• Το Ίδρυμα Νιάρχου και ο Stefanos, το βαθύ λαρύγγι που «δίνει» τον Μπίτζιο, οι απολύσεις με 2 λέξεις στο Κολλέγιο, ο Περιστέρης και η Αττική οδός, και τα αντισώματα της AEGEAN

    Φίλοι αναγνώστες, η άνοδος του πετρελαίου άγχωσε πάρα πολλούς χρηματιστές και επενδυτές…

    image

    Stefanos: Ποιος έδωσε τα λεφτά;

    Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορεί ακόμα πιο έντονα η φήμη ότι το Ίδρυμα Νιάρχου έχει σπονσοράρει με σημαντικά κονδύλια, τον STEFANOS KASSELAKIS.

    Άλλοι λένε το Ίδρυμα και άλλοι λένε ότι ο επικεφαλής του, Ανδρέας Δρακόπουλος και εξάδελφος της οικογένειας Νιάρχου έχει ρίξει πολλά προσωπικά λεφτά.

    Τι από τα δυο συμβαίνει;

    Nομίζω ότι ήλθε η ώρα το ίδρυμα να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τι πραγματικά ισχύει.

     

    Το Βατερλώ της Αλουμύλ

    Φίλοι αναγνώστες, καλώς ή κακώς τα fundamentals είναι αυτά που στο τέλος πάντα κερδίζουν.

    Πολύ δραστήρια χρηματιστηριακή, μέσα στη δεκάδα, που ειδικεύεται στις μικρομεσαίες εταιρείες, αναλαμβάνει το market making σε πολλές από αυτές, είχε ποντάρει τα μέγιστα στη μετοχή της ΑΛΟΥΜΥΛ.

    Πελάτες της είχαν χτίσει μια καλή θέση στα επίπεδα των 3.20€, αλλά αντί να πουλήσουν όταν η μετοχή πήγε στα 4.20€, αυτοί συνέχιζαν να αγοράζουν διότι περίμεναν ένα εξαιρετικό εξάμηνο.

    Η συγκεκριμένη ΑΧΕ εν αντιθέσει ενώ θεωρούσε φθηνή την ΑΛΟΥΜΥΛ στα 3.50€, πίστευε ότι η Aegean είναι ακριβή στα 12.50€.

    Μόλις η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 έβγαλε τα εκπληκτικά της αποτελέσματα, η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή ξεκίνησε ότι ναι μεν είναι καλά αλλά λόγω της ανόδου του πετρελαίου δεν αξίζει τα λεφτά της.

    Με αποτέλεσμα, πελάτες της να πουλάνε την μετοχή από τα 12.50€ μέχρι τα 11.50€.

    Όμως για κακή τους τύχη, η ΑΛΟΥΜΥΛ έβγαλε αποτελέσματα τα οποία δεν τα περίμεναν καθόλου.

    Η ΑΛΟΥΜΥΛ στο Α’ εξάμηνο είδε τα κέρδη της στους μετόχους της μητρικής να καταποντίζονται από 20 εκ ευρώ που ήταν στο περσινό εξάμηνο σε 1.49 εκ ευρώ.

    Το χειρότερο όμως είναι ότι τα χρηματοοικονομικά της έξοδα αυξήθηκαν από 3.678 εκ ευρώ πέρσι σε 6.249 εκ ευρώ φέτος.

    Οι συνολικές δε υποχρεώσεις αυξήθηκαν από 259 εκ ευρώ πέρσι σε 280 εκ ευρώ φέτος.

    Μετά και τα αποτελέσματα Α’ εξαμήνου, ο κ. Μυλωνάς δεν μάσησε τα λόγια του και με δηλώσεις του στο mononews τόνισε ότι πλέον υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των επενδύσεων εξαιτίας των servicers.

    Καλώς ή κακώς τα δάνεια της ΑΛΟΥΜΥΛ πουλήθηκαν και οι αγοραστές αυτών των δανείων θέλουν να πάρουν την υψηλότερη τιμή που μπορούν.

    Απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό.

    Τι να κάνουμε τώρα;

    Η αγορά, μετά τα αποτελέσματα Α’ εξαμήνου και την παραδοχή του κ. Μυλωνά πλέον πιστεύει ότι είναι αναγκαία μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΑΛΟΥΜΥΛ.

    Γι’ αυτό άλλωστε καταποντίστηκε και η μετοχή κλείνοντας στο -22.6%, στα 2.59€, ενώ πριν λίγο καιρό ήταν στα 4.20€.

