• Τι σημαίνει η αιφνίδια αναβάθμιση των τραπεζών, ποιος πρόδωσε τον Μπίτζιο, η έφοδος στο σπίτι του Λαβράνου και οι πολιτικοί που ζητούν προσλήψεις στον Σκλαβενίτη

    Χθες αγαπητοί αναγνώστες μας ήλθε ένα αναπάντεχο νέο…

    image

    FITCH – Moody’s: Αναβάθμισαν τις τράπεζες

    Χθες αγαπητοί αναγνώστες μας ήλθε ένα αναπάντεχο νέο.

    Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 1,85% 7,70 της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 και της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 προχώρησε ο οίκος Fitch, με τις προοπτικές (outlook) σταθερές, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί ως προάγγελος για την αναβάθμιση και της ελληνικής οικονομίας.

    Πλέον, οι ειδικοί θεωρούν ότι η κίνηση αυτή της FITCH θα οδηγήσει στο να δώσει ο πιστοληπτικός οίκος, την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, στις αρχές Δεκέμβριου.

    Ταυτόχρονα, αργά το απόγευμα και ο οίκος Moody’s Investors Service (Moody’s) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των έξι ελληνικών τραπεζών που βαθμολογεί (Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Παγκρήτια Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) κατά μία ή δύο βαθμίδες, καθώς και την αυτόνομη Βασική Πιστωτική Αξιολόγηση (BCA) των τραπεζών αυτών.

    Οι προοπτικές (outlook) για την αξιολόγηση και των έξι τραπεζών είναι θετικές μετά την αναβάθμισή τους.

    Φυσικά θα περιμένω να ανοίξει η αγορά για να διαπιστώσω τις αντιδράσεις.

    Εάν και πάλι ολοκληρωθεί η συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο στον Γενικό Δείκτη ή κλείσει ήπια ανοδικά τότε, οι τράπεζες έχουν μεγάλο θέμα.

     

    Μετοχές: Αφόρητη πίεση

    Η είδηση της αναβάθμισης έγινε γνωστή μετά τις 17:20 που το χρηματιστήριο ήδη είχε ολοκληρώσει τη συνεδρίασή του.

    Το κλίμα χθες ήταν αφόρητο με τις τράπεζες και πολλές άλλες μετοχές να βουλιάζουν.

    Οι τράπεζες μπήκαν από νωρίς, το μεσημέρι, στο παιχνίδι της πτώσης και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες μετοχές.

    Μοναδικές ευχάριστες έκπληξες ήταν οι μετοχές  του ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 και της Φουρλής ΦΡΛΚ -1,69% 4,07 που έκλεισαν με οριακά κέρδη.

    Σχετικά καλή εικόνα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά, παρουσίασαν οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 EUROBANK ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 που έκλεισαν με απώλειες έως 0,9%.

    Όσον αφορά στα νέα που έχουν μπροστά τους οι προαναφερόμενες εταιρείες είναι σημαντικά.

    Για παράδειγμα, ο ΟΠΑΠ θα δώσει προμέρισμα 1 ευρώ, η Eurobank η μετοχή της οποίας έκλεισε στα 1,48 ευρώ θα αγοράσει το ποσοστό των μέτοχων που κατέχει το ΤΣΧ σε τιμές από 1,60 έως 1.90 ευρώ.

    Όσον αφορά στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η τιμή της θεωρείται ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

     

    MIG: Αιφνιδιασμός

    H μετοχή της MIG ΜΙΓ 2,01% 4,07 αιφνιδίασε.

    Έκλεισε με μεγάλα κέρδη 20,47 % στα 4,65 ευρώ και όγκο συναλλαγών 96.000 μετοχές.

    Δεν ξέρω που ακριβώς οφείλεται η άνοδος της μετοχής μιας και το free float είναι σχεδόν ανύπαρκτο, αφού η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει σχεδόν το 90% των μετοχών.

