• Γιατί και οι 3 μετοχές είναι υπέροχες, το στοίχημα της IDEAL, γιατί 5 τράπεζες κοιτούν την Ελλάδα, το bonus των 137 στην Εθνική και ποιος είναι ο νέος Γκρούεζας της Intrum

    Υπό τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που θα ισχύουν από το πρωί στο Kέντρο της Αθήνας λόγω της επίσκεψης  Ερντογάν, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει στους θεσμικούς την ομολογιακή έκδοση των 100 εκατ. ευρώ.

    image

    5 ευρωπαϊκές τράπεζες “κοιτούν” Ελλάδα

    Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς πιστοληπτικούς οίκους, και η επικείμενη αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, είναι δεδομένο ότι αλλάζει όλα τα δεδομένα, ακόμα και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

    Ο WISEMAN είναι σε θέση να γνωρίζει,  ότι τουλάχιστον 5 ξένες τράπεζες το τελευταίο χρονικό διάστημα, μελετούν την Ελλάδα προκειμένου να αναπτυχθούν αυτόνομα.

    Πρόκειται για 2 τράπεζες που έχουν την έδρα τους στην Ισπανία, 1 στην Ιταλία, 1 στο Βέλγιο και 1 στην Μεγάλη Βρετάνια.

    Η απόφαση της UNICREDIT να εξαγοράσει σχεδόν το 10% της Alpha Bank, και η  αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, είναι σαφές ότι έχει προσδώσει αυξημένο κύρος στην χώρα, με αποτέλεσμα οι ξένοι να σκέπτονται πλέον σοβαρά  να επενδύσουν αυτόνομα.

    Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο WISEMAN «οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι καθοριστικοί για το εάν κάποια η κάποιες από τις 5 τράπεζες θα αποφασίσουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα με αυτόνομη παρουσία».

    Σε κάθε περίπτωση πηγές που συνομιλεί ο WISEMAN, αποκλείουν το ενδεχόμενο της καθόδου στην Αθήνα, Γαλλικών τραπεζών.

    : Wonderful, Wonderful, Wonderful

    Χθες οι ευρωπαϊκές αγορές έλαμψαν με τον DAX στην Γερμανία, να “χτυπάει” ρεκόρ όλων των εποχών στις 16.656 μονάδες, ενώ στην Αθήνα ο γενικός δείκτης έκλεισε υψηλοτέρα κατά 0,25% στις 1.273 μονάδες.

    Στο ταμπλό η ομάδα των 3Ι (όπως πλέον τις ονομάζει η αγορά μετά το χθεσινό άρθρο του WISEMAN) έπαιξαν «εξαιρετική μπάλα», για να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρικούς όρους.

    Intralot ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 , Intracom ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54, Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 σημείωσαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, και ήταν υπέροχες.

    Η  Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη έκλεισε με κέρδη 7,30% στα 1,03 ευρώ και όγκο συναλλαγών 4,4 εκατ. μετοχές.

    700.000 μετοχές αγοράστηκαν από ξένο θεσμικό.

    Η Intracom επίσης του Σωκράτη Κόκκαλη έκλεισε στα 3,05 ευρώ με κέρδη 7% (Από κοντά και η τρίτη μετοχή του Κόκκαλη, η ΚΛΜ που επίσης έκλεισε στα υψηλά 52 εβδομάδων στα 1,47 ευρώ.)

    Η Intrakat των Εξάρχου, Μπάκου, Καυμενάκη έκλεισε στα 3,76 ευρώ, με κέρδη 3,16% και όγκο συναλλαγών 732.000 μετοχές.

    Μέσα σε 2 συνεδριάσεις στην Intrakat (η Intracom κατέχει το 5%) , έχουν αλλάξει χέρια περίπου 1,6 εκατ. χαρτιά.

    Η εισηγμένη αναμένεται μεταξύ 15 έως 20 Δεκέμβριου να ανακοινώσει μια μεγάλη κίνηση είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

    Επίσης με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση της έχει υπερβεί τα 600 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείεται στην αναθεώρηση του FTSE 25, να προστεθεί στον δείκτη.

    Να αντικαταστήσει δηλαδή την εταιρεία Σαράντης, η κεφαλαιοποίηση της οποίας φτάνει σχεδόν τα 525 εκατ. ευρώ.

    Wonderful, Wonderful, Wonderful!!!

    Helleniq Energy

    Η αγορά εντυπωσιάστηκε με την ξαφνική  δύναμη της μετοχής της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ).

