• Ο Βλαστός, το ελικόπτερο του και η απόλυση, γιατί σάρωσαν τράπεζες, ΔΕΗ και MYTIL στο Λονδίνο, το κλάμα του Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ και τι κοινό έχει ο Σαββίδης με τον πάτερ Αντώνιο

    Aπό   μία συνολικότερη αποτίμηση του Road Show της Μorgan Stanley,   εκείνο που προκύπτει είναι ότι αυτός που αδιαμφησβήτητα βγήκε κερδισμένος από την διοργάνωση (προφανώς πλην της ΜS) ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)

    Βλαστός: Το goodbye, η προμήθεια και το ελικόπτερο 

    H είδηση δεν είναι ότι φεύγει  ο Στέφανος Βλαστός από την ΕΤΑΔ (εταιρεία ακινήτων του Δημοσίου, την ανακοίνωση άλλωστε  θα την διαβάσατε από χθες,  αλλά το  ότι μέχρι να εκδοθεί το σχετικό δελτίο τύπου τόσο ο ίδιος όσο και οι «φίλοι» του μέσα στην εταιρεία ήλπιζαν σε ένα θαύμα.

    Παρόλο που ο ίδιος γνώριζε τόσο την απόφαση του Υπερταμείου ( Γρηγόρης Δημητριάδης) η οποία ελήφθη πριν από μερικές ημέρες  για τη μη ανανέωση της θητείας του, αλλά και την επικύρωση της  τη Δευτέρα (28/11)  από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων (δηλαδή το  Ελληνικό Δημόσιο).

    Η στήλη χάνοντας ένα «καλό της πελάτη»  δεν θα μπορούσε παρά να τον αποχαιρετήσει με ένα αποκαλυπτικό  παρασκήνιο.

    Ο κ. Στέφανος Βλαστός λοιπόν, και  για να μην δημιουργούνται άστοχοι συνειρμοί από τον τίτλο,  όχι μόνο δεν έφυγε με ελικόπτερο από την ΕΤΑΔ, απεναντίας της αφήνει κληρονομία ένα.

    Το οποίο θα προστεθεί στα επιτεύγματα της θητείας του , όπως για παράδειγμα τα ανθοπωλεία.

    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

    Ενώ λοιπόν  ο ίδιος γνώριζε ότι ουσιαστικά δεν απολαμβάνει πλέον της εμπιστοσύνης του Μετόχου, φρόντισε η ΕΤΑΔ να εγκρίνει μία μεγάλη προμήθεια.

    Πρόκειται για την αγορά ελικοπτέρου το οποίο θα χρησιμοποιείται από το χιονοδρομικό του Παρνασσού  για μεταφορά τραυματιών και άλλων επειγόντων ιατρικών περιστατικών.

    Ούτε λίγο ούτε πολύ θέλησε να υποκαταστήσει το ΕΚΑΒ και τον Ελληνικό Στρατό, οι οποίοι δια Νόμου έχουν την σχετική ευθύνη.

    Όπως καταλαβαίνετε η σχετική πρωτοβουλία του κ. Βλαστού προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες μέσα στην ΕΤΑΔ, οι οποίες μάλιστα έγιναν εμφανείς παρά τα μέτρα προστασίας που ο ίδιος είχε λάβει με την πρόσληψη τεσσάρων σεκιουριτάδων.

    Μάλιστα επειδή δεν μπορούσε να κάμψει την σθεναρή αντίσταση που πρόβαλε ο υπεύθυνος προμηθειών της εταιρείας, ο κ. Βλαστός τον «καρατόμησε» με συνοπτικές διαδικασίες.


    Το 301ο ραντεβού που… δεν έγινε στο
    road show του Λονδίνου

    Εικόνα «ψιλοδιάλυσης» μαθαίνω ότι επικράτησε χθες στο τη δεύτερη ημέρα του road show που διοργάνωσε  η Morgan Stanley.

