• Ο Κόκκαλης, ο Μυτιληναίος και οι τράπεζες, το νέο deal του Στάσση, ποιους εξοργίζει η ΑΒΑΞ, ποιοι εγκαταλείπουν τον Λαβράνο, ποιοι εφοπλιστές πήγαν στο κάλεσμα του Κομνηνού και δυο hot quiz με άπληστα γουρουνάκια και υφυπουργό

    Το καράβι της ΔΕΗ τρέχει καθώς ο… Αίολος είναι ευνοϊκός

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Κόκκαλης, τράπεζες, Mytilineos

    Χθες η αγορά κινήθηκε στον ισχυρό ρυθμό των μετοχών του ομίλου Κόκκαλη.

    Φαίνεται ότι μετά από πολλές εβδομάδες ο όμιλος έδειξε να αποκτά εκ νέου το κέφι του.

    Κέκροψ, ΚΛΜ και Intracom έδειξαν μεγάλη δυναμική, αν και οι δύο πρώτες δεν τα έχουν πάει καλά εντός του 2024.

    Για την ακρίβεια η Κέκροψ έχει αρνητική απόδοση 8,7% και η ΚΜΛ 4% από τις αρχές της χρονιάς.

    Αντίθετα, η Intracom ΙΝΤΚΑ 5,08% 3,72 κερδίζει 7% από τις αρχές του 2024.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Κέκροψ κέρδισε χθες 17,2% η ΚΛΜ 8,4% και η Intralot ΙΝΛΟΤ 2,65% 1,16 6,6%.

    Από τις τράπεζες σάρωσε η EUROBANK ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 που έκλεισε με κέρδη 5,41% στα 1,908 ευρώ και η Optima που έκλεισε με κέρδη 4,678% και πλέον η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 710 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, εξαιρετική εικόνα και για την μετοχή της Πειραιώς, η οποία μετά το placement «βούτηξε» προς την περιοχή των 3,70 ευρώ.

    Πάντως τώρα φαίνεται ότι παίρνει «δυνατές ανάσες» και βρίσκεται και πάλι κοντά στα 4 ευρώ, δηλαδή στην τιμή που έγινε το placement.

    Η μετοχή ΠΕΙΡ -2,01% 3,90 έκλεισε στα 3,93 ευρώ.

    Η διοίκηση της Πειραιώς θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου στις 30 Απρίλιου και η επενδυτική κοινότητα ψυχανεμίζεται ότι θα είναι εξαιρετικά.

    Μεγάλη δυναμική έδειξε και η μετοχή της Mytilineos που έκλεισε στα 35,74 ευρώ με κέρδη 4%.

    Έτσι τώρα όσοι μειδιούσαν με την πτώση της μετοχής τις προηγούμενες ημέρες (από τα 39 ευρώ στα 33 ευρώ) έχουν «καταπιεί» την γλώσσα τους, καθώς έκανε δυνατό come back.

    Όσοι «υποτίμησαν» τη Mytilineos τώρα δεν ξέρουν πού να κρυφτούν.

     

    Το ράλι της Optima

    Χθες, η Optima Bank αιφνιδίασε την επενδυτική κοινότητα.

    Η μετοχή φαίνεται με το ανοδικό της σερί (από τα 7,50 ευρώ) να «σπάει πλάκα» με εχθρικό digital media που την «πολεμάει».

    Κοινώς, «τους γλεντάει»…

    Μέχρι αργά το μεσημέρι στις 16:35 η μετοχή «ξεκουραζόταν» στα 9,22 ευρώ με κέρδη 0,22%.

    Στις 16:35 ξεκίνησε το πάρτι.

    Και 20 λεπτά αργότερα  βρέθηκε στα 9,51 ευρώ με κέρδη 3,37%.

    Στο τέλος της συνεδρίασης έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη 4,7% στα 9,63 ευρώ και όγκο συναλλαγών τα 239.000 χαρτιά.

    Πάντως είναι γεγονός ότι επιβεβαιώνεται η Pantelakis SEC και ο αναλυτής Πάρης Μαντζαβράς που μόλις προχθές έδωσε τιμή στόχο στα 11 ευρώ από 10 ευρώ προγενέστερα, διατηρώντας τη σύσταση υπεραπόδοσης (οverweight), καθώς βλέπει την υψηλότερη αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

    H τιμή στόχος αυξήθηκε στα 11 ευρώ και παρά το ράλι των τιμών κατά 22% από τον Οκτώβριο, υποδηλώνει περιθώρια ανόδου 25% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Η Optima Bank διαπραγματεύεται τώρα με έκπτωση σε σχέση με τις άλλες τράπεζες όσον αφορά το 2025, με δείκτη αποτίμησης P/E στις 4,9 φορές και προσφέρει καλύτερη μερισματική απόδοση 7,1%, ενώ ο δείκτης P/TBV είναι με premium στις 0,9 φορές, το οποίο όμως δικαιολογείται και με το παραπάνω από την ανώτερη αποδοτικότητα RoTE (21%).

     

    Γιώργος Στάσσης: Σούπερ κέρδη-μέρισμα Έρχεται νέο deal;

    Είναι βέβαιο ότι η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,22% 11,34 θα πρωταγωνιστήσει τις επόμενες ημέρες.

    Προχθές σημείωσε μεγάλη άνοδο 5% ενώ χθες μόλις 0,2%.

    Χθες ο επικεφαλής της Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα, σήμερα υπογράφει την εξαγορά της Κωτσόβολος, ενώ την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα ανακοινώσει και ένα σημαντικό deal.

    SUPERB για τον CEO της ΔΕΗ!!!

     

    ΔΕΗ: Το άλμα στα EBITDA και το μέρισμα μετά από 10 χρόνια

    Το καράβι της ΔΕΗ τρέχει καθώς ο… Αίολος είναι ευνοϊκός, κάτι που επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Επιχείρηση.

    Κι αν κάτι μένει περισσότερο, πέραν από το αυξημένο (σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις) μέρισμα των 0,25 λεπτών ανά μετοχή, είναι η πρόβλεψη για EBITDA 1,7 δισ. ευρώ για φέτος από 1,5 δισ. το 2023.

    Για να πετύχεις τέτοιο EBITDA αν μη τι άλλο πρέπει να έχεις στρατηγική και κυρίως να προχωράς σε κινήσεις που θα ενισχύουν τα οικονομικά σου μεγέθη επαναλαμβανόμενα.

