• Τα μυστικά της ΤΙΤΑΝ και της Mytilineos, ο απεγνωσμένος Γεωργακόπουλος της INTRUM, το ΜΜ και το νέο μέγα ατόπημα, στο μικροσκόπιο των ελεγκτών ο Πηλαδάκης και ο Παπαλέκας με το μυστηριώδες δάνειο

    Ήταν ζήτημα χρόνου το «μικρόβιο» της εθελούσιας εξόδου το οποίο «αποδεκάτισε» τα τελευταία χρόνια τους τραπεζοϋπαλλήλους να «μολύνει» και τους Servicers

    image

    Τα μυστικά της TITAN

    Μια από τις μετοχές που «σάρωσε» χθες στο ταμπλό ήταν της ΤΙΤΑΝ.

    Πλέον η κεφαλαιοποίησή της έχει φτάσει στα 1,63 δισ. ενώ η τιμή της στο ταμπλό είναι στα 20,80 ευρώ.

    Η μετοχή έκανε νέο υψηλό 52 εβδομάδων και έκλεισε με κέρδη 5,58%.

    Μάλιστα σε χθεσινό τους report οι έμπειροι αναλυτές της EUROBANK Equities, βλέπουν ότι η αύξηση της κερδοφορίας της Titan Cement είναι σε στέρεες βάσεις και την τοποθετεί στις κορυφαίες επιλογές της με τιμή-στόχο τα €25,30 από €22,10 και σύσταση υπεραπόδοσης (overweight).

    «Η επαναφορά των EBITDA σε επίπεδα υψηλότερα των €500 εκατ. είναι κάτι που η αγορά δεν έχει ακόμη τιμολογήσει πλήρως.

    Το 2023 έχει αποδειχθεί σημαντικά ανώτερο από τις προσδοκίες μας και τις προσδοκίες της αγοράς, με την Titan Cement να είναι έτοιμη να επιτύχει μια επιβλητική αύξηση EBITDA κατά 60% σε ετήσια βάση φέτος, περίπου 30% πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς πριν από ένα χρόνο.

    Με τις τάσεις της ζήτησης να παραμένουν υγιείς στις αγορές της Titan Cement, αναμένουμε ότι ο όμιλος θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης έναντι του αναπροσαρμοσμένου επιπέδου κερδοφορίας και τώρα προβλέπουμε μεσοψήφια αύξηση EBITDA έως το 2026.

    Παρόλο που η μετοχή έχει αυξηθεί 63% φέτος, δεν αντανακλά ακόμη τις σταθερές προοπτικές με τη μετοχή να διαπραγματεύεται σήμερα μόλις σε 4 φορές τον δείκτη EV/EBITDA του 2024, δηλαδή με έκπτωση περίπου 20% έναντι των ομοειδών της ΕΕ.

    Σε αυτά τα επίπεδα, υποστηρίζουμε ότι η μετοχή είναι επαρκώς απαλλαγμένη από τον κίνδυνο, ενώ η στροφή κινδύνου-απόδοσης φαίνεται θετική και, ως εκ τούτου, προσθέτουμε τη μετοχή στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές μας», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

     

    MYTILINEOS: Year-end rally?

    Χθες η μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 ξάφνιασε ευχάριστα.

    Έκλεισε στα 36,58 ευρώ με κέρδη 1,61% και χαμηλό όγκο συναλλαγών τα 137.000 χαρτιά.

    H μετοχή έχει αποδώσει 80,2% από τις αρχές της χρονιάς, με υψηλά έτους τα 38, 30 ευρώ.

    «Ψυχανεμίζομαι» ότι η μετοχή πάει για year – end rally.

     

    Η Δρέττα στη Reds

    Η ικανή και ιδιαίτερα έμπειρη Ιωάννα Δρέττα αναλαμβάνει στη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της εισηγμένης REDS, θυγατρικής της Ελλάκτωρ.