    Πολλοί πιάστηκαν στην φάκα με αποτέλεσμα να μην ρευστοποιούν μόνο ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑ αλλά και άλλες μετοχές.

     

    AEGEAN: Τα αντισώματα

    Φίλοι αναγνώστες, η άνοδος του πετρελαίου άγχωσε πάρα πολλούς χρηματιστές και επενδυτές ότι θα υπάρξει και μεγάλη άνοδος στην τιμή της κηροζίνης στην Ευρώπη, η οποία θα είχε αντίκτυπο στα αποτελέσματα της Aegean.

    Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ήταν πολύ εύκολο για τους χρηματιστές να βγάλουν πωλήσεις στην μετοχή της Aegean.

    Αυτό που τους διαφεύγει όμως είναι ότι η Aegean έχει ήδη κλειδώσει το 27% των αναγκών της σε jet fuel για το 2024 σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

    Ακόμα για να γνωρίζετε, η τιμή του jet fuel στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα έχει μια μέση τιμή 126.80 $/pbl.

    Είναι αυξημένη κατά 2.3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs πιστεύουν ακράδαντα ότι λόγω των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν του χρόνου, εάν οι τιμές του πετρελαίου πάνε να φύγουν πάνω από τα 100 δολάρια, τόσο η Σαουδική Αραβία αλλά και τόσο οι ΗΠΑ θα αυξήσουν κατακόρυφα την προσφορά του.

    Έτσι λοιπόν, η πρόσφατη πτώση της μετοχής μέχρι τα 11.50€ προεξόφλησε το σενάριο υψηλών τιμών πετρελαίου.

    Για να καταλάβετε, στις 18 Ιουλίου, πριν 2 μήνες δηλαδή που έπαιζε η Aegean στα 12.30€, είχε βγει η HSBC να δώσει τιμή στόχο για την Aegean τα 16.30€.

    Στο συγκεκριμένο report η HSBC προέβλεπε ότι η Aegean θα βγάλει φέτος 133 εκ ευρώ κέρδη και ότι θα έχει μια μέση τιμή κοστολογίου για την κηροζίνη στα 765 $/mt.

    Ενώ για το 2024 υπολογίζει η Aegean να έχει μέσο κοστολόγιο τα 800 $/mt.

    Με αυτή την παραδοχή υπολογίζει τα κέρδη της Aegean για το 2024 τα 170 εκ ευρώ.

    Αυτό σημαίνει με απλά ελληνικά ότι το επίπεδο κερδοφορίας των 170 εκ ευρώ είναι απόλυτα επιτεύξιμο και για του χρόνου.

    Ο Wiseman, στις 5 Σεπτεμβρίου σας είχε πει ότι στα 12.62€ η Aegean είναι εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης αλλά και η Mytilineos είναι εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης στα 36.10€.

    Η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 χθες έκλεισε στα 37.64€, μια άνοδος της τάξης του 4.27% από τις 4 Σεπτεμβρίου.

    Και η Aegean έχει μια πτώση της τάξης του -3.48%.

    Όσοι ήταν λίγο παρατηρητικοί στην χθεσινή συνεδρίαση θα είδαν ότι η μετοχή της Aegean έπαιζε συνέχεια στο +0.83%, στα 12.18€ παρόλο που η αγορά έκλεισε με πτώση -0.55%.

    Οι αγοραστές είναι ολοφάνερο ότι δεν βιάζονται.

    Έχουν υπομονή και επιμονή.

     

    AEGEAN: Τα ανοικτά συμβόλαια

    Για να καταλάβετε, ενώ η Aegean είχε σχεδόν 8.000 ανοιχτά συμβόλαια, τώρα, στο συμβόλαιο του Δεκεμβρίου η Aegean έχει 5.966 ανοιχτά συμβόλαια.

    Αυτή η πτώση ήταν μια ευλογία για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

    Οι βραχυπρόθεσμοι μοχλευμένοι επενδυτές δεν άντεξαν και ούτε θα αντέξουν.

    Ο κ. Βασιλάκης στην τηλεδιάσκεψη τόνισε ότι εφόσον το πετρέλαιο παραμείνει σε τιμές μέχρι και 100 δολάρια, η Aegean θα καταφέρει να έχει σχεδόν το ίδιο κόστος για καύσιμα.

    Φυσικά, στον ίδιο αριθμό αεροσκαφών.

    Αυτή την στιγμή, την επενδυτική κοινότητα την έχει κυριέψει ο φόβος.