    Έκλεισε με κέρδη 4,3% στα 7,7 ευρώ.

    Σήμερα το απόγευμα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το placement του 10% των μετοχών της.

    Το πιθανότερο είναι ότι η τιμή θα είναι πέριξ των 7-7,2 ευρώ.

    Χρυσανθόπουλος – Αβραμοπούλου: Νέες προκλήσεις

    Δυο πρόσωπα που έχουν επιτύχει στις θέσεις που ήταν έως τώρα, αποφάσισαν από τις αρχές του 2024, να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και να μετακινηθούν σε άλλες εταιρείες.

    Ο Νικόλαος Χρυσανθόπουλος από την  Alpha Bank πάει στην EOS Capital και η Κατερίνα Αβραμοπούλου μετακομίζει από το Λονδίνο στην Αθήνα και στην ΑΧΙΑ Ventures Group.

    Είναι ίσως οι τελευταίες «μεταγραφές» της χρονιάς.

    Ο Νίκολας Χρυσανθόπουλος, ήταν έως τώρα ένα από τα βασικά στελέχη  στην στενή ηγετική ομάδα του Βασίλη Ψάλτη στην Alpha Bank.

    Συμμετείχε ενεργά σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις των τελευταίων ετών, που τοποθέτησαν την Alpha Bank σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης και αναδείχθηκε σε ένα από τα βασικά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας.

    Το γραφείο του ήταν σχεδόν δίπλα από του Βασίλη Ψάλτη και ήταν ο άνθρωπος που πολλές φορές είχε αναλάβει να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις για λογαριασμό του Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Η  EOS Capital υπό τον Απόστολο Ταμβακάκη έχει μπροστά της δύσκολο έργο,  οπότε η προσθήκη του Χρυσανθόπουλου στην dream team του CEO, μόνο οφέλη μπορεί να φέρει.

    Ψάλτης και Ταμβακάκης ήταν και παραμένουν φίλοι.

    Ο κ. Ψάλτης, άνθρωπος των αγορών, καταλαβαίνει απόλυτα την ρήση “this is business”.

    Τώρα όσον αφορά την δεύτερη μεταγραφή, η ΑΧΙΑ μέσα σε διάστημα ολίγων ετών έχει καταφέρει να προσλάβει υψηλού επιπέδου στελέχη από το εξωτερικό και κυρίως από το Λονδίνο,  εκμεταλλευομένη και το ευνοϊκό υπάρχον φορολογικό καθεστώς για όσους εγκαθίστανται στην Ελλάδα, από χώρες του εξωτερικού.

    Η Κατερίνα Αβραμοπούλου εργαζόταν μεταξύ άλλων στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο για την Nomura.

    Στην ΑΧΙΑ Ventures Group θα έχει το ρόλο της Vice president, στο τμήμα του Investment banking.

    O Λαβίδας και η ΑΜΚ 

    Ένα χρόνο μετά την Αύξηση Μετοχικού Kεφαλαίου της Lavipharm, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Τηλέμαχος Λαβίδας κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

    Για ένα δύσκολο στοίχημα που κέρδισε η Lavipharm έκανε λόγο κατά τον χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος:

    «Ένα χρόνο μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η κεφαλαιοποίηση της Lavipharm ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ και η τιμή της μετοχής της έχει ενισχυθεί κατά περίπου 100%.

    Με την ίδια χαρά που υποδεχόμαστε κάθε νέα εταιρεία στο Χρηματιστήριο, το ίδιο θερμά χαιρετίζουμε και κάθε επιτυχημένη προσπάθεια ανάταξης και ανάπτυξης μίας εισηγμένης εταιρείας όπως αυτή της Lavipharm.»

    Από την πλευρά του, ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της Lavipharm υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Πριν από ένα χρόνο μοιραστήκαμε με την επενδυτική κοινότητα, με διαφάνεια κι ευθύτητα, τις προκλήσεις μας, καθώς και το πενταετές μας πλάνο, το οποίο είχε σχεδιαστεί με βάση μια απαιτητική ΑΜΚ.

    Η πορεία της είναι αποτέλεσμα ξεκάθαρης στρατηγικής, συνεπούς υλοποίησης, άριστου ανθρώπινου δυναμικού, σκληρής δουλειάς και αποφασιστικότητας για να φτάσουμε στην κορυφή».

