• Ποιος μας δίνει τρία «Α» και ένα «C» για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, η πρωτιά του Καραβία, η επιβεβαίωση για την Mytilineos και η συντριβή του ego του Σαββαΐδη της Sotheby’s

    Οι τράπεζες χθες εθριάμβευσαν.Ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, με τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοινώνει για το α’ τρίμηνο, ήταν ο μέγας πρωταγωνιστής  της χθεσινής ημέρας.

    image

    H πρωτιά του Καραβία

    Οι τράπεζες χθες εθριάμβευσαν.

    Ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99, με τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοινώνει για το α’ τρίμηνο, ήταν ο μέγας πρωταγωνιστής  της χθεσινής ημέρας.

    Η Eurobank έκλεισε με κέρδη 5,27%.

    Από κοντά οι Παύλος Μυλωνάς, Χρήστος Μεγάλου και Βασίλης Ψάλτης που έδωσαν τον τόνο στην αγορά.

    Φυσικά το φημολογούμενα αποτέλεσμα των εκλογών έτσι όπως τα προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, τα εξαιρετικά αποτελέσματα του α τρίμηνου των τράπεζων, οι νέες τιμές στόχοι των μετοχών σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους και η επικείμενη αναβάθμιση της Ελλάδας δίνουν την μεγάλη ώθηση στην αγορά.

    Σε κάθε περίπτωση ο Wiseman οφείλει να αναγνωρίσει τις δημοσιογραφικές ικανότητες του δημοσιογράφου του mononews.gr Σταύρου Χαρίτου.

    Ο Σταύρος στις 4 MAIOY σε κείμενο του με τίτλο «Χρηματιστήριο: Πού θα βρίσκεται η αγορά πριν από τις 21 Μαΐου – Όλες οι εκτιμήσεις και τα πιθανά σενάρια»  είχε προβλέψει ότι ο δείκτης την Παρασκευή 19 Μαιου, δηλαδή 2 ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του 2023, θα βρίσκεται στις 1150 μονάδες.

    Φυσικά δεν είναι μόνο θέμα πρόβλεψης.

    Είναι και θέμα εμπειρίας και συζητήσεων με τους σωστούς ανθρώπους της αγοράς.

    Χθες λοιπόν Τρίτη ο δείκτης έκλεισε στις 1136 μονάδες. Περιμένουμε λοιπόν την Παρασκευή για την πλήρη επιβεβαίωση.

    Not bad at all!!!

     

    Mytilineos: Πλήρης επιβεβαίωση του WISEMAN για το big deal στον Kαναδά

    Την Δευτέρα το πρωί άπαντες ενημερωθήκατε από τον WISEMAN για το νέο υπερατλαντικό deal της Mytilineos ΜΥΤΙΛ -1,51% 37,72 .

    Σας είπαμε τα πάντα.

    Ότι το Deal θα γίνει στον Καναδά και προφανώς μεγάλη θα είναι η αρωγή του Ινδοκαναδού Prem Watsa της Fairfax, που κατέχει το 6,43% των μετοχών της εισηγμένης.

    Μάλιστα χθες το ίδιο το αφεντικό της Mytilineos, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξη του στο Bloomberg ανακοίνωσε όσα είχαμε γράψει 24 ώρες νωρίτερα.

    Σήμερα θα σας πούμε περισσότερα.

    Το Deal θα γίνει στην επαρχία ALBERTA του Καναδά και θα αφορά μια συμφωνία για πάνω από 1 GW.

    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι σαφές ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

    Εργάζεται προσεκτικά με όραμα.

    Απώτερος στόχος να εισαχθεί η εταιρεία του στον δείκτη “FTSE 100” στο Λονδίνο.

    Χθες η μετοχή αντέδρασε ιδιαίτερα θετικά σε αυτό το νέο απο τον Καναδά και έκλεισε στα 26,74 ευρώ με όγκο συναλλαγών 417.000 τεμάχια.

