών τραπεζών, το P/Book είναι το δεύτερο πιο ελκυστικό στον κόσμο.

    Το πρώτο πιο ελκυστικό είναι των σαουδαραβικών τραπεζών.

    Επαναλαμβάνουμε ότι αυτά τα στοιχεία είναι με βάση τις τραπεζικές μετοχές που απαρτίζουν τους δείκτες του MSCI σε όλες τις χώρες.

    Η Πειραιώς όπως γνωρίζετε, δεν είναι στον ελληνικό MSCI Standard.

    Χαιρόμαστε πάρα πολύ που οι συγκεκριμένοι 2 αναλυτές ταυτίζονται πλήρως με την άποψη του Wiseman θεωρώντας τις ελληνικές τράπεζες κορυφαία παγκόσμια επενδυτική επιλογή εν αντιθέσει με αυτούς τους αναλυτές του Κόλπου που είναι πιο χαλαροί.

    Citigroup: Τι λέει για την Πειραιώς

    Χθες είδε το φως της δημοσιότητας το καινούργιο report της Citigroup για την Πειραιώς που στο βασικό του σενάριο δίνει τιμή στόχο για την Πειραιώς τα 3.00€.

    Για να βγάλει την τιμή στόχο των 3.00€, ο αναλυτής χρησιμοποιεί ένα επαναλαμβανόμενο ROTE = 10.5% ενώ μόλις πρόσφατα ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η Πειραιώς πάει για ένα επαναλαμβανόμενο ROTE της τάξης του 12%.

    Συγχρόνως, ο αναλυτής βάζει για την Πειραιώς ένα Cost of Equity = 15.7%.

    Προσέξτε όμως τώρα γιατί στη σελίδα 2 το report κρύβει ατόφιο χρυσάφι.

    Ο αναλυτής μας λέει ότι εάν η Πειραιώς καταφέρει να έχει ένα επαναλαμβανόμενο ROTE της τάξης του 11.5%, πάλι πιο κάτω από αυτό που υπολογίζει ο κ. Μεγάλου και αν χρησιμοποιήσουμε ένα cost of equity = 14.7% που κατά την άποψη των ειδικών είναι απολύτως λογικό, τότε η τιμή στόχος πάει στα 3.55€ κυρίες και κύριοι. Αυτή η τιμή στόχος των 3.55€, είναι με βάση τα μεγέθη του 2024 και όχι του 2025.

    Οι ειδικοί τονίζουν ότι το report της Citi είναι συντηρητικό και η τιμή στόχος των 3.55€ απολύτως επιτεύξιμη με βάση το πρόσφατο guidance που έδωσε ο κ. Μεγάλου.

    Τράπεζα Πειραιώς: Ποια αμερικανικά funds χτίζουν τώρα  θέσεις

    Σήμερα, κατ’ αποκλειστικότητα ο Wiseman θα σας ενημερώσει το ποια αμερικανικά funds χτίζουν θέση τον τελευταίο καιρό στην μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.

    Πρώτος αμερικάνικος κολοσσός που χτίζει θέση στην Πειραιώς είναι το Vanguard Group με υπό διαχείριση σχεδόν 8 τρις δολάρια.

    Για να γνωρίζετε, τοποθετείται στην τράπεζα Πειραιώς μέσω 3 μορφωμάτων.

    Το πρώτο μόρφωμα που αγοράζει είναι η Vanguard Group Inc.

    Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έχει στην κατοχή του 18.850.506 μετοχές Πειραιώς.

    Το δεύτερο μόρφωμα που χρησιμοποιεί για να τοποθετηθεί είναι το Vanguard Equity Investment Group που αυτή τη στιγμή έχει στην κατοχή του 4.083.683 μετοχές.

    Το τρίτο μόρφωμα που χρησιμοποιεί είναι το Vanguard Equity Index Group που αυτό έχει στην κατοχή του 566.577 μετοχές της τράπεζας Πειραιώς.

    Για να γνωρίζετε, το Vanguard είναι μόνο αγοραστής στην τράπεζα Πειραιώς και από τα 3 εταιρικά μορφώματά του.