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: To στοίχημα με το ομόλογο

    Υπό τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που θα ισχύουν από το πρωί στο Kέντρο της Αθήνας λόγω της επίσκεψης  Ερντογάν, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει στους θεσμικούς την ομολογιακή έκδοση των 100 εκατ. ευρώ.

    Επειδή όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης (περίπου 75 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενου ομολόγου που είχε λάβει η εταιρεία για την εξαγορά των Attica Stores (από περίπου 30 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν Εurobank και Πειραιώς και 15 εκατ. ευρώ η Πειραιώς)   όπως αντιλαμβάνεστε το ζητούμενο από την έκδοση είναι η μείωση του κόστους δανεισμού για την επιχείρηση.

    Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας φθάνουν τα 142 εκατ. ευρώ.

    Ο υφιστάμενος δανεισμός για την Ιdeal «κοστίζει» περίπου 6,25% (euribor + 2,25%), οπότε ο πήχης για το νέο ομόλογο τοποθετείται κάπου εκεί.

    Όμως όπως μου μεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς  η προσδοκώμενη υψηλή ζήτηση που αναμένεται να εκδηλωθεί είναι πολύ πιθανό να συμπιέσει την απόδοση του ομολόγου μεταξύ 4% και 5%.

    Ίδωμεν την ερχόμενη εβδομάδα οπότε θα κλείσει το βιβλίο των προσφορών την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

    Όσον αφορά τώρα στην κατανομή, ποσοστό τουλάχιστον 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς  θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών, και   ποσοστό έως και 70% των Ομολογιών της Δημόσιας  θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών

    Ποιοι θα πάρουν τις δωρεάν μετοχές της Εθνικής αξίας 14 εκατ. ευρώ 

    Τελικά 137 θα είναι δικαιούχοι του προγράμματος διάθεσης μετοχών δωρεάν της Εθνικής σε στελέχη της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των Εκτελεστικών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των Γενικών, Βοηθών Γενικών και Διευθυντών της Τράπεζας,  σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ.

    Σε αυτούς και εφόσον το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) εγκρίνει την επαναγορά των μετοχών από την Τράπεζα, θα διατεθούν 2.302.506 Μετοχές τρέχουσας αξίας περίπου 14,3 εκατ. ευρώ.

    Η εφαρμογή του Προγράμματος 2023 θα πραγματοποιηθεί σε κύκλους και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα καθορίζει για κάθε κύκλο εφάπαξ ή τμηματικά τους Δικαιούχους, τον αντίστοιχο αριθμό Μετοχών που θα αποδοθούν καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά την εφαρμογή του Προγράμματος 2023.

    Στον πρώτο κύκλο, και εφόσον ολοκληρωθεί η  επαναγορά των μετοχών από την Τράπεζα, θα διατεθούν 2.302.506 Μετοχές τρέχουσας αξίας περίπου 14,3 εκατ. ευρώ.

    Προφανώς οι μετοχές αυτές θα μπορούσαν να αγοραστούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο διαθέτει περίπου το 19% των μετοχών της Τράπεζας.

    Να θυμίσουμε ότι η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας πέρυσι τον Ιούλιο και οι  μετοχές θα αντιστοιχούν σε ποσοστό μέχρι του 1,5% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. 

    Μέτωπο Γκιάτη και Χαρίτου κατά Τσακλόγλου

    «Πυρ ομαδόν»  από τα Σωματεία της Αlpha Bank και της Εurobank κατά του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνου Τσακλόγλου με αφορμή τη νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Εργασίας που αφορά τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης .

    Οι πρόεδροι των εργαζομένων στις συστημικές τράπεζες Alpha Bank και Eurobank Τάσος Γκιάτης και Στάθης Χαρίτος αντίστοιχα κάνουν λόγο για επαχθή φορολόγηση στις εισφορές και στο εφάπαξ των τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και για μία σειρά περιορισμούς που παραβιάζουν την οικονομική ελευθερία εργοδοτών και εργαζομένων, χωρίς να έχει διαγνωστεί κάποιος βέβαιος ή πιθανός κίνδυνος βιωσιμότητας.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων, το νέο πλαίσιο φορολογίας, είναι εντελώς άδικο αφού επιβάλλει τριπλή φορολόγηση σε κάθε φάση της επένδυσης

    Κλιμακώνουν δε την αντίδρασή τους χαρακτηρίζοντας την νομοθετική πρόθεση του υφυπουργού Π. Τσακλόγλου αντισυνταγματική και «απειλούν» ότι αν η Κυβέρνηση επιμείνει στην κατεδάφιση του 2ου πυλώνα ασφάλισης που είναι και προαιρετικός και επαγγελματικός θα προσφύγουν με όλα τα πρόσφορα ένδικα μέσα στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων που αναίτια θίγονται.