    Mολίς λοιπόν έσβησαν οι προβολείς της δημοσιότητας την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης και «σχόλασαν τα πανηγύρια» αρκετές εταιρείες φαίνεται ότι βιάστηκαν να τα «μαζέψουν» νωρίς από το Canary Wharf στο Docklands όπου είναι τα γραφεία της ΜS για να πάνε για ψώνια στο Harrods και στη New Bond Street.

    To εορταστικό Λονδίνο είναι όντως αξεπέραστο.

    Έτσι λοιπόν φίλος αναλυτής από μεγάλο fund έσπευσε σήμερα στο χώρο που εξελίσσονταν η εκδήλωση αναζητώντας να συναντήσει δύο – τρείς εκπροσώπους εταιρειών που τον ενδιέφεραν.

    Εις μάτην όμως καθώς οι συγκεκριμένες εταιρίες είχαν ήδη αποχωρήσει αφήνοντας τον …στα κρύα του λουτρού.

    Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ο φίλος – αναλυτής δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των «300 ραντεβού» που είχαν ήδη κλειστεί.

     

    Τράπεζες – ενεργειακές: Οι κερδισμένοι από το Road Show 

    Aπό μία συνολικότερη αποτίμηση του Road Show της Μorgan Stanley, εκείνο που προκύπτει είναι ότι αυτός που αδιαμφησβήτητα βγήκε κερδισμένος από την διοργάνωση (προφανώς πλην της ΜS) ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Με όποιον εισηγμένο που συμμετείχε στο roadshow  ρωτούσες, στου απαντούσε  για πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές (!) και μάλιστα βιάζονταν να κλείσουν το τηλέφωνο διότι τελείωναν το ένα ραντεβού και ακολουθούσε άλλο.

    Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά: Έλληνας τραπεζίτης που επίσης, συμμετείχε στην εκδήλωση με μεγάλη εμπειρία από ανάλογες διοργανώσεις,  σε sms συνεργάτη του που ρωτούσε «πως πάμε», η απάντηση που ήρθε ήταν αφοπλιστική και τα συμπεράσματα δικά σας: «Μια από τα ίδια»…

    Παρά ταύτα ο ίδιος μαζί με τους άλλους ceo των συστημικών τραπεζών, Φωκίων Καραβία, Χρήστο Μεγάλου, Βασίλης Ψάλτη και Παύλο Μυλωνά και  τον Γιώργο Στάσση και Ευάγγελο Μυτιληναίο,  παρακάθησαν σε δείπνο που τους παρέθεσε ο  Franck Petitgas  της MS.

    Αν κάποιος κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Είχαν όλοι να το λένε.

    Τόσο οι ξένοι, όσο και οι Έλληνες επιχειρηματίες, κάνοντας λόγο για έναν πρωθυπουργό που εμφανίστηκε να μιλάει στη γλώσσα των  fund managers,  καθησυχάζοντας τις αγορές ότι τώρα είναι η σωστή περίοδος για επενδύσεις στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το χρόνο των εκλογών.

    Και πως ακόμα κι αν χρειαστεί η Ελλάδα να πάει σε διπλή κάλπη, αυτό θα γίνει μέσα σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

    Τον ρόλο και την παρουσία του πρωθυπουργού εξήρε και ο οικοδεσπότης Franck Petitgas για να πάρει την αποστομωτική απάντηση από τον Μητσοτάκη, «ελπίζουμε να δούμε καμία ενθαρρυντική ανάλυση για την Ελλάδα και την οικονομία»…

    Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα ότι το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν πολλά hedge funds, οι εκπρόσωποι των οποίων ήξεραν την Ελλάδα από τις διακοπές τους στα νησιά το καλοκαίρι.

    Αυτό σημαίνει ότι το invest in Greece, σύμφωνα με τις ερμηνείες συμμετεχόντων, αγγίζει και επενδυτές που μέχρι στιγμής δεν έχουν θέση σε ελληνικά assets.

    Μακάρι…

    Κατά τα άλλα, πληροφορίες λένε ότι ενώ στις τράπεζες, τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,11% 36,50 και στην ΔΕΗ γινόταν πανικός από ραντεβού και επαφές με ξένους, μία εισηγμένη, ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχασε τη θέση του στον FTSE, δεν είχε ούτε μία συνάντηση.

