• Γιατί έχουν κέφια ΓΕΚ-ΤΕΝΕΡΓ-ΕΛΠΕ-ΔΕΗ, τι συμβαίνει με τον ΟΤΕ, τα λάθη του εφοπλιστή Κομνηνού, ο ξένος της Εθνικής, τι ετοιμάζουν οι Κοπελούζοι, οι Κουτσολιούτσοι που ζουν με δανεικά και ποιοι πήγαν (ή δεν πήγαν) στη δεξίωση του Λασκαρίδη

    Να σας πω την αλήθεια, δεν μου προξένησε μεγάλη εντύπωση η επίθεση που δέχθηκε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Folli Follie από τους συνηγόρους του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Γιατί έχουν κέφια ΓΕΚ-ΤΕΝΕΡΓ-ΕΛΠΕ-ΔΕΗ

    Μια σχετικά καλή συνεδρίαση χθες στο Χρηματιστήριο μετατράπηκε σε αδιάφορη, καθώς τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και η σημαντική υποχώρηση της Wall μάζεψαν τα κέρδη και στη Λεωφόρο Αθηνών.

    Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι σε άλλες εποχές η επίδραση των κακών νέων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα οδηγούσε σε μαζικές ρευστοποιήσεις και στο Χ.Α., όμως φαίνεται ότι η ελληνική αγορά αυτονομείται σε μεγάλο βαθμό.

    Για να πω την αλήθεια η αυτονόμηση αυτή έχει να κάνει και με το γεγονός ότι έχουν ενταθεί οι φήμες, οι ψίθυροι και οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για deals που είναι έτοιμα να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

    Οι προσδοκίες είναι θετικές και οι οιωνοί εξαιρετικοί.

    Εάν εξαιρέσουμε τις μετοχές του ομίλου Περιστέρη δηλαδή τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,70% 16,78 και την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,77% 18,37 που έδειξαν μεγάλη δυναμική και υπήρξε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον οι υπόλοιπες μετοχές ήταν σχετικά χαλαρές.

    Για την ακρίβεια η ΓΕΚ έκλεισε στα 16,80 ευρώ με κέρδη 1,6% και όγκο συναλλαγών τις 152.000 μετοχές και η ΤΕΝΕΡΓ στα 18,36 ευρώ με κέρδη 1,44% και όγκο συναλλαγών τα 171.000 χαρτιά.

    Επίσης μετοχές όπως τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -1,67% 8,24 και η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,22% 11,34 συνέχισαν την «χαλαρή» ανοδική τους πορεία.

    Και οι 4 προαναφερόμενες μετοχές έχουν σημαντικά νέα μπροστά τους.

    Μάλιστα σήμερα ή αύριο η ΔΕΗ θα ανακοινώσει ένα σημαντικό deal

    Τώρα, οι τράπεζες κινήθηκαν σε ήπιους ρυθμούς.

    Η Optima έγραψε υψηλά 52 εβδομάδων στα 9,68 ευρώ, η Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,01% 3,90 «έκλεισε» αμετάβλητη στα 3,93 ευρώ και η Eurobank  ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 «έκλεισε» με οριακή πτώση στα 1,89 ευρώ.

    Τα προχθεσινά κέφια των μέτοχων του ομίλου Κόκκαλη εξέλειπαν.

    Οι μετοχές κατοχές «σκοτείνιασαν» καθώς η ΚΕΚΡΟΨ ΚΕΚΡ -1,27% 1,56  έκλεισε με απώλειες 7% και η INTRACOM ΙΝΤΚΑ 5,08% 3,72  έχασε 3%.

    Εξαίρεσή η Intralot ΙΝΛΟΤ 2,65% 1,16  που έγραψε οριακή άνοδο.

     

    OTE: Χμ χμ χμ !!!

    O OTE ΟΤΕ 0,49% 14,41 είχε χθες ενδιαφέρον καθώς έκλεισε με κέρδη 3% στα 14,33 ευρώ και όγκο συναλλαγών τα 983.000 χαρτιά.

    Βέβαια είναι η τρίτη φορά από τον Νοέμβριο του 2023 έως σήμερα, που η μετοχή φτάνει τα 13,90 ευρώ.

    Τις προηγούμενες δυο φορές δηλαδή τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο ξεφούσκωσε γρηγορά η άνοδος.

    Μόλις έφτασε τα 13,90 επικράτησαν οι πωλητές που γκρέμισαν την μετοχή.

    Τώρα η τιμή της μετοχής ξεπέρασε τα 14 ευρώ.

    Ερωτηματικό παραμένει εάν αυτή την φορά συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

    Οι ειδικοί μου λένε ότι εφόσον διέσπασε τα 14,10 ευρώ και με περίπου 1 εκατ. χαρτιά τότε είναι πιθανόν να διανύσει την διαδρομή (στο +10%) προς τα 15,50 ευρώ.