    Χθες δημοσιοποιήθηκε η είδηση ότι το δικαστήριο της Κύπρου αποδέσμευσε περιουσιακά στοιχεία της MIG του μακαρίτη Βγενόπουλου (απεβίωσε το 2016) και άλλων στελεχών της MIG προ δεκαετίας, που είχαν δεσμευτεί.

    Όμως επειδή ο WISEMAN το έψαξε, στη MIG δεν υπήρχε κανένα περιουσιακό στοιχείο αξιόλογο που να είχε «παγώσει η κυπριακή δικαιοσύνη.

    Υπήρχαν μόνο κάτι καταθετικοί λογαριασμοί στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

    Οπότε ή κάποιοι παρασύρθηκαν ή κάποιο νέο υπάρχει.

     

    Πλαστικά Θράκης: Σημαντικό κονδύλι για έρευνα και ανάπτυξη

    Διαβάζοντας χθες προσεκτικά τα αποτελέσματα της Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ 2,25% 4,09 το ενδιαφέρον μου κίνησε η δαπάνη της εισηγμένης για έρευνα και ανάπτυξη.

    Λοιπόν, για το 2022 το συγκεκριμένο κονδύλι ήταν αυξημένο περίπου κατά 25%, σε σύγκριση με το 2021.

    Not bad!!!!

     

    Τα άτακτα παιδιά της ναυτιλίας

    Δεν ξέρω τι γίνεται με τους Έλληνες εφοπλιστές, αλλά πολλοί από αυτούς δεν πρέπει να είναι και τα καλύτερα παιδιά.

    Συνεχώς στον διεθνή Τύπο δημοσιεύονται σημαντικά νέα με αρνητική χροιά.

    Για παράδειγμα, χθες έγινε γνωστό ότι πλοία τριών Ελλήνων εφοπλιστών κρατήθηκαν σε λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα, λόγω παραλείψεων που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια λιμενικών ελέγχων.

    Πρόκειται για τους εφοπλιστές Νικόλα Μαρτίνο, Αδαμάντιο Πολέμη και Σταμάτη Μόλαρη.

     

    Ποιος πρόδωσε τον Φέλιξ

    Μαθαίνουμε πως από την έρευνα των εισαγγελικών Αρχών για το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει αναδειχθεί μια κρίσιμη  λεπτομέρεια.

    Και όπως ορθώς μαντεύετε η λεπτομέρεια αυτή είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τον Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος συγκαταλέγεται στους βασικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου.

    Σύμφωνα λοιπόν με όσα κατάφερε να μάθει ο Wiseman, οι Εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος, Αγγελική Τριανταφύλλου και Κώστας Σπυρόπουλος φέρονται να έχουν τεκμηριώσει πως o Μπίτζιος μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo Limited ήταν ο κάτοχος του 35% της Intellexa τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2022.

    Και μάλιστα το έχουν τεκμηριώσει με επίσημα έγγραφα που έστειλε η ίδια η Intellexa στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας τόσο στις 26 Μαΐου του 2022 όσο και στις 10 και 21 Ιουνίου 2022.

    Τώρα, γιατί οι εν λόγω απαντήσεις της Intellexa «καίνε» τον Μπίτζιο;

    Διότι αμέσως μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη με το Predator τον Αύγουστο του 2022, ο Μπίτζιος κατέθεσε μεταχρονολογημένο έγγραφο στην Έφορο Εταιρειών Κύπρου με το οποίο ήθελε να εμφανίσει πως είχε πουλήσει την εταιρεία Santinomo Limited στην ιρλανδική Thalestris, συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020.

    Δηλαδή με την κίνησή του αυτή ήθελε να δείξει πως δεν έχει καμία σχέση με τις παρακολουθήσεις και πως όλα τα έκανε ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν.

