• Τι προβλέπει η πρόταση της Rothschild για τις τράπεζες, πότε συνεδριάζει το ΤΧΣ, το κρισιμο 48ωρο της Ιντρακάτ, η ενοχη σιωπή του Οικονομάκη και η χρεωκοπία της Nutriart και η επόμενη έκπληξη Θεοδωρόπουλου και Δρούγκα

    Όπως εύκολα καταλαβαίνετε όλοι, ένα ήταν το θέμα που κουβέντιαζε χθες η επιχειρηματική και δημοσιογραφική  πιάτσα.

    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)

    ΤΧΣ: Συνεδριάζει για να εγκρίνει την πρόταση για τις τράπεζες

    Πριν από λίγους μήνες δημοσιοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα είδηση περί ενδιαφέροντος του Public Investment Fund (PIF) of Saudi Arabia για την Εθνική Τράπεζα. ΕΤΕ 0,98% 7,22

    Το ενδιαφέρον αποτυπωνόταν “σχετικά” χλιαρά καθώς πουθενά δεν υπήρχε το τίμημα που προσφέρουν οι Σαουδάραβες για το 20% των μετοχών της τράπεζας.

    Μου λένε λοιπόν ότι τις επόμενες ημέρες λήγει η περίοδος των…αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΤΧΣ και Public Investment Fund (PIF) of Saudi Arabia.

    Η υπόθεση λοιπόν τελειώνει κάπου εδώ, καθώς η πρόταση του συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι η τράπεζα Rothschild, όπως πληροφορείται ο Wiseman προβλέπει ότι οι προσφορές θα είναι ανταγωνιστικές (ανταγωνιστική διαδικασία) στην περίπτωση της Εθνικής και της Πειραιώς .

    Η πρόταση της Rothschild που κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, εστάλη πίσω στο ΤΧΣ με κάποιες τυπικές παρατηρήσεις.

    Επί της ουσίας η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες το ΔΣ του ΤΧΣ προκειμένου να την εγκρίνει.

    Ακολούθως θα σταλεί στην Φρανκφούρτη για να εγκριθεί από τον SSM.

    Άρα τον Ιανουάριο, εκτός απροόπτου ξεκινούν οι διαδικασίες καταρχήν από την Πειραιώς που υπάρχει η προσφορά του ION GROUP στην τιμή 1,34 ευρώ/μετοχή.

    Εκτός εάν όλα παγώσουν λόγω εκλογών.

     

    Εξάρχου vs Κούτρα: Το κρίσιμο 48ωρο της Ιντρακάτ

    Μόλις 2 ημέρες έμειναν έως την 1η Δεκέμβριου.

    Την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -2,74% 5,33 .

    Η διοίκηση αναμένει να δει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του μικρομετόχου Δημήτρη Κούτρα, καθώς ψιθυρίζεται έντονα ότι ετοιμάζεται να κάνει επιθετικές κινήσεις.

    Η γενική συνέλευση είναι σημαντική καθώς θα αποφασιστεί Αύξηση μετοχικού Κεφαλαίους κατά 100 εκατ. ευρώ.

    Άπαντες οι μέτοχοι μικροί και μεγάλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    Μόνο ένας δεν δείχνει να την καταλαβαίνει.

    Ο Δημήτρης Κούτρας ο οποίος από τις εμμονές του δεν καταλαβαίνει ότι για μια κόντρα που έγινε προ ετών, διαλύει τις προοπτικές μιας ολόκληρης εταιρείας, στην οποία είναι μικρομέτοχος κατά 8,2%

    Το όραμα του CEO Αλέξανδρου Έξάρχου και της διοίκησης της Ιντρακάτ είναι δεδομένο.

    Η Ιντρακάτ θέλει να μπει στις πολύ μεγάλες δουλειές και να κατεβεί με αξιώσεις  το 2023 όσο δύσκολο και εάν είναι στο bet της Αττικής οδού.

    Θα ακολουθήσει ο Κούτρας η θα παραμένει κολλημένος στο παρελθόν σε κάτι που έγινε πριν σχεδόν 5 χρόνια.

    Εάν δεν θέλει ας πουλήσει στα 2,5 ευρώ, που του ζητάνε τις μετοχές του.

     

    Θεοδωρόπουλος- Δρούγκα: Talk of the town  

    Όπως εύκολα καταλαβαίνετε όλοι, ένα ήταν το θέμα που κουβέντιαζε χθες η επιχειρηματική και δημοσιογραφική  πιάτσα.