    Αλλά ας το δούμε….

     

    Εθνική: Ο ξένος που αγοράζει

    Χθες η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -0,39% 7,67 πήγε καλά και μάλιστα έκλεισε και στα υψηλά της ημέρας στα 7,49 ευρώ.

    Και τούτο διότι μεγάλος ξένος παίκτης φαίνεται να αγοράζει τις 3 προηγούμενες ημέρες.

    Δηλαδή Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

    Μάλιστα χθες έκλεισε την μετοχή στα υψηλά της ημέρας με όγκο συναλλαγών τα 3,5 εκατ. χαρτιά.

    Επίσης τη Δευτέρα οι προσεκτικοί παρατηρητές, είδαν ότι η μετοχή έκανε όγκους 3,7 εκατ. χαρτιά.

    Η απρέπεια του εφοπλιστή Κομνηνού

    Λοιπόν όπως ξέρετε επειδή έχω μεγάλη αγάπες στις τάξεις των εφοπλιστών, έχω να σας μεταφέρω το πιο hot νέο από το κάλεσμα του εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνού προ ολίγων ημερών στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Το δείπνο παρέθεσε το Ίδρυμα «Αντώνιος Ε. Κομνηνός» με αφορμή τη λήξη της επιτυχημένης έκθεσης «Ν(Ο)ΗΜΑΤΑ» που είχε εγκαινιασθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Το Ίδρυμα του ιδιαίτερα επιτυχημένου αλλά και φιλότεχνου εφοπλιστή, Αντώνη Κομνηνού, ήταν ο Μεγάλος Δωρητής της έκθεσης.

    Εκθέματα συγκεντρώθηκαν από μουσεία του Βατικανού, της Αυστρίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και βέβαια της Ελλάδας, και θαύμασαν χιλιάδες φιλότεχνοι Έλληνες και ξένοι, κατά τη διάρκεια της μοναδικής αυτής έκθεσης.

    Πριν από το επίσημο δείπνο οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση.

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ (που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα) ήταν μεταξύ των καλεσμένων που ο αμφιτρύων, Αντώνης Κομνηνός, υποδεχόταν στην είσοδο της αίθουσας του δείπνου.

    Λοιπόν, ο Κομνηνός ενώ είχε προσκαλέσει την τέως σύζυγο του Όλγα, ξαφνικά ειδοποίησε την κόρη τους, Αθανασία Κομνηνού, να πει στην μητέρα της να μην παρευρεθεί στην δεξίωση.

    Η κόρη του ζεύγους θεώρησε απρέπεια την συμπεριφορά του 80αρη εφοπλιστή και είπε στον πατέρα της «οκ, αφού δεν θέλεις να έλθει η μαμά δεν έρχομαι ούτε εγώ»…

    Και φυσικά η κόρη που τα πήρε στο κρανίο δεν πάτησε το πόδι της…

    Οι φίλοι σχολίασαν με μια λέξη «απρέπεια» και λένε ότι ο Κομνηνός πρέπει τώρα να πει «mea culpa»…

    Επίσης άλλη μια αστοχία των διοργανωτών ήταν ότι στο κάλεσμα έβαλαν τη μεγαλύτερη εφοπλίστρια της Ελλάδος, τη  Μαρία Αγγελικούση της MARAN (με περιουσία 6 δισ. ευρώ) να καθίσει σχεδόν δίπλα στις τουαλέτες…

    Quelle decadence!!!

    Μπορεί η Όλγα και η Αθανασία Κομνηνού να μην πήγαν στο κάλεσμα του πατρός Κομνηνού αλλά εκεί ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο αρχιτέκτων Αλέξανδρος Σαμαράς με την σύζυγό του Έτα Σαμαρά, οι Γιώργος, Ανδρέας και Νίκος Τσαβλίρης της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, με τις συζύγους τους, ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς με την Έμυ Λιβανίου, ο εφοπλιστής Συμεών Παληός με τη σύζυγό του, Γεωργία, ο επίσης εφοπλιστής Γιάννης Κούστας με την σύζυγό του Δήμητρα Κούστα, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ο εφοπλιστής Ανδρέας Χατζηγιάννης με τη σύζυγό του, ο Μπίλυ και ο Δημήτρης Δασκαλάκης με τις συζύγους τους, ο Ριάντ Ζέιν της Naftomat, η Νάντια και  Τάκης Θεοχαράκης, ο Πάρης Δράγνης με την σύζυγό του Πατρίτσια της Golden Yachts, ο Θόδωρος Φέσσας με την Ελίνα Φέσσα και η Δήμητρα Κολοτούρα του οίκου Zeus and Dione.