    Είναι ξεκάθαρο ότι ο Γιώργος Στάσσης έχει βρει τους τρόπους για να το πετύχει.

    Με το κλείσιμο της αγοράς, και με τη ΔΕΗ να καταγράφει μικρή άνοδο 0,17% στα 11,91 ευρώ, ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 και θα έχει ενδιαφέρον η σημερινή αντίδραση των επενδυτών.

    Η ΔΕΗ κατέγραψε κέρδη EBITDA 1,5 δισ. ευρώ το 2023, σε επίπεδο pro-forma, με εκτίμηση για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα €1,7 δισ. το 2024.

    Η διοίκηση της εταιρείας προτείνει προχωρά τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ/μετοχή, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

    Η ΔΕΗ κατέγραψε αυξημένη λειτουργική κερδοφορία για το 2023 με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνονται σε €1,3 δισ., αυξημένα κατά 35%, κυρίως λόγω Ρουμανίας.

    Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €622 εκατ. έναντι ζημιών €26 εκατ. το 2022, κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας.

    Τα αποτελέσματα προ φόρων επηρεάστηκαν επίσης θετικά από το όφελος εξαγοράς ύψους €234 εκατ. που καταγράφηκε από την απόκτηση των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία.

    Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €485 εκατ. έναντι ζημιών €9 εκατ. το 2022.

    Ο δανεισμός διαμορφώνεται στα 3,2 δισ.

     

    Ο Χατζηδάκης και η PAPPAS Investment BANK

    Η συζήτηση που έγινε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για την αποεπένδυση των Τραπεζών εξελίχθηκε σε διάλογος «κωφών» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

    Πεντέμιση ώρες κράτησε η συνεδρίαση.

    Και ο αρμόδιος Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας και τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προσπάθησαν με πλήθος στοιχείων να αποδείξουν ότι το συνολικό κέρδος του Δημοσίου από την αποεπένδυση στις συστημικές τράπεζες ήταν 3,5 δισ. ευρώ.

    Η αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά παρά τα στοιχεία και τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος παρέμεινε απτόητη και συνέχισε να ισχυρίζεται ότι το Δημόσιο έχει ζημιά 40 δισ. από την αποεπένδυση, επικαλούμενη μια ανάλυση επικαιρότητας 2 ερευνητών του ΚΕΠΕ.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας άκουσε υπομονετικά την κριτική της αντιπολίτευσης αλλά στις απαντήσεις που έδωσε δεν χαρίστηκε σε κανένα,

    Έτσι, καταρχήν, «άδειασε» το ΚΕΠΕ: «Η ανάλυση αυτή του ΚΕΠΕ βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος.

    Αγνοεί, δηλαδή, στον υπολογισμό κόστους – οφέλους, το όφελος το οποίο έχει υπάρξει για το Δημόσιο από το PSI.

    Το Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει στις τράπεζες σχεδόν 60 δισεκατομμύρια από αγορά ομολόγων, αλλά λόγω του PSI επέστρεψε τα μισά.»

    Επίσης υπήρξε πολύ σκωπτικός προς τον τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Παππά.

    Έτσι με αφορμή την κριτική για τον χρόνο που επέλεξε το Δημόσιο για να πουλήσει τις μετοχές των συστημικών τραπεζών αναρωτήθηκε: «θα έπρεπε να πάμε με τις προτάσεις της ”PAPPAS Investment BANK” ή με τις προτάσεις των επενδυτικών συμβούλων κάτω από τις οποίες ενέργησε το ΤΧΣ;».

    Σχολιάζοντας, τέλος, τη συνολικότερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επί προεδρίας του κ. Κασσελάκη δεν έχει καμία σχέση στα οικονομικά ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ της προηγούμενης τετραετίας.

    Και με τον κ. Τσακαλώτο, και με τον κ. Σταθάκη και με τον κ. Χουλιαράκη διαφωνούσα αλλά η σκέψη τους στα οικονομικά είχε έναν ειρμό.

    Εδώ, πλέον, έχει χαθεί ο ειρμός, υπάρχει μια ανερμάτιστη πολιτική και ένας ευτελισμός της πολιτικής του κόμματος, αλλά αυτό είναι δικαίωμά σας, για εμάς αυτό είναι πολιτική χορηγία».

     

    Το «καύσιμο» από τη Morgan Stanley στις τράπεζες

    Η χθεσινή ανάλυση της Morgan Stanley για τράπεζες ήταν ένα ακόμη… καύσιμο στην άνοδο των «χαρτιών» χθες στο Χρηματιστήριο.

    Οι επενδυτές διάβασαν τη θετική αξιολόγηση και τις προοπτικές των τραπεζών και… συμπεριφέρθηκαν αναλόγως στο ταμπλό.

    Όπως σημειώνεται οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν πτώση -5% τους τελευταίους δύο μήνες, παρά το κύμα αναβαθμίσεων με +6% στα κέρδη ανά μετοχή, τους τελευταίους τρεις μήνες στο consensus των αναλυτών (3M cons. EPS), υποαποδίδοντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μιας και ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών SX7E σημειώνει άνοδο +20% σε αυτό το διάστημα.

    «Στα τρέχοντα επίπεδα, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με περίπου 5,5 φορές σε όρους P/E έναντι περίπου 7,2 φορές για τις τράπεζες της ΕΕ με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή (CAGR EPS) για τα έτη 2024-2026 περίπου 4% έναντι περίπου 6% για τις τράπεζες της ΕΕ κατά μέσο όρο.

    Η συγκριτική μας αξιολόγηση έναντι των ομοειδών τραπεζών της ΕΕ υποδηλώνει δυνατότητες για περαιτέρω επαναξιολόγηση, που δικαιολογείται από τις υψηλές αποδόσεις (2025-2026 μέσος όρος αποδοτικότητας RοTE 12%) παρά την υψηλή ευαισθησία στα επιτόκια», εξηγούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

    Για να δούμε πώς θα αντικατοπτριστεί στο ταμπλό αυτή η διάθεση επαναξιολόγησης.

    Το τελευταίο διήμερο βλέπουμε στο Χ.Α. έντονη ανοδική τάση για τα τραπεζικά χαρτιά.