    Ήδη οι φανατικοί μέτοχοι της MYTILINEOS έχουν βγάλει και το σύνθημα «Στον FTSE 100 στα 100».

    Φουρλής: Τα νέα στελέχη  

    Θετικά υποδέχτηκε η αγορά τις αλλαγές που έγιναν στον όμιλο Fourlis.

    Νέος CEO αναλαμβάνει o Δημήτρης Βαλαχής.

    Οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια είχαν την πληροφόρηση του  νέου CΕΟ εδώ και μερικές εβδομάδες.

    Η  αγορά πάντως υποδέχτηκε τον νέο CEO με ικανοποίηση.

    Παρόλο που ο Wiseman είναι από τους πιο δύσκολους κριτές της εταιρείας, εν τούτοις οφείλει να αναγνωρίζουμε ότι η πορεία της μετοχής ικανοποιεί ακόμα και τους δύσκολους επενδυτές.

    Η μετοχή από τις αρχές του χρόνου κερδίζει 27% και βρίσκεται στα 4,13 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση στα 215,3 εκατ. ευρώ.

    Ο όμιλος Φουρλής σε λίγες ημέρες θα έχει να μας ανακοινώσει ακόμα ένα καλό νέο.

    Οι προσεκτικοί αναγνώστες του Wiseman ήδη το έχετε «ψυχανεμιστεί».

    Τώρα όσον αφορά τα αποτελέσματα, ο  Όμιλος FOURLIS το πρώτο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε πωλήσεις €116,6 εκατ. έναντι €96,3 εκατ., αυξημένες κατά 21,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

    Η οδυνηρή  ήττα του Σαββαΐδη των  Sotheby’s

    Η είδηση είναι πραγματικά Talk of the town.

    Στα σπίτια του Κολωνακίου, του Ψυχικού και της Εκάλης, άπαντες ένα πράγμα συζητούν.

    Την αγορά ενός διαμερίσματος που έγινε προ ημερών, στην περιοχή του προεδρικού μεγάρου, στο κέντρο της Αθήνας.

    Πρόκειται για το διαμέρισμα που το old money είχε συνηθίζει να βλέπει την φιγούρα της κόρης (μια από τις 3) του αείμνηστου ιδρυτή της “Πεταλούδας”, Ελευθέριου Μουζάκη.

    Η Μουζάκη έφυγε από την ζωή προ ολίγων ετών.

    Μια ιδιόρρυθμη προσωπικότητα μια ταλαιπωρημένη φιγούρα, όπως άλλωστε όλες οι θυγατέρες του μέγα ευεργέτη και ιδρυτή της φίρμας “Πεταλούδα”.

    Άπαντες λοιπόν  έχετε ενημερωθεί ότι το ακριβότερο διαμέρισμα στην Αθήνα πουλήθηκε στον Ελβετό επιχειρηματία Τόμας Φλορ, αντί του ποσού των 18 εκατ. ευρώ.

    Το σπίτι των 350 τ.μ. πουλήθηκε αντί 51.000 ευρώ το τ.μ.

    Το ακίνητο το είχε αναλάβει μεταξύ άλλων και η Engel & Völkers που κατάφερε να πραγματοποιήσει το μεγάλο deal.

    Μάλιστα ακούω και ότι και ο Έλληνας billionaire Τέλης Μυστακίδης, που αγοράζει ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας αντί του ποσού των 11 εκατ. ευρώ, απευθύνθηκε και πάλι στους Engel & Völkers

    Πρόκειται φυσικά για μια οδυνηρή ήττα για τους μεγάλους αντίπαλους της Engel τους Sotheby’s Realty Greece και τον επικεφαλής της Σάββα Σαββαΐδη.

    Όπως μου λένε πηγές, η αξιοπιστία των οποίων δεν αμφισβητείται  «ο Σάββας  Σαββαΐδης, ο επικεφαλής της Sotheby’s Realty Greece, έχει απωλέσει πλήρως τα αντανακλαστικά του.