    Ταχιάος: Ίση μεταχείριση για Εξάρχεια και Ριζάρη

    Tο πόσο σημαντική είναι η υπόθεση του Πάρκου Ριζάρη και ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των υποθέσεων για το Μετρό Ευαγγελισμό και τα Εξάρχεια τόνισε προχθές ο υφυπουργός υποδομών, Νίκος Ταχιάος.

    Μάλιστα, τόνισε ότι υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση για τις προσφυγές που γίνονται για τα έργα του Μετρό είτε αυτές προέρχονται από τους κατοίκους, φωτογραφίζοντας το ζήτημα του εργοταξίου των Εξαρχείων, είτε από εφοπλιστές, μιλώντας για τη γνωστή σε όλους «κολλημένη» προσφυγή του Νίκου Πατέρα.

    Από την άλλη πλευρά το ΣτΕ φαίνεται να μη συμφωνεί με τη λογική του υφυπουργού καθώς η απόφαση για το Πάρκο Ριζάρη έχει βγει από τον Ιούνιο και παίρνει το χρόνο του για να την καθαρογράψει, ώστε να δούμε εάν τελικά θα παραμείνει ο σταθμός στη θέση του ή εάν θα μετακινηθεί.

    Να προσθέσω, ότι έτσι όπως το πάει ο νέος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Χρήστος Ντουχάνης, που ήταν ο εισηγητής της υπόθεσης, μάλλον θα έχουμε εξελίξεις με το νέο έτος.

     

    Τρίπλα του ΟΟΣΑ για να μην λείψουν τα λεωφορεία από τους δρόμους

    Μπορεί να λήγει σήμερα και τυπικά η επέκταση της σύμβασης του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ για την κάλυψη δρομολογίων λεωφορειακών γραμμών στη Αττική, αλλά εξ΄οσων μαθαίνω τα στελέχη του οργανισμού δεν αγχώνονται.

    Για να σας προλάβω μη νομίζετε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο έχει δώσει για τρίτη φορά κίτρινη κάρτα στην επέκταση της σύμβασης του ΟΑΣΑ με την ΚΤΕΛ Α.Ε., άλλαξε  γνώμη, ούτε και ότι έχουν βγει από τα συρτάρια του οργανισμού οι λύσεις που επικαλείται ότι διαθέτει.

    Από ότι μου έχει μεταφερθεί από καλή που γνωρίζει τα τεκταινόμενα στον ΟΑΣΑ, ο οργανισμός θα προχωρήσει σε μια σχετικά πρόχειρη λύση, στην οποία έχει καταφύγει και στο παρελθόν, όταν πάλι το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε αποφανθεί  ότι ο ΟΑΣΑ δε μπορεί να επεκτείνει τη σύμβαση του 2020.

    Η λύση λοιπόν προβλέπει  τα ΚΤΕΛ να παρέχουν δωρεάν μεταφορικό έργο και στην πορεία να αποζημιωθούν. Να σας θυμίσω, ότι ο ΟΑΣΑ έχει προσφύγει κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά δε θα έχουμε εξελίξεις εντός της ημέρας με αποτέλεσμα να λήγει στα χαρτιά η συμφωνία για την παροχή μεταφορικού έργου.

    Δε θέλω να σκέφτομαι τι θα γίνει σε περίπτωση πάντως που δεν περάσει το αίτημα του ΟΑΣΑ ή δεν υιοθετηθεί η παραπάνω λύση, καθώς για να καλυφθούν τα δρομολόγια των αστικών δρομολογίων στην Αττική θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον έως το καλοκαίρι.

    Τότε θα έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για την επιλογή του ιδιώτη που θα καλύψει τις λεωφορειακές γραμμές.

    Να σας αναφέρω, επίσης, ότι του υπουργείο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο καθώς πέρασε πρόσφατα τροπολογία με στόχο τα ΚΤΕΛ να μπορούν να καλύπτουν δρομολόγια έως τα τέλη του 2024.

     

    O Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ) φοβάται “ύποπτα κόλπα” των παρόχων (πλην ΔΕΗ) στο ρεύμα και βγαίνει στο …κυνήγι!