    Η κα Δρέττα Ιωάννα διαθέτει 20ετή εμπειρία σε ανώτατες διοικητικές θέσεις ευθύνης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, είναι απόφοιτος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, με μεταπτυχιακά στο Imperial College London (MSc) και το Harvard Kennedy School (Master in Public Administration).

    Ένα από τα στοιχήματα της νέας CEΟ (όπως άλλωστε όλων των επικεφαλής των εισηγμένων εταιρειών), θα είναι σίγουρα η καλή απόδοση της μετοχής της εταιρείας (ΚΑΜΠ) καθώς μέσα στο 2023 έχει αρνητικό πρόσημο (απόδοση) 6%.

    Χθες έκλεισε στα 2,34 ευρώ, ενώ η αποτίμηση της (market cap) είναι στα 134,4 εκατ. ευρώ.

    Είναι σαφές ότι η κ. Δρέττα θα κριθεί μεταξύ άλλων και από την απόδυση της μετοχής αν και το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς η εταιρεία έχει μικρό free float.

    H Ελλάκτωρ κατέχει το 94,24% των μετοχών.

     

    Η εθελουσία της doValue και η «ήπια προσαρμογή» των Servicers στη νέα εποχή

    Ήταν ζήτημα χρόνου το «μικρόβιο» της εθελούσιας εξόδου το οποίο «αποδεκάτισε» τα τελευταία χρόνια τους τραπεζοϋπαλλήλους να «μολύνει» και τους Servicers.

    Tην τελευταία δεκαετία ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων έχει μειωθεί κατά περίπου 50% από περίπου 60.000 που ήταν στις αρχές του 2012 στο τέλος του 2022 έπεσε κάτω από τις 30.000.

    Τα τελευταία χρόνια, όπως γράφαμε και χθες, η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε «Ελντοράντο» για τους Servicers στην αγωνιώδη προσπάθεια των τραπεζών να ξεφορτωθούν έκοντας – άκοντας τα κόκκινα δάνεια.

    Οι εταιρείες που δημιουργήθηκαν τράβηξαν προσωπικό από τις τράπεζες κυρίως και οι μεγάλοι παίκτες στην αγορά άρχισαν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο οικονομικό γίγνεσθαι.

    Πλέον καθώς η αγορά των κόκκινων δανείων ωριμάζει είναι αναπόφευκτο η επιχειρησιακή στρατηγική των εταιρειών αυτών να στραφεί από την επέκταση στη συγκράτηση του κόστους.

    Κινήσεις περιορισμού του προσωπικού ξεκίνησαν να κάνουν με δειλά βήματα τόσο η doValue όσο και η Cepal.

    Όμως, με τον καινούργιο χρόνο η πρακτική αυτή μπαίνει σε άλλες ράγες και γίνεται πλέον πιο συστηματική.

    Η doValue για παράδειγμα, η οποία διαθέτει τριπλάσιο σχεδόν προσωπικό – περί τους 3.000 υπαλλήλους – από τους άμεσους ανταγωνιστές της θα θέσει σε εφαρμογή ένα τέτοιο πρόγραμμα το οποίο έχει ως στόχο να μειωθεί το προσωπικό της κατά 25% σε βάθος τριετίας.

    Οπότε προφανώς η εταιρεία δεν προχωρά σε «θεραπεία σοκ», αλλά σε μία σταδιακή προσαρμογή στα νέα δεδομένα, η οποία υπαγορεύεται από τις γενικότερες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά και όχι από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

     

    Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών ο Πηλαδάκης για την κάνναβη

    H Noveco Επιχειρηματικές Συμμέτοχες Ανώνυμος Εταιρεία, είναι το εταιρικό όχημα με το οποίο ο Κώστας Πηλαδάκης επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της φαρμακευτικής κάνναβης.

    Ωστόσο, οι οικονομικές περιπέτειες του επιχειρηματία δεν έχουν επιτρέψει το project να τρέξει γρήγορα.