    Όμως, ο Wiseman πιστεύει ακράδαντα ότι η Aegean και του χρόνου θα εμφανίσει κέρδη της τάξης των 170 εκ ευρώ.

    Άρα η τωρινή διόρθωση είναι εξαιρετική ευκαιρία για τοποθετήσεις.

     

    Κολλέγιο Αθηνών: Οι απολύσεις με 2 λέξεις, το bullying και οι πιέσεις

    Χθες ενημερωθήκατε, από τον wiseman για την υπόθεση των απολύσεων που έλαβαν χώρα στο «περίφημο» Κολλέγιο Αθηνών.

    Προφανώς πρόκειται  «για εκδικητικές απολύσεις με εντολή του νέου προέδρου του Κολλεγίου Σπύρου Πολλάλη, 4 εργαζομένων από το διοικητικό προσωπικό» λένε πηγές με γνώση.

    Πρόκειται πραγματικά για μια υπόθεση που αμαυρώνει την φήμη του  συγκεκριμένου σχολείου, καθώς οι 4 εργαζόμενοι απολύθηκαν, χωρίς να τους δοθεί ουδεμία εξήγηση.

    Είναι εντυπωσιακό ότι και στους 4 εργαζομένους η εντολή ήταν συγκεκριμένη: «Μαζέψτε τα πράγματα σας. Φύγετε σε μια ώρα» ήταν η αυστηρή εντολή από το HR.

    Στην ερώτηση ποιος είναι ο λόγος της απόλυσης, η απάντηση ήταν μόλις δυο λέξεις «Εντολή προέδρου».

    Να σημειωθεί ότι χθες ο WISEMAN εκ παραδρομής έγραψε ότι οι απολύσεις «βαφτίστηκαν» παραιτήσεις, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

    Επειδή η υπόθεση έχει πολύ παρασκήνιο θα πρέπει να σας πω τα εξής:

    Όπως γράψαμε χθες ότι 2 γυναίκες στελέχη του HR που απολύθηκαν τώρα, προ 2 ετών είχαν καταγγέλλει εγγράφως την τότε επικεφαλής του τμήματος τους για εργασιακό bullying.

    Το στυλ της ήταν: «Είστε άχρηστες, δεν δουλεύετε, πρέπει να σας διώξω κ.ο.κ.».

    Μετά από απόφαση του σχολείου, η επικεφαλής του HR απολύθηκε.

    Όμως η συγκεκριμένη κυρία, όπως αναφέρουν απόλυτα εξακριβωμένες πηγές είναι προσωπική φίλη του κ. Πολλάλη, ο οποίος εργαζόταν και πάλι στο κολλέγιο την 7ετια 2010-2017.

    Προσέξτε τώρα…

    Όταν προ δυο ετών έγινε η έγγραφη καταγγελία των δυο στελεχών του HR εναντίον της διευθύντριας του τμήματος, ένα μέλος του ΔΣ του Κολλεγίου, προσπάθησε να τις πείσει να αποσύρουν τις καταγγελίες.

    Μάλιστα, όπως λέγεται αρμοδίως η πίεση που τους ασκήθηκε από το 76χρονο μέλος του Δ.Σ. ήταν έντονη.

    Φυσικά οι δυο κυρίες που τώρα απολύθηκαν, με συνοπτικές διαδικασίες, δεν απέσυραν τις έγγραφες καταγγελίες τους.

     

    Περιστέρης: Πώς θα χρηματοδοτήσει η ΓΕΚ την Αττική Οδό

    «Έπεισε» ακόμα και τους πιο δύσκολους, η απάντηση που έδωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 στο ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί όλη την αγορά.

    Το οποίο δεν είναι άλλο από το πως η εισηγμένη υπό τον Γιώργο Περιστέρη, θα καταφέρει να χρηματοδοτήσει την προσφορά-ρεκόρ των 3,27 δισ. Ευρώ με την οποία «καπάρωσε» την Αττική Οδό.

    Η εταιρεία διευκρινίζει ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να υποβληθεί εφάπαξ με την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή κάπου μέσα στο επόμενο καλοκαίρι πλην απροόπτου.

    Προσθέτει, επίσης, ότι έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ τα ίδια κεφάλαιά της αρκούν για να καλύψει το ποσό που αναλογεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση.