    Είναι μία από τις φορές που ο επικεφαλής μίας μεγάλης Ανεξάρτητης Αρχής, ο Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΑΕΥ, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη, αναφορικά με τους κοινούς φόβους για τις εξελίξεις στη λιανική ρεύματος.

    Αμφότεροι εκτιμούν ότι οι περισσότεροι (όχι όλοι και πάντως όχι ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ που θεωρείται ‘θεσμικός νομιμόφρων’) οι πάροχοι ρεύματος στη λιανική, θα προσφύγουν σε περίεργα έως ύποπτα κόλπα διαφήμισης για να προσελκύσουν ή να κλέψουν πελάτες.

    Αυτό, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ θα έχει ως αρχική επίπτωση τις λογικές τιμές στο πρώτο δίμηνο και ‘έκρηξη ακρίβειας’ με εκτόξευση τιμών από το Μάρτιο και μετά.

    Ο wiseman σας αποκαλύπτει πως αυτές τις ημέρες υπάρχουν πολύ πυκνές συσκέψεις στο ΥΠΕΝ για το θέμα με συμμετοχή Σκυλακάκη, υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου και γεν. γραμματέα Αϊβαλιώτη όπου από τις κουβέντες των έμπειρων υπηρεσιακών διαπιστώνεται η αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης εάν οι τιμές την άνοιξη εκτοξευθούν.

    «Μόνο καταφύγιο ο Στάσσης και η ΔΕΗ που θα κρατήσουν …χαρακτήρα, αλλά και αυτοί βρίσκονται μέσα στον ανταγωνισμό, τί να κάνουν;» είπε έμπειρος διευθυντής σε μία από τις συσκέψεις.

    Γι’ αυτό και ο Δαγούμας με τον Δημήτρη Φούρλαρη της ΡΑΑΕΥ θα βγάλουν ένα «μπούσουλα», κάτι σαν οδηγίες προς τους ναυτιλλομένους- προμηθευτές μέσα στην άλλη εβδομάδα.

    Έγινε και τηλεδιάσκεψη της Αρχής με όλους τους παρόχους, όπου σύμφωνα με κορυφαίο της ΡΑΑΕΥ «ο καθένας ρωτούσε το …μακρύ και το κοντό του με απώτερο σκοπό να πουλάνε όσο μπορούν ακριβότερα!».

    Εξαιτίας αυτού του φόβου, οι  Οδηγίες του Δαγούμα θα ξεκαθαρίζουν πολλά ζητήματα, όπως τι είδους εκπτώσεις μπορούν να παρέχουν οι εταιρείες και πότε αυτές θα πρέπει να ανακοινώνονται αφού θα μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα!

     

    Ο έλεγχος ταυτοτήτων από το Δαγούμα και η Κόλαση του Δάντη!

    Τελευταίο αλλά όχι έσχατο μέτρο που επιστρατεύουν οι Δαγούμας-Φουρλάρης στη ΡΑΑΕΥ (με τις απόλυτες ευλογίες Σκυλακάκη και ας μην το λέει ανοιχτά) είναι ο έλεγχος … “ταυτοτήτων”  από τους προμηθευτές!

    Οι τελευταίοι  θα υποχρεωθούν να στείλουν όλα  τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να ελέγξει η Ρυθμιστική Αρχή, τις ενημερώσεις τους προς τους πελάτες τους.

    Ζητούμενο  είναι αν οι ενημερώσεις έγιναν στην προθεσμία που έθεσε η νομοθετική διάταξη  δηλαδή έως την 1η Δεκεμβρίου 2023.

    Επίσης, η ΡΑΑΕΥ θα εξετάσει αν περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που προβλέπονταν στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

    Με βάση τη ρύθμιση, οι ενημερώσεις θα πρέπει να είναι ατομικές, ενώ είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουν τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους των προϊόντων προμήθειας που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

    «Παρά την καλή σας θέληση, αν  βρείτε άκρη…γράψτε μου!» σχολίασε δηκτικά καθηγητής Πολυτεχνείου με έντονη ενασχόληση στα ενεργειακά, ο οποίος θυμήθηκε μέχρι και τον Dante Alighieri (1265 – 1321) τον μέγιστο από τους Ιταλούς ποιητές που είχε γράψει πως «ο δρόμος για την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις…».