    Δεδομένου ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είχε το 2020 δώσει πενταετή άδεια για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη Noveco Επιχειρηματικές Συμμέτοχες, κλιμάκιο ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας θα επισκεφθεί σύντομα τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ριτσώνα για να διαπιστώσει το εάν όλα βαίνουν καλώς.

    Η Noveco στη χρήση 2022 δεν άσκησε καμία εμπορική δραστηριότητα και σύμφωνα με τη Διοίκησή της «η εταιρεία συνεχίζει την έρευνα για εξεύρεση νέων επωφελών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για να καταλήξει οριστικά στο αντικείμενο δραστηριότητας που θα δραστηριοποιηθεί».

    Οπότε δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς θα βρουν οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης εντός της έκτασης των 22 στρεμμάτων που έχει προβλεφθεί για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

     

    Η εξαγορά του Porto Paros από τον Παπαλέκα και το δάνειο «μυστήριο» των 16 εκατ. ευρώ

    Τις φήμες για εμπλοκή στην εξαγορά του Porto Paros από τo σχήμα Prodea – Παπαλέκα, επιβεβαιώνει στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου η MHV (το κοινό επενδυτικό όχημα στο οποίο η ελληνική ΑΕΕΑΠ έχει πλέον συμμετοχή 80%).

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη πολυτελών θέρετρων, αυτό το ξενοδοχείο δεν χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τον όμιλο λόγω ορισμένων διαφορών με τους πρώην ιδιοκτήτες, για αυτό και στον ισολογισμό της εμφανίζεται το τίμημα ως προκαταβολή, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να μεταφερθούν οι νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας στην εταιρεία.

    Θυμίζουμε ότι η Prodea (μέσω της MHV) δρομολογεί στην Πάρο επένδυση 100 εκατομμυρίων για την ανακαίνιση του τετράστερου, με στόχο να βάλει και αυτό το νησί των Κυκλάδων στη λίστα προορισμών των jet setters.

    Mια αναφερθήκαμε στον Γιάννη Παπαλέκα να σας ενημερώσω ότι στις 8 Δεκεμβρίου, τη μέρα που έκλεινε το deal για την πώληση του 55% της ΜΗV στην Prodea, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, ο ίδιος χορήγησε στην εταιρεία από την οποία αποχωρεί (MHV) δάνειο 16 εκατομμυρίων ευρώ.

     

    Σε μεγάλη πίεση ο Γεωργακόπουλος (Γεώργιος ο Α’) – Ψάχνει στήριξη στο Μαξίμου

    Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, λέει ο σοφός λαός και στην περίπτωση του Γιώργου Γεωργακόπουλου, του επικεφαλής της Intrum, ταιριάζει γάντι.

    Ο στριμωγμένος στη γωνία CEO που κυκλοφορεί με ναπολεόντειο ύφος (με πολυτελή ΙΧ, μπράβους και κότερα) αναζητεί σωσίβιο κάνοντας… εκδούλευση στην κυβέρνηση, αν και δεν ψηφίζει Νέα Δημοκρατία.

    Διότι μόνο ως εκδούλευση μπορεί να χαρακτηριστεί η εσωτερική επιστολή προς τους εργαζόμενους, την οποία αποκάλυψαν πριν από μερικές ημέρες η Αυγή και το mononews, με την οποία τους ζητούσε να σπεύσουν να ψηφίσουν στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στέλεχος της Intrum που ανήκει στην παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

    Ο κ. Γεωργακόπουλος, (η αλλιώς Γεώργιος ο Α’ όπως τον αναφέρουν ειρωνικά εντός της εταιρείας) μέσω του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, θα πλήρωνε εγγραφή και συνδρομές στους… ενδιαφερόμενους, αρκεί να ψηφίσουν τον συγκεκριμένο υποψήφιο.

    Η προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη, πάντως, δεν είχε και ανάγκη για τέτοιες ενέργειες, αφού «σάρωσε» από μόνη της.

