• Τράπεζες

    Καραβίας (Eurobank): Στόχος η διανομή μερίσματος 25% από τα κέρδη του 2023

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Η Eurobank προχωρά με γοργούς ρυθμούς την διαδικασία για την επαναγορά του ποσοστού 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο, έχοντας ήδη λάβει την έγκριση του SSM, αποκάλυψε ο Φωκίων Καραβίας μιλώντας στους αναλυτές για τα αποτελέσματα της τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο.

    Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έδωσε την άδειά του στην Eurobank να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικού αιτήματος στο ΤΧΣ τις επόμενες εβδομάδες, με τον κ. Καραβία να εκτιμά πως το αίτημα του θα εξεταστεί από το Ταμείο μέσα σε 6 με 8 εβδομάδες από την κατάθεσή του.

    Το share buy back του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ, ανέφερε ο κ. Καραβίας, θα αποτελέσει την πρώτη κίνηση επιβράβευσης των μετόχων. Στόχος της Eurobank είναι να διανείμει μέρισμα τουλάχιστον 25% των κερδών του 2023, μέσα στο 2024, «με στόχο να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», όπως ανέφερε.

    Ο κ. Καραβίας ανέφερε πως η κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες της, ενώ το α΄τρίμηνο δημιουργήθηκαν μόλις 7 εκατ. νέα NPEs, ωστόσο, η διοίκηση εκτιμά ότι β΄τρίμηνο θα δημιουργηθούν επιπλέον 60 εκατ. ευρώ NPEs. Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις νέων δανείων στο πρώτο τρίμηνο, το «φρένο» που καταγράφηκε  αποδίδεται  στις αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις με ισχυρή ρευστότητα.

    «Το δεύτερο τρίμηνο η εικόνα δεν αλλάζει και αναμένεται το δεύτερο 6μηνο του 2023 να αυξηθεί η ζήτηση νέων δανείων», ανέφεραν τα στελέχη της τράπεζας και πρόσθεσαν: «Ο στόχος για νέα δάνεια ύψους 2,8 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2023 δεν αλλάζει, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να σημειωθεί μια μείωση της τάξεως του 10%-15%».

    Για τις επερχόμενες ομολογιακές εκδόσεις η διοίκηση της Eurobank «βλέπει» μια πιθανή έκδοση TIER IΙ, υπό την προϋπόθεση ότι συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

    H Eurobank εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα αγγίξει τουλάχιστον το 2,5% το 2023, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Στα 237 εκ. ευρώ τα καθαρά κέρδη – «Ναι» από SSM για το 1,4% του ΤΧΣ



    ΣΧΟΛΙΑ