     

    Πού «κολλάει» η νόμιμη αποζημίωση της ΔΕΗ για τα νησιά;

    Μία και μιλάμε για το Γιώργο Στάσση και το Θανάση Δαγούμα, να θυμίσουμε ότι η ΔΕΗ διατηρεί και συντηρεί τους Σταθμούς Παραγωγής στα νησιά των Κυκλάδων σε κατάσταση εφεδρείας αν και έχουν πλέον διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα, στο Λαύριο.

    Για το κόστος συντήρησης η ΔΕΗ πρέπει να αποζημιωθεί από το Δημόσιο και για το λόγο αυτό ο Στάσσης έστειλε επιστολή της προς το Δαγούμα και  τη ΡΑΑΕΥ  για ένταξη στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2024-2033 (Σ.Σ. νάτος πάλι ο παλιόφιλος της στήλης κος Μάνος Μανουσάκης).

    Από ότι γνωρίζουμε ούτε ο Θανάσης Δαγούμας, ούτε ο Μάνος Μανουσάκης έχουν οποιαδήποτε αντίρρηση στο δίκαιο αίτημα Στάση για νόμιμη αποζημίωση.

    Στο κάτω κάτω, το δικό τους σύστημα εξυπηρετεί η ΔΕΗ.

    Άρα “τις πταίει” για να θυμηθούμε και το Χαρίλαο Τρικούπη, που όλοι συμφωνούν και το χρήμα της αποζημίωσης δεν πέφτει;

    Μου λένε πως το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία των μονάδων αυτών και τη σύνδεση  με το Λαύριο, έχει …«θεσμικές τρύπες»  αφού δεν έχει  οριοθετήσει τις αρμοδιότητες, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις παροχής εφεδρείας έκτακτων αναγκών.

    Άρα θέλει και εδώ, νομοθετική ρύθμιση!

    Εγώ ως wiseman απορώ πως λειτουργεί τόσα χρόνια η εφεδρεία των μονάδων της ΔΕΗ και καλύπτει όλα τα νησιά των Κυκλάδων στις δύσκολες εποχές, κυρίως με την τουριστική υπερκατανάλωση του καλοκαιριού, όπου σε Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη και Σύρο, οπότε η κατανάλωση ρεύματος τριπλασιάζεται.

    Θα έχει πολύ γούστο να μας πουν από τον ΑΔΜΗΕ πως η λειτουργία είναι ημι-παράνομη!

    Αλλά … ‘απορία ψάλτου βηξ’ που λένε.

     

    Ο κομματάρχης – Γκρούεζας Γεωργακόπουλος της Intrum

    Τη δόξα του Γκρούεζα, του γνωστού κομματάρχη στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» ζήλεψε ο επικεφαλής της Intrum στην Ελλάδα, Γιώργος Γεωργακόπουλος.

    Σε μία προσπάθεια να πουλήσει εκδούλευση στο κυβερνών κόμμα για προσωπικούς λόγους, ενώ ο ίδιος δεν είναι Νέα Δημοκρατία, προέβη σε μια αχαρακτήριστη ενέργεια.

    Σε έγγραφο που έχει στην κατοχή του το mononews, η διοίκηση της Intrum όχι μόνο προτρέπει τους εργαζόμενους να σπεύσουν να ψηφίσουν στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που γίνονται στις 10 Δεκεμβρίου, αλλά τους πληρώνει και το ποσό εγγραφής και την ετήσια συνδρομή.

    Με μία μόνο… απαίτηση. Να σπεύσουν να ψηφίσουν ανώτατο στέλεχος της Intrum το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές.

    Το εσωτερικό έγγραφο με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου εστάλη από το HR της εταιρείας, προφανώς εν γνώσει του κ. Γεωργακόπουλου, σε όλους τους εργαζόμενους και τους προτρέπει να σπεύσουν να γίνουν μέλη στο ΟΕΕ έως τις 24 Νοεμβρίου προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν.

    Με πρακτικές που θυμίζουν τους κομματάρχες της δεκαετίας του 60, ο Γκρούεζας της Intrum, είναι δεδομένο, όπως λένε πηγές, ότι θα προσπαθήσει να πουλήσει την εκδούλευση αυτή σε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης για να αποκομίσει ανταλλάγματα.

    Οι υπουργοί της κυβέρνησης και το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να αποδοκιμάσουν άμεσα τις πρακτικές του Γκρούεζα Γεωργακόπουλου, ο οποίος άλλωστε με ανάλογες πρακτικές αναρριχήθηκε στην ηγεσία της πολυεθνικής στην Ελλάδα, αν και πρόκειται για στέλεχος μεσαίου επιπέδου.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.