• Business

    Intrum: Σκιές από τις αποφάσεις του Γιώργου Γεωργακόπουλου; Γιατί έγιναν αυστηρές συστάσεις

    Γιώργος Γεωργακόπουλος, Επικεφαλής Intrum

    Γιώργος Γεωργακόπουλος, Επικεφαλής Intrum


    Μετά τις αποκαλύψεις του mononews.gr, τις διεθνείς διαστάσεις που πήρε το θέμα και την απάντηση της σουηδικής Intrum σε ερώτημα του Bloomberg, η δημοσιογραφική ομάδα του mononews συνεχίζει και σήμερα τις αποκαλύψεις.

    Παλαιότερες αποφάσεις του Γιώργου Γεωργακόπουλου, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει άριστα τι ακριβώς έχει συμβεί, ήταν μονομερείς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν «σκιές», καθώς οι ελεγκτές της κεντρικής τράπεζας διαπίστωσαν σειρά παρατυπιών, στο κανονιστικό πλαίσιο, ότι δεν λειτουργούν σωστά οι επιτροπές όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή στην εταιρική διακυβέρνηση, στη διαχείριση των παραπόνων από καταναλωτές.

    Με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε κάποιες περιπτώσεις στη λογική «ενός ανδρός αρχή».

    Κάποιες από τις αποφάσεις αφορούσαν στην πώληση πακέτων δανείων. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν αποκλειστικά και μόνο από τον CEO της εταιρείας, με κριτήρια αμφιβόλου ποιότητας.

    Η ΤτΕ έχει απευθύνει αυστηρή σύσταση στον επικεφαλής της Intrum Greece, Γ. Γεωργακόπουλο να προχωρήσει άμεσα στη διόρθωση όλων των προβλημάτων ώστε η εταιρεία να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης.

    Για παράδειγμα στο κομμάτι της πώλησης των δανείων, οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει απόφαση της  αρμόδιας επιτροπής που να τις δικαιολογεί.

    Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι ένα σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαδικασιών: Ποιος και με ποια κριτήρια αποφάσιζε την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων;

    Ωστόσο η ίδια πηγή διευκρινίζει πως δεν έχουν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα στην Intrum, και της έχει δοθεί εύλογο χρονικό περιθώριο ώστε να βελτιώσει τα κακώς κείμενα.

    Το ερώτημα του Bloomberg στην Intrum Σουηδίας

    Σημειώνουμε πως το πρακτορείο Bloomberg –όπως  έγραψε χθες το mononews.gr– έθεσε ερώτημα στη διοίκηση της μητρικής εταιρείας για τους ελέγχους που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδας.

    Η απάντηση των Σουηδών επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ μας.

    Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της στο πρακτορείο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Intrum αναφέρει ότι όντως η εταιρεία στην Ελλάδα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΤτΕ.

    «Η σουηδική Intrum δεν έχει πρόβλημα με την Τράπεζα της Ελλάδος», δήλωσε μέσω email η διευθύντρια επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, Kristin Andersson, προσθέτοντας βεβαίως για τη επιχείρηση που διεξάγεται ότι πρόκειται για τακτικό έλεγχο. «Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν σημαντικά ευρήματα», πρόσθεσε η κ. Andersson.

    Το ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει και όσα έγραψε τα προηγούμενα 24ωρα το mononews για τις  έρευνες  σε εταιρείες είσπραξης οφειλών  και servicers, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συμμορφώνονται με τους κανόνες της εγχώριας νομοθεσίας.

    «Η Τράπεζα της Ελλάδος διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες είσπραξης οφειλών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού βραχίονα της Intrum AB, για να διαπιστωθεί ότι συμμορφώνονται με τους τοπικούς νόμους», δήλωσε στο πρακτορείο άτομο με γνώση του θέματος.

    Μέχρι στιγμής η Intrum και μια άλλη εταιρεία, η Thea Artemis Financial Solutions, βρίσκονται υπό έλεγχο, είπε γνώστης του θέματος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

    Περισσότερες εταιρείες αναμένεται να αντιμετωπίσουν ελέγχους στο μέλλον, ανέφερε η ίδια πηγή,  προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να δούμε εάν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρόσθεσε το ίδιο πρόσωπο», τονίζει το Bloomberg.

    Ακόμα το πρακτορείο αναφέρει πως για την Intrum στην Ελλάδα, έχουν υπάρξει στο παρελθόν καταγγελίες για κακές πρακτικές στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προβληματικών δανείων που διαθέτει.

    Πρόστιμα σε Εταιρείες Διαχείρισης

    Καταπέλτης ήταν το πόρισμα που ακολούθησε τον  εποπτικό έλεγχο που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος  στον servicer «Θεά Αρτεμις» της Ειρήνης Μαραγκουδάκη.

    Οι ελεγκτές της κεντρικής τράπεζας διαπίστωσαν πλήθος προβλημάτων και επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα.

    Οι έλεγχοι της ΤτΕ θα συνεχιστούν σε όλους τους servicers που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

    Όπως σημειώνει πηγή της ΤτΕ, ο νόμος για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα  δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στον επόπτη  και  προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

    Μεταξύ των άλλων θεσμοθετήθηκε αυστηρό ποινολόγιο για τους servicers, καθώς θα πρέπει  το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024 να παρέχουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας , αναλυτική και σε κατανοητή γλώσσα ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ.

    Για τους servicers, που δεν σέβονται τα δικαιώματα των δανειοληπτών προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις με χρηματικά πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum): Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος – Έφοδοι στα γραφεία, έρχεται πόρισμα

    Επιβεβαίωση Mononews: Η Intrum Σουηδίας αποδέχεται τις εφόδους στην Αθήνα – Τι γράφει το Bloomberg

    Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum): Διεθνείς διαστάσεις από την αποκάλυψη του mononews – Ενόχληση στη Σουηδία



    ΣΧΟΛΙΑ