    Αν και το έγγραφο αυτό είχε χαρακτηριστεί εξ αρχής «κάλπικο» διότι δεν ταυτιζόταν με το Μητρώο Πραγματικό Δικαιούχων της Κύπρου που έως και τον Σεπτέμβριο του 2022 έδειχνε πως ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι ο ιδιοκτήτης της  Santinomo Limited, ωστόσο ήταν η «γραμμή άμυνας» που είχε στήσει ο Μπίτζιος.

    Αυτή η «γραμμή άμυνας» ωστόσο φαίνεται να έχει καταρρεύσει από τις απαντήσεις που η ίδια η Intellexa έδωσε τον Ιούνιο του 2022 στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και από τις οποίες προκύπτει πως τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2022 η Santinomo Limited του Φέλιξ Μπίτζιου διατηρούσε το 35% της εταιρείας του Predator και το υπόλοιπο ανήκε στην ιρλανδική εταιρεία του Ντίλιαν.

    Με απλά λόγια ο Φέλιξ δικαιολογείται να είναι ανήσυχος για όσα θα ακολουθήσουν…

     

    Η έφοδος στα σπίτια Λαβράνου και Μπίτζιου

    Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν σε κάτι blogs, δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν θα προχωρήσει από την πλευρά της Δικαιοσύνης και ότι θα εκδοθούν απαλλακτικά βουλεύματα.

    Αν και τα σχετικά site είναι ανυπόληπτα, όπως οφείλαμε, κάναμε 3 – 4 τηλέφωνα για να δούμε που βρίσκεται η υπόθεση.

    Η απάντηση που λάβαμε είναι εξαιρετικά αυστηρή.

    «Η προανάκριση είναι μυστική και όσοι γράφουν ότι έχει ολοκληρωθεί, γράφουν ανοησίες.»

    Ωστόσο, νομική πηγή μας ξεκαθάρισε πως το κατηγορητήριο θα είναι έξτρα εμπλουτισμένο, καθώς τα ευρήματα από τους ελέγχους που έγιναν στις οικίες των συνεργατών του Φέλιξ Μπίτζιου και του Γιάννη Λαβράνου, φέρονται να αποδείχθηκαν χρήσιμα.

    Ειδικά το υλικό που εντοπίστηκε στην οικία της Λίνας Κατσούδα της γραμματέως του Μπίτζιου που από το 2013 είναι η πιο στενή του συνεργάτιδα.

     

    Αναστενάζουν οι πελάτες στα υποκαταστήματα των τραπεζών και ο πέμπτος πυλώνας

    Δεν λέω… καλές και σκόπιμες οι μεγάλες κινήσεις των τραπεζών στην επιχειρηματική σκακιέρα και ο έλεγχος του λειτουργικού κόστους, αλλά μην ξεχνάμε και το δίκτυο.

    Το λέω αυτό διότι μπορεί πλέον ο μεγαλύτερος όγκος των τραπεζικών εργασιών να γίνεται από το διαδίκτυο και το τηλέφωνο με τους πελάτες να έχουν υποκαταστήσει στην ουσία τους τραπεζικούς υπαλλήλους, όμως υπάρχουν και κάποιες εργασίες οι οποίες αναπόφευκτα πρέπει να διεκπεραιωθούν στο υποκατάστημα.

    Και εκεί, όπως μου μεταφέρουν αναγνώστες της στήλης επικρατεί το χάος.

    Οι πελάτες θα πρέπει να είναι οπλισμένοι με μεγάλη υπομονή και με γερά νεύρα τα οποία πλείστες όσες φορές αδυνατώντας να τα συγκρατήσουν τα στρέφουν κατά των λιγοστών υπαλλήλων.

    Ιδιαίτερα μάλιστα στα υποκαταστήματα μεγάλης συστημικής τράπεζας, όπου στην καλύτερη περίπτωση λειτουργεί μόνον ένα Ταμείο.