    Αποθεώνουν ΔΕΗ οι J.P. Morgan, ΑΧΙΑ, Euroxx, Eurobank Equities, Optima Bank

    Τα εύσημα των μεγάλων ξένων οίκων και των αναλυτών τους πήρε ο  Γιώργος Στάσσης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, την πρόβλεψη για EBITDA 1,7 δισ. το 2024 και κυρίως το μέρισμα έπειτα από μια δεκαετία.

    Οι J.P. Morgan, ΑΧΙΑ, Euroxx Χρηματιστηριακή, Eurobank Equities και Optima Bank δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ και ανεβάζουν την τιμή στόχο.

    Η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan θέτει την τιμή στόχο στα 15 ευρώ και τη σύσταση σε overweight και χαρακτηρίζει «στιβαρά» τα αποτελέσματα της επιχείρησης.

    Η επενδυτική τράπεζα AXIA επισημαίνει την ανθεκτικότητα του καθετοποιημένου μοντέλου, που επιτρέπει στη ΔΕΗ να αντισταθεί στον αντίκτυπο της πτώσης των τιμών, ενώ σημειώνει το σημαντικό όφελος στην κερδοφορία από τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής (λόγω των μειωμένων εκπομπών CO2).

    Ακόμη πιο… γαλαντόμοι οι αναλυτές της AXIA επαναλαμβάνουν τη σύσταση αγοράς (buy) για τη ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 22,60 ευρώ.

    Η Euroxx Χρηματιστηριακή, δίνει τιμή στόχο τα 17 ευρώ και σύσταση overweight για τη μετοχή.

    Η Eurobank Equities επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της ΔΕΗ κινήθηκαν σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της διοίκησης, με τα pro-forma επαναλαμβανόμενα EBITDA σε €1,5 δισ.

    Τέλος, η Optima Bank επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή και τιμή στόχο στα 17,40 ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι χθες η μετοχή της ΔΕΗ έπιασε τα 12 ευρώ, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα (επομένως και με μεγάλα περιθώρια ανόδου) από τις τιμές στόχους που δίνουν οι αναλυτές.

    Γιατί δεν πάει ο Κυριάκος στους Δελφούς;

    To Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ξεκίνησε χθες με υψηλούς προσκεκλημένους και ομιλητές.

    Όμως, ένα πουλάκι που πετάει πάνω από το Μαντείο αυτές τις ώρες μου είπε να ρίξω μια ματιά στο πρόγραμμα του Φόρουμ και θα δω κάτι περίεργο.

    Πράγματι μπήκα στο πρόγραμμα, διάβασα ότι θα μιλήσουν τέσσερις πρόεδροι κρατών (μεταξύ αυτών και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου), έγκριτοι διανοητές και αναλυτές και σχεδόν όλοι οι υπουργοί, μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

    Δεν θα πάει ο γραμματέας του ΚΚΕ καθώς στον Περισσό διαπίστωσαν ότι θα μιλούσε ο Ζελένσκι και το πρόγραμμα «έγερνε» προς τη Δύση.

    Το περίεργο, όμως, που ούτε η Πυθία που ρώτησα δεν με διαφώτισε, είναι ότι δεν θα πάει στους Δελφούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Και κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι είχε αρχικά συμφωνήσει να πάει, όμως, τελικά ακύρωσε.

    Γιατί άραγε;

    Μήπως υπάρχει κάτι που ενόχλησε τον πρωθυπουργό;

    Ποιος ξέρει, θα ρωτήσω και θα μάθω…

    Απλά να θυμίσω ότι πέρυσι ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει το παρών στους Δελφούς.

    Τώρα προτιμά τον ΑΝΤ1 να δώσει συνέντευξη σήμερα και να μιλήσει για όλα.

    Το σύνδρομο «Βασιλάκης Καϊλας»…

    Αγαπητοί αναγνώστες, όσοι είστε μιας κάποιας ηλικίας τον γνωρίζετε ασφαλώς τον Βασιλάκη Καϊλα.

    Εκείνο το καλό παιδάκι, ο εξαιρετικός ηθοποιός του λεγόμενου κοινωνικού κινηματογράφου.

    Που έπαιζε πάντα τον μικρό, άριστο μαθητή, βιοπαλαιστή, φτωχό πλην τίμιο, που πολλές φορές δεν έχει να φάει, αλλά όταν βρίσκει φαγητό λάμπουν τα μάτια του.

    Αλλά που πάντα διατηρεί την ακεραιότητά του και θυσιάζεται για την οικογένειά του, προσμένοντας κάποια στιγμή ότι η άδικη κοινωνία θα τον ανταμείψει.