    Όσοι έχετε διαβάσει και τα τρία reports (AXIA, EUROXX κ.λ.π.) που δημοσιεύθηκαν, την επομένη της επικράτησης της εισηγμένης στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ θα θυμάστε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χρειάζεται να βάλει από τα ταμεία της το ποσό των 650 εκατ. Ευρώ, τα οποία διαθέτει καθώς το ταμειακό της διαθέσιμο αρκεί ακόμα και αν αφαιρέσουμε από αυτό τα ποσά της Εγνατίας Οδού και το Καζίνο στο Ελληνικό,  ενώ θα πρέπει να «σηκώσει» δάνεια αξίας 2,6 δισ. Ευρώ.

    Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές ανέφεραν ότι σε τόσο μεγάλα έργα η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, ενώ ειδικά για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχαν πει ότι παρά το ύψος του νέου δανεισμού, η επένδυση για την Αττική Οδό είναι χαμηλού ρίσκου.

     

    Στο ΤΧΣ περιμένουν την πρόταση της Eurobank

    Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) περιμένουν από στιγμή σε στιγμή να καταφθάσει το αίτημα της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 για την επαναγορά των μετοχών, έτσι «για την τιμή των όλων» να μπει και λίγο ρευστό στο Ταμείο… του Ταμείου.

    Ωστόσο, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως από την Τράπεζα, το σχετικό αίτημα θα καθυστερήσει ακόμη λίγες ημέρες καθώς θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας.

    Θυμίζουμε ότι η Εurobank θα αγοράσει το 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου (σ.σ  52.080.673 μετοχές) καταβάλλοντας στο ΤΧΣ περί τα 82 εκατ, ευρώ, το οποίο για να μην ξεχνιόμαστε έχει καταβάλει για τη στήριξη της Τράπεζας περί τα 10 δισ. ευρώ.

    Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank Holdings είχε εγκρίνει  την κατάθεση προσφοράς για την επαναγορά, εξουσιοδοτώντας σχετικώς το Δ.Σ.

    Προσδιόρισε, δε, το εύρος εντός του οποίου θα κινηθεί η προσφορά μεταξύ 1,10 με 1,90 ευρώ ανά μετοχή.

    Ήτοι, προσφερόμενο τίμημα ως 98,9 εκατ. ευρώ για τις 52.080.673 μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ.

    Πάντως, η τιμή της μετοχής της Εurobank χθες διαπραγματευόταν στα 1,50 ευρώ, οπότε λογικά η τιμή που θα προσφέρει η Τράπεζα για την επαναγορά πρέπει να ενσωματώνει και κάποιο premium, οπότε ο πήχης ανεβαίνει, ας πούμε, στα 1,60 ευρώ.

     

    Λαβράνος, Μπίτζιος, Κατσούδα: Υπάρχει Βαθύ Λαρύγγι; 

    Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν σε κάτι blogs, δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν θα προχωρήσει από την πλευρά της Δικαιοσύνης και ότι θα εκδοθούν απαλλακτικά βουλεύματα.

    Αν και τα σχετικά site είναι ανυπόληπτα, όπως οφείλαμε, κάναμε 3-4 τηλέφωνα για να δούμε που βρίσκεται η υπόθεση.

    Η απάντηση που λάβαμε είναι εξαιρετικά αυστηρή.

    «Η προανάκριση είναι μυστική και όσοι γράφουν ότι έχει ολοκληρωθεί, γράφουν ανοησίες.»

    Ωστόσο, νομική πηγή μας ξεκαθάρισε πως το κατηγορητήριο θα είναι έξτρα εμπλουτισμένο καθώς τα ευρήματα από τους ελέγχους που έγιναν στις οικίες των συνεργατών του Φέλιξ Μπίτζιου και του Γιάννη Λαβράνου, φέρονται να αποδείχθησαν χρήσιμα.

    Ειδικά το υλικό που εντοπίστηκε στην οικία της Λίνας Κατσούδα της γραμματέως του Μπίτζιου που από το 2013 είναι η πιο στενή του συνεργάτιδα.

    Σας είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα – και το επαναλαμβάνουμε – ότι η εν λόγω κυρία είναι εκείνη που υπέγραψε τα αιτήματα προκειμένου να δοθεί η άδεια εξαγωγής από το υπουργείο Εξωτερικών στην Intellexa για να πουλάει το Predator σε τρίτες χώρες.