    Ο arrogant Σαββαΐδης, που κρατάει μονίμως ένα πούρο στο χέρι σαν να είναι billionaire, έχει δημιουργήσει εχθρούς παντού με την συμπεριφορά του με αποτέλεσμα να χάνει την μια δουλειά πισω από την άλλη.»

    Πλέον φίλοι και εχθροί μιλάνε για ένα «πανικόβλητο Σαββαΐδη, που το μόνο που κάνει είναι να αυτοπροβάλεται στα media».

    Poor poor manager!!!

    Γιώργος Χρυσικός: Το χρυσοφόρο story της  Grivalia

    Ένα από τα “story” που χρήζει προσοχής, είναι αυτό της Grivalia Hospitality.

    Ο επικεφαλής της Γιώργος Χρυσικός,  συνεχως αναφέρεται στη σπουδαιότητα της ομάδας του, η οποία αντικειμενικά έχει πετύχει εντυπωσιακά πράγματα και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

    Να θυμίσουμε ότι πριν ένα χρόνο εντάχθηκε στο δυναμικό και ο  Κριστιάν Τόμας (πρώην CEO KPMG Συμβουλευτική, πρώην CFO ΕΛΠΕ, κλπ).

    Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες, λοιπόν, που διαβάζω τα νέα τους όπως τα γράφουμε εδώ στο mononews:

    Μετέφεραν την έδρα τους από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα , άνοιξαν το Όλυμπος Νάουσα στην Θεσσαλονίκη , ανέβασαν στο 100% το ποσοστό τους στο ΑΜΑΝΖΟΕ, έτρεξαν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, ανακοίνωσαν Εμβληματική Επένδυση στους Πεταλιούς εκατοντάδων εκατομμυρίων (και χθες μάθαμε ότι θα τρέξουν το έργο με την Six Senses), ανοίγουν το καλοκαίρι στην Πάρο το AvantMar με Matsuhisa, ανοίγουν μετά το καλοκαίρι τα Αστέρια Γλυφάδας με την One and Only, και φαίνεται ότι προετοιμάζουν πολλά και διάφορα ακόμη, όπως ένα Private Members Club στην παραλιακή στην Βούλα (κάτι που έλειπε από τα ΝΠ), μια νέα πολύ μεγάλη επένδυση στην Μύκονο, κλπ…

    Το αφεντικό της Grivalia,  o Ινδοκαναδός Prem Watsa της FAIRFAX πρέπει να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος βλέποντας αυτήν την πορεία…

    Superbe!!!

    Τρία «Άριστα» «Α» και ένα «C» για τις επιδόσεις της Κυβέρνησης στην Οικονομία από LGA

    Νομίζω  ότι δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο να έχει ρισκάρει να βγει στις αγορές με δημοπρασία ομολόγων  λίγα εικοσιτετράωρα πριν να ανοίξουν οι κάλπες.

    Το τολμά σήμερα,   με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού παρόλο που το ποσό είναι μικρό, όντας σε  θέση ασφαλείας, καθώς  το spread των 10ετών ομολόγων υποχώρησε χθες σε χαμηλό έτους (166 μον. βάσης).

    Η οικονομία λοιπόν  αποτελεί και για τους ξένους που δραστηριοποιούνται στην αγορά ομολόγων το ισχυρό χαρτί της οικονομίας.

    Τούτο άλλωστε αποτυπώνεται ανάλυση του ο Dimitris Valatsas, της  LGA, (συμβουλευτικής εταιρείας στις ΗΠΑ με πελάτες κυρίως family offices η οποία δημοσιεύεται στο Grecology) βαθμολογεί την Κυβέρνηση με Α για τις επιδόσεις της τα τέσσερα χρόνια της θητείας της  στους τομείς των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της απασχόλησης, με «Β» για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην καταπολέμηση της ανισότητας , ενώ  εκεί που μάλλον χωλαίνει είναι η βελτίωση των μισθών όπου βαθμολογείται με «C».