    Σε αυτά η πελατεία στην κυριολεξία στενάζει σε ατελείωτες ουρές με χρόνο αναμονής που ξεπερνάει τη μία ώρα.

    Ανάλογη είναι η και η (μη) εξυπηρέτηση για όσους επιχειρήσουν την εξ αποστάσεως επικοινωνία, καθώς απλούστατα ουδείς απαντά στα τηλέφωνα.

    Κάτι τέτοια μηνύματα φθάνουν και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας γι’ αυτό και ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης προωθεί παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την βελτίωση της πρόσβασης επιχειρήσεων και ιδιωτών στο τραπεζικό σύστημα.

    Για να μην ξεχάσουμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, o οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα.

     

    Σκλαβενίτης: Οι πολιτικοί, οι προσλήψεις και το μέρισμα των 18 εκατ.

    Ένας από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος παραμένει και σήμερα, αλλά χαμηλότερα στην κατάταξη του υπουργικού συμβουλίου, έλεγε σε φίλο της στήλης ότι με την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας έχουν πέσει και τα «αιτήματα» για μεσολάβηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για προσλήψεις.

    Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε αμείωτος είναι ο αριθμός των «κοινωνικών αιτημάτων» που δέχεται από ψηφοφόρους του οι οποίοι ζητούν να προσληφθούν στον Σκλαβενίτη.

    Η φήμη του Σκλαβενίτη ότι είναι ένας από τους από τους καλύτερους εργοδότες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων υπάρχει.

    Δεν ξέρουμε αν ισχύει γιατί υπάρχουν πολλοί παράμετροι που πρέπει να συνυπολογιστούν εκτός από το μισθολογικό, για να βγάλει κανείς μετρήσιμο και ασφαλές συμπέρασμα.

    Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο εργοδότη στην χώρα, από τον οποίον πέρυσι μισθοδοτήθηκαν 34.410 εργαζόμενοι.

    Και συνεχίζει ακάθεκτος με προσλήψεις όσο συνεχίζεται η οργανική του ανάπτυξη.

    Μόνο το 2022 ο Σκλαβενίτης προχώρησε σε περίπου 2.352 προσλήψεις, ενώ στο α εξάμηνο του 2023  προσέλαβε επιπλέον 1.800.

    Δηλαδή 222 άτομα τον μήνα, η 7 άτομα την ημέρα.

    Επίσης διαβάζοντάς χθες τον ισολογισμό της εταιρείας για το 2022, διαπίστωσα ότι για πρώτη φορά μετά το 2017, η Σκλαβενίτης μοίρασε μέρισμα στους μετόχους (δηλαδή στα μέλη της οικογένειας) 18.000.000 ευρώ.

     

    Η πεθερά του Κασσελάκη

    Δεν είναι καθόλου περίεργο η «πεθερά» του νέου – υποψηφίου – Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη να είναι στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής, αφού ο αγαπημένος του ζει στη Νέα Υόρκη, όπως και εκείνη.

    Ούτε βέβαια είναι περίεργο, η Diane Rogers Mc Beth, μητέρα του συντρόφου του Τάιλερ, να είναι στέλεχος της ελβετικής Landis+Gyr, που είναι μια μεγάλη εταιρεία με παρουσία και στις ΗΠΑ.

    Μπορεί μάλιστα η παρουσία της να είναι σημαντική, να μαλακώσει το μένος της εταιρείας για τη χώρα, σε μια συγκυρία που η Landis+Gyr που είναι πολύ δυσαρεστημένη επειδή αποκλείστηκε από τον μεγάλο διαγωνισμό των ψηφιακών μετρητών και σύντομα θα ανακοινώσει αν θα καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ή θα αποεπενδύσει και θα υποβαθμίσει το εργοστάσιο στην Κόρινθο.