    Όμως, η ενέργεια του κ. Γεωργακόπουλου ήταν εμφανώς υστερόβουλη.

    Ο επικεφαλής της Intrum αναζητεί στηρίγματα στο Μέγαρο Μαξίμου και θέλησε να πουλήσει εκδούλευση στη Νέα Δημοκρατία, προφανώς για να το δουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι έφοδοι της Τράπεζας της Ελλάδος στα γραφεία της Intrum, οι σκιές που υπάρχουν στη δραστηριότητα της εταιρείας, οι συστάσεις που έγιναν και αποκάλυψε το mononews, είναι μεγάλες ήττες για τον «καλομαθημένο» κ. Γεωργακόπουλο, που βλέπει τον ορίζοντα της καριέρας του να γίνεται… γκρίζος.

    Το mononews με επιστολή του προς τη μητρική εταιρεία στη Σουηδία, έθεσε 6 ερωτήματα σχετικά με την ευθεία παρέμβαση του κ. Γεωργακόπουλου στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

    Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα απαντήσει ένας παγκόσμιος κολοσσός που ξέρει καλά τι σημαίνει εταιρική κουλτούρα και εσωτερικό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας.

    Θα επιδοκιμάσει τις αντιθεσμικές πρακτικές του κ. Γεωργακόπουλου;

    Ή θα τον αποδοκιμάσει βάζοντας ένα ακόμη καρφί στον σταυρό του μαρτυρίου του επικεφαλής της Intrum Hellas;

     

    Η διακομματική αποδοχή της Ιωάννας Λυτρίβη

    Δεν ξέρω ποια είναι η άποψή σας για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο πολιτικός πολιτισμός στη χώρα μας, όμως το θέαμα να χειροκροτούν στη Βουλή έναν βουλευτή οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι σπανιότατο για αυτό και αξίζει να σας το μεταφέρω.

    Μία τέτοια στιγμή λοιπόν έζησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, με πρωταγωνίστρια την Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Ιώαννα Λυτρίβη.

    Πρόκειται για μία νέα πολιτικό η οποία επί χρόνια εργαζόταν μεθοδικά με θαυμαστή αντοχή στη «σκιά» της Νίκης Κεραμέως (για αυτό και παρέμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό) στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τη διαρροή των φοιτητών στο εξωτερικό η Ιωάννα Λυτρίβη ανέφερε ότι  αυτή οφείλεται στην άστοχη επιλογή κατεύθυνσης των μαθητών.

    Αιχμή του δόρατος σε αυτόν τον αγώνα (σ.σ. ενίσχυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας και του επαγγελματικού προσανατολισμού που βέβαια εντάσσεται στη στρατηγική για εκπαίδευση και νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθεί έτη περαιτέρω και πιο ουσιαστικά και πιο βιωματικά στα ελληνικά σχολεία προκειμένου τα παιδιά να έχουν μια καλύτερη εικόνα για να μπορούν να απαντήσουν στην κλασσική ερώτηση: “μετά το Λύκειο τι;”.

    Δυστυχώς, όμως τα αποτελέσματα της PISA 2022 έδειξαν ότι η έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού τελικά δεν αποτελεί τη σοβαρότερη αδυναμία του ελληνικού σχολείου, όταν οι μισοί 15χρονοι μαθητές στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι είναι ανίκανοι να κάνουν απλά πράγματα και να λύσουν απλά αριθμητικά προβλήματα της καθημερινότητας.

    Όπως είναι για παράδειγμα η μετατροπή ποσών από το ένα νόμισμα σε άλλο και η σύγκριση ομοειδών μεγεθών που παρουσιάζονται με διαφορετικό τρόπο.

     

    Νέα εξαγορά για την Crown Hellas

    Μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο της Πάτρας, η Crown Hellas Can προχωρά σε εξαγορά γραμμής παραγωγής, αλλά από «αδελφή» εταιρεία.