    Εξίσου σημαντικά είναι τα ευρήματα από τους ελέγχους που έγιναν στον διαχειριστή των εταιρειών του Λαβράνου, τον Ελληνοαυστραλό Νίκο Λιόλιο και από τα οποία φέρεται να έχει προκύψει ο πρωταγωνιστικός ρόλος και ενός ακόμη προσώπου στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

    Αυτό το πρόσωπο φαίνεται να ξέρει όλη την προϊστορία του Γιάννη Λαβράνου και του Φέλιξ Μπίτζιου και κατά τις ίδιες πηγές φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να εισφέρει πολλά στην εισαγγελική έρευνα.

    Θα είναι το καθοριστικό Βαθύ Λαρύγγι;

    Μένει να καταδειχθεί…

     

    Δεν ιδρώνει το αυτί του Γκρίσιν

    Αν θαυμάζω κάτι επάνω στον Αλιόσα Γκρίσιν αυτό δεν είναι σίγουρα το επιχειρηματικό του ταλέντο, αλλά η «επικούρεια» αταραξία που τον διακρίνει, η οποία μάλιστα δεν αφήνει τα προβλήματα και τις σκοτούρες να σταθούν εμπόδιο στην απόλαυση των «μικρών ηδονών» του βίου.

    Βέβαια για να τις γευτείς – μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά – αυτές τις μικρές ή μεγάλες χαρές δεν πρέπει να σου λείπουν τα χρήματα.

    Φαίνεται λοιπόν ότι στον Γκρίσιν παρόλο που τον έπνιξαν τα δάνεια με αποτέλεσμα να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακόμα και τα τελευταία  ασημικά – περιουσιακά στοιχεία του πατέρα του και ιδρυτή της άλλοτε κραταιάς Άλφα Γκρίσιν, στους Παξούς, δεν του λείπουν τα χρήματα προκειμένου να μπορεί να χαίρεται τις γαστριμαργικές εμπειρίες που προσφέρουν ορισμένα από τα πιο μοδάτα και ακριβά ρεστοράν των Αθηνών.

    Πριν από δυο Κυριακές, φίλος της στήλης μου μετέφερε ότι εθεάθη να γευματίζει στο Nolita στο Νέο Ψυχικό, ενώ τις προάλλες είχε καταλάβει κεντρικό τραπέζι στο Athénée, στο Σύνταγμα.

    Κι ας έχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια από όταν η Άλφα Γκρίσιν εντάχθηκε, επί των ημερών του, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες να ανέρχονται σε περίπου 26 εκατ. ευρώ.

     

    Νίκος Ταχιάος, κατά των ΣΔΙΤ…

    Διακριτικές αποστάσεις από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών πήρε ο υφυπουργός υποδομών, Νίκος Ταχιάος, σχετικά με τη συχνή χρήση του εργαλείου των ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων.

    Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο χαρακτήρισε τα ΣΔΙΤ με πληρωμές διαθεσιμότητας ως μια πεπερασμένη τακτική, η οποία μάλιστα υποθηκεύει το μέλλον της επόμενης γενιάς καθώς ο ιδιωτικός δανεισμός είναι πιο ακριβός από τον δημόσιο.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν γίνεται να τρέχουν έργα μη κοινωνικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα αυτοκινητόδρομοι, ως ΣΔΙΤ έτσι ώστε οι πολιτικοί να μπορούν να λένε ότι έχουν κάνει έργα.

    Πάντως, ο υφυπουργός, όταν διέκρινε μία κάποια ενόχληση στα πρόσωπα των υπολοίπων που μετείχαν στο πάνελ, όπως για παράδειγμα του προέδρου της  της Mytilineos, M Παραχωρήσεων, Έλενου Καραΐνδρου, φρόντισε να αποσαφηνίσει  ότι δε χαρακτήρισε τον τρόπο δημοπράτησης ως «ξεπερασμένο» και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ΒΟΑΚ, που τρέχει ΣΔΙΤ και Παραχώρηση.

    Όσον αφορά στο μεγάλο οδικό έργο στην Κρήτη και το πόσο θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο από την πλευρά της χρηματοδότησης, ο κ. Ταχιάος ανέφερε ότι το κράτος βάζει περίπου μισό δισ. Ευρώ και στα τρία τμήματα του, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το νούμερο αυτό να αυξηθεί στο μέλλον.

     

    …και Σταϊκούρας ξιφουλκεί κατά των κατασκευαστών

    Την άποψη ότι οι κατασκευαστές δεν βάζουν πλάτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου μαθαίνω ότι εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός υποδομών και μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ο Wiseman είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο υπουργός έχει ενοχληθεί σφόδρα από τη στάση των κατασκευαστών οι οποίοι βγήκαν και ζήτησαν την αύξηση των τιμών στα διόδια σε μία χρονική συγκυρία που η χώρα ολόκληρη είχε «γονατίσει» από τις πληγές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

    Η ενόχληση λοιπόν αυτή έγινε αντιληπτή και από το ακροατήριο του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε χθες για τις κατασκευές.

    Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα παράπονα των εταιριών, ο υπουργός ανέφερε χαριτολογώντας ότι οι κατασκευαστές ξέρουν να υποδεικνύουν στο δημόσιο τι να κάνει για τα προβλήματα του κλάδου (αύξηση τιμών, έλλειψη εργατικού προσωπικού και αδυναμία έκδοση εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των τραπεζών), αλλά δεν κάνουν το ίδιο για τον ιδιωτικό τομέα.

     

    Γιώτης: «Ξίνισαν τα γάλατα» του Στάμου…

    Δεν ήταν η καλύτερη χρονιά η περσινή για τα γαλακτοπωλεία Στάμου.

    Η εταιρεία έκλεισε τη χρήση με διευρυμένες ζημιές.

    Η εταιρεία με τα παραδοσιακά προϊόντα, που από το 2018 έχει εξαγοραστεί από τη Γιώτης, μπήκε μέσα κατά 1,23 εκατ. ευρώ.

    Ζημιογόνος ήταν και η χρήση του 2021, με μικρότερες όμως απώλειες (-285.656).

    Η κρίση του γάλακτος με τις ιστορικά υψηλές τιμές και οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται πώς πίεσαν σημαντικά την αλυσίδα του γνωστού γαλακτοπωλείου.

    Ο τζίρος έφτασε στα 29,4 εκατ. ευρώ με το κόστος πωληθέντων στα 20,6 εκατ. ευρώ.

    Αλλά και τα έξοδα διάθεσης ήταν σημαντικά αυξημένα, στα 9,1 εκατ. ευρώ.

    Λίγο η αύξηση των πρώτων υλών, λίγο το ενεργειακό κόστος όχι μόνο ροκάνισαν την κερδοφορία αλλά την έβαλαν και μέσα…

     

    Από τον Ιούλιο οι επαφές των προμηθευτών με το ΥΠΕΝ, όπως είχε γράψει ο wiseman

    Ήδη από την Παρασκευή ο wiseman σας είχε πληροφορήσει για το «μέτωπο» Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη της MOTOR OIL-NRG και… Φλορεντίν Πέρεθ, του ιστορικού Προέδρου της  Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και «αφεντικού» της πασίγνωστης κατασκευαστικής Hochtief για τους ταχυφορτιστές.

    Όπως γράψαμε, οι Γερμανοί έχουν εξαγοραστεί από τον ισπανικό – επίσης – κολοσσό της ACS, (Actividades de Construcción y Servicios, S.A.) στον οποίο Πρόεδρος και μεγάλο αφεντικό είναι ο πασίγνωστος 76χρονος Florentino Pérez Rodríguez που είναι και Πρόεδρος της  Ρεάλ Μαδρίτης.

    Αναφέραμε επίσης ότι δεν πρέπει να  ανησυχούν οι ποδοσφαιρικοί… ανταγωνιστές, αφού η  συνεργασία αυτή δεν έχει καμία σχέση με ποδόσφαιρο αλλά με την ηλεκτροκίνηση.

    Το επαναλαμβάνω σήμερα διότι ουδείς άλλος πλην mononews.gr και wiseman συνδύασε τη συμμαχία Βαρδινογιάννη – Φλορεντίν Πέρεθ, που ενδεχομένως θα συνεχιστεί και σε άλλα επιχειρηματικά επίπεδα, σημειώστε το αυτό παρακαλώ, θα το συναντήσουμε στο μέλλον.

    Το σημειώνω όμως επειδή, μιλώντας για τη συμφωνία, ο γενικός διευθυντής της NRG Τάσος Λωσταράκος θέλησε  να κάνει ένα – λογικό – κοπλιμέντο στην ηγετική τριάδα του ΥΠΕΝ, δηλαδή τον Υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου και τον γενικό γραμματέα Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη.

    Τι είπε λοιπόν;

    Ότι η ηγεσία του ΥΠΕΝ δείχνει να έχει διάθεση και επιμονή στο να δώσει λύσεις και ότι από τον Ιούλιο έως τις 10 Αυγούστου, «μέσα στο κατακαλόκαιρο, πήγαμε ως κλάδος τρεις φορές στο Υπουργείο και αναλύσαμε τα θέματα και τις προτάσεις μας και φύγαμε με την αίσθηση ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να προχωρήσουν τα πράγματα».