     

    Το ξανασκέφτεται η Goldair για το Θριάσιο Ι;

    Δεύτερες σκέψεις μαθαίνω ότι κάνει η Goldair για την επένδυσή της στο Θριάσιο Ι, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο», Βασίλης Μαγκλάρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του δε μου φάνηκε και ιδιαίτερα αισιόδοξος.

    Για να γίνω πιο σαφής ο κ. Μαγκλάρας, μιλώντας χθες σε συνέδριο, αναφέρθηκε  στο αυξημένο κατασκευαστικό κόστος το οποίο χαρακτήρισε ως θηριώδες πρόβλημα.

    Τόνισε, δε, ότι πρέπει να λυθεί μία σειρά από γρίφους όπως η εξειδίκευση του κατασκευαστικού κόστους, το οποίο έχει αλλάξει δραματικά από το 2018 που ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, καθώς και το τι θα κατασκευαστεί ώστε να είναι βιώσιμο.

    Σχολίασε, μάλιστα, ότι έχουν μεσολαβήσει 2-3 χρόνια άγριου πληθωρισμού, το κόστος των υλικών έχει μεταβληθεί ριζικά άρα πρέπει να ληφθεί υπόψη το τι στοιχίζει αυτή η επένδυση στο νέο περιβάλλον που καλείται να αναπτυχθεί.

    Άφησε, βέβαια, και την αιχμή του για την αλλαγή της σύμβασης που ήταν απαραίτητη ώστε να πάρουμε το ΟΚ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μη χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

    Να σας θυμίσω ότι για να μην υπάρξει δημοσιονομική διόρθωση 100 εκατ. ευρώ χρειάστηκε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την ανάδοχο GOLDAIR-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε δώδεκα βασικά σημεία με βασικότερα τον διπλασιασμό του ποσού που θα καταβληθεί εφάπαξ με την έναρξη του έργου και την μείωση της διάρκειας της παραχώρησης.

     

    Alpha Finance: Τι προβλέπει για τα αποτελέσματα της Jumbo

    Ιδιαιτέρως «ζεστή» για τη Jumbo είναι η Alpha Finance, προβλέποντας ότι τα EBITDA θα διαμορφωθούν φέτος σε περίπου 141 εκατ. ευρώ (+21,7% σε ετήσια βάση), με βελτιωμένο περιθώριο 33,1% (έναντι 32,7% στο α΄ εξάμηνο του 2022), χάρη στην ευνοϊκή δυναμική της λειτουργικής μόχλευσης.

    Οσον αφορά στα καθαρά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν στα 104 εκατ. ευρώ (+32,4% σε ετήσια βάση), με το περιθώριο να βελτιώνεται κατά 220 μ.β. περίπου, υποστηριζόμενο από τον μη μοχλευμένο ισολογισμό του, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια θα επηρεάσουν θετικά τη γραμμή των χρηματοοικονομικών εσόδων (υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος κατέχει καθαρή ταμειακή θέση όλα αυτά τα χρόνια).

    Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι επενδυτές θα καλωσορίσουν, επίσης, οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με την πιθανή επίδραση από τις πρόσφατες πλημμύρες στα φυσικά καταστήματα της Jumbo που λειτουργούν στην περιοχή, ιδίως ενόψει της υψηλής εποχικής περιόδου του Σεπτεμβρίου λόγω του ανοίγματος των σχολείων.

    Σημειώνεται ότι η πτώση της μετοχής την τελευταία εβδομάδα ανέρχεται σε 5,75%.

    Tα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου (μετά το κλείσιμο της αγοράς).

     

    Με απευθείας ανάθεση οι 250 κάμερες στον ΟΣΕ

    Με μία σχεδόν απευθείας ανάθεση μαθαίνω ότι κλείνει ο διαγωνισμός του ΟΣΕ για τον «Big Brother» στις πέντε μεγάλες σήραγγες, καθώς το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανάγκασε τον οργανισμό να διαλέξει τον ίδιο ανάδοχο.

