• Ναυτιλία

    Κωστής Φραγκούλης: Πρεσβευτής της εξωστρέφειας της ελληνικής ναυτιλίας

    O πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά, Κωστής Φραγκούλης


    Στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του Propeller Club στο Charleston της Νότιας Καρολίνας των Η.Π.Α. και στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν ο πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά, Κωστής Φραγκούλης, εκλέχθηκε 1ος αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Διοικητικού Συμβουλίου ενώ η κυβερνήτης Δωροθέα Ιωάννου εκλέχθηκε 2η αντιπρόεδρος.

    Ο Κ. Φραγκούλης έχει ήδη διατελέσει δύο επιτυχημένες θητείες σαν 3ος και 2ος αντιπρόεδρος κατά τα έτη 2021-2022 και 2022-2023, αντίστοιχα.

    Η σημαντική αυτή εκλογή στη θέση νούμερο δύο τον καθιστά αυτομάτως φαβορί για την προεδρία, τον Σεπτέμβριο του 2025. Μια μεγάλη εθνική επιτυχία, καθώς θα είναι ο πρώτος μη Αμερικανός και βέβαια ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος στην 100ετή ιστορία του διεθνούς οργανισμού.

    Ο Κωστής Φραγκούλης είναι από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν το τελευταίο διάστημα με μια πολύμορφη και πολυδιάστατη δράση στο χώρο της ναυτιλίας.

    Από τη μία διευρύνει τις επαγγελματικές δραστηριότητες, της εταιρείας Franman που έχει ιδρύσει πριν τριάντα χρόνια και από την άλλη ως πρόεδρος του Propeller Club, με συνεχείς και επιτυχείς εκδηλώσεις, έχει προσδώσει σε αυτόν τον θεσμό της ναυτιλίας μεγαλύτερο κύρος και έχει αυξήσει την επίδραση του στα δρώμενα της ναυτιλίας.

    Όμως, ο Κωστής Φραγκούλης, δεν εξαντλείται μόνο σε αυτές τις δράσεις, αλλά, ασκεί και επιδραστική δράση για την εξωστρέφεια της ελληνικής ναυτιλίας. Συμμετέχει επίσης ενεργά και παρεμβατικά στην προσπάθεια για την προσέλκυση νέων στα ναυτικά επαγγέλματα.

    Μιλώντας, ως πρόεδρος του Propeller Club, στο πλαίσιο του τριήμερου φόρουμ Blue Horizons, ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την προσέλκυση νέων στα ναυτικά επαγγέλματα, επισημαίνοντας τα εξής:

    «Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τους νέους στα ναυτικά επαγγέλματα. Στα πλοία και στις ναυτιλιακές, αλλά και παραναυτιλιακές εταιρείες, που αποτελούν και αυτές από μόνες τους μια τεράστια αγορά.

    Εμείς έχουμε αγάπη για τη θάλασσα και για τους νέους. θέλουμε οι νέοι να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της θάλασσας. Θέλουμε οι νέοι να γνωρίσουν την ναυτιλία, να συναντήσουν καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου και μέσω του mentoring και μιας σειράς παρουσιάσεων και panels, να αποκτήσουν πολύτιμη γνώση γύρω από την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Η ναυτιλία, είναι ένας υγιής κλάδος, μια συναρπαστική βιομηχανία όπου η χώρα μας πρωταγωνιστεί παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες».

    Εξάλλου, την προσεχή Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, το Propeller Club, στο οποίο ηγείται ο Κωστής Φραγκούλης, θα τιμήσει τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με τα βραβεία AMVER Awards Gala Dinner, ένα θεσμό κύρους που έχει γίνει παράδοση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας.

    Η εκδήλωση, θα γίνει στο Athenaeum Intercontinental Hotel της Αθήνας και διοργανώνεται από το Propeller Club Πειραιά, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, σηματοδοτώντας άλλο ένα ορόσημο απόδοσης τιμής στην εξαιρετική δέσμευση των Ελλήνων στη ναυτοσύνη.

    Περισσότεροι από 800 εκλεκτοί καλεσμένοι αναμένεται να παρευρεθούν στην 31η διοργάνωση, μεταξύ των οποίων ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George J. Tsunis, Έλληνες πλοιοκτήτες και στελέχη, ισχυροί παράγοντες της αγοράς, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, θα τους υποδεχτεί ο Ναύαρχος Nathan Moore που θα είναι ο Τελετάρχης.

    Τα AMVER Awards αναδεικνύουν και τιμούν τις ναυτιλιακές εταιρείες, τα πλοία και τα πληρώματα που έπαιξαν ενεργό ρόλο στη διαφύλαξη της ζωής των ναυτικών αξιοποιώντας το Σύστημα AMVER, μια κοινή πρωτοβουλία της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και των ηγετών της εμπορικής ναυτιλίας, που ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 1958.

    Περισσότερα από 11.000 διεθνή πλοία συμμετέχουν ενεργά στο Πρόγραμμα AMVER και κατά μέσο όρο 6.300 πλοία να εντάσσονται στο Σύστημα AMVER καθημερινά, ο αντίκτυπός του είναι σημαντικός. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Συστήματος επεξεργάζεται 40.000 μηνύματα AMVER καθημερινά, απόδειξη του ζωτικού ρόλου του στη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας παγκοσμίως.