    Δεύτερος αμερικάνικος κολοσσός που χτίζει θέση είναι η Eaton Vance με υπό διαχείριση σχεδόν 1.6 τρις δολάρια.

    Αγοράζει από 2 εταιρικά μορφώματα.

    Το πρώτο είναι το Eaton Vance που έχει στην κατοχή του 3.723.770 μετοχές της τράπεζα Πειραιώς και το άλλο μόρφωμα που ανήκει στον όμιλο της Eaton Vance είναι το Calvert Research & Management που έχει 901.300 μετοχές.

    Ο συγκεκριμένος Αμερικάνος διαχειριστής είναι και αυτός μόνο αγοραστής στην μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.

    Τρίτος αμερικάνικος κολοσσός που χτίζει είναι η TIAA Investments με έδρα τη Νέα Υόρκη και με ιδρυτή της τον μυθικό επιχειρηματία κ. Άντριου Κάρνεγκι.

    Η TIAA Investments έχει υπό διαχείριση 1.18 τρις δολάρια.

    Αυτή τη στιγμή η TIAA Investments έχει 5.690.230 μετοχές της τράπεζας Πειραιώς στην κατοχή της. Και αυτή είναι μόνο αγοραστής στη μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.

    Τέταρτος Αμερικάνος διαχειριστής που χτίζει θέση στην τράπεζα Πειραιώς είναι η Teachers Advisors LLC με 471.7 δις δολάρια υπό διαχείριση.

    Για να γνωρίζετε, ο συγκεκριμένος διαχειριστής ξεκίνησε μόλις τώρα να τοποθετείται στην μετοχή της τράπεζας Πειραιώς και έχει στην κατοχή του 1.751.066 μετοχές.

     

    Χριστόδουλος Στεφανάδης: Τι λένε στην Σάμο

    Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης…«Καλός γιατρός, αλλά για βουλευτής δεν κάνει» ακούσαμε από Σαμιώτες όπου βρεθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες για δουλειά.

    Πιάσαμε κουβέντα με τους ντόπιους και μας αποκάλυψαν… πράματα και θάματα για τον βουλευτή του νησιού Χριστόδουλο Στεφανάδη, που, αν δεν τα ζεις από κοντά, δεν μπορείς να τα πιστέψεις.

    Διακρίναμε μια απογοήτευση στα μάτια των συνομιλητών μας για την παρουσία του στη Βουλή την τελευταία τετραετία, αλλά και για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην τοπική κοινωνία οι ενέργειές του.

    «Άλλα έταζε και άλλα είδαμε» μας είπαν ή -καλύτερα- «δεν είδαμε τίποτα από αυτά που μας έλεγε προεκλογικά». «Έκανε πολλά αλλά για ίδιον όφελος, ενώ πήγε να πάρει στον λαιμό του μέχρι και τον πρωθυπουργό» μας είπε άλλος.

    Είπαμε να το ψάξουμε λίγο, να δούμε κατά πόσο στέκουν αυτά που μας μετέφεραν ή απλώς ήταν λόγια κάποιων αγανακτισμένων της αντιπολίτευσης.

    Λοιπόν, η έρευνα έβγαλε λαβράκι για τον κ. Στεφανάδη.

    Και αυτός, όπως και πολλοί από τους τριακόσιους, ήλθε, είδε και απήλθε.

    Σε μια ολόκληρη τετραετία έκανε συνολικά εννέα ερωτήσεις και μία αναφορά, ενώ από το βήμα της Βουλής μίλησε μόνο 13 φορές.

    Δεν το λες και μεγάλο κοινοβουλευτικό έργο.

    Θα περίμενε κανείς γι’ αυτά τα νησιά, με τα δεκάδες προβλήματα τόσο από το μεταναστευτικό όσο και από τους σεισμούς, έναν βουλευτή που θα γινόταν… τσιμπούρι στους υπουργούς και θα πίεζε συνεχώς, ζητώντας λύση στα μεγάλα θέματα.

    Ακόμη γυρίζει στο μυαλό μας η φράση του Σαμιώτη «καλός γιατρός, αλλά για βουλευτής… δεν κάνει»…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.