    Ισχύει;

    Διότι κρίμα για τον κ. Μανουσάκη που τον εκπροσωπεί.

    Χαμένος χρόνος και χρήμα από τα έξοδα διοίκησης του Διαχειριστή…

     

    Τα παρασκήνια από την συγκέντρωση της Ρούμπι

    Σίγουρα έχετε διαβάσει για την κομματική συγκέντρωση που οργάνωσε η  κ. Ρουμπίνη (Ρούμπι) Γεωργακοπούλου-Μεγάλου, σύζυγος του Χρήστου Μεγάλου και στέλεχος της οργάνωσης της ΝΔ, στο Λονδίνο.

    Εμείς όμως θα σας γράψουμε όλο το παρασκήνιο.

    Περίπου 200 Έλληνες από 20 έως 90 ετών που είτε σπουδάζουν είτε εργάζονται βρετανική πρωτεύουσα, συγκεντρώθηκαν στην Αεροναυτική Λέσχη Λονδίνου, Νο4, Hamilton Place, Mayfair,  για να ακούσουν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στην ομιλία του δεν παρέλειψε και να ευχαριστήσει τη Ρουμπίνη για την οργάνωση της εκδήλωσης.

    Οι καλεσμένοι ήταν Έλληνες που ζουν, σπουδάζουν, δουλεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, άτομα που έχουν δικές τους Εταιρείες και πολυεθνικές σε όλους τους τομείς ( Shipping, IT, Consumer Goods, Law Firms, Financial Institutions, ακαδημαϊκοί, γιατροί κλπ) αλλά και άτομα που δραστηριοποιούνται  μέσω των εταιρειών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).

    Σε όλους τους παρευρισκόμενους έκανε εντύπωση ο απολογισμός του έργου του πρωθυπουργού ο οποίος εστίασε σε αυτά που είχαν να  κάνουν με τη ζωή των ομογενών.

    Μην ξεχάσω να σας πω ότι οι κάτοικοι του Λονδίνου αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια όταν μιλάνε για τον επικεφαλής της Γραμματείας Ελληνισμού της Διασποράς της ΝΔ για το ΗΒ, τον  Νίκο Θεοδωρόπουλο.

     

    Μυτιληναίος: Το Arts Club, η Morgan Stanley, η Goldman και ποιος σκουπίζει…

    Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί το road show της Morgan Stanley πήγε εξαιρετικά καλά.

    Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαρωτικός.

    Ξέρει να πουλάει Ελλάδα όπως κανένας άλλος γιατί ξέρει πολύ καλά τη γλώσσα των funds.

    Σήμερα ο Wiseman κατ’ αποκλειστικότητα θα σας αποκαλύψει τα καυτά ντεσού του road show.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση είχαν και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, η ΔΕΗ – απολύτως φυσιολογικό, μπήκαν πολλά funds στην αύξηση των 9 ευρώ-, η Motor Oil και η Mytilineos.

    Από ιδιοκτήτες το παρόν έδωσαν οι κκ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και Ευτύχιος Βασιλάκης.

    Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είχε στα αριστερά του τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και στα δεξιά του τον CEO της Εθνικής κ. Παύλο Μυλωνά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman εκτός από τον κ. Μητσοτάκη που ήταν σαρωτικός και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ήταν καταιγιστικός.

    Με την εμπειρία που έχει σε αυτές τις παρουσιάσεις, τη βαθιά του γνώση και την εξαιρετική χρήση της αγγλικής γλώσσας, χαρακτηρίστηκε από ξένο fund manager, ως «οδοστρωτήρας».

    Μάλιστα πολλοί ξένοι διαχειριστές διερωτήθηκαν γιατί δεν εμφανίζεται πιο συχνά.

    Σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα ο Wiseman σας αποκαλύπτει ότι το πιο σημαντικό κάλεσμα του event έγινε χθες το βράδυ στο περίφημο Arts Club που ιδρύθηκε το 1863 και έχει την έδρα του στο Mayfair του Λονδίνου.