    Γιατί το γράφω αυτό; Διότι όταν τον Ιούλιο ο wiseman και το mononews.gr έγραψαν  για τις συναντήσεις και συζητήσεις  στο υπουργείο, σηκώθηκαν και οι… πέτρες (Σ.Σ εννοώ τις «ζηλιάρες» πέτρες άλλων ΜΜΕ που έχασαν την είδηση) να διαμαρτυρηθούν και οι προφορικές διαψεύσεις έπεφταν βροχή!

    Ήρθε τώρα ο κ. Λωσταράκος (που πάντως δεν είχε αντιδράσει τότε, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και η Μotor Oil Hellas – MOH) και είπε την αλήθεια για τις πυκνές και απόλυτα δικαιολογημένες επαφές από τον Ιούλιο.

    Να μην μακρηγορούμε, μία ακόμη δικαίωση για mononews.gr και wiseman…

     

    Αλλά και εγκώμια για το Γιώργο Στάσση της ΔΕΗ…

    …ο κ. Λωσταράκος πάντως εγκωμίασε και ένα ανταγωνιστή του, το Γιώργο Στάσση και τη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 κάτι που δεν συνηθίζεται συχνά.

    Είπε  ότι «η ΔΕΗ έχει εκσυγχρονιστεί, κάνει σοβαρές επενδύσεις και δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία που ήταν πριν τέσσερα χρόνια».

    Πρόσθεσε επίσης ότι «λογικά η ΔΕΗ είναι ο πρώτος συνομιλητής της κυβέρνησης, καθώς εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών και είναι πολύτιμα τα όσα μπορεί να μεταφέρει στο ΥΠΕΝ ως δεδομένα της αγορά, αλλά στο ίδιο τραπέζι πρέπει να έχει παρουσία και λόγο και ο υπόλοιπος κλάδος της ηλεκτρικής αγοράς».

     

    …που είναι και συνεταίρος του!

    Πάντως, ο Γιώργος Στάσσης εμμέσως μπορεί να… εκπροσωπεί και τον Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη αφού είναι συνεταίροι από το Μάιο που μας πέρασε!

    Χιούμορ κάνουμε φυσικά, αλλά θυμίζουμε ότι  ΔΕΗ και Motor Oil είναι συνεταίροι, μετά το deal που ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός όμιλος με την εξαγορά του 75% της εταιρείας Unagi.

    Η ΜΟRE, θυγατρική της MOH, εξαγόρασε  το  75% της εταιρείας Unagi.

    Πρόκειται για εταιρεία συμμετοχών (των αδελφών Γιώργου και Χρήστου Μανωλόπουλου) πουκατέχει μερίδιο 51% σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 1,9 GW στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, η Unagi κατέχει το 51% των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες με τη σειρά τους κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και στην Κεντρική Ελλάδα.

    Το 49% αυτών των εταιρειών έχει περάσει από πέρυσι στον έλεγχο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», που σημαίνει ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων περνάει πλέον από κοινού στις θυγατρικές της ΔΕΗ και της Motor Oil, με τις δύο εταιρείες να εδραιώνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της πράσινης μετάβασης μετά και την πρώτη σύμπραξη μέσω της κοινής εταιρείας Hellenic Hydrogen στην αγορά του «πράσινου» υδρογόνου.

     

    Μαρία Κοκκινάκη: Από την Εθνική στον Δήμο Αθηναίων

    O Wiseman, όπως θα έχετε διαπιστώσει, έχει αποφύγει να εμπλακεί στον προεκλογικό αγώνα που δίνουν οι υποψήφιοι των Δημοτικών Εκλογών.

    Όμως, όταν η υποψήφια τυγχάνει να είναι ικανό τραπεζικό στέλεχος νομίζω ότι μπορεί να μου συγχωρεθεί μία εξαίρεση.

    Έτσι χωρίς να θέλω να επηρεάσω την ψήφο των αναγνωστών, όπως με ενημέρωσαν η Μαρία Κοκκινάκη, στέλεχος στο Corporate Banking της Εθνικής κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη.

    Η Μαρία Κοκκινάκη γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα, στη γειτονιά των Πατησίων, με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης.

    Το 2019 εκλέχτηκε σύμβουλος στην 5η δημοτική κοινότητα της Αθήνας.

    Είναι μέλος του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θέσεις από τις οποίες δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και χρειάζονται υποστήριξη και φροντίδα.