    Τις επόμενες δεκαετίες είδαμε πολλές φορές το φαινόμενο που πολλοί ονόμασαν «Σύνδρομο Βασιλάκη Καϊλα».

    Πολλοί δηλαδή να περιγράφουν τη ζωή τους μπαίνοντας στη θέση του κατατρεγμένου νέου ο οποίος μεγάλωσε βεβαίως κι έγινε… Νίκος Ξανθόπουλος.

    Αυτό το «σύνδρομο» θυμήθηκα διαβάζοντας την απολογία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, του άλλοτε golden boy του εμπορίου που τώρα δικάζεται για σοβαρά κακουργήματα για την υπόθεση της Follie Follie.

    … και η φτώχεια των Κουτσολιούτσων που ζουν με δανεικά φίλων

    Διαβάστε τους διαλόγους του προέδρου του δικαστηρίου με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για να καταλάβετε τι εννοώ:

    Πρόεδρος: Ποια είναι η οικογενειακή και οικονομική σας κατάσταση;

    Κατηγορούμενος: Έχω δύο κόρες και έχω χωρίσει με τη γυναίκα μου.

    Με στήριξε όταν ήμουν στη φυλακή, έχουμε καλές σχέσεις.

    Έχουμε δυο σπίτια στην Κηφισιά.

    Με το που έγινε αυτή η ιστορία έμεινα διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2018 και μετά έγινα απλό μέλος.

    Οι αποδοχές μου μειώθηκαν πολύ.

    Και μετά ήρθε η εφορία και μου είπε να καταθέτω το μισθό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Πρόεδρος: Και πώς ζείτε;

    Κατηγορούμενος: Με βοήθεια φίλων. Αυτή τη στιγμή είμαι σε πολύ δύσκολη θέση γιατί τα πρόστιμα που μου έχουν επιβληθεί είναι 30 εκατ. ευρώ και οι προσαυξήσεις ημερησίως μπορεί να φτάνουν και 10. 000 ευρώ. Έχω καταστραφεί οικονομικά ισόβια.

    Πρόεδρος: Οι γονείς σας πώς ζουν;

    Κατηγορούμενος: Με βοήθεια φίλων. Μετά από ένα τέτοιο γεγονός καταλαβαίνεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι.

    Με λίγα λόγια, οι πανίσχυροι Κουτσολιούτσοι ζουν με… έρανο φίλων. Συγκινητικό.

    Όμως, για να καταλάβουμε θέτουμε τρία καυτά ερωτήματα:

    1. Το καλοκαίρι του 2023, όταν το mononews συνέλαβε τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τη σύζυγο, Καίτη, να κάνουν διακοπές στις Σπέτσες, οδηγώντας τη «γουρούνα», με λεφτά φίλων το έκαναν;
    2. Το 2022, όταν οι Κουτσολιούτσοι «πιστόλιασαν» τον Μεξικάνο επιχειρηματία Andres Holzer, παίρνοντας του «δάνειο» 36,4 εκατ. ευρώ με την υπόσχεση ότι σε ένα μήνα θα του έδιναν πίσω τα 14 εκατ. ζούσαν με ελεημοσύνες; Γιατί 36 εκατ. δεν τα λες και ψίχουλα.
    3. Άραγε τα έσοδα από την ενοικίαση της βίλας στις Σπέτσες στην οικογένεια Γλύξμπουργκ με 15.000 ευρώ ημερήσιο ενοίκιο, που πήγαιναν;

    Άραγε οι δικηγόροι της οικογένειας από τον… έρανο των φίλων πληρώνονται;

    Εμείς ρωτάμε αλλά ποιος να απαντήσει;

    Ο νέος… Βασιλάκης Καϊλας;

    Μια τελευταία απορία μας γεννάται: Αυτοί οι φίλοι που δανείζουν τους Κουτσολιούτσους γιατί δεν πήγαν να καταθέσουν υπέρ τους στο δικαστήριο;

    Μόνο λεφτά δίνουν;

    Εντάσεις με την εισαγγελέα στη δίκη της Folli Follie

    Να σας πω την αλήθεια, δεν μου προξένησε μεγάλη εντύπωση η επίθεση που δέχθηκε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Folli Follie από τους συνηγόρους του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

    Και αυτό γιατί είναι πάγια τακτική να αντιδρούν στις ερωτήσεις της.

    Αφού ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της απολογίας του, μιλώντας με το δικό του βιωματικό τρόπο για την Ασία και τις ένδοξες μέρες.