    Το ΔΣ της εν Ελλάδι θυγατρικής του πολυεθνικού ομίλου Crown Ηοldings, στις 8 Δεκεμβρίου αποφάσισε να παρέχει άδεια προκειμένου η εταιρεία να αγοράσει μια γραμμή παραγωγής άκρων αλουμινίου από την Crown Packaging European Division GmbH.

    Και η ελληνική βιομηχανία συσκευασίας και η πωλήτρια εταιρεία είναι έμμεσα εξολοκλήρου θυγατρικές της Crown Packaging Lux II S.à r.l. και, ως εκ τούτου, βρίσκονται υπό κοινό έλεγχο.

    Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και η αξία της θα ανέλθει έως 20 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η σύναψη της συναλλαγής κρίνεται δίκαιη και εύλογη για την Crown Hellas Can και εξυπηρετεί το εταιρικό συμφέρον, λόγω της καταλληλόλητας του εργοστασίου της εταιρείας στο οποίο θα μεταφερθεί η σχετική γραμμή παραγωγής και των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών αυτής της εξαγοράς σε σύγκριση με την αγορά παρόμοιου νέου εξοπλισμού.

    Για την ιστορία να πούμε ότι η Crown Hellas πριν κατεβάσει ρολά, τον περασμένο Οκτώβριο, στο εργοστάσιο της Πάτρας είχε προηγηθεί η διακοπή λειτουργίας της γραμμής παραγωγής «τμήματος Άκρων» στο εργοστάσιό της στην Κόρινθο ανεβάζοντας τον αριθμό των θέσεων εργασίας που χάθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, σε 160.

     

    Η δυναμική παρουσία του Κωστή Φραγκούλη

    Η εξωστρεφής δραστηριότητα του Κωστή Φραγκούλη, ιδρυτή της ναυτιλιακής εταιρείας Franman και προέδρου του Propeller Club έχει ενισχύσει σημαντικά τη φωνή της Ελλάδας στους θεσμικούς φορείς ναυτιλίας και σε κρατικές οντότητες.

    Στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο, που έγινε πρόσφατα, του Propeller Club στο Charleston της Νότιας Καρολίνας των Η.Π.Α. και στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν ο πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά, Κωστής Φραγκούλης, εκλέχθηκε 1ος αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ η κυβερνήτης Δωροθέα Ιωάννου εκλέχθηκε 2η αντιπρόεδρος.

    Ο Κωστής Φραγκούλης έχει ήδη διατελέσει δύο επιτυχημένες θητείες σαν 3ος και 2ος αντιπρόεδρος κατά τα έτη 2021-2022 και 2022-2023, αντίστοιχα.

    Η σημαντική αυτή εκλογή στη θέση νούμερο δύο τον καθιστά αυτομάτως φαβορί για την προεδρία, τον Σεπτέμβριο του 2025.

    Μια μεγάλη εθνική επιτυχία, καθώς θα είναι ο πρώτος μη Αμερικανός και βέβαια ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος στην 100ετή ιστορία του διεθνούς οργανισμού.

     

    Τo «παιχνίδι» για την ΕΑΒ δεν είναι μόνο στρατιωτικό…

    Αλλαγή σελίδας για την ΕΑΒ, αφού στις 7 Δεκεμβρίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η αρμοδιότητα για την ανάπτυξη της εταιρείας μεταφέρεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

    Μου λένε πως αυτό ήταν μέσα στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο στον Νίκο Δένδια.

    Μαθαίνω επίσης πως  το περιβόητο «Σχέδιο εξυγίανσης» της εταιρείας, θα έρθει στη Βουλή στις 22 Δεκεμβρίου αν και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν παρά ελάχιστοι, τι ακριβώς θα περιλαμβάνει.

    Και αυτό επειδή δεν είναι μόνο στρατιωτικό το παιχνίδι στην ΕΑΒ, αλλά και ολίγον «power game», όπως καταλαβαίνω ως καχύποπτος wiseman.