     

    Fourlis: Αύξηση 42,4% στα καθαρά κέρδη

    Εξαιρετικές οι επιδόσεις για τον όμιλο Φουρλή για το 2023 αφού τα καθαρά κέρδη του αυξήθηκαν 42,4% στα 28,1 εκατ. ευρώ από 19,8 εκατ. ευρώ το 2022.

    Οι πωλήσεις του Ομίλου Fourlis κατά το 2023 αυξήθηκαν κατά 10% σε συγκρίσιμη βάση, δηλαδή εξαιρουμένων των πωλήσεων Intersport Turkey και The Athlete’s Foot, φτάνοντας τα €521,3 εκατ.

    Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA (OPR) αυξήθηκαν κατά 21,8% φτάνοντας τα €48,2 εκ. το 2023 έναντι €39,6 εκ. πέρυσι.

    Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT), αυξήθηκαν 64.5% κατά το 2023 στα €55,5 εκ. από €33,7 εκ. το 2022 με το περιθώριο EBIT να διαμορφώνεται στο 10,4% το 2023 από 6,7% το 2022.

    Η θυγατρική του Ομίλου Trade Estates, στα τέλη του 2023, αύξησε σημαντικά τη μικτή εκτιμώμενη αξία (GAV) της κατά 65% στα €477 εκ. και την Καθαρή Αξία Ενεργητικού της κατά 41% στα €298,4 εκατ.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην Γενική Συνέλευση την καταβολή μερίσματος για τη χρήση 2023 ύψους 0,12 ευρώ ανά μετοχή σε σύγκριση με 0,11 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκε για την χρήση του 2022.

     

    Εξοργιστικό με την ΑΒΑΞ: Και πριμ έγκαιρης παράδοσης της γραμμής 4… και αποζημιώσεις

    Όποιος ψάχνει, βρίσκει και κερδίζει… εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογούμενων βεβαίως.

    Αναφέρομαι στις αφορμές που βρίσκει ο Όμιλος ΑΒΑΞ για να δικαιολογεί τις καθυστερήσεις στη Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας και να βγαίνει κερδισμένος.

    Για να γίνω πιο σαφής παρά το γεγονός ότι η εκκίνηση του κυρίως κατασκευαστικού έργου έχει ξεκινήσει με σημαντική καθυστέρηση, συμβάντα όπως οι προσφυγές για τα εργοτάξια στα Εξάρχεια και το Πάρκο Ριζάρη μαζί με την καθυστέρηση της ΕΡΕΤΒΟ στην παράδοση των χώρων, δίνει το δικαίωμα στην ΑΒΑΞ να ζητά τη μείωση των βαρδιών στους μετροπόντικες, όπως έχετε ήδη διαβάσει από τη στήλη.

    Ξεπερνώντας το γεγονός ότι το έργο δε θα παραδοθεί εντός του 2029 που ήταν και ο συμβατικός χρόνος λειτουργίας της νέας Γραμμής, ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι η ΑΒΑΞ έχει καταφέρει όχι μόνο να λάβει το περίφημο πριμ της έγκαιρης υλοποίησης των 57,7 εκατ. ευρώ, αλλά θα καταφέρει να λάβει και αποζημιώσεις.

    Να σας θυμίσω, επίσης, ότι ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος έχει ουκ ολίγες φορές αναφέρει ότι αν αργήσει η παράδοση του έργου τότε το πριμ θα αφαιρεθεί.

    Ωστόσο, η ανάληψη της ευθύνης των καθυστερήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει ως αποτέλεσμα το αντίθετο καθώς έχει ήδη δοθεί ένας χρόνος παράδοσης.

    Βέβαια, σε ένα σοβαρό κράτος με αυστηρό δημόσιο τομέα και σωστή παρακολούθηση των έργων δε θα υπήρχαν τα παραπάνω παραθυράκια και τα περιθώρια διασπάθισης δημόσιου χρήματος από τους εργολάβους θα ήταν στενά.

    Επίσης να μην ξεχάσω να σας πω ότι η μετοχή πάλι χθες κόκκινη έκλεισε!!!

     

    Η… ανώμαλη προσγείωση του Flyover

    Ήταν μια απόφαση «κεραυνός» στην κυριολεξία, αυτή που εξέδωσε το ΣτΕ για τον αυτοκινητόδρομο Flyover στη Θεσσαλονίκη.

    Μέχρι τις 17 Απριλίου που θα εκδοθεί η απόφαση επί της αίτησης αναστολής για το έργο, το ανώτατο δικαστήριο παγώνει τις εργασίες.

    Ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε ότι σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όμως, το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού ήδη υπάρχει πολύμηνη καθυστέρηση, η οποία βεβαίως θα οδηγήσει και σε ανάλογες αποζημιώσεις.

    Και τι θα γίνει αν γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις ακύρωσης του έργου;

    Όπως μαθαίνω από τη Θεσσαλονίκη, τόσο στο δημαρχείο όσο και σε κάποιες οργανώσεις επικρατεί ικανοποίηση για την απόφαση.

    Ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης δεν είναι κατά του έργου, αλλά ζητά οι εργασίες να ξεκινήσουν μετά τον ερχόμενο Νοέμβριο που θα δοθεί σε κυκλοφορία το μετρό και θα υπάρχουν περισσότερα λεωφορεία (ηλεκτρικά), ώστε να μειωθεί το κυκλοφοριακό χάος της πόλης.

    Πάντως, στην συμπρωτεύουσα εξέφραζαν την πεποίθηση ότι θα κερδίσουν κι άλλες προσφυγές και το έργο θα πάει πίσω.

    Όπερ σημαίνει ότι αν όντως παγώσουν οι εργασίες, μπορεί η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του Flyover να ξεπεράσει τον χρόνο και βάλε…

     

    Τι είδε στο Ελληνικό ο πρέσβης Τζόρτζ Τσούνης

    Το εργοτάξιο του Ελληνικού επισκέφτηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνης, και ξεναγήθηκε από στελέχη της Lamda Development στα επιμέρους έργα της επένδυσης.

    Η περιήγηση του Αμερικανού διπλωμάτη ξεκίνησε από το κτίριο ΑμεΑ, όπου ήδη στεγάζονται τέσσερα σωματεία.