    Στην φετινή τελετή θα τιμηθούν 192 Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με στόλο 2.057 πλοίων, για την αταλάντευτη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία AMVER, που αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσής τους στην ασφάλεια στη θάλασσα.

    Ο Κωστής Φραγκούλης, για την εκδήλωση, δήλωσε:

    «Οι ναυτικοί δεν είναι απλώς πλοηγοί. Είναι αφανείς ήρωες που προστατεύουν ζωές μέσα στις απρόβλεπτες εκτάσεις της θάλασσας.

    Η φροντίδα και η συμπόνια για τους συναδέλφους τους και το θάρρος τους να εκτελούν τολμηρές διασώσεις, είναι αποδείξεις της ανδρείας και της ετοιμότητάς τους, συνοψίζοντας τις πιο ευγενείς πτυχές της ναυτοσύνης.

    Κάθε διάσωση αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευσή τους στις ανθρώπινες αξίες και επιδεικνύει όχι μόνο την τεχνογνωσία τους αλλά και το ακλόνητο θάρρος, τη συντροφικότητα και τον βαθύ σεβασμό τους για την μοναδική φύση της θάλασσας».

    Ποιός είναι ο Κωστής Φραγκούλης

    Ο Κωστής Φραγκούλης, είναι γιος του καπετάν Γιάννη Φραγκούλη. Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι υπερδραστήριο μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και πατέρας δύο θυγατέρων, της Έλλης και της Αθηνάς.

    Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και είναι κάτοχος πτυχίου από το Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ του Ηνωμένου Βασιλείου στα Οικονομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το 1988. Την επόμενη διετία, από 1988 έως το 1990 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό ως αξιωματικός.

    Τον μήνα Μάιο του 1991, ίδρυσε την ναυτιλιακή εταιρεία Franman Group και από τότε είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και επί τρεις δεκαετίες της Franman, που παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στη ναυτιλιακή βιομηχανία, με επίκεντρο τον εξοπλισμό ναυπήγησης, εφοδιάζει με ανταλλακτικά τα πλοία, επιβλέπει επισκευές και παρέχει υπηρεσίες σε πλοία και σε εταιρείες, στον τομέα της ναυτιλιακής ασφάλειας, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

    Κωστής Φραγκούλης, Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά
    Κωστής Φραγκούλης, Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά

    Σήμερα, μέσω τεσσάρων εταιρειών, η Franman εκπροσωπεί 132 κορυφαίες εταιρείες προωθώντας τον εξοπλισμό, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε περισσότερους από 600 πελάτες στην Ελλάδα και σε 13 άλλες ναυτιλιακές χώρες.

    Το έτος 1996, ίδρυσε την Imperium Shipmanagement SA, η οποία διαχειριζόταν και κατείχε πέντε πλοία handysize μεταφοράς χύδην φορτίου. Μετά από μια δεκαετή συνεπή διαχείριση των πλοίων και ενώ η αγορά Dry Cargo γνώριζε σημαντική άνοδο, αποφάσισε να αποχωρήσει από την πλοιοδιαχείριση, αξιοποιώντας τις υψηλές αξίες, κατοχύρωσε σημαντικές υπεραξίες, πουλώντας τα πλοία.

    Ο Κωστής Φραγκούλης εξελέγη πρόσφατα, για τρίτη περίοδο, πρόεδρος του International Propeller Club, Port of Piraeus.

    Το βραβείο «Ευκράντη»

    Το έτος 2020, ο Κωστής Φραγκούλης, τιμήθηκε από την Επιτροπή των «Βραβείων Ευκράντη», με το βραβείο «Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας».

    Αναλύοντας τους λόγους που η Επιτροπή επίλεξε τον Κωστή Φραγκούλη, επισήμανε:

    «Το όραμα του Κωστή Φραγκούλη ήταν να μετουσιώσει το πάθος του για τη θάλασσα και τη ναυτιλία, δημιουργώντας μια εταιρεία η οποία θα πρόσφερε ένα πολυσχιδές πρόγραμμα υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια δυναμικής παρουσίας στη ναυτιλιακή αγορά, ο Όμιλος Franman αποτελεί το πρώτο Trading House στην Ελλάδα στα πρότυπα των ιαπωνικών, ενώ κατέχει ηγετική θέση στη διεθνή αγορά. Εκπροσωπεί περισσότερες από 130 κορυφαίες εταιρείες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ επιχειρεί και σε 12 ακόμα χώρες εκτός Ελλάδος.

    Από το ξεκίνημα της εταιρείας εστίασε στις αγορές της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας, υιοθετώντας το μοντέλο τού “one stop shop philosophy”, προσφέροντας στον πλοιοκτήτη όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες.