    Όσον αφορά στην ανάπτυξη οι επιδόσεις παρά τα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία χαρακτηρίζονται εντυπωσιακές.

    Μεταξύ 2019 – 2022 το ΑΕΠ αυξήθηκε σωρευτικά κατά 5,7% , με διπλάσιο σχεδόν ρυθμό από αυτόν 2,6%, που αναπτύχθηκε κατά μέσο όρο η Ε.Ε.

    Στην απασχόληση τα επιτεύγματα είναι εξίσου θεαματικά καθώς κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Ν.Δ κάθε μήνα προστίθενται 6.200 νέες θέσεις εργασίας .

    Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης η επίδοση αυτή είναι ισοδύναμη με τη δημιουργία 193.000 νέων θέσεων στις ΗΠΑ.

    Ως αποτέλεσμα η απασχόληση την περίοδο αυτή αυξήθηκε κατά 6,5% έναντι 2,6% στην Ευρωζώνη.

    Βέβαια όπως διαπιστώνεται οι θέσεις αυτές δεν είναι καλοπληρωμένες, καθώς η αύξηση των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα (1,75%)  υστερεί πολύ την αντίστοιχη στην Ε.Ε (2%), με αποτέλεσμα οι μισθωτοί να υφίστανται μία απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης κατά 7,25%.

    Για τους λόγους αυτούς η βαθμολογία στον τομέα αυτό είναι το «ταπεινό C».

    Στις επενδύσεις υπάρχει σημαντική πρόοδος, όμως «για να γυρίσει ο ήλιος θέλεις δουλειά πολύ» να λάβουμε υπόψιν ότι από το  23%  του ΑΕΠ την δεκαετία του 2000 κατακρημνίστηκαν στο 9,6% το 2015.

    Παρά ταύτα κατά στην Κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη  οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 42% πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο (24,4%) στη ζώνη του ευρώ.

     

    Kαμπάνα στην Goldman Sachs από την ΕΚΤ

    Φαίνεται ότι η Goldman Sachs εκτός από τις αναλύσεις της για τις ελληνικές τράπεζες, έχει υποπέσει και σε άλλα ανομήματα .

    Η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 6,63 εκατ. δολάρια στη θυγατρική της Goldman Sachs στην Ευρώπη για εσφαλμένη αναφορά σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού.

    Το 2019, το 2020 και το 2021, για οκτώ διαδοχικά τρίμηνα, η τράπεζα ανέφερε χαμηλότερα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού από αυτά που θα έπρεπε, τόνισε η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

     

    Αρσάκειο: Ποινή χάδι για τους μαθητές που πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση bulling

    Πληροφορούμαι ότι οι μαθητές του Αρσακείου που κατηγορούνται για την ακραία βία που άσκησαν σε συμμαθητή τους (είχαν περάσει στο λαιμό του θηλιά από πετονιά)  έπεσαν προκλητικά στα μαλακά.

    Η φοβερή ποινή που θα τους επιβληθεί για τις πράξεις τους αυτές, οι οποίες ξεπέρασαν το όριο του εκφοβισμού και πέρασαν στην άσκηση βίας, είναι  η μονοήμερη αποβολή.

    Αν όντως ισχύει αυτό (που ισχύει σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες) τότε σίγουρα κάτι σάπιο υπάρχει όχι μόνο στο Αρσάκειο και στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία που διοικεί ισοβίως ο καθηγητής Γιώργος  Μπαμπινιώτης , αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας.

    Η  διαδικασία για την επιβολή της ποινής στους δράστες  σερνόταν  από τον Απρίλιο και με  διάφορα τερτίπια έφθασε Μάιος, όπου σύμφωνα με το Νόμο δεν μπορεί να επιβληθεί η ποινή της οριστικής αποβολής από το Σχολείο.