    Εκεί λοιπόν στην κορυφή του τραπεζιού καθόταν ο Ιρλανδός «Έλληνας» Michael O’ Dwyer, Managing Director, Head EMEA Natural Resources, της Morgan Stanley.

    Τον λέμε «Έλληνα» γιατί είναι παντρεμένος με την Ελληνίδα κυρία Μαριάνθη Μιχαλίτση, όπου γνωρίστηκαν όταν έκανα το MBA τους αμφότεροι στο London Business School στο τέλος της δεκαετίας του ’90.

    Η κ. Μιχαλίτση είναι τώρα κορυφαίο στέλεχος της Walt Disney.

    Δεξιά από τον κ. O’ Dwyer καθόταν ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και δίπλα του ο υπεύθυνος επενδυτικής τραπεζικής στρατηγικής για την Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος.

    Απέναντι καθόταν ο κ. Τζαννετάκης της Motor Oil και οι CEOs των τραπεζών, Χρήστος Μεγάλου, Παύλος Μυλωνάς, Φωκίων Καραβίας και Βασίλης Ψάλτης.

    Η συζήτηση ήταν πολύ εγκάρδια, χαλαρή και φάνηκε το πόσο σοβαρά βλέπει πλέον το Ελληνικό Χρηματιστήριο η Morgan Stanley.

     Όμως εκτός από τη Morgan Stanley που βάζει τώρα τεράστια πλάτη και η Goldman Sachs δίνει ψήφο εμπιστοσύνης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

    Έχει αδυναμία στις τράπεζες, την Motor Oil και καλοβλέπει τώρα την Mytilineos.

    Συγκεκριμένα οι συγκριτικές αποτιμήσεις είναι εκκωφαντικά υπέρ συγκεκριμένων ελληνικών εταιρειών.

     

    Το report της Goldman Sachs

    Για να γνωρίζετε η Goldman Sachs με πρόσφατό της report θεωρεί τις αμερικάνικες εταιρείες κοινής ωφέλειας δίκαια αποτιμημένες παίζοντας με ένα προβλεπόμενο P/E2024=16,2, με το προβλεπόμενο P/E του S&P 500 στο 15,7. Ακόμα με πρόσφατό της report θεωρεί δίκαια αποτιμημένη την ισπανική ACCIONA ENERGIA.

    Στην Acciona δίνει τιμή στόχο τα 40 ευρώ.

    Η μετοχή χθες έπαιζε στα 35,72 ευρώ.

    Το απίστευτο όμως φίλοι αναγνώστες είναι ότι η Acciona το 2023 θα εμφανίσει EBITDA της τάξης του 1.386 δις ευρώ και παίζει με ένα εκτιμώμενο EV/EBITDA2023=11,5, με ένα P/E2023=27,2 και με μία μερισματική απόδοση της τάξης του 1,1%.

    Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι αναγνώστες είναι απολύτως φυσιολογικό που η Mytilineos (το καινούργιο Energy Utility) έγινε ανάρπαστη στο road show της Morgan Stanley.

    Ως γνωστόν η Mytilineos από το 2023 το 70% των EBITDA της θα προέρχεται από τον κλάδο της ενέργειας και το 30% μόνο από τον κλάδο του αλουμινίου.

     

    Τι λέει το report της Πειραιώς

    Έτσι πλέον οι κορυφαίοι ξένοι διαχειριστές την βλέπουν σαν μια ενεργειακή εταιρία με βιομηχανικό αποτύπωμα.

    Εάν τώρα χρησιμοποιήσουμε τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Πειραιώς που προβλέπει ότι η Mytilineos το 2023 θα εμφανίσει EBITDA 869,1 εκατ. ευρώ, κέρδη 540,7 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 883,9 εκατ. ευρώ.

    Αυτό σημαίνει ότι εάν είναι να παίξει η Mytilineos με το ίδιο μέσο P/E2023=16,2 που παίζουν οι Αμερικάνικες εταιρίες κοινής ωφέλειας, αυτό σημαίνει ότι η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 61,30 ευρώ.

    Ζαλιστήκατε;

    Το ίδιο και εμείς.

    Προσέξτε τώρα.