    Κοινώς τα περασμένα μεγαλεία συνέχισαν να έχουν ρόλο στην αφήγηση του επιχειρηματία

    Στη συνέχεια, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος με απόλυτη ψυχραιμία και σταθερό τόνο φωνής απάντησε στις ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου, αλλά τα «καλύτερα» ήρθαν όταν πήρε τον λόγο η εισαγγελέας της έδρας.

    Ο συνήγορος του κ. Κουτσολιούτσου διαμαρτυρήθηκε εντόνως, όταν η εισαγγελέας της έδρας διάβασε απόσπασμα από το παραπεμπτικό βούλευμα, που περιείχε «δηλώσεις» κατηγορουμένου από το στάδιο της ανάκρισης που ήταν διαφορετικές από την μετέπειτα απολογία του.

    Ο συνήγορος έκανε λόγο για «παραπλάνηση», στρέφοντας τα πυρά του στην εισαγγελέα.

    Λόγω της έντασης, η δίκη διακόπηκε για λίγα λεπτά και όταν επέστρεψε η έδρα ανακοίνωσε τη διακοπή της για την επόμενη ημέρα για να έχουν ηρεμήσει και τα πνεύματα.

    Λίγο ο ανάδρομος Ερμής, λίγο η έκλειψη ηλίου, όσο να ‘ναι έβαλαν το χεράκι τους…

    Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ελπίζουμε με ηρεμία…

    Η αγωνία του Βασίλη Φουρλή για την πορεία των μετοχών

    Είπε πολλά και ενδιαφέροντα χθες στους θεσμικούς επενδυτές ο Βασίλης Φουρλής, όμως, αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση ήταν η εκτενής αναφορά του στη μετοχή της Trade Estates.

    Ο κ. Φουρλής υπογράμμισε ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν είναι ικανοποιημένη από τις μετοχές, ειδικά της Trade που υποφέρει από ένα ευρύτερο αρνητικό κλίμα που υπάρχει εις βάρος των εταιρειών ακινήτων λόγω υψηλών επιτοκίων.

    Αναφερόμενος στο πολύ μεγάλο discount επί της καθαρής αξίας της Trade Estates, το οποίο συνάδει με τα discount της υπόλοιπης αγοράς και κυρίως με τις αγορές του εξωτερικού, ο πρόεδρος του ομίλου Fourlis ανέφερε:

    «Αυτή τη στιγμή με τη μερισματική απόδοση που ισχύει, αν κάποιος μπει τώρα και αγοράσει την Trade Estates στο 1,65 ευρώ σε έναν μήνα θα πάρει ένα μέρισμα πάνω από 6%…

    Πιστεύουμε ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερο discount από αυτό που θα έπρεπε να έχουμε.

    Ίσως και εμείς δεν έχουμε κάνει αρκετή δουλειά για να δείξουμε στον επενδυτή τα οφέλη της Trade Estates.

    Ένα πράγμα θα σας πω μόνο: Η εταιρεία έχει κλεισμένα 150 εκατ. ευρώ από τα δάνειά της αυτή τη στιγμή με σταθερό επιτόκιο.

    Τα 75 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,28% και τα υπόλοιπα με 4%.

    Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να κάνει σταθερές προβλέψεις cash flow και με τις ταμειακές ροές των ενοικίων μας».

    Όσο για τη μετοχή της Fourlis είπε: «Προφανώς και η μετοχή της Fourlis δεν είναι στα επίπεδα που θα έπρεπε να είναι.

    Βλέποντας κανείς τις ταμειακές ροές που έχουν δημιουργηθεί, συν τη συμμετοχή μας στην Trade Estates θα έπρεπε να έχουμε καλύτερη τιμή».

    Δημήτρης και Xρήστος Κοπελούζος: Κάτι ετοιμάζουν με την Gregy

    Σας είχαμε ενημερώσει αναλυτικά από τις 20 Μαρτίου («Δημήτρης και Χρήστος Κοπελούζος: πολύ τρέξιμο για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου») ότι ο όμιλος οργώνει τα Βαλκάνια και την Ιταλία για να προσελκύσει επενδυτές στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, τη γνωστή μας GREGY.

    Στην Ιταλία, ο Δημήτρης Κοπελούζος είδε τον αντιπρόεδρο της κας Μελόνι, τον Ματέο Σαλβίνι, ενώ είχε πολύ σημαντικές συνομιλίες με την EΝΕL, που μπορεί πολύ εύκολα λόγω του μεγέθους της να συνάψει πράσινα συμβόλαια προμήθειας ενέργειας (τα λεγόμενα PPA’s) και να χρηματοδοτηθεί από τράπεζες για το έργο.

    Τα αποτελέσματα φάνηκαν γρήγορα: Ετοιμάζουν πλέον και δεύτερο κλάδο του καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας GREGY αυτή τη φορά προς την Ιταλία ο Δημήτρης και ο Χρήστος Κοπελούζος.