    Για να γίνω πιο σαφής πρόκειται για το έργο της εγκατάστασης 250 νέων καμερών υψηλής ανάλυσης από την εταιρεία Interstar στις σήραγγες Τεμπών, Πλαταμώνα, Όθρυος, Καλλίδρομου και Αγίων Αναργύρων.

    Απ ότι μαθαίνω, μάλιστα, η σύμβαση έχει πάει ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται το τελικό ΟΚ.

    Πλέον ο ΟΣΕ θα μπορεί να παρακολουθεί το τι συμβαίνει στις σήραγγές του και τι προβλήματα προκύπτουν με συνολικά 450 κάμερες οι οποίες θα μεταφέρουν ζωντανά και χωρίς διακοπές την εικόνα και την κατάσταση των σηράγγων στο Κέντρα Ελέγχου Ασφαλείας του ΟΣΕ.

    Για να λάβετε μία ιδέα του πόσο υψηλής τεχνολογίας θα είναι οι κάμερες, αυτές, αρκεί να σας αναφέρω ότι θα μπορούν να ελέγχουν μέσω υπερύθρων να υπολογίσουν τη θερμοκρασία των εντός των σηράγγων, ενώ μερικές εξ αυτών θα «μιλάνε», καθώς οι χειριστές τους θα μπορούν δώσουν απευθείας φωνητικές εντολές μέσω των καμερών οι οποίες θα μεταφέρονται στη σήραγγα.

     

    Τώρα ξεκινά η «μεγάλη… σφαγή του Little Big Horn» για το 1,5 δισ. των «έξυπνων μετρητών»

    «Όταν έχεις να κάνεις με ένα έργο πρώτης προτεραιότητας για την ενέργεια, που ξεκίνησε με 800 εκατομμύρια προϋπολογισμό και πλέον βαδίζει πλησίστιο στο 1,5 δισ. τότε αγαπητέ μου, καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχει κανένα έλεος για τον αντίπαλο, προκειμένου να κερδίσεις. Περίμενε λοιπόν τη… «σφαγή» του Little Big Horn για την προμήθεια και εγκατάσταση των 7,5 εκατομμυρίων ψηφιακών μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ!».

    Αυτά μας είπε πολύ – πολύ πρόσφατα ένας Έλληνας μάνατζερ που «προπονεί» την εταιρεία του για υπεργολάβο στο κολοσσιαίο και καλοπληρωμένο έργο.

    Για όσους δεν διαβάζουν Ιστορία, η  Μάχη του Λιτλ Μπίγκ Χορν έγινε το 1876, κοντά στον ομώνυμο ποταμό στον Ινδιάνικο Καταυλισμό Κρου στη Μοντάνα των ΗΠΑ, μεταξύ ενός συνασπισμού δυνάμεων των ινδιάνικων φυλών Λακότα, Βόρειων Τσεγιέν και Αραπάχο και του 7ου Συντάγματος Ιππικού του στρατού των ΗΠΑ.

    Η μάχη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την βαριά ήττα των αμερικανικών δυνάμεων, ήταν το πιο σημαντικό γεγονός του Μεγάλου Πολέμου των Σιου του 1876.

    Οι Ινδιάνοι είχαν επικεφαλής πολλούς σημαντικούς πολέμαρχους, συμπεριλαμβανομένου του «Τρελού Αλόγου» και του «Ιερού Αρχηγού» και εμπνεύστηκαν από τα οράματα του «Καθιστού Ταύρου».

    Από την άλλη πλευρά, το  7ο Σύνταγμα Ιππικού των ΗΠΑ, είχε δύναμη  700 ανδρών υπό την ηγεσία του αντισυνταγματάρχη Τζωρτζ Άμστρονγκ Κάστερ.