    Με ενέργειές της και μετά από συνάντηση της με Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, το Α.Τ. Πατησίων εξοπλίστηκε μ’ ένα νέο  περιπολικό για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή που ταλανίζεται από χρόνια προβλήματα ασφάλειας.

     

    Ο «ταβερνιάρης» Σταύρος Θεοδωράκης: 3 ταβέρνες μέσα σε 18 χρόνια

    «Το μενού του εστιατορίου μου (Αλάτσι) είχε κόλλυβα» περηφανευόταν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τον περασμένο Ιανουάριο, ο Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς να φαίνεται να έχει ιδιαίτερα συμπλέγματα με την κρητική κουζίνα ή ακόμη με τον τίτλο του «ταβερνιάρη» ούτε εξάλλου καμία αναστολή ή προλήψεις για το δημοφιλές γλυκό των μνημοσύνων.

    Με την ίδια ευκολία που ρωτάει τις καλεσμένες των εκπομπών του για τον γυναικείο οργασμό, με την ίδια άνεση που ανοίγει και κλείνει ένα κόμμα, ή μια μηντιακή επιχείρηση, με τον ίδιο αέρα ανοιγοκλείνει και τις ταβέρνες του, χρησιμοποιώντας τις καλές του γνωριμίες από την πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα και τους διάσημους σεφ της TV, η οποία άλλωστε ανέδειξε και τον ίδιο.

    Τον Σεπτέμβριο του 2005 ο Σταύρος Θεοδωράκης έχοντας δυσαρεστηθεί σφόδρα από το μενού μιας κρητικής ταβέρνας αποφασίζει να κάνει το ντεμπούτο ως «προχώ» ταβερνιάρης «πειραγμένης» κρητικής κουζίνας με το «Αλάτσι» στο Παγκράτι βάζοντας στον πάγκο τον τηλε-μάγειρα Δημήτρη Σκαρμούτσο.

    Τον Δεκέμβριο του 2015 πουλά το εστιατόριο στον σεφ Γιώργο Στυλιανουδάκη αντί 300.000 ευρώ – μια απόφαση ωστόσο που έχει πάρει πολύ νωρίτερα από την ίδρυση του «Ποταμιού» το 2014 (Φεβρουάριος).

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης αντέχει χωρίς ταβέρνα μόλις 4 χρόνια και το 2019 κάνει ένα νέο ξεκίνημα βαφτίζοντας το εστιατόριό του «λ19» (οδός Λέκκα 19, Σύνταγμα).

    Συνεργάζεται με την Πάολα Τζιούστι, -διευθύντρια του «λ19»- και την κόρη του Αργυρώ, φοιτήτρια Θεατρικών Σπουδών.

    Ο αριθμός 19 στάθηκε γρουσούζικος μιας και το εστιατόριο ανέστειλε τη λειτουργία του εξαιτίας της κρίσης από την πανδημία του Covid-19.

    Πάλι 4 χρόνια μετά ο πρώην επικεφαλής του «Ποταμιού» σε συνεργασία με τη Φωτεινή Παντζιά, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «By The Glass» στο Σύνταγμα, αποφάσισε να δημιουργήσει μέσα στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ένα νέο στέκι.

    Μια μίνιμαλ ταβέρνα ανάλογη του χώρου.

     

    Νέα διαμερίσματα προς πώληση στο Ελληνικό 

    Η Lamda έβγαλε τον Ιούνιο στην αγορά, νέα διαμερίσματα, με το ενδιαφέρον για το Ελληνικό να γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

    Το εν λόγω κτήριο κατοικιών ύψους 50 μέτρων έχει σχεδιαστεί από τον γνωστό πολυβραβευμένο Δανέζο αρχιτέκτονα Bjarke Ingels.

    Tο ενδιαφέρον είναι τόσο έντονο για τον νέο οικιστικό προορισμό στο Ελληνικό, που μάλλον θα πουληθούν όλα εντός του έτους.

    Mέχρι τότε θα έχουν βγει στην αγορά και νέα οικιστικά προϊόντα για χαμηλότερα βαλάντια, όπως είναι ο Οδυσσέας Αθανασίου, εννοώντας πάντως υψηλόβαθμα στελέχη.

    Χάρη σε αυτές τις κινήσεις και την πορεία των πωλήσεων των κατοικιών, το πιθανότερο σενάριο είναι η Lamda να μη χρειαστεί επιπλέον δανειοδότηση για το έργο του Ελληνικού εντός του 2024.

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.