    Δεν είναι μόνο ότι η Mytilineos είναι καρατζάμπα σε σύγκριση με τις αμερικάνικες εταιρίες κοινής ωφέλειας.

    Είναι και σε σύγκριση με την Acciona, όπου για να παίξει η Mytilineos με ένα EV/EBITDA2023e=11,5, η τιμή πρέπει να πάει στα 63,76 ευρώ.

    Όμως επειδή του Wiseman του αρέσει να πατάει στη γη και του αρέσουν οι συντηρητικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με το χθεσινό report που έβγαλε η Morgan Stanley, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το P/E του MSCI EEMEA για το 2023 είναι στο 10,4.

    Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 2023 η Mytilineos δικαιούται να παίξει με ένα P/E2023=10,4.

    Αυτό σημαίνει ότι η μετοχή μπορεί να πάει άνετα στα 39,35 ευρώ.

    Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη η Mytilineos χθες έκλεισε στα 17,89 ευρώ.

    Αυτό είναι μια απόδοση της τάξης του 120%.

    Όπου και στα 39,35 ευρώ θα έχει μια μερισματική απόδοση της τάξης του 3,5%.

    NOT BAD AT ALL.

    Αν σκεφτεί κανείς ότι η Acciona στα 38,36 ευρώ θα έχει μια μερισματική απόδοση της τάξης του 1,1%.

    Και τη συγκρίνουμε με την Acciona, διότι μην φανταστείτε, η Acciona θα έχει EBITDA το 2023 ης τάξης του 1.386 δις ευρώ και η Mytilineos 869 εκατ. ευρώ.

    Πολύ κοντά.

    Το κερασάκι στη τούρτα για να καταλάβει κανείς πόσο τζάμπα είναι η Mytilineos βρίσκεται πάλι στην Ισπανία και στην αποτίμηση της Solaria.

    Η Solaria στα 16,45 ευρώ έχει μια αποτίμηση της τάξης των 2,1 δις. ευρώ, και η Mytilineos με χθεσινό κλείσιμο έχει μια αποτίμηση της τάξης των 2.556 δις. ευρώ.

    Η Mytilineos όμως θα βγάλει το 2023 540,7 εκατ. ευρώ κέρδη, και η Solaria 88,6 εκατ. ευρώ.

    Είπε κανείς τίποτα;

    Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν αυτή τη στιγμή η μετοχή της Mytilineos είναι πολύ βαθιά υποτιμημένη.

    Γι’ αυτό απ’ ότι φαίνεται τον τελευταίο καιρό και σχεδόν επί καθημερινής βάσεως σκουπίζουν την μετοχή τα fund της BlackRock.

     

    Μυτιληναίος: Τώρα αγοράζει και η BlackRock

    Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο μεγαλύτερος μέτοχος στη Mytilineos εάν εξαιρέσει κανείς τη Fairfax, είναι το Vanguard Group, μετά η Fidelity και τώρα πλασάρεται πολύ δυνατά η BlackRock.

    H BlackRock αγοράζει μέσω της BlackRock Advisors (UK Limited), BlackRock Emerging Markets Index Fund, BlackRock MSCI ACWI X-US Index M Fund. BlackRock Institutional Trust Company NA και τέλος BlackRock.

    Σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών η μετοχή είναι ένα βήμα πριν σπάσει τα ιστορικά της υψηλά.

    Με το που τα σπάσει, άντε πιάστην… Σε πρώτη φάση θα πάει να δέσει την κεφαλαιοποίηση των 3 δις. ευρώ, δηλαδή τα 21 ευρώ.

    Όπου εκεί θα παίζει με ένα P/E2023e=5,5.

    Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι αναγνώστες αυτή τη στιγμή η Mytilineos είναι το απόλυτο Deep Value & Growth Play του Ελληνικού Χρηματιστήριου.

    Και είναι θέμα χρόνου μόνο να πάει να βρει την δίκαιή της αποτίμηση.