    Το πιο εξοργιστικό είναι ότι για την κωλυσιεργία αυτή είχε συμμετοχή και το Υπουργείο Παιδείας το οποίο δεν μερίμνησε ώστε στη συνεδρίαση που του Συλλόγου των Καθηγητών που συνεδρίασε για να λάβει απόφαση πριν από μερικές εβδομάδες, να παρίσταται το αρμόδιο στέλεχος εκπαίδευσης.

    Όλα αυτά πάντως αν δεν συνιστούν μία σατανική σύμπτωση είναι εξόχως ύποπτα…

     

    Οι άφαντοι στρατηγικοί επενδυτές

    Καλές οι στρατηγικές επενδύσεις προφανώς αρκεί να μην … ψάχνουμε τους επενδυτές με το κερί.

    Το πρόβλημα όπως αντιλαμβάνεστε προκύπτει όταν θα πρέπει οι τελευταίοι να περάσουν από τα σχέδια στην υλοποίηση και δει δη χρημάτων …

    Επενδυτές ψάχνουμε κι επενδυτές δε βρίσκουμε πίσω από το «Cretan Tale» στο Ρέθυμνο που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

    Εκτός από το θολό τοπίο της Blue Frontier Mονοπρόσωπη Α.Ε. που κατέθεσε το φάκελο – φυσικά πρόσωπα δεν εμφανίζονται ως μέτοχοι και στο δ.σ. εμφανίζονται εργολάβοι, εκπρόσωποι εταιρειών ανάπτυξης –, τα κεφάλαια για το έργο των 235 (!) εκατομμυρίων δε φαίνονται εξασφαλισμένα, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση να αναζητείται.

    Πάντως, η υπαγωγή στο καθεστώς fast track αδειοδότησης είναι για τα υπουργεία πιο σοβαρό προαπαιτούμενο από τα κεφάλαια.

    Για την ιστορία, να πούμε ότι η επένδυση αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία παραθεριστικού τουριστικού καταλύματος και τουρισμού αναψυχής, με ένα σύμπλεγμα πέντε παραθεριστικών τουριστικών οικιστικών συγκροτημάτων και δύο ξενοδοχειακών μονάδων και μαρίνα που θα δημιουργήσει 225 θέσεις εργασίας.

    Αμήν…

    Πώς πήρε η ZΙΤΑ ΚΑΤ “σκοτωμένο” έργο στο Λουτράκι

    Κατάφερε, τελικά, να πείσει η ΖΙΤΑΚΑΤ το υπουργείο υποδομών και αναδείχθηκε με την υπογραφή του υφυπουργού υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, ανάδοχος για αντιπλημμυρικό έργο αξίας 21 εκατ. Ευρώ με μία έκπτωση που, ωστόσο, για να το πω με την αργκό της κατασκευαστικής, αγοράς είναι «σκότωμα».

    Οι τακτικοί αναγνώστες του Wiseman θα θυμάστε ότι η τεχνική εταιρεία των αδερφών Ζαφειρόπουλων που σημειώνει μεγάλη επιτυχία στο Δήμο Γλυφάδας έχει ανοίξει τα φτερά της και στα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς είχε υποβάλει προσφορά για τα αντιπλημμυρικά έργα στο Λουτράκι.

    Ο ανταγωνισμός για το έργο ήταν σκληρός καθώς η ΖΙΤΑΚΑΤ ήρθε αντιμέτωπη με δεκατέσσερα σχήματα.

    Μεταξύ αυτών υπήρχαν οι Μεγάλες Δυνάμεις των κατασκευών, δηλαδή ο Ελλάκτωρ (μέσω της ΑΚΤΩΡ) και η Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,97 που είχαν διαβάσει κάπως διαφορετικά τον διαγωνισμό.

    Παρόλα αυτά, οι αδερφοί Ζαφειρόπουλου δεν το έβαλαν κάτω και χρησιμοποίησαν τον μοναδικό άσσο στο μανίκι τους, δηλαδή να δώσουν μία πάρα πολύ μεγάλη έκπτωση (37,5%) κλειδώνοντας το έργο στα 14,3 εκατ. ευρώ, ενώ η Intrakat κινήθηκε στο 15,6% και η ΑΚΤΩΡ στο 12,3%.