    Στη συνέχεια ο πρέσβης επισκέφτηκε τα έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όπως η υπογειοποίηση μέρους της Λεωφόρου Ποσειδώνος, η οποία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, καθώς και τις υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται ταχέως.

    Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Τσούνης κατά την επίσκεψη του στον ουρανοξύστη, οι πρώτοι όροφοι του οποίου είναι ήδη ορατοί από την παραλιακή λεωφόρο.

    Μαθαίνουμε, ότι στο τέλος της ξενάγησης, ο Αμερικανός πρέσβης συνάντησε τον Οδυσσέα Αθανασίου και σε θερμό κλίμα συζήτησαν θέματα που άπτονται της επένδυσης και όχι μόνο…

     

    Πάλι στο τραπέζι Στάσσης, Στασινόπουλος και Παπαλεξόπουλος;

    Μαθαίνω ότι ο Γιάννης Ν. Στασινόπουλος της Viochalco και ο Δημήτρης Θ. Παπαλεξόπουλος του Τιτάνα, ζητούν από τον επικεφαλής της ΔΕΗ, κ. Γιώργο Στάσση να καθίσουν πάλι στο τραπέζι και να (ξανά) μιλήσουν για τα «πράσινα» συμβόλαια (PPAs), για τα οποία έχουν συμφωνήσει οι τρεις τους.

    Οι ενεργοβόρες αυτές βιομηχανίες θέλουν μερική αναθεώρηση των συμφωνιών, επειδή έχουν καθυστερήσει οι όροι σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ με τα φωτοβολταϊκά έργα της ΔΕΗ η παραγωγή των οποίων θα καλύψει τα συμβόλαια.

    Στο διάστημα της καθυστέρησης έχουν αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς και οι τιμές στις οποίες υπογράφονται σήμερα «πράσινα PPAs» έχουν μειωθεί.

    Θα ξεκινήσει τελικά αυτή η διαπραγμάτευση;

    Ο Στάσσης δεν είναι τυπικά υποχρεωμένος να το κάνει αλλά οι σχέσεις των τριών Ομίλων είναι απόλυτα αρμονικές.

    Μαθαίνω πως και οι διαπροσωπικές σχέσεις βρίσκονται σε αξιοπρεπές επίπεδο, οπότε οι οιωνοί είναι καλοί.

     

    Γιατί τόση επιείκεια στους ρευματο-κλέφτες αγαπητέ ΥΠΕΝ;

    Όπως γνωρίζετε αγαπητοί αναγνώστες, δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση ως τη Δευτέρα, το νομοσχέδιο-ποταμός του ΥΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη για την ενεργειακή αγορά.

    Οι βασικές ρυθμίσεις αφορούν κυρίως στην ενεργειακή ασφάλεια αλλά επίσης και στη διαχείριση υδάτων, τη διαχείριση και προστασία των δασών, την αστική  ανθεκτικότητα και την αυθαίρετη δόμηση.

    Δύο αρχικές παρατηρήσεις: πρώτον απουσιάζει το πολυσυζητημένο κεφάλαιο για την εκτός σχεδίου δόμηση. Λογικό και φυσιολογικό, λέω εγώ ως σκεπτόμενος wiseman, αφού εκλογές έρχονται και αποκλείεται να έμεναν όλοι ευχαριστημένοι.

    Δεύτερον και κυριότερο: ο Σκυλακάκης είχε εξαγγείλει βαριές ποινές για τη ρευματοκλοπή.

    Στο σχέδιο νόμου οι ποινές για τους χιλιάδες επιχειρηματίες που κλέβουν δημόσιο ρεύμα δεν υπάρχουν!

    Γιατί τόση επιείκεια στους ρευματο-κλέφτες επιχειρηματίες;

    Το πακέτο των αυστηρών μέτρων είχε παρουσιάσει η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προαναγγέλλοντας τη θεσμοθέτησή τους.

    Την πληρώνει μόνο ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης. Αλλά σε αυτόν ποιος δίνει την εντολή (και τον πληρώνει κιόλας, ενίοτε αδρά!) για να κάνει την παράνομη επισύνδεση;

    Αλλά και με τον ηλεκτρολόγο τί θα γίνει νομίζετε;  αν ένας ηλεκτρολόγος καταδικαστεί αμετάκλητα για συμμετοχή ή συνέργεια σε ρευματοκλοπή, τότε θα του αφαιρείται οριστικά η άδεια.

    Αμετάκλητα σημαίνει πρωτόδικη καταδίκη, Εφετείο (τουλάχιστον 3 χρόνια για να εξεταστεί το Πλημμέλημα) και αν γίνει προσφυγή στον Άρειο Πάγο, άλλα 3 χρόνια!

    Ως τότε ο λαθροχείρας ηλεκτρολόγος θα «επισυνδέει» παρανόμως μεν κανονικότατα δε!

     

    Η ρευματοκλοπή εμβληματικής καφετέριας προ 6ετίας…

    Ο wiseman που και μνήμη και κρίση διαθέτει, θυμάται ότι το 2018, είχε πιαστεί στα πράσα κεντρική (κεντρικότατη, πιο κεντρική δεν γίνεται!) καφετέρια στην Πλατεία Κολωνακίου με επωνυμία που παραπέμπει στη… Σικελία και την γνωστή οργάνωσή της, να κλέβει ρεύμα από Δημόσια παροχή, ασύστολα.

    Μάλιστα στον έλεγχο που έγινε από το ΔΕΔΔΗΕ, μετά από συμπτωματικό γεγονός πάντως, διαπιστώθηκε ότι η παράνομη επισύνδεση (η ξεκάθαρη ρευματοκλοπή δηλαδή…) είχε ξεκινήσει τουλάχιστον 5-6 χρόνια πριν ίσως και νωρίτερα και είχε «γλυτώσει» από καμία εκατοστή χιλιάδες ευρώ τον ιδιοκτήτη.

    Είχε προβληθεί τότε ως μεγάλη επιτυχία αποκάλυψης της παρανομίας και είχαν προαναγγελθεί… εξοντωτικά πρόστιμα.

    Έκτοτε αγνοείται η τύχη των προστίμων και της πιθανής πληρωμής τους ή μη.

    Ακολούθησε το 2020 και το γενικό κλείσιμο λόγω covid, οπότε η «αρχηγική» καφετέρια ενισχύθηκε με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

    Ελπίζω τουλάχιστον σήμερα να μην κλέβει πλέον ρεύμα και να έχει επιστρέψει τις προκαταβολές.