    Βασικός στόχος είναι 1.500 Μεγαβάτ φθηνής πράσινης ενέργειας σε Ελλάδα και άλλα τόσα στην Ιταλία.

    Πρόκειται για συμπληρωματική μεν αλλά πολύ βασική όδευση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY) που πλέον επεκτείνεται στη μεγάλη ιταλική αγορά.

    Το project τρέχει η εταιρεία ELICA, του Ομίλου Κοπελούζου, και με την επέκταση δημιουργούνται προοπτικές για την εμπορική αξιοποίηση του έργου, μέσω της «πράσινης» φωτοβολταϊκής ενέργειας από την Αίγυπτο.

    Το συμπληρωματικό σχέδιο προβλέπει όδευση, από τη θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Κρήτης και βορειότερα.

    Ο ένας κλάδος (αποτελούμενος από δύο καλώδια των 750 Μεγαβάτ) θα οδεύει κανονικά προς την Αττική, ενώ ο δεύτερος κλάδος (αποτελούμενος και αυτός από δύο καλώδια των 750 Μεγαβάτ) θα ανεβαίνει βόρεια, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ηπείρου και θα  συναντά το Σταθμό Μετατροπής του καλωδίου Ελλάδας – Ιταλίας ή ακόμη και της νέας διασύνδεσης των δύο χωρών, που βρίσκεται στα σκαριά.

    Με αυτό τον τρόπο, η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο, μέσω του GREGY, θα μπορεί να εξαχθεί απευθείας στο ιταλικό ηλεκτρικό σύστημα.

    Συνεπώς μεταβάλλεται η αρχική όδευση που προβλεπόταν για τη διασύνδεση και η οποία προέβλεπε πως και τα 4 καλώδιά του, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 3.000 Μεγαβάτ, θα κατέληγαν στην Αττική από τις ακτές της Αιγύπτου.

    Αυτό θα συμβεί για τα δύο καλώδια του έργου, με τα δύο υπόλοιπα να ακολουθούν διαφορετική πλέον διαδρομή, διασχίζοντας τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, ώστε να καταλήξουν στον Σταθμό Μετατροπής του Ελλάδα – Ιταλία.

    Ο όμιλος Κοπελούζου έχει ήδη ενημερώσει τόσο την ελληνική όσο και την ιταλική κυβέρνηση.

    Επίσης, είναι ήδη ενήμεροι  τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και η  Terna (που είναι «ο ΑΔΜΗΕ της Ιταλίας») η οποία διαχειρίζεται το ιταλικό σύστημα μεταφοράς.

    Το project GREGY θα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στην Αίγυπτο αποκλειστικά από ΑΠΕ και κυρίως τεράστια ηλιακά πάνελ, οπότε  θα έχει χαμηλό κόστος.

    Για τον σκοπό αυτό, προβλέπεται να αναπτυχθούν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος σχεδόν 10.000 Μεγαβάτ ΑΠΕ στην Αίγυπτο.

    Έργο σημαντικής γεωπολιτικής σημασίας…

    Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) ήταν το μοναδικό ενεργειακό έργο, στο οποίο υπάρχει ονομαστική αναφορά στο  κοινό ανακοινωθέν του Καίρου, μεταξύ Ε.Ε. – Αιγύπτου για τη στρατηγική συμφωνία των 7,4 δισ. ευρώ.

    Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά από το Κάιρο ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι, «το έργο ωριμάζει και βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν τη προκήρυξη των διαγωνισμών για την επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν τις κρίσιμες μελέτες» ενώ και η ΕΕ το έχει εντάξει στην 1η και βασική λίστα των έργων ενεργειακής προτεραιότητας (PMI).

    Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι «ΕΕ και Αίγυπτος αναγνωρίζουν την ανάγκη να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, γι’ αυτό και συμφωνούν να εντείνουν τη συνεργασία τους, με έμφαση στις ΑΠΕ, αξιοποιώντας το σημαντικό δυναμικό της Αιγύπτου μέσω έργων, όπως το GREGY Interconnector».

    Τα έργο, μήκους 954 χλμ και αρχικού κόστους  στα 4 δισ. ευρώ, είναι από γεωπολιτική αλλά και οικονομική-ενεργειακή άποψη  στην κορυφή των ευρωπαϊκών επιδιώξεων.

    Μέχρι στιγμής στον GREGY έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν ο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου (EETC), η ELICA του ομίλου Κοπελούζου και ο ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 33,3% έκαστος.

    «Μπορούμε να σφίξουμε τη θηλιά στο λαιμό των Servicers»

    Το πρόστιμο των 790 χιλ. ευρώ στους τρεις μεγάλους servicers, δηλαδή doValue, Cepal και Intrum, ασφαλώς και προκάλεσε αίσθηση στην αγορά.