    Ήταν το θέμα που έγινε talk of the town.

    Η αποκάλυψη του WISEMAN ότι έχει υπογραφεί σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ του επιχειρηματία (MR CHIPITA) Σπύρου Θεοδωροπούλου και της δημοσιογράφου του OPEN Λίνας Δρούγκα.

    Η πληροφορία είναι πέρα για πέρα έγκυρη όπως σας έχει συνηθίσει ο WISEMAN εδώ και σχεδόν 7 χρόνια.

    Ίσως όμως να μπερδευτήκατε επειδή ακούσατε πολλά, σήμερα θα σας αποκαλύψουμε άλλη μια πτυχή.

    Καταρχήν οι δυο πλευρές έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και αυτό είναι δεδομένο.

    Έτσι η Λίνα μετακομίζει στο Κεφαλάρι, στο σπίτι του κ. Θεοδωρόπουλου.

    Όμως σε ρεπορτάζ που υπογράφει η Βίκυ Καρατζαφέρη και ήδη δημοσιεύτηκε στις 00:01, θα διαβάσετε ότι σε λίγους μήνες ακολουθεί και θρησκευτικός γάμος.

    Όλο το παρασκήνιο θα το διαβάσετε στο ρεπορτάζ της Βίκυς.

    Μην της κλέψω την δόξα…

    Not bad at all….

     

    Συνωστισμός από Έλληνες εφοπλιστές στις Σεϋχέλλες

    Πάμε για τρέλες στις Σευχέλλες έλεγε το παλιό τραγουδάκι .

    Τη συμβουλή της αοιδού φαίνεται όμως ότι την πήραν κατά γράμμα τουλάχιστον 50 με 60 εφοπλιστές οι οποίοι αποφάσισαν  να «ταξιδέψουν» στο Αρχιπέλαγος,  όχι βέβαια για τρέλες αλλά  προκειμένου  να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα.

    Τη σχετική πληροφορία μου μετέφερε αξιόπιστη πηγή με αφορμή τον πρόσθετο φόρο των 20 εκατ. ευρώ που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πλοιοκτήτες στο Ελληνικό Δημόσιο για την διετία 2018 – 2019.

    Όπως με ενημέρωσαν λοιπόν και σας το μεταφέρω, μεγάλος αριθμός εφοπλιστών αποφάσισε να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, επιλέγοντας οι περισσότεροι εξ αυτών τα εξωτικά νησιά, και αρκετοί άλλοι το Λονδίνο.

    Τώρα πόσους φόρους έχουν γλιτώσει από αυτό δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, υποθέτω όμως ότι πρόκειται για σεβαστά ποσά. 

     

    Πώς ο πρόεδρος Οικονομάκης χρεωκόπησε την Nutriart

    To 2009 η εταιρεία Nutriart (συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ) αποφασίζει να προχωρήσει σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Το ύψος αυτής 35.000.000 ευρώ.

    Λίγο πριν ξεκινήσει η ΑΜΚ η διοίκηση της εταιρείας αποφασίζει να απολύσει τον έως τότε διευθύνοντα σύμβουλο και να τοποθετήσει τον κ. Μιχάλη Οικονομάκη (σημερινός πρόεδρος της Πετρόπουλος ΑΕΒΕ)  στην θέση του.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το βιογραφικό του κ. Οικονομάκη έγραφε τα εξής:

    «Ο κ. Οικονοµάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1979 στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, αναλαµβάνοντας διευθυντικές θέσεις στην Αθήνα και σε άλλες  πόλεις της Ελλάδας.»

    Κάμποσα χρόνια αργότερα και για την ακρίβεια στις 27 Ιουνίου του 2013, στο euro2day.gr  δημοσιεύεται το εξής κείμενο.

    «Το περίεργο είναι πως μέσα σε λίγα χρόνια ο κερδοφόρος όμιλος (NUTRIART) βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και αποτέλεσε έρμαιο πολύπλοκων συζητήσεων μεταξύ βασικού μετόχου και πιστωτριών τραπεζών για το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί το… λουκέτο.

    Τελικά, αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η πρόσφατη αίτηση κήρυξη σε πτώχευση που υπέβαλε η εισηγμένη και θα συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013.»

    Το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Οικονομάκης παρέλαβε μια υγιή εταιρεία και σε μόλις 4 χρόνια η εταιρεία αυτή χρεωκόπησε.