    Θα θυμάστε, επίσης, πως επρόκειτο για μία αρκετά «γενναία» έκπτωση, η οποία είχε τρομάξει το υπουργείο υποδομών με αποτέλεσμα να ζητήσει από τη ΖΙΤΑΚΑΤ να αιτιολογήσει την προσφορά της.

    Ειδικά σε μία περίοδο, όπου  τα κατασκευαστικά υλικά, η ενέργεια και τα καύσιμα, έχουν φθάσει στο … Θεό, μία τέτοια έκπτωση δεν μπορούσε παρά να μη δημιουργήσει απορίες σχετικά με τα κέρδη που επιδιώκει από το έργο η ΖΙΤΑΚΑΤ.

    Οι κοσμογονικές αλλαγές στην ενεργειοβόρο βιομηχανία και η …Λίτσα Διαμάντη…

    Σας έγραφα προχθές για τις «μετακινήσεις» μεγάλων και ενεργειοβόρων ενεργειακών Ομίλων και στην επιλογή διαφορετικού προμηθευτή.

    Ο Ανδρέας Σιάμισιης και η  Helleniq Energy προχώρησαν  σε συμφωνία με την Elpedison από την οποία και προμηθεύονται ρεύμα τα διυλιστήριά του.

    Η Elpedison είναι κατά 50% θυγατρική του με το υπόλοιπο 50% να ανήκει στην Edison που σύμφωνα με πληροφορίες προσπαθεί να το πουλήσει ανεπιτυχώς ως τώρα, αφού και ο Σιάμισιης δεν πολυ θέλει να το αγοράσει, προτιμά ένα εξίσου σοβαρό συνεταίρο.

    Επίσης και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με τη  Mytilineos Group αν και έχει σε ισχύ συμφωνία με τη ΔΕΗ για την Αλουμίνιον, η οποία τελειώνει  του χρόνου, αγοράζει σε σημαντικό βαθμό φορτία από τις θυγατρικές εταιρείες προμήθειας Protergia και Watt + Volt με προοπτική το 2024 να καλύπτεται πλήρως με φορτία εκτός της ΔΕΗ.

    Φυσικά και όπως διαβάσατε πρώτοι στο mononews.gr  και στο wiseman υπογράφτηκε και το πρώτο «πράσινο» συμβόλαιο τροφοδοσίας ενεργειοβόρου Ομίλου.

    Συγκεκριμένα ο Γιώργος Στάσσης της  ΔΕΗ θα προμηθεύει ρεύμα που θα αγοράσει ο Γιάννης Στασινόπουλος και ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που θα παράγεται αποκλειστικά από ΑΠΕ.

    Στην αγορά  πολλοί (κυρίως ένας ανταγωνιστής του Στάσση και σοβαρός επιχειρηματίας ο ίδιος, έχει …ξεσαλώσει τελευταία εναντίον του Προέδρου της ΔΕΗ!) βιάστηκαν να πουν ότι από όλες αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές στην Υψηλή Τάση, βασικά  χαμένη θα βγει η ΔΕΗ.

    Εγώ όμως με τη χαρακτηριστική περιέργεια του wiseman, ρώτησα παλαιό και έμπειρο στέλεχος της επιχείρησης που μου είπε πως το ξεκαθάρισμα είναι καλοδεχούμενο αλλά και επιδιωκόμενο από τη ΔΕΗ.

    Μάλιστα χαρακτηριστικά διευκρίνισε πως: «Μεγάλοι πελάτες, μεγάλα φορτία, μεγάλα τεχνικά προβλήματα και ζητήματα τροφοδοσίας, αλλά μικρά, πολύ μικρά κέρδη συνεπώς πρόβλημα ουδέν για μας, έχουμε άλλωστε προσανατολιστεί ήδη αλλού και παραμένουμε στο επίκεντρο».