    Και βεβαίως κινητοποίησε και τις εταιρείες οι οποίες δηλώνουν έτοιμες να πληρώσουν μεν το πρόστιμο, αλλά να εξαντλήσουν όλα τα μέσα που τους δίνει ο νόμος.

    Ητοι, να πάνε στα δικαστήρια κι αν δικαιωθούν, να τους επιστραφούν τα χρήματα.

    Χθες, η Intrum με ανακοίνωσή της είπε ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή «διερευνώνται όλες οι δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων της εταιρίας».

    Από εκεί κι έπειτα, σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή της η εταιρεία επισημαίνει ότι οι υποθέσεις για τις οποίες «έφαγε» πρόστιμο είναι τρεις και μεμονωμένες κι ότι με γνώμονα τις αξίες της Intrum έχει προβεί σε σειρά ενεργειών προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες προς τους δανειολήπτες και να ελαχιστοποιήσει τις «διαχειριστικές αστοχίες», όπως τις χαρακτηρίζει.

    Απλά, ως wiseman, με μνήμη ελέφαντα να θυμίσω ότι με απανωτά δημοσιεύματα αναδείξαμε τα κακώς κείμενα στη λειτουργία των servicers, όπως αυτά βγήκαν μέσα από ελέγχους που γίνονται διαρκώς.

    Και από τη στήλη και στο mononews έχουν γραφτεί πολλά θέματα για τους εντατικούς ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος στην Intrum.

    Όμως, το τονίζω και πάλι: Άλλο οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, κι άλλο οι επιβεβλημένοι και συνεχείς έλεγχοι που κάνουν οι αρμόδιες εποπτικές υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Όπως είχε αποκαλύψει άλλωστε στη συνέντευξή του στο mononews, o Γιάννης Στουρνάρας: «Πέρυσι τους ελέγξαμε όλους δύο φορές, το ίδιο θα πράξουμε και φέτος».

    Οι πληροφορίες που έχει η στήλη αναφέρουν στην περίπτωση της Intrum η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε ελέγχους, έβγαλε πόρισμα στο οποίο καταγράφηκαν παρατυπίες σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και ζητήθηκαν διορθώσεις τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Πληροφορούμαστε ότι έχουν υπάρξει διορθώσεις αλλά ο επόπτης θα επανέλθει (όχι μόνο στην Intrum, αλλά και σε κάθε servicer στον οποίο κάνει έλεγχο) προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει συμμόρφωση στο 100%.

    Κι όπως έλεγε στον wiseman άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα των ελέγχων: «Το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στην ΤτΕ να σφίξει όσο θέλει τη θηλιά στο λαιμό των servicers, μέχρι εκείνοι να συμμορφωθούν».

    Quiz: Ο… arrogant servicer

    Κι ένα κουίζ για την αγορά των διαχειριστών κόκκινων δανείων.

    Ποιο κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος χαρακτηρίζει arrogant επίσης κορυφαίο στέλεχος από τον χώρο των servicers;

    Δεν του έχει κάνει καθόλου καλή εντύπωση, δυσανασχετεί ακόμη και να συνεργαστεί μαζί του…

     

    Τα φωτοβολταϊκά στο χωράφι και η Σδούκου

    Εντυπωσιακή ζήτηση καταγράφει μέσα σε λίγες μόνο ώρες το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στο χωράφι.

    Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία την 1η μέρα οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 675 καλύπτοντας πάνω από 7,28 εκατ. € από τον συνολικό προϋπολογισμό.

    Πρωταθλητές στην υποβολή αιτήσεων οι αγρότες του «κάμπου» – στη Θεσσαλία έχουν υποβληθεί πάνω από 250 αιτήσεις.

    Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μέσα σε μόλις δυο μήνες από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δρομολόγησε τις σχετικές διαδικασίες, προκειμένου οι αγρότες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια μέσω του προγράμματος.

     

    Η δυναμική ομιλία της Μελίνας Τραυλού

    Ιδιαίτερα… οραματική ήταν η ομιλία της Μελίνας Τραυλού, προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

    Κι απ’ ότι μαθαίνουμε η κ. Τραυλού είχε έναν δυναμισμό στην ομιλία της, μια ηγετική παρουσία.

    Μίλησε για την ελληνική ναυτιλία λέγοντας ότι είναι το παγκόσμιο επιχειρηματικό success story με ελληνική ταυτότητα και ψυχή.

    Και το χαρακτήρισε μάλιστα Η «Ναυτιλία των Ελλήνων».