    Το 1996 ίδρυσε την Imperium Shipmanagement SA, η οποία διαχειρίστηκε με επιτυχία πέντε bulk carriers τύπου Handysize και Handymax. Μετά από μία δεκαετία και ενώ η ναυλαγορά του ξηρού φορτίου βρισκόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αποφάσισε να πουλήσει τα πλοία, προκειμένου να επωφεληθεί από τις εξαιρετικά υψηλές αξίες.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας, ο Κωστής Φραγκούλης έχει αποδειχθεί επιχειρηματίας ιδιαίτερα δραστήριος και δημιουργικά ευφάνταστος.

    Μία από τις βασικές του αξίες είναι η πίστη στον ανθρώπινο παράγοντα. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 βρίσκεται πίσω από το τιμόνι του Propeller Club, Port of Piraeus, από όπου επιδίδεται με ζήλο στη δημιουργία ενός πλαισίου αρμονικού διαλόγου ανάμεσα στα μέρη της ναυτιλιακής κοινότητας.

    Το ίδιο έτος έλαβε την τιμητική θέση του Έλληνα Πρεσβευτή για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Sailors’ Society, ο οποίος έχει ως βασικό σκοπό την υποστήριξη και την αρωγή των ναυτικών σε όλα τα λιμάνια του κόσμου. Βασικός άξονας των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Κωστής Φραγκούλης είναι η υποστήριξη της ναυτικής φιλανθρωπίας.

    Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αναγνώρισαν την άρτια προσωπική προσπάθεια του Κωστή Φραγκούλη να σχεδιάσει αλλά και να υλοποιήσει με επιτυχία μια οργανωμένη επικοινωνιακή στρατηγική, που διαπνέεται από πλήρη εξωστρέφεια, εξυπηρετώντας τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.

    Στο πλαίσιο μιας εμπνευσμένης και καλοσχεδιασμένης στρατηγικής, που βελτιώνει τη γενική εικόνα της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας, η υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων επικοινωνίας, σε όλες τις επιχειρηματικές αλλά και συλλογικές δράσεις του Κωστή Φραγκούλη, αποτελούν βασικό λόγο της βράβευσής του.

    Σε μια περίοδο που συνοδεύτηκε από ιδιαίτερες προκλήσεις εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, προσωπικότητες όπως ο Κωστής Φραγκούλης δείχνουν τον δρόμο για το πώς μπορεί να χαραχτεί και να εφαρμοστεί μια άρτια προσέγγιση και εξωστρέφεια ενός ομίλου, προς το εγχώριο αλλά και διεθνές ναυτιλιακό περιβάλλον».

    Ο Γιάννης Κ. Φραγκούλης

    Ο πατέρας του Κωστή Φραγκούλη, ήταν ο καπετάν Γιάννης Φραγκούλης, με καταγωγή από την Κάσσο, ήταν ένας από τους έμπιστους και στενούς και αγαπητούς συνεργάτες του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου.

    Ο Γιάννης Φραγκούλης έφυγε από τη ζωή στις 11 Αυγούστου 2022.

    Ήταν απόφοιτος της σχολής Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το 1952 ξεκίνησε μία καινούργια σταδιοδρομία στο Εμπορικό Ναυτικό, σε δεξαμενόπλοια του ομίλου Νιάρχου.

    Το 1955 ανέλαβε πλοίαρχος στην θρυλική θαλαμηγό του Σταύρου Νιάρχου «Κρεολή», θέση από την οποία μετατάχθηκε το 1960 στα γραφεία του ομίλου στην Ελλάδα, ξεκινώντας μια μακρόχρονη και πολύ επιτυχημένη σταδιοδρομία.

    Υπηρέτησε σε διάφορες διευθυντικές θέσεις στον Όμιλο, ξεκινώντας από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την Venus Shipping Co. στο Μόντε Κάρλο, την Niarchos (London) Ltd., ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όταν η διεύθυνση του στόλου μεταφέρθηκε από το Λονδίνο στην Αθήνα.

    Το 1996, ένα μήνα μετά το θάνατο του Σταύρου Νιάρχου, αποχώρησε από τον όμιλο, έχοντας συμπληρώσει το 70στό έτος της ηλικίας του και 45 χρόνια υπηρεσίας στις εταιρείες του ομίλου, με τα τελευταία 20 ως Διευθύνων Σύμβουλος της International Operations S.A. και Προέδρος της International Maritime Agencies S.A.

    O Γιάννης Φραγκούλης ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του War Risk Association, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Imperium Shipmanagement S.A και της Franman S.A. Είχε παρασημοφορηθεί με τον «Σταυρό του Αγίου Μάρκου» και με τα Μετάλλια «Πολέμου Μέσης Ανατολής» και «Πολεμικών Επιχειρήσεων».

    Διαβάστε επίσης:

    Μαρίνα Χατζηπατέρα: Κορυφαία Καινοτόμος Ναυτιλιακή Τραπεζίτισσα και ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων LGBTQ+

    Νίκος Τσάκος (ΤΕΝ): Διατηρούμε πάντα έναν σύγχρονο και υψηλής ποιότητας στόλο

    Ocean Pal Inc (Σεμίραμις Παληού): Η πτώση των ναύλων έφερε ζημιές



    ΣΧΟΛΙΑ