    Το βέβαιο είναι πως η θρυλούμενη από καιρό είσοδος της Lockheed Martin ως στρατηγικού επενδυτή με το 49%, πάει, μας τελείωσε και πάμε για φρέσκα που λένε.

    Θεωρείται επίσης βέβαιο πως νέο «αφεντικό» της ΕΑΒ θα οριστεί από τον κ. Δένδια ο απόστρατος αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος.

    Αν θυμάμαι καλά, ο αντιναύαρχος ήταν σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού και ένα ωραίο πρωί, μας… τελείωσε και αυτός, σαν τη Lockheed Martin ένα πράγμα.

    Επίσημα παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2020, λόγω κάποιων δηλώσεών του για το τουρκικό πλοίο «Ορούτς Ρέις».

    Ήταν μόνο αυτό ή και θέμα γενικότερης ασυμφωνίας;

    Δεν μάθαμε ποτέ τους πραγματικούς λόγους, μόνο τις γνωστές  διαρροές ακούγαμε για καιρό…

     

    Σε βαθιά νερά τώρα ο αντιναύαρχος…

    Η επανεμφάνιση του κ. Διακόπουλου συνδέεται με την «εποχή Δένδια» στο ΥΠΕΘΑ, στην ΕΑΒ και στα εξοπλιστικά προγράμματα που πλέον αναθεωρούνται σχεδόν από μηδενική βάση, σε κυβέρνηση, όμως με τον ίδιο Πρωθυπουργό και μάλιστα ενισχυμένο με το 41% των εκλογών.

    Η θητεία του κ. Δένδια θα κριθεί εκ του αποτελέσματος φυσικά, ασχέτως αν ακούγονται διάφορα «βαριά» σχόλια σήμερα (και όλο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε) από μεγάλα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο τρώσας και ιάσεται, που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

    Το βέβαιον είναι ότι θα κριθεί στην πράξη και ο απόστρατος αντιναύαρχος ο οποίος από τα πολεμικά πλοία θα… μετατεθεί στα αεροπλάνα που προφανώς δεν γνωρίζει.

    Ο κ. Διακόπουλος παραλαμβάνει πάντως σημαντικό έργο από τον αποχωρούντα Διευθύνοντα Σύμβουλο, Δημήτρη Παπακώστα.

    Ο τελευταίος, έκανε την ΕΑΒ κερδοφόρα από το 2021 μετά από πολλά «πέτρινα» χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αύξησε σημαντικά τα έσοδα.

    Η ΕΑΒ έγραψε το 2022  καθαρά κέρδη μετά από φόρους 3,8 εκατ. Ευρώ, ενώ το 2021 το αντίστοιχο ποσό Καθαρών Κερδών ήταν 1,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18,7 εκατ. ευρώ το 2020.

    Επίσης η ΕΑΒ έκανε πολύ σημαντικό στρατηγικό άνοιγμα τα τελευταία έτη, σε προγράμματα εκπαίδευσης πιλότων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, αναπτύσσοντας νέες υποδομές με κτίρια στην Τανάγρα και με τις επενδύσεις να γίνονται από ιδία κεφάλαια της εταιρείας, όχι με δανεισμό.

    Σήμερα τα F16 των δύο αυτών σημαντικών αραβικών χωρών κάνουν συντήρηση στην ΕΑΒ αποφέροντας μεγάλα έσοδα, αλλά και γεωπολιτικά οφέλη.

    Αλλά και νέα προϊόντα στην αγορά είναι καθ’ οδόν με τα αναπτυξιακά προγράμματα ΑΡΧΥΤΑΣ και ΓΡΥΠΑΣ για συστήματα UAV, το σύστημα ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ αντιμετώπισης drone και η είσοδος στα προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας και αναπτυξιακά προγράμματα του ΝΑΤΟ.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα θα κριθεί σύντομα από όλους (και από το Μέγαρο Μαξίμου όπως μαθαίνω) η θητεία του κ. Διακόπουλου και όχι από «όλα τώρα από μηδενική βάση», όπως διατείνεται ο ίδιος σε φίλους του.

