• Business

    Σκλαβενίτης: Προσλαμβάνει 200 άτομα τον μήνα – Παίρνει μέρισμα €18 εκατ.

    • Άννα Διανά
    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, CEO του Ομίλου Σκλαβενίτης

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, CEO του Ομίλου Σκλαβενίτης


    Για πρώτη φορά μετά τη διάσωση της Μαρινόπουλος, η οικογένεια Σκλαβενίτη παίρνει μέρισμα 18 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της εταιρείας.

    Επιτυγχάνοντας υψηλές επιδόσεις με τον τζίρο στα 4,5 δισεκ. ευρώ αυξημένο κατά 12% και κέρδη για τρίτη χρονιά προτείνει τη διανομή ως μέρισμα του 40% των κερδών που πέτυχε στη χρήση του 2022.

    Κερδοφορία που συμπιέστηκε σημαντικά από την αύξηση των λειτουργικών εξόδων και ιδίως του κόστους ενέργειας και την απόφαση της διοίκησης, υπό τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη, να απορροφήσει σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων καθ’ όλη τη  διάρκεια της χρονιάς.

    Αποτέλεσμα ήταν τα καθαρά κέρδη σε επίπεδο ομίλου να υποχωρήσουν στα  58,172 εκατ. ευρώ από 61,081 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο εταιρείας (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη) στα 45,3 εκατ. ευρώ από 55,5 εκατ. ευρώ το 2021.

    Οι εργαζόμενοι και οι αποδοχές

    Η Σκλαβενίτης έχοντας κατακτήσει την κορυφή στην εγχώρια αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας.

    Το 2022 δημιουργήθηκαν 2.350 νέες θέσεις εργασίας, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων σε επίπεδο εταιρείας σε 29.814.

    Το προσωπικό σε επίπεδο ομίλου έφτασε σε 34.419 εργαζομένους από 31.736 το 2021 με μια αύξηση της τάξης 8,4%.

    Οι προσλήψεις με ρυθμούς άνω των 200 ατόμων τον μήνα συνεχίζονται και φέτος αφού από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα έχει προσθέσει στο δυναμικό άλλους 1.851 εργαζόμενους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό  στις 36.270 σε επίπεδο ομίλου.

    O Ομιλος Σκλαβενίτη έδωσε για μισθούς, ημερομίσθια και επιδόματα 489,6 εκατ. ευρώ και σε εταιρικό επίπεδο 421,7 εκατ. ευρώ από 450,36 εκατ. ευρώ και 387 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στη χρήση του 2021, ενώ 18 εκατ. ευρώ ήταν οι λοιπές παροχές στους εργαζόμενους έναντι 11,1 εκατ. ευρώ το 2021.

    Με αυτά τα δεδομένα, οι κατά μέσο όρο μικτές αποδοχές των εργαζόμενων είναι της τάξεως των 14.220 ευρώ ετησίως. Και περίπου άλλα περίπου 532 ευρώ λογίζονται ως παράπλευρες παροχές.

    Άλλωστε πέρυσι δύο μήνες πριν τη λήξη της χρήσης ανακοίνωσε αυξήσεις στο προσωπικό με αυξήσεις μισθών για τους εργαζομένους στις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη που λαμβάνουν μεικτές αποδοχές έως 1.350 ευρώ παράλληλα με  έκτακτες παροχές ή διεύρυνση υφιστάμενων για το σύνολο του προσωπικού.

    Οι αυξήσεις από την 1η Νοεμβρίου του περασμένου έτους ήταν έως 5,5% σε εργαζομένους με συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι 870 ευρώ έως  5% σε εργαζομένους με συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι 930 ευρώ κατά 4% σε εργαζομένους με συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι και 1.300 ευρώ και κατά 50 ευρώ μηνιαίως σε εργαζομένους με συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές από 1.301 ευρώ έως 1.350 ευρώ, με ανώτατο όριο το ποσό των 1.350 ευρώ.

    Μετά τις αυξήσεις, οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές για τους νεοπροσληφθέντες εργαζομένους πλήρους απασχόλησης διαμορφώνονται στα 870 ευρώ από 825 ευρώ και με τη συμπλήρωση δύο ετών θα ανέρχονται σε 930 ευρώ από 886 ευρώ.