     

    Ποιος θα είναι ο… νικητής Καθιστός Ταύρος και ποιος θα παίξει το ρόλο του «θύματος» Τζόρτζ Κάστερ;

    Τα γράφουμε αυτά διότι το διαγωνισμό χτυπούν δυνατά Αμερικανοί και Γάλλοι, ενώ έχουν ήδη αρχίσει την αναζήτηση Ελλήνων ισχυρών συμμάχων. Ο Wiseman θα σας ενημερώσει για τους Έλληνες υποψήφιους συνεταίρους προσεχώς και αναλυτικά, αφού και εκεί γίνεται μεγάλη μάχη.

    Οι τεχνο-οικονομικές προσφορές, θα κατατεθούν σε περίπου δύο μήνες από σήμερα, αλλά αυτός είναι ο νωρίτερος  χρονικός προσδιορισμός, η κατάληξη θα αργήσει.

    Τα τέσσερα σχήματα της δεύτερης φάσης, θυμίζουμε πως  είναι:

    1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
    2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
    3. Η σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., που έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.
    4. Και η άγνωστη ελληνική Protasis AE, σε κοινοπραξία με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

    Ο ΔΕΔΔΗΕ πολύ πρόσφατα μοίρασε στους μονομάχους  τις τεχνικές προδιαγραφές για τους ψηφιακούς μετρητές χαμηλής τάσης.

    Όταν εγκατασταθούν οι μετρητές, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει την τεχνική δυνατότητα να κόβει το ρεύμα μιας παροχής από απόσταση, χωρίς την μετάβαση  συνεργείου.

     

    Η σημαντική εκκρεμότητα των Ελβετών…

    Η ελβετική Landis+Gyr που έχει και εργοστάσιο στην Ελλάδα, έξω από την Κόρινθο, ήταν ο πέμπτος τα παρέας που τελικά κόπηκε.

    Ο Wiseman με ακρίβεια είχε γράψει από τις 18 Φεβρουαρίου φέτος («Οι Ελβετοί κάνουν προσφυγή στο ΣτΕ και η άγνωστη Ελληνική εταιρία Protasis κάνει προσφυγή στην… προσφυγή των Ελβετών – στον αέρα ο διαγωνισμός ότι και να γίνει!» ήταν ο εύγλωττος τίτλος)  ότι πρόθεση των Ελβετών της Landis+Gyr είναι να φτάσουν έως και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που δεν υπάρξει δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Λίγο μετά το monοnews.gr και τον Wiseman, επιβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Werner Lieberherr, μιλώντας σε  Συνέντευξη Τύπου.

    Ο Ελβετός μάνατζερ τα έβαλε με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ο  Τάσος Μάνος δεν φάνηκε να ανησυχεί και είπε «ότι απόφαση βγάλει το ΣτΕ εμείς φυσικά θα τη σεβαστούμε».

    Οι πληροφορίες του wiseman λένε ότι το ΣτΕ ετοιμάζεται να δικαιώσει τον Τάσο Μάνο και το ΔΕΔΔΗΕ για την απόφαση αποκλεισμού των Ελβετών.

    Στον ΔΕΔΔΗΕ λένε ότι η Landis+Gyr παρέλειψε να δηλώσει τη Landis+Gyr ΑΕ στην Κόρινθο ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών στην αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό και δεν συμπλήρωσε την Ενότητα Δ του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εντύπου Σύμβασης (ESPD).

    Όμως ο «σκληρός» Werner Lieberherr, επιμένει ότι η Landis+Gyr AG ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες, η «Ενότητα Δ» πρέπει να συμπληρώνεται για φορείς στη δυναμικότητα των οποίων δεν βασίζεται ο προσφέρων.

    Ο σκληρός Ελβετός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

    Επίσης, υπαινίχθηκε ξεκάθαρα ότι θα κλείσει το εργοστάσιο και θα φύγει από την Ελλάδα!

    Θα υπάρξει πολύ σύντομα και συνέχεια με πικάντικες λεπτομέρειες, εδώ έχουμε να κάνουμε με σήριαλ υψηλής τηλεθέασης!

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.