• Τράπεζες

    Servicers: Γιατί έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1,85 εκατ. ευρώ μέσα σε 8 μήνες

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης και Επένδυσεων

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Πρόστιμα ύψους πάνω από 1,85 εκατ. ευρώ έχει επιβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης του τελευταίους 8 μήνες στους τέσσερις μεγαλύτερους servicers και συγκεκριμένα στις doValue, Cepal, Intrum και QQuant.

    Συγκεκριμένα χθες επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 305.000 ευρώ σε doValue, Cepal και QQuant για παραβίαση της νομοθεσίας, ύστερα από καταγγελίες που έγιναν από δανειολήπτες στην Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

    Πέρυσι τον Δεκέμβριο είχαν επιβληθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης πρόστιμα 670.000 ευρώ στις doValue και Cepal για παραβάσεις στη νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών.

    Τον περασμένο Απρίλιο επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 790.000 ευρώ σε doValue, Cepal και Intrum.

    Ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 η doValue έλαβε πρόστιμο 60.000 ευρώ.

    «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι οι εισπρακτικές εταιρείες θα λειτουργούν με σύννομο, υπεύθυνο και ηθικό τρόπο. Αθέμιτες πρακτικές και συμπεριφορές που προσβάλλουν τους πολίτες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρεκας.

    Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση:

    doValue θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 65.000 ευρώ επειδή εκπρόσωποι της εταιρείας ενημέρωναν δανειολήπτες για ληξιπρόθεσμες οφειλές, που είτε εξυπηρετούνταν κανονικά, είτε είχαν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.3869/2010, αλλά και για προσβλητική συμπεριφορά από εκπρόσωπο της εταιρείας απέναντι σε οφειλέτη κατά την ενημέρωσή του περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής.

    -Το πρόστιμο στην Qquant είναι 150.000 ευρώ, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, μη ανταπόκριση και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επεξεργασία αιτήματος δανειοληπτών που ζητούσαν το δοσολόγιο και βεβαίωση καταβολών.

    -Στις 90.000 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο στη Cepal για μη ανταπόκριση της εταιρείας σε πλήθος ηλεκτρονικών μηνυμάτων εκ μέρους οφειλέτη με σκοπό τη ρύθμιση της οφειλής του. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση της εταιρείας να ανταποκριθεί εντός εύλογου χρόνου στην προσπάθεια ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών δανειοληπτών.

    Ειδικότερα: Από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μέχρι χθες στην doValue έχουν επιβληθεί συνολικά διοικητικά πρόστιμα ύψους 890.000 ευρώ.

    Στην Cepal πρόστιμα ύψους 605.000 ευρώ.

    Στην Intrum πρόστιμα 180.000 ευρώ και στην QQuant πρόστιμα ύψους 150.000 ευρώ.

    Τι λένε οι servicers

    Τα πρόστιμα αφορούν περιπτώσεις πριν από το νέο πλαίσιο, και υπογραμμίζουν πως πλέον με το νέο νόμο υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την γρήγορη εξυπηρέτηση, και την ενημέρωση των δανειοληπτών.

    Σημειώνουν δε πως μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα ενημέρωσης –τις πλατφόρμες δηλαδή-που έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν οι ΕΔΑΔΠ, οι δανειολήπτες λαμβάνουν άμεση ενημέρωση για τα στοιχεία που αφορούν την οφειλή τους, όπως μεταξύ άλλων το υπόλοιπο της οφειλής (ανά δανειακή σύμβαση), τον αριθμό, το ύψος και τον προβλεπόμενο χρόνο καταβολής της επόμενης δόσης του δανείου τους. Μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων ενημέρωσης, επομένως, κάθε δανειολήπτης έχει άμεση πρόσβαση και την πλήρη εικόνα των δανειακών του υποχρεώσεων ανά πάσα στιγμή και σε πραγματικό χρόνο.

    «Ο μόνος τρόπος να περιοριστούν οι πλειστηριασμοί είναι να γίνονται ρυθμίσεις. Όμως σχεδόν για το 50% των δανειοληπτών υπάρχουν ελλιπή στοιχεία», σημειώνουν εκπρόσωποι της Ένωσης των εταιρειών διαχείρισης.

    Παράλληλα, μέσω των ίδιων συστημάτων, γίνεται άμεσα και ευχερώς η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας του δανειολήπτη με την εταιρία που διαχειρίζεται την οφειλή του σήμερα.

    Μάλιστα η Ενωση των Εταιρειών Διαχείρισης υπογραμμίζει πως:

    Τα μέλη της ΕΕΔΑΔΠ διαχειρίζονται οφειλές συνολικού ύψους άνω των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούν 2.271.548 οφειλέτες, από τις οποίες πάνω από το 80% δεν επιβαρύνει πλέον τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

    Από το 2022, οι servicers έχουν ρυθμίσει διμερώς συνολικά δάνεια ύψους 15,2 δισ. ευρώ. Για το α’ τρίμηνο του 2024 οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων έφτασαν το 1,2 δισ. ευρώ. Οι διμερείς ρυθμίσεις και οι ρυθμίσεις μέσω του Ν.3869 («νόμου Κατσέλη») για το ίδιο διάστημα έφτασαν το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες προήλθαν από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.

    Μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έχουν υποβληθεί περί τις 66.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε οφειλές άνω των 32 δισ. ευρώ. Οφειλές ύψους 2,5 δισ. ευρώ έχουν διευθετηθεί σε πολυμερείς ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και δάνεια των χαρτοφυλακίων τα οποία διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ.

    Ενώ τη βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη που προβλέπει ο ν. 4738/2020 έχουν λάβει 8.500 νοικοκυριά, και εκκρεμούν προς οριστικοποίηση από την πλευρά των οφειλετών άλλες 54.000 αιτήσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Optima Βank: Το μέρισμα των 44 σεντς, ο στόχος για κέρδη 124 εκατ. ευρώ φέτος και το νέο κατάστημα στα Χανιά

    Μυτιληναίος, Παπαλεξόπουλος, Στάσσης: Καμπανάκια για την επόμενη μέρα στην ενέργεια και τη βιομηχανία

    Όμιλος Φουρλή: Παίζει… μπάλα με νέα project στα αθλητικά είδη



    ΣΧΟΛΙΑ