    Φεύγοντας μάλιστα από τη συνάντησή μας, όπως ήδη σας έγραψα  τον άκουσα να σιγοτραγουδά το λαϊκόν άσμα της Λίτσας Διαμάντη «όχι θα κάτσω να σκάσω» και τότε, ως αφελής wiseman δεν είχα καταλάβει  το λόγο.

    Τώρα όμως αποκαλύφθηκε ο λόγος της …σκασίλας του (και της παρόμοιας του Στάση) και σας τον αποκαλύπτω ευθύς αμέσως…

     

    Στάσσης, Περιστέρης, Στασινόπουλος σε …σκυταλοδρομία win-win-win!

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: Το  συμβόλαιο Στάσση-Στασινόπουλου λήγει το 2032 (δεκαετές) και για τα δύο πρώτα χρόνια προβλέπει φυσική παράδοση ρεύματος από συμβατικό μείγμα καυσίμου με λιγνίτες, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά.

    Από το 2025 το συμβόλαιο μετατρέπεται σε σύμβαση  χρηματοοικονομικού προϊόντος και γίνεται 100% πράσινο, με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά προέλευσης, καθώς θα αφορά ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ.

    Η συμβατική υποχρέωση της συμφωνίας είναι η παροχή  για 1.500.000 μεγαβατώρες ετησίως.

    Το σημαντικό όμως είναι άλλο: το ρεύμα  που θα παράγεται από τη ΔΕΗ θα διοχετεύεται προς τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ  μέσω τρίτου προμηθευτή, δηλαδή εδώ παρεμβάλλεται ο Γιώργος Περιστέρης (ΗΡΩΝ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) με την οποία έχουν συμβληθεί οι Στασινόπουλοι.

    Συνεπώς ο Γιώργος Περιστέρης  ανεβάζει το μερίδιό του στην αγορά  στην υψηλή τάση αλλά και ο Γιώργος Στάσσης  μόνο χαμένος δεν θα βγεί, αφού αυτός είναι που θα πουλάει σαν σε  σκυταλοδρομία στον Περιστέρη, άσχετα αν τυπικά θα εμφανιστεί με μειωμένα μερίδια στην Υψηλή Τάση.

    Με την “τριπλή συμφωνία” ρυθμίζεται  μέχρι το 2025  το πρόβλημα του πλαφόν στη χονδρική αγορά όπου για να υπάρξει εξαίρεση, η πώληση πρέπει να αφορά φυσική παράδοση και μόνον.

    Μετά  το 2025 θα υπάρχει διαφοροποίηση  στην αγορά και ο Γιάννης Στασινόπουλος της  ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα πουλάει, το ρεύμα ως χρηματοοικονομικό προϊόν και θα κάνει διαχείριση ρίσκου.

    Ο Γιώργος Στάσης από την πλευρά του, επιδίωξε  να γίνει αυτή ‘καραμπόλα τροφοδοσίας’ παρόλο που  μπορούσε να υπογράψει τη συμφωνία προμήθειας που βασίζεται πάνω σε πράσινο διμερές συμβόλαιο PPA απευθείας με το Στασινόπουλο χωρίς τη μεσολάβηση του Γιώργου Περιστέρη.

    Ο Στάσης έχει ήδη  πολύ υψηλό  μερίδιο αγοράς στην υψηλή τάση και είναι υποχρεωμένος με βάση τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ να το μειώσει.

    Για το λόγο αυτό παραχωρεί μερίδιο σε τρίτο προμηθευτή, περιορίζοντας το δικό του κάτι που τον έχει απαλλάξει από ένα σωρό τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα από τη σχέση με ένα πολύ μεγάλο καταναλωτή, σχέση που αφήνει συγκριτικά χαμηλό κέρδος.

    Είπαμε είναι τριπλή συμφωνία win-win-win και για αυτό δικαιώνεται η …Λίτσα Διαμάντη με το άσμα «όχι θα κάτσω να σκάσω»…

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.