     

    Προχωράει το «βασανισμένο» Θριάσιο ΙΙ;

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για  τη «ταλαιπωρημένη» παραχώρηση στο Θριάσιο ΙΙ αξίας 586 εκατ. ευρώ, η οποία υπέφερε από δύο ακυρώσεις, καθώς μάλλον το Υπουργείο θα βγάλει λευκό καπνό και θα καλέσει την Κοινοπραξία DAMCO-Hellenic Train, η οποία έδωσε τη μοναδική προσφορά, για να υπογράψει τη σύμβαση.

    Πηγές μου από την αγορά λένε ότι αυτή τη φορά η Κοινοπραξία υπέβαλε εμπρόθεσμα την προσφορά της, και ότι το Υπουργείο δεν έχει άλλη επιλογή από το να την καλέσει για να υπογράψει.

    Το τοπίο, ωστόσο, θα ξεκαθαρίσει στις 5 Δεκεμβρίου, όπου και θα γίνει η αποσφράγιση της προσφοράς και θα φανεί το ύψος του τιμήματος.

    Ο διαγωνισμός αφορά σε  έκταση  1.450 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο που ανήκει στον ΟΣΕ από το 1976.

    Το project περάσει από τα «σαράντα κύματα», καθώς το 2019 και το 2021 είχαν τρέξει ένας παρόμοιοι διαγωνισμοί, οι οποίοι ακυρώθηκαν.

    Στον πρώτο είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους τέσσερα σχήματα (ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Sarmed, Piraeus Europe Asia Rail Logistica LTD, Damco Energy-Foodlink,  ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ – Goldair Cargo), αλλά δεν υπέβαλαν ποτέ δεσμευτικές προσφορές.

    Ο διαγωνισμός πήρε ξανά «μπρος» το 2021, αλλά οδηγήθηκε τρεις φορές σε παράταση, καθώς, σύμφωνα με το Υπουργείο, οι ενδιαφερόμενοι ζητούσαν παραπάνω χρόνο να προετοιμαστούν.

     

    ΕΡΓΟΣΕ: Υπογράφει νωρίτερα με το τεχνικό σύμβουλο για τα έργα των 4,5 δισ. Ευρώ

    Σήμερα θα πέσουν οι υπογραφές για τον τεχνικό σύμβουλο που θα αποτελέσει το διαιτητή μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και των σχημάτων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,97% 16,58Intrakat ΙΝΚΑΤ -2,74% 5,33 -Siemens, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,59% 2,47  – Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,11% 36,50 και ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -0,62% 1,61 – Alstom για τα έργα αξίας 4,5 δισ. Ευρώ που δημοπρατούνται αυτή την περίοδο.

    Πρόκειται για την OBERMEYER, η οποία, κλείδωσε τη σύμβαση αξίας 8,9 εκατ. Ευρώ με έκπτωση 10,5%.

    Μαθαίνω πως οι υπογραφές θα πέσουν νωρίτερα από το αναμενόμενο καθώς, η εταιρεία είχε κληθεί στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ στις 12 Δεκεμβρίου, αλλά από ότι έμαθα κατέθεσε γρήγορα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα με αποτέλεσμα να έχει οριστεί για σήμερα στις 15:00 το ραντεβού με το Χρήστο Βίνη.

    Αυτό σημαίνει πως η OBERMEYER θα ξεκινήσει να βοηθά την ΕΡΓΟΣΕ νωρίτερα στην επιλογή των βέλτιστων χαράξεων που θα προτείνουν τα παραπάνω σχήματα και στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν.

     

    Η μεγάλη δωρεά Λασκαρίδη στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών 

    Στις 9 Δεκεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Ναυτικού Νοσοκομείο Αθηνών που χρηματοδότησε το Ίδρυμα “Αικατερίνη Λασκαρίδη”.

    Η νέα δωρεά, η οποία έγινε από τον Πάνο Λασκαρίδη στη μνήμη της συζύγου του Μαριλένας Λασκαρίδη ανέρχεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Η επέκταση της πτέρυγας του Ν.Ν.Α. αφορά στον κτηριακό και εξοπλιστικό εκσυγχρονισμό της Πτέρυγας Νοσηλείας, στην συγκρότηση χώρων για την Καρδιολογική Κλινική και στην δημιουργία πτέρυγα Βραχείας Νοσηλείας.