    Άλλωστε οι πελάτες πληρώνουν 4 ευρώ τον εσπρέσο κάτω από τη διάσημη «ιερή κολώνα»…

     

    Η Αυγή, ο Στουρνάρας και τα «καμπανάκια»

    Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα ή… εφιάλτες, δεν περίμενε ο Γιάννης Στουρνάρας να γίνει πρωτοσέλιδο στην «Αυγή».

    Και πρωτοσέλιδο με τίτλο «O Στουρνάρας γκρεμίζει το αφήγημα Μητσοτάκη», με αφορμή τα καμπανάκια που χτύπησε για την οικονομία.

    Λες και δεν είναι θεσμικός ο ρόλος του διοικητή της ΤτΕ, λες και δεν είναι δουλειά του να προειδοποιεί για δείκτες που η Τράπεζα βλέπει και πιθανότατα να μην βλέπουν οι υπουργοί.

    Ερωτώμενος χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για την έκθεση Στουρνάρα είπε: «Αναγνώρισε τα βήματα της οικονομίας και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.

    Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να μην γυρίσουμε πίσω με την ψήφο μας στις ευρωεκλογές».

    Είναι η ερμηνεία της κυβέρνησης, σε πείσμα κάποιων που θέλουν να υπονοήσουν ότι ο Στουρνάρας «επιτίθεται» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Να θυμίσουμε απλά ότι τον Μάιο του 2015 η Αυγή είχε πρωτοσέλιδο: «Υπόλογος ο Στουρνάρας – Η ΤτΕ «όργανο» κατά της κυβέρνησης.

    Ήταν τότε που ο διοικητής προειδοποιούσε για τη χρεοκοπία που ερχόταν από τη στάση πληρωμών που επέλεγε συνειδητά η «Πρώτη φορά Αριστερά».

    Ή τον Απρίλιο του 2017 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αυγή έβλεπαν «Σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παλιό σύστημα», στο οποίο βεβαίως ήταν και ο Στουρνάρας μέσα.

    Για την ιστορία, τόσο ο νυν διοικητής όσο και οι προηγούμενοι πάντα μιλούσαν για τα κακώς κείμενα της οικονομίας.

    Αν κάποια κυβέρνηση δεν ακούει είναι πρόβλημα αμιγώς πολιτικό που φέρνει δεινά.

    Το ζήσαμε το 2015 άλλωστε…

     

    Ο… Γάμα Παπανδρέου και τα τριχίλιαρα του Βελόπουλου

    Μια ιστορία από τη δεκαετία του 1960 θα σας διηγηθώ σήμερα.

    Πρωθυπουργός είναι ο Γέρος της Δημοκρατίας, δημοφιλής, αγαπητός στον περισσότερο κόσμο.

    Μια ημέρα, ωστόσο, οι μαίες αποφασίζουν να κάνουν κινητοποίηση έχοντας μια σειρά από αιτήματα.

    Σημαντικό επάγγελμα τότε για τη γέννηση των παιδιών, αν μη τι άλλο έχαιραν μεγάλης εκτιμήσεως.

    Συγκεντρώνονται, λοιπόν, οι μαίες στο Καστρί, έξω από το ιστορικό σπίτι των Παπανδρέου και φωνάζουν κάτω από το παράθυρο του πρωθυπουργού, όχι συνθήματα ή ύβρεις αλλά το όνομά του: «Γάμα Παπανδρέου, Γάμα Παπανδρέου», φώναζαν με ρυθμό.

    Τότε ο Γεώργιος Παπανδρέου, με το γνωστό χιούμορ του, ακούγοντας τις μαίες να τον φωνάζουν με αυτόν τον τρόπο είπε σε συνεργάτη του: «Γάμα Παπανδρέου; Μα το υπεσχέθημεν και αυτό;»

    Η ιστορία αυτή μου έρχεται κάθε φορά που ακούω για προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, για παροχές που δεν θα δοθούν ποτέ και κυρίως για μέτρα που ανακοινώνονται και το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι αυτό που φώναζαν οι συμπαθέστατες μαίες.

    Και κάπως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς τον Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης που υποσχέθηκε ότι θα δώσει 3.000 ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους.

    Γιατί να μην το κάνει;

    Εδώ τάζει μαλλιά στους φαλακρούς με τις κηραλοιφές, στα τριχίλιαρα θα κολλήσει;

     

    Η δικηγορική εταιρεία με τις περισσότερες διακρίσεις

    Ο διεθνής οδηγός Legal 500 ανακοίνωσε τις κατατάξεις των δικηγορικών εταιρειών στην Ευρώπη και, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε μεγάλος αναβρασμός για το αποτέλεσμα.

    Στην Ελλάδα, η δικηγορική εταιρεία που έλαβε τις περισσότερες κορυφαίες κατατάξεις (Tier 1) είναι η δικηγορική εταιρεία POTAMITISVEKRIS που ούτως ή άλλως μας έχει συνηθίσει σε συνεχείς διακρίσεις.

    Καθώς η συγκεκριμένη αποτελεί ηγετική δύναμη στο εταιρικό δίκαιο, δεν εξέπληξε κανέναν ότι οι τομείς στους οποίους διακρίθηκε (12 στο σύνολο) ήταν κυρίως στους κλάδους του χρηματοοικονομικού δικαίου, της κεφαλαιαγοράς, του ανταγωνισμού, των ιδιωτικοποιήσεων και του φορολογικού δικαίου.

     

    Το «ξεσκόνισμα» του Λαβράνου και η εγκατάλειψη από συγγενείς και φίλους

    Το 2ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής, εκεί δηλαδή που γίνονται έλεγχοι για σοβαρές φορολογικές υποθέσεις, βρίσκεται στο Μοσχάτο.

    Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναβρασμός στις υπηρεσίες καθώς μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο του εκτενούς ελέγχου.

    «Ξεσκόνισμα» κατά το κοινώς λεγόμενον.

    Και δεν είναι ένα απλό φορολογικό παράπτωμα, αφού ακούγεται ότι αν ο έλεγχος επιβεβαιώσει τις αρχικές εκτιμήσεις, τότε το πρόστιμο που θα επιβληθεί θα είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ, χώρια τις ποινικές ευθύνες κατά του φορολογούμενου.