    Πουθενά στο βιογραφικό του δεν γίνεται λόγος για τις σπουδές καθώς από ότι φαίνεται ξεκίνησε να δουλεύει σε ηλικία 17 ετών…

    Το μεμπτό  δεν είναι φυσικά πως ο άνθρωπος ξεκίνησε να εργάζεται στα 17 του χρόνια.

    Το εντυπωσιακό είναι πως κάποιος αναλαμβάνει να διοικήσει μια εταιρεία και μάλιστα εισηγμένη χωρίς να έχει καν ένα πτυχίο πανεπιστήμιου η ενδεχομένως και χωρίς απολυτήριο λυκείου.

    Το επίσης εντυπωσιακό είναι ότι η NUTRIART προχώρησε σε ΑΜΚ το 2009 , προφανώς εξυγιάνθηκε και μετά από 4 χρόνια χρεωκόπησε στα χέρια του….

    Τώρα ο κ. Οικονομάκης διοικεί από την θέση του εκτελεστικού προέδρου, την Πετρόπουλος ΑΕΒΕ.

    Είναι ίσως ο μοναδικός πρόεδρος η CEΟ που όχι μόνο δε έχει εισαχθεί σε κάποιο πανεπιστήμιο, αλλά είναι αμφίβολο εάν έχει ακόμα και απολυτήριο 6ταξίου γυμνασίου.

    Και να πω ότι ήταν και βασικός μέτοχος της Πετρόπουλος και ότι αυτός την δημιούργησε, θα υποθέταμε όλοι ότι είναι από τους πιο ικανούς, σε παγκόσμιο επίπεδο…

    Ούτε αυτό συμβαίνει όμως…

    Ο μέτοχος κ. Τρύφων Νάτσης που κατέχει το 6% των μετοχών της Πετρόπουλος, τα ξέρει όλα αυτά;

     

    Πολύφερνη νύφη  η Γέγος από τα Μεσόγεια

    Μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Γέγος δικαιολογεί το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών του κλάδου για εξαγορά.

    Με έξι σούπερ μάρκετ σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο, Κερατέα κ.α.) και έχοντας δημιουργήσει ένα ισχυρό brand σε τοπικό επίπεδο καταφέρνει να γράφει τζίρους κοντά στα 20 εκατ. ευρώ και σημαντική κερδοφορία.

    Το 2021 οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 19 εκατ. ευρώ από τα 20,5 εκατ. ευρώ το 2020 αλλά αυξήθηκε σημαντικά η λειτουργική κερδοφορία και τα καθαρά κέρδη.

    Τα EBIDTA αυξήθηκαν στα 1,2 εκατ. ευρώ (+15,37%), τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 20,56% και τα καθαρά κέρδη έφτασαν στις 719.548 ευρώ από 590.233 ευρώ το 2020.

    Το δε περιθώριο μεικτού κέρδους αυξήθηκε στο 27,17% από 24,94% την προηγούμενη χρονιά.

    Καθόλου άσχημα για μια οικογενειακή επιχείρηση περιορισμένου γεωγραφικού βεληνεκούς.

    Οι… μετοχές του Γέγου από τότε που διαπραγματεύτηκε την πώληση με την ΑΒ Βασιλόπουλος, υπό τον Νίκο Λαβίδα και η οποία εν τέλει ναυάγησε, έχουν ανέβει ο Wiseman  μαθαίνει ότι η εν Ελλάδι θυγατρική της Αhold Delhaize δεν είναι  η μοναδική εκ των μεγάλων του λιανεμπορίου τροφίμων που έχουν… χτυπήσει την πόρτα του Γιέγου για εξαγορά ή συνεργασία.

    Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα, που να δείχνει ότι η Γέγος, που είναι και μέλος του ΕΛΟΜΑΣ,  θα αλλάξει χέρια και άλλωστε όπως φαίνεται από τον ισολογισμό του 2021 και από τη θέση του brand στην τοπική κοινωνία δεν υπάρχει κανένας πιεστικός λόγος για πώληση.

    Ισως μόνο ένα δελεαστικό τίμημα να ανατρέψει τα δεδομένα.

     

    Ποιο νέο έργο δημοπρατεί το Υπουργείο Υποδομών

    Δημοπρατούνται άμεσα και πιο συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη του 2022 τα έργα ύδρευσης στην Πρέβεζα, την Άρτα και τη Λευκάδα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

    Από ότι μαθαίνω ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής έδωσε το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του έργου αξίας  140  εκατ. Ευρώ και δίνει περιθώριο έως τις 29 Δεκεμβρίου στους επίδοξους μνηστήρες για να υποβάλουν τις προσφορές τους.