    Είπε επίσης ότι η ελληνική ναυτιλία, κατέχοντας πάνω από το 60% της ευρωπαϊκής, είναι η ραχοκοκαλιά της κι ότι αποτελώντας το 40% της παγκόσμιας, διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς οικοσυστήματος.

    Θυμήθηκε μάλιστα και κάτι που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη ναυτιλία και τους ανθρώπους της. Γιατί δεν αποτελούν μόνο οικονομική αλλά και ηθική δύναμη για την πατρίδα μας.»

    Έστειλε και το μήνυμά της στις Βρυξέλλες: «Οι θεσμοί είναι ουσιαστικό να προνοήσουν, ώστε να προστατευτεί η ισχύς και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας», τόνισε.

    Πάντα δυναμική η κ. Τραυλού, είναι αλήθεια ότι μιλάει με την καρδιά της για την ελληνική ναυτιλία.

     

    Ποιοι πήγαν στην εντυπωσιακή δεξιώση του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία»

    Ένα μεγάλο κόκκινο χαλί που άρχιζε από την είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας διέσχιζε το πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου, έστριβε αριστερά και έφτανε μέχρι την είσοδο του Παλλάς.

    Το κέντρο της Αθήνας έμοιαζε το βράδυ της Τρίτης με τις… Κάννες ή ακόμη και με τα βραβεία Όσκαρ.

    Το πάρτι του ξενοδοχείου Grande Bretagne, που γιόρταζε τα 150 χρόνια ζωής του, θύμισε άλλες εποχές.

    Μετά την προβολή στο Παλλάς του ντοκιμαντέρ με τίτλο «150 Χρόνια Μεγάλη Βρετανία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία», το κόκκινο χαλί οδηγούσε τους καλεσμένους στην ολόφωτη και ανθοστόλιστη «Μεγάλη Βρετανία» που είχε ανοίξει όλα τα σαλόνια της για να υποδεχθεί τους δεκάδες φίλους του ξενοδοχείου με την τεράστια ιστορία.

    Εκλεκτά εδέσματα, όπως αστακός με λευκή τρούφα

    Ο wiseman, ως bon vivant που είναι, βρέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και είδε τους εκλεκτούς καλεσμένους που πήγαν τόσο στο Παλλάς όσο και στη δεξίωση.

    Ανάμεσα σ’ αυτούς που ήταν στο Παλλάς ξεχώρισα τον πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με την σύζυγό του, την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη που μίλησε στους παραβρισκόμενους  εκ  μέρους του πρωθυπουργού.

    Ήταν επίσης οι Κυριάκος Πιερρακάκης,  Έλενα Ράπτη, Λίνα Μενδώνη, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου ο Μητροπολίτης Θαυμακού, Ιάκωβος, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, η σύζυγος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία με τον τέως πρίγκηπα Νικόλαο.

    Στη δεξίωση που ακολούθησε πήγαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, το ζεύγος Μάνεση, ο Βασίλης και η Μαρίνα Θεοχαράκη με την κόρη τους Ντένη, ο κ. Ευάγγελος Χρόνης, ο  κ. Νίκος Βερνίκος, ο κ. Μάκης Μάτσας, ο Μίνως Μάτσας που έγραψε και την μουσική του ντοκιμαντέρ, η κα. Άννα Ανδρεάδη, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη και η αναπληρώτρια περιφερειάρχης, Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η κυρία Φωτεινή Τομαή, η Μάουζι Τσαλδάρη, η δημοσιογράφος Κατερίνα Δασκαλάκη.

    Σε ένα  από τα σαλόνια  της Μεγάλης Βρετανίας ήταν ο κ. Θανάσης Λασκαρίδης με την σύζυγό του Έυη Λαζού-Λασκαρίδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, και δεχόταν τα συγχαρητήρια των καλεσμένων ενώ η κόρη του Χλόη Λασκαρίδη, Πρόεδρος της ΛΑΜΨΑ ΑΕ (ιδιοκτήτριας της Μεγάλης Βρετανίας) επίσης δεχόταν συγχαρητήρια από τους καλεσμένους.

    Να σας θυμίζω ότι η οικογένεια του εμβληματικού εφοπλιστή  Θανάση Λασκαρίδη είναι οι ιδιοκτήτες του εμβληματικού ξενοδοχείου.

    Πάντως αίσθηση προκάλεσε η απουσία από την μεγάλη γιορτή για τα 150 χρόνια του αδελφού του Θανάση, Πάνου Λασκαρίδη αλλά και της κόρη του, Σουζάνας Λασκαρίδη.

    Ο Θανάσης Λασκαρίδης με τον γιο του
    Ο Θανάσης Λασκαρίδης με τον γιο του

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.