    Γιατί εδώ μιλάμε για πλαστά, εικονικά τιμολόγια εκατομμυρίων ευρώ…

    Και για να μη σας κρατάω σε αγωνία, μαθαίνω ότι το πρόσωπο αυτό ονομάζεται Γιάννης Λαβράνος.

    Να είναι άραγε ο γνωστός επιχειρηματίας που έλυνε κι έδενε τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

    Να είναι αυτός που είχε «κουμπαριές» με ορισμένα ισχυρά στελέχη της κυβέρνησης κι έπαιρνε δουλειές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ;

    Να είναι το ίδιο πρόσωπο που ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με το που πάτησε το πόδι του στην Κατεχάκη του αφαίρεσε την αστυνομική συνοδεία που παρατύπως είχε;

    Ή να είναι ο ίδιος Λαβράνος που, όπως έχει γράψει και ο wiseman, έχει μπει στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και αρχίζουν και τον εγκαταλείπουν συγγενείς, φίλοι, πολιτικοί προστάτες, ακόμη και οι λογιστές του;

    Ποιος ξέρει;

    Θα μάθουμε σύντομα.

    Αυτό που μαθαίνω, όμως, είναι ότι στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη βρίσκεται πόρισμα – φωτιά για τον εν λόγω επιχειρηματία.

    Οπότε κρατηθείτε.

    Θα έχουμε αναταράξεις που θα φτάνουν μέχρι την Κύπρο, μπορεί και το Λονδίνο.

     

    Όταν ο wiseman αποκάλυπτε τους ελέγχους στους servicers και από την ΤτΕ

    Δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία το βαρύ πρόστιμο των 790 χιλιάδων ευρώ σε τρεις από τους μεγαλύτερους servicers, δηλαδή σε doValue, Cepal και Intrum.

    Όποιος διαβάζει τους τελευταίους μήνες το mononews γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι στους διαχειριστές κόκκινων δανείων γίνονται συνεχείς έλεγχοι, εντοπίζονται παρατυπίες, γίνονται συστάσεις και στη συνέχεια έρχονται και τα πρόστιμα.

    Άλλωστε, το mononews και ο wiseman έχουν αποκαλύψει πρώτοι τους εντατικούς ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος στην Intrum, η οποία να θυμίσουμε περνά δύσκολα σε άλλες χώρες, πλην της χώρας μας.

    Όπως μαθαίνω, πάντως, τα πρόστιμα του υπουργού Σκρέκα, αφορούν σε παρατυπίες του 2023 που εντοπίστηκαν κατόπιν καταγγελιών από καταναλωτές.

    Έτσι ήρθαν τα πρόστιμα 330.000 ευρώ στην doValue Greece, 280.000 ευρώ στη Cepal Hellas, 180.000 ευρώ στην Intrum Hellas.

    Πριν, ωστόσο, γίνει κάποια παρανόηση να τονίζω το εξής: Άλλο οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, κι άλλο οι επιβεβλημένοι και συνεχείς έλεγχοι που κάνουν οι αρμόδιες εποπτικές υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Όπως είχε αποκαλύψει άλλωστε στη συνέντευξή του στο mononews, o Γιάννης Στουρνάρας: «Πέρυσι τους ελέγξαμε όλους δύο φορές, το ίδιο θα πράξουμε και φέτος».

    Δεν θέλησε να σχολιάσει πιθανά ευρήματα και παρατυπίες, όμως, ο wiseman είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σε αρκετές περιπτώσεις ελέγχων έπιασαν «λαυράκια» και ζητήθηκαν γραπτές εξηγήσεις και συμμόρφωση με τους κανόνες δεοντολογίας.

     

    Ο Ζαγόρ και οι «κολλητοί» του προέδρου Νίκου

    Τα κατάφερε για ακόμη μια φορά ο Νίκος Ανδρουλάκης, να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, αντί να βάλει γκολ.

    Με απλά λόγια, αντί να συζητάμε για τους αξιόλογους πράγματι υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ή ακόμη και για το αν η ΑΔΑΕ θα πει την αλήθεια για την παρακολούθηση του αρχηγού, τελικά το βασικό θέμα συζήτησης είναι ο… Ζαγοράκης.

    Και διακρίνω, πράγματι μια μεγάλη δυσκολία στα τηλεπαράθυρα όταν ερωτώνται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την προσωπική επιλογή του Θόδωρου Ζαγοράκη από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

    Όχι γιατί ο κ. Ζαγοράκης ήταν μέχρι χθες Νέα Δημοκρατία και τώρα έγινε ΠΑΣΟΚ.

    Αλλά γιατί, πολλοί αναρωτιούνται… τι του βρήκε του «γαλάζιου» ευρωβουλευτή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Επί 10 χρόνια στις Βρυξέλλες ήταν αμίλητος κι ακούνητος (σ.σ. άραγε και η ΝΔ τι λέει για τη μηδενική προσφορά του ευρωβουλευτή της;).

    Πρόσφατα καταψήφισε το πόρισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, το οποίο είχε κάνει σημαία το ΠΑΣΟΚ ενώ υπερψήφισε άλλο πόρισμα για το πόσο καλά είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, που δεν αποδέχεται η Χαριλάου Τρικούπη.

    Με άλλα λόγια, λένε κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ, «αρκεί να είσαι φίλος Ανδρουλάκη» για να μπεις στο ευρωψηφοδέλτιο;

    Ή μήπως θα φέρει «παοκτζήδικους» σταυρούς στη Θεσσαλονίκη ο Ζαγόρ;

    Η κάλπη του Ιουνίου θα κρίνει αν η απόφαση Ανδρουλάκη ήταν γκολ ή αυτογκόλ, όμως, όπως μου έλεγαν κάποιοι… πράσινοι «γιατί ο πρόεδρος Νίκος δεν έβαζε στο ευρωψηφοδέλτιο και τον Κύρτσο με τον Μανώλο Κεφαλογιάννη που έπαιζαν μπάσκετ στις Βρυξέλλες και ήταν και κολλητοί;».

     

    Άννα Βερούλη: Από το Μαξίμου στο ΠΑΣΟΚ ένα… ακόντιο δρόμος

    Και μιας και μιλάμε για υποψήφιους ευρωβουλευτές θα σας αποκαλύψω κάτι.

    Πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ο Γιάννης Μπρατάκος βρισκόταν ακόμη στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε απανωτά ραντεβού με υποψήφιους οι οποίοι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο.

    Σας πληροφορώ, αγαπητοί αναγνώστες, ότι από το γραφείο του κ. Μπρατάκου είχε περάσει και η Άννα Βερούλη, η γνωστή πρωταθλήτρια του ακοντισμού.

    Συζήτησαν την προοπτική ένταξης στο ευρωψηφοδέλτιο, όμως, όπως απέδειξαν και οι εξελίξεις, η κ. Βερούλη «κόπηκε» από τον κ. Μπρατάκο.

    Γιατί γράφω για την κ. Βερούλη θα πείτε;

    Μα γιατί την Κυριακή ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Ανδρουλάκη ως υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Στην εκδήλωση της Κυριακής ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την πρωταθλήτρια λέγοντας: «Ρίχνουμε μακριά το ακόντιο…»

    Τώρα αν στην αρχή ήταν γαλάζιο το ακόντιο και στη συνέχεια έγινε πράσινο… ο λαός θα το κρίνει.

     

    Το καφεδάκι του Κυριάκου, το «Βέλος» και οι μαθήτριες

    Η Θεσσαλονίκη, και φυσικά η Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί ανοικτή, πολιτική, πληγή για τη Νέα Δημοκρατία.

    Άλλωστε, χωρίς… Θεσσαλονικάρχη, μετά την αποχώρηση Κώστα Καραμανλή από την πολιτική, οι γαλάζιες διαρροές είναι πολλές.

    Τα γκάλοπ δείχνουν κύμα φυγής ψηφοφόρων προς το κόμμα Βελόπουλου που φτάνει να είναι δεύτερο κόμμα σε ορισμένες περιοχές.

    Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει ένα γερό μπάσιμο και πήγε χθες στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσει με τον Κυριάκο Πιερρακάκη το σχέδιο για τη σχολική βία.

    Τα καφεδάκια στην πόλη με βουλευτές και στελέχη είχαν πάντως μεγάλο ενδιαφέρον.

    Για παράδειγμα ο πρωθυπουργός τα είπε για αρκετή ώρα με τους γαλάζιους βουλευτές της περιοχής.

    Με τον κ. Μητσοτάκη ήταν ο Διαμαντής Γκολιδάκης, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Θεόδωρος Καραόγλου, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Στράτος Σιμόπουλος, η Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και ο Φάνης Παππάς.

    Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έκτακτη επιχορήγηση 13 εκατ. που αποφασίστηκε για το δήμο της Θεσσαλονίκης ενώ πολλή συζήτηση έγινε και για τα ηλεκτρικά λεωφορεία που κάνουν δοκιμαστικά δρομολόγια. Οι βουλευτές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να παραμείνει στο λιμάνι το αντιτορπιλικό «Βέλος» που λειτουργεί ως πλωτό μουσείο, με τον κ. Μητσοτάκη να δεσμεύεται και γι’ αυτό.

    Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έκανε βόλτα στην πόλη, όπου συνάντησε μαθήτριες από σχολείο της Πυλαίας. «Κορίτσια, γιατί είστε εδώ;», τις ρώτησε με τα κορίτσια να απαντούν ότι βρίσκονται σε εκδρομή και να τους πει στη συνέχεια πως «είστε δικαιολογημένες».

     

    Όταν ο πρωθυπουργός δέχθηκε… bullying 

    Στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης όπου παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο κατά του bullying ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη δική του, κακή εμπειρία των παιδικών του χρόνων.

    «Κι εμένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο, ήταν αστείο, ήταν χαβαλές τότε κι εγώ ως χαβαλέ το αντιμετώπιζα τότε.

    Δεν τους δίναμε τόση μεγάλη σημασία, με πολύ μεγάλη βεβαιότητα μπορώ να πω ότι υπήρχαν συμμαθητές μας που υπέφεραν, τους τραυμάτισαν, τραύματα που μπορούν να αφήσουν κατάλοιπα.

    Τώρα ξέρουμε περισσότερα πια», είπε ο πρωθυπουργός, για να συνεχίσει:

    «Να μην κοροϊδευόμαστε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εξάρτηση των παιδιών από το κινητό. Είναι εργαλείο για ακραία έκφραση bullying.

    Είναι βέβαιο ότι μπροστά μας θα δούμε γεγονότα, που ούτε καν φανταζόμαστε.

    Κάνω μία έκκληση στα παιδιά, το κινητό δεν μπορεί να κυριαρχεί στη ζωή μας.

    Δεν έχουμε εύκολη απάντηση, αλλά πρέπει να βάλουμε περιορισμούς ως προς την χρήση του κινητού στα σχολεία», κατέληξε.

    Απορία: Αν στο Κολλέγιο Αθηνών που μαθήτευσε ο πρωθυπουργός και πλήθος άλλων πολιτικών, επιχειρηματιών, εφοπλιστών κ.λ.π. γίνονταν τέτοια, τότε σε δημόσια σχολεία τι γινόταν;

     

    Μια μεταρρύθμιση που άργησε… 114 χρόνια

    Φυγή προς τα εμπρός με μπαράζ νομοσχεδίων και μεταρρυθμίσεων, υλοποιεί η κυβέρνηση.

    Και δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε δύο 24ωρα έγιναν τρεις σημαντικές παρεμβάσεις.

    Η πρώτη από τον Θεόδωρο Σκυλακάκη που επιχειρεί να λύσει το θέμα των αυθαιρέτων, αλλά και σειρά παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας.

    Η δεύτερη από τον Κυριάκο Πιερρακάκη προκειμένου να μπει μια τάξη στα σχολεία και να περιοριστούν τα φαινόμενα ακραίας βίας μεταξύ ανηλίκων.

    Και η τρίτη η παρουσίαση της μεγάλης μεταρρύθμισης στο χώρο της δικαιοσύνης από τον Γιώργο Φλωρίδη.

    Ειδικά το νομοσχέδιο Φλωρίδη που χαράσσει το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, μπορεί να βρίσκει αντιδράσεις από «βολεμένους» διαχρονικά λειτουργούς της δικαιοσύνης, είναι ωστόσο, πραγματικά ιστορική αλλαγή.

