• Οικονομία

    Νωρίτερα η μεταβατική περίοδος για τις Golden Visa

    Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης


    Ένα μήνα νωρίτερα φέρνει το οικονομικό επιτελείο τη μεταβατική περίοδο για τη χορήγηση Golden Visa με τις προηγούμενες διατάξεις.

    Σε αυτό το μεσοδιάστημα οι πολίτες τρίτων χωρών που θα εξοφλήσουν το τίμημα, ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή αν υπογράψουν προσύμφωνα με πληρωμή θα μπορούν να αιτηθούν άδεια διαμονής μέσω Golden Visa.

    Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης στη Βουλή, η καταληκτική ημερομηνία της μεταβατικής περιόδου είναι η 30η Αυγούστου έναντι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου που ήταν η αρχική προθεσμία.

    Ωστόσο, για να υπάρχει αυτό το «παράθυρο» μετάβασης, θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

    • Πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα.

    • Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο πάντα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα αλλά πάντως όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025.

    «Καμπάνες» για επενδυτές που βγάζουν τα ακίνητα στο Airbnb

    Παράλληλα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου μεριμνούν και για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.

    Ειδικότερα, τα ακίνητα που αποκτώνται από πολίτες τρίτων χωρών για την αρχική χορήγηση ή την ανανέωση άδειας διαμονής απαγορεύεται να εκμισθώνονται βραχυχρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

    Με τον τρόπο αυτό, αποτρέπεται ο κίνδυνος να βρεθούν εκτός αγοράς μίσθωσης και εκτός προσφοράς κατοικίας τα ακίνητα που αποκτώνται από τους επενδυτές.

    Αντιστρόφως, η πλέον προσοδοφόρα εκμετάλλευσή τους, σύμφωνα με τον νόμο, θα είναι η μακροχρόνια μίσθωση και τα ακίνητα αυτά θα αυξήσουν την προσφορά στέγης.

    Επιπλέον, τα ακίνητα που αποκτώνται κατά πλήρη κυριότητα και νομή από πολίτες τρίτων χωρών για την αρχική χορήγηση ή ανανέωση άδειας μόνιμης διαμονής επενδυτή με σκοπό τη μεταβολή της χρήσης τους σε χρήση κατοικίας προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης.

    Σύμφωνα με τη διάταξη, αυτή η πρόβλεψη γίνεται, προκειμένου να διατεθούν τα ακίνητα αυτά ως κατοικίες και όχι για εμπορικές χρήσεις και να αυξηθεί έτσι η προσφορά στέγης.

    Τέλος, προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων σε βάρος του κυρίου ή και του κατόχου του ακινήτου σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω προβλέψεων. Ειδικότερα, προβλέπεται η ανάκληση της άδειας διαμονής και η επιβολή αυτοτελούς διοικητικού προστίμου.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεοχάρης: Η ουσία της πολιτικής δεν είναι να υιοθετείς τα τρολ

    Κατρίνης: Η Golden Visa προκαλεί «φούσκα» στην αγορά ακινήτων

    Βουλή – Ν/σ. Φορολόγηση πολυεθνικών- Κ. Τσιάρας: Απορρίπτουμε τις υπεραπλούστευσεις και λαϊκισμούς της Αντιπολίτευσης-



    ΣΧΟΛΙΑ