    Το εν λόγω έργο ανήκει στο πακέτο των 400 εκατ. Ευρώ,  που περιλαμβάνει αντιπλημμυρικά και φράγματα και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και θα πρέπει όχι μόνο να έχουν συμβασιοποιηθεί αλλά και να ολοκληρωθεί εντός του 2026.

    Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν εμπρόθεσμα τις προσφορές τους, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν πέσει οι σχετικές υπογραφές στο Α΄ Τρίμηνο του 2023.

    Από κει και έπειτα θα χρειαστούν τρεισήμισι χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου.

    Γεγονός και το οποίο σημαίνει ότι η παράδοση των έργων μέχρι τα τέλη του 2026 είναι εφικτή.

     

    Υπουργείο Υποδομών: Σχεδιασμός νέων διαγωνισμών με «αστερίσκους» λόγω εκλογών

    Μία που πιάσαμε το Υπουργείο Υποδομών να σας ενημερώσω ότι  όπως έφθασε στα αυτιά μου,  τα στελέχη εκεί έχουν αρχίσει να βάζουν αστερίσκους στα χρονοδιαγράμματα νέων σημαντικών διαγωνισμών λόγω της περιρρέουσας έντονης εκλογολογίας .

    Αυτό δεν συνεπάγεται  αναγκαστικά ότι μεγάλοι διαγωνισμοί του Υπουργείου που ήδη τρέχουν, όπως ο διαγωνισμός της ΕΡΓΟΣΕ αξίας 4,5 δισ. Ευρώ και η παραχώρηση του ΒΟΑΚ αξίας 1,5 δισ. ευρώ, θα κολλήσουν.

    Όμως νέα projects δεν αποκλείεται να επηρεαστούν, εάν τελικά ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να πατήσει το κουμπί των πρόωρων εκλογών.

    Ένα από αυτά  είναι  και η Β΄ Φάση για την προμήθεια νέων λεωφορείων για τον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣΘ, ο οποίος αναμένεται να ακολουθήσει στα χνάρια του εν εξελίξει διαγωνισμού  που φαίνεται να έχει κολλήσει λόγω των «νομικών τερτιπιών» των Κινέζων της BYD.

     

    Θόδωρος Αθανασόπουλος: Στο τιμόνι  της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια

    Αλλαγή σελίδας στην Ένωση που έχουν συστήσει οι Servicers.

    O πρώτος πρόεδρος εκ doValue ορμώμενος Τάσσος Πανούσης, ευδοκίμως ολοκλήρωσε τη θητεία του και την θέση του καταλαμβάνει ο Θόδωρος Αθανασόπουλος από τη Cepal.

    Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και με τη βοήθεια του ΗΡΑΚΛΗ, οι εταιρείες αυτές γιγαντώθηκαν καθώς απασχολούν περίπου 5.000 εργαζόμενους ενώ τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια έφθασαν τα 120 δις. ευρώ.

    Παρά την κριτική που έχει διατυπωθεί από πολλές πλευρές και από τον ίδιο διοικητή της ΤτΕ, για μη γενναιόδωρες ρυθμίσεις,  από το 2020 έως σήμερα έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις ή αναδιαρθρώσεις δανείων εκτός τραπεζικών χαρτοφυλακίων άνω των 8 δισ. Ευρώ.

    Επίσης, δάνεια 8,5 δισ. Ευρώ  που ήταν κόκκινα «θεραπευτήκαν» και έγιναν εξυπηρετούμενα.

     

    Fast track οικοδομικές άδειες για τις πολυτελείς κατοικίες του Ελληνικού

    Ακόμα μία έγκριση από τις πολλές που περιμένει, πήρε η Lamda ΛΑΜΔΑ 1,43% 7,10 , για να ξεκινήσει την κατασκευή των οικιστικών που θα φέρουν στα ταμεία της περί το 1 δισ. ευρώ.

    Την Παρασκευή το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε την έγκρισή του για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών σε οικοδομικό τετράγωνο στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, απόφαση που αφορά μεν σε μικρό έργο, αφετέρου δίνει το σήμα έναρξης των πολυτελών αναπτύξεων κοντά στη θάλασσα.

    Σε αυτά εξάλλου ποντάρει και η Lamda για να εξασφαλίσει τα πρώτα έσοδα, ύψους 200 εκατομμυρίων από τις κατοικίες, ήδη από φέτος, αφού οι προκαταβολές για βίλες και διαμερίσματα πάνε πακέτο με την αδειοδοτική διαδικασία.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.