    Η οργανική ανάπτυξη και οι εξαγορές

    Η αύξηση των εργαζομένων προήλθε από την οργανική ανάπτυξη και από την  στην ενίσχυση του δικτύου της. Το 2022 άνοιξε το 33ο υπερμάρκετ της «Σκλαβενίτης» στο εμβληματικό κτίριο της πρώην Renault, στον ομώνυμο κόμβο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας.

    Πρόκειται για κατάστημα συνολικής έκτασης 16.500 τ.μ. στο οποίο απασχολούνται πάνω από 230 άτομα.

    Επιπλέον στο χαρτοφυλάκιό του έβαλε εννέα καταστήματα που εξαγόρασε πέρυσι στα Ιωάννινα από τη SEP Markets Παπαδόπουλος.

    Εξάλλου ενίσχυσε τις υποδομές της που εξυπηρετούν το emarket μέσω της δημιουργίας νέου Darkstore στην περιοχή της Κηφισιάς για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών στη Βορειοανατολική Αττική.

    Τη φετινή χρονιά έχει προσθέσει στο δυναμικό της τέσσερα καταστήματα από τη συμφωνία με τη Γέγος, οκτώ καταστήματα της AS Agora στη Λάρισα, ενώ άνοιξαν τρία νέα καταστήματα.

    Το ένα στη Γλυφάδα, το δεύτερο στη Μυτιλήνη, το οποίο αποτελεί το πρώτο κατάστημα με ταμπέλα Σκλαβενίτης στο νησί και το τρίτο λειτούργησε πριν λίγες εβδομάδες στην Καρδίτσα.

    Το επενδυτικό πλάνο

    Για φέτος, η εταιρεία εστιάζει στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού. Έχει, δε, δρομολογήσει επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των καταστημάτων της.

    Πέρυσι υλοποίησε επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ.

    Αυτές κατευθύνθηκαν στις εξαγορές που πραγματοποίησε και στην ενίσχυση του δικτύου με τα νέα καταστήματα, στην επέκταση των υποδομών για το ηλεκτρονικό της κατάστημα, στις ανακαινίσεις 20 καταστημάτων και στη δημιουργία σταθμών ηλεκτροφόρτισης σε 160 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ως το τέλος του 2023, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, δημιουργώντας ένα εκτενές δίκτυο σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης στη χώρα.

    Οι προοπτικές και οι εκτιμήσεις για φέτος

    Αύξηση πωλήσεων και ικανοποιητική κερδοφορία αναμένει και για φέτος η διοίκηση της εταιρείας. Ωστόσο, εκτιμά ότι η αύξηση του κόστους ήταν και θα παραμείνει σημαντική.

    Μάλιστα, κάνει λόγο για υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς την ελληνική οικονομία στο βραχυχρόνιο ορίζοντα.

    Το αυξημένο κόστος παραγωγής, εξαιτίας κυρίως των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των ενεργειακών ανατιμήσεων, έχει επιβαρύνει τα οικονομικά των επιχειρήσεων και η αναπόφευκτη μετακύλισή του στους καταναλωτές έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αναφέρεται σχετικά από τη διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις επισημαίνοντας ότι «ως εκ τούτου σημαντικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία, το επόμενο έτος, είναι η ενδεχόμενη εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης πρωτίστως για υπηρεσίες, δηλαδή για το ελληνικό τουριστικό προϊόν και δευτερευόντως για αγαθά».

    Σημειώνεται ότι σήμερα ο όμιλος Σκλαβενίτης διαθέτει  συνολικά 526 καταστήματα και περιλαμβάνει τις εταιρείες:

    • ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. (455 Καταστήματα, 4 Κέντρα Διανομής Παραγγελιών eMarket και 6 Κέντρα Διανομής στην Ελλάδα)
    • ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Κύπρου (18 Καταστήματα)
    • ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ (40 Καταστήματα)
    • The MART (13 Καταστήματα)

    Διαβάστε επίσης:

    Σκλαβενίτης: Αύξηση τζίρου – 2.350 νέες θέσεις εργασίας

    Tottis – Bingo: Τα γλυκά κέρδη και οι αστερίσκοι του ορκωτού

    Ελαιόλαδο: Γιατί είναι στα ύψη οι τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