    Εξάλλου, ο Πάνος Λασκαρίδης, προχώρησε, όπως με διαβεβαίωσαν καλά πληροφορημένες πηγές, αγορά μεγάλου οικοπέδου στον Πειραιά, που περικλείεται από τις οδούς, Παπαστράτου, Γραβιάς και Ασκληπιού, προκειμένου να κατασκευάσει το κεντρικό κτίριο του “Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη”, όπου θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη, τις Συλλογές που διαθέτει, καθώς και συνεδριακούς χώρους.

    Στον Πειραιά, το Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη, διαθέτει τέσσερα κτίρια και ένα στην Αθήνα.

    Επίσης, να σας πω, ότι μάλλον εγκαταλείπεται η ιδέα της αναμόρφωσης του σχολικού κτιρίου του Ζαννείου, που είναι και αυτό στον Πειραιά.

     

    Τι κοινό έχει ο Ιβάν Σαββίδης με τον πάτερ Αντώνιο

    Για να μην παρεξηγηθώ, δεν συγκρίνω την ποιότητα των δυο ανδρών.

    Απλά παραθέτω τα γεγονότα.

    Αρνητική εντύπωση, σε σημείο που κάποιοι θεωρούν ότι είχε τάσεις αυτοκράτορα εξαιτίας της δόξας και της φήμης που είχε αποκτήσει,  έχουν προκαλέσει οι αγιογραφίες του  πατήρ Αντώνιου  στην  εκκλησία που βρίσκεται στoν 6ο όροφο στην κεντρική δομή της ΜΚΟ στο κέντρο της Αθήνας.

    Στο φόντο της τοιχογραφίας υπάρχει μια κιβωτός στην οποία εισέρχονται τα ζώα, συνδέοντας άμεσα τον ρόλο του με τη βιβλική παράδοση του Νώε, ενώ στα αριστερά διακρίνεται η φιγούρα μιας γυναίκας πολλοί εικάζουν ότι πρόκειται για την πρεσβυτέρα.

    Η αγιογραφία από την εκκλησία που βρίσκεται στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Κολωνό. Απεικονίζεται ο πατήρ Αντώνιος ως «Νώε».

    Από την άλλη πλευρά ο Ιβάν Σαββίδης φαίνεται ότι είναι βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος.

    Προφανώς για αυτό χρηματοδότησε εκκλησία, πιστό αντίγραφο του ναού του Αγίου Πνεύματος στη Σάντα της Γεωργίας που έχει κάνει δωρεά, στο Πρόχωμα του Κιλκίς.

    Όμως ο Ιβάν Σαββίδης, απεικονίζεται και σε αγιογραφία.

    Ο Ιβάν Σαββίδης με τη δωρεά θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του Ιγνάτιου και της μητέρας του Κλεονίκης και στην αυλή της εκκλησίας υπάρχει και η προτομή του Ιγνάτιου Σαββίδη.

    Στον ίδιο ναό, μάλιστα, τελέστηκε και ο γάμος του γιου του, το καλοκαίρι του 2016.

    Εκεί υπάρχει και μια αγιογραφία στην άκρη της οποίας εμφανίζεται σύσσωμη η οικογένεια Σαββίδη να κρατάει στα χέρια της την εκκλησία του Αγ. Πνεύματος της Σάντας και να την προσφέρει στον θεό.

    Χαρακτηριστική είναι και η φράση που αναγράφεται στη ρωσική γλώσσα ακριβώς από κάτω και η οποία αναφέρει: «Δέσποτα δέξου αυτόν τον ναό ως προσφορά από τους δούλους σου, Ιωάννη, Κυριακή, Γεώργιο και Νικόλαο και άκου την προσευχή των προσευχόμενων στον ναό αυτό».

    Ο Ιβάν Σαββίδης και η οικογένεια του, απεικονίζονται σε αγιογραφία, σε εκκλησία, στο Πρόχωμα του Κιλκίς.

    Ο Καραμανλής, ο Καρώνης και η σιγήν ιχθύος

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.