    Ας το έχει υπόψη του διότι πλέον έχει πέσει σε «βαθιά νερά»…

     

    Ποιος θα «σπάσει» τη σαμπάνια στο «Αλεξανδρούπολις»;

    Ο wiseman σας είχε ενημερώσει πρώτος από τις 16 Σεπτεμβρίου ότι ο Χρήστος Κοπελούζος και η Gastrade θα βάλουν σύντομα σε κίνηση το πλοίο του FSRU Αλεξανδρούπολης.

    Ο τίτλος του σημειώματος ήταν «ο Χρήστος Κοπελούζος τρέχει με… 1000 την Αλεξανδρούπολη» και σας είχαμε δώσει με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα για το πλοίο του FSRU Αλεξανδρούπολης που μετασκευάστηκε στο  ναυπηγείο Keppel της Σιγκαπούρης και ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου για την Αλεξανδρούπολη.

    Αν όλα πάνε καλά, θα φτάσει το πλοίο  την ερχόμενη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο ακριτικό λιμάνι και λίγες μέρες αργότερα θα βρεθεί στη μόνιμη θέση του 17,6 χλμ νοτιοδυτικά του λιμένα  και θα λειτουργήσει από το νέο έτος ως πλωτός σταθμός.

    Θα συνδέεται με τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου στην περιοχή Αμφιτρίτης, όπου ο ΔΕΣΦΑ κατασκευάζει τον μετρητικό σταθμό με την εμπορική λειτουργία να ξεκινά αρχές Μαρτίου.

    Θυμίζω ότι μέτοχοι της Gastrade, με επίκεντρο τον Χρήστο Κοπελούζο είναι με 20% ο καθένας οι: Ελμίνα Κοπελούζου – Gaslog Cyprus Investments Ltd, ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, Bulgartransgaz EAD και ΔΕΣΦΑ ΑΕ.

    Μαθαίνω πως όταν λειτουργήσει πλήρως το «Αλεξανδρούπολις» θα έχουμε και επίσημα εγκαίνια, ίσως και με σπάσιμο σαμπάνιας στο κύτος του πλοίου, ως είθισται.

    Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω ακόμη ποιον θέλουν για να σπάσει τη σαμπάνια.

    Δεν θα είναι πάντως ο Χρήστος Κοπελούζος, αλλά άλλο άτομο, προσκεκλημένος του.

    Λίγη υπομονή, όλα στην ώρα τους!

     

    Το γιορτινό κάλεσμα της Αγγελικούση

    Η ισχυρή γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας κάλεσε σε μεσημεριανό γεύμα φίλους και συγγενείς για να γιορτάσει την ονομαστική της εορτή.

    Κυριακή μεσημέρι, στο άψογα στολισμένο με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση BeefBar της Βουλιαγμένης, μέσα στο συγκρότημα του Αστέρα – Four Seasons, και με έναν ηλιόλουστο καιρό του Δεκεμβρίου, η Άννα Αγγελικούση, υποδέχθηκε τους καλεσμένους της που έσπευσαν να της ευχηθούν τα «Χρόνια Πολλά».

    Η οικοδέσποινα έβαλε στην άκρη για λίγες ώρες τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις για να αφοσιωθεί στους καλεσμένους της, στα παιδιά της και στα εγγόνια της.

    Το εξαιρετικό μενού τιμήθηκε δεόντως από τους καλεσμένους, ενώ η ωραία μουσική του dj βοήθησε να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα ακόμα περισσότερο για να αναλάβει στη συνέχεια το κομμάτι της μουσικής ο Θανάσης Βασιλόπουλος με το κλαρίνο του που ανέβασε το θερμόμετρο του κεφιού.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.