    Όπως τονίστηκε χθες, η αλλαγή αυτή είναι σε εκκρεμότητα εδώ και 114 χρόνια.

    Από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος τη νομοθέτησε αλλά δεν προχώρησε η νομοθέτηση.

    Βασικός στόχος του νόμου είναι από τα 4 χρόνια (1.482 ημέρες) που απαιτούνται σήμερα για την έκδοση μίας τελεσίδικης απόφασης, να βγαίνουν αποφάσεις στα 2,5 χρόνια (900 ημέρες).

    Και μέχρι το 2027, οι διάδικοι να έχουν στα χέρια τους τις αποφάσεις σε λιγότερο από 2 χρόνια (630 ημέρες).

    Με την ενοποίηση που επιχειρείται θα υπάρχουν πλέον 2.100 πρωτοδίκες προκειμένου να δικάζουν με ταχύτητα.

    Άλλωστε, στις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης δεν είμαστε ουραγοί και όλοι χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ως την σπουδαιότερη που πρέπει να προχωρήσει;

     

    Ποιοι εφοπλιστές κατέκλυσαν το Μουσείο της Ακρόπολης

    Βράδυ Δευτέρας και στο Μουσείο της Ακρόπολης ένα δείπνο με εκλεκτούς καλεσμένους, περισσότερους από 200, έκλεβε την παράσταση της αθηναϊκής high society.

    Μια όμορφη νύχτα, στο πανέμορφο μουσείο, εκλεκτά φαγητά, κρασιά και σαμπάνιες και πλήθος εφοπλιστών μετά των συνοδών τους.

    Μια εκδήλωση που έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του… εστέτ, δηλαδή αυτών που απολαμβάνουν τις τέχνες (και τη ζωή θα έλεγα εγώ) με ένα τρόπο εκλεκτικό.

    Το δείπνο παρέθεσε το Ίδρυμα «Αντώνιος Ε. Κομνηνός» με αφορμή τη λήξη της επιτυχημένης έκθεσης «Ν(Ο)ΗΜΑΤΑ που είχε εγκαινιασθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Το Ίδρυμα του ιδιαίτερα επιτυχημένου αλλά και φιλότεχνου εφοπλιστή, Αντώνη Κομνηνού, ήταν ο Μεγάλος Δωρητής της έκθεσης.

    Εκθέματα συγκεντρώθηκαν από μουσεία του Βατικανού, της Αυστρίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και βέβαια της Ελλάδας, και θαύμασαν χιλιάδες φιλότεχνοι Έλληνες και ξένοι, κατά τη διάρκεια της μοναδικής αυτής έκθεσης.

    Πριν από το επίσημο δείπνο οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση.

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ (που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα) ήταν μεταξύ των καλεσμένων που ο αμφιτρύων, Αντώνης Κομνηνός, υποδεχόταν στην είσοδο της αίθουσας του δείπνου.

    Όπως είναι φυσικό, η πλειονότητα των καλεσμένων ανήκουν σε γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας.

    Στο Μουσείο της Ακρόπολης είδαμε ότι ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο αρχιτέκτων Αλέξανδρος Σαμαράς με την σύζυγό του Έτα Σαμαρά, οι Γιώργος, Ανδρέας και Νίκος Τσαβλίρης της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, με τις συζύγους τους, ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς με την Έμυ Λιβανίου, ο εφοπλιστής Συμεών Παληός με τη σύζυγό του, Γεωργία, ο επίσης εφοπλιστής Γιάννης Κούστας με την σύζυγό του Δήμητρα Κούστα, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ο εφοπλιστής Ανδρέας Χατζηγιάννης με τη σύζυγό του, ο Μπίλυ και ο Δημήτρης Δασκαλάκης με τις συζύγους τους, ο Ριάντ Ζέιν της Naftomat, η Νάντια και  Τάκης Θεοχαράκης, ο Πάρης Δράγνης με την σύζυγό του Πατρίτσια της Golden Yachts, ο Θόδωρος Φέσσας με την Ελίνα Φέσσα, η Δήμητρα Κολοτούρα του οίκου Zeus and Dione και άλλοι πού απήλαυσαν το εξαιρετικό μενού που αποτελείτο από σαλάτα, ριζότο και ψάρι, με ένα σοκολατένιο γλυκό για επιδόρπιο.

     

    Το πάρτι επιχειρηματία στο άγνωστο ψαροχώρι του Παγασητικού

    Με τα βαθυγάλανα νερά να καθρεφτίζουν ένα ονειρεμένο σκηνικό, τα ακριβά κρασιά και τα πιο ταπεινά (αλλά άκρως τιμημένα στον συγκεκριμένο τόπο) τσίπουρα να ρέουν άφθονα, τις καραβίδες, τις αστακομακαρονάδες και τα φρέσκα ψάρια να κλέβουν τις εντυπώσεις, τα πούρα να ανάβουν το ένα μετά το άλλο και τη μουσική να αντηχεί πέρα ως πέρα στο γραφικό ψαροχώρι, το πάρτι που έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο εκπρόσωπος της ευρύτερης ναυτιλιακής κοινότητας, άφησε εποχή και έφτασε να συζητείται μέχρι και στην πρωτεύουσα.

    Δεν ήταν ότι έκανε πάρτι μία επιχειρηματίας.

    Ήταν το μέρος το οποίο επέλεξε να γίνει και να τιμήσουν με την παρουσία τους ακόμη και μεγαλοεφοπλιστές.

    Οπως μαθαίνει ο πάντα περίεργος wiseman, μεταξύ των καλεσμένων βρισκόταν και ο εφοπλιστής Σίμος Παληός.

    Σε ένα -άγνωστο στον πολύ κόσμο- ψαροχώρι μέσα στον χειμώνα (σ.σ. θα μου πείτε ο Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός ιστορικά), σε έναν προορισμό που θα χαρακτηρίζαμε στο «τέρμα του πουθενά». Εκτός σεζόν, στην άκρη του Παγασητικού, εκεί που συναντιέται με το Αιγαίο και τον Ευβοϊκό: στο γραφικότατο χωριό Τρίκερι. Και για την ακρίβεια, στο επίνειό του, το υπεργραφικό ψαροχώρι της Αγίας Κυριακής.

    Τα θαλάσσια ταξί πήγαιναν κι έρχονταν στο πιο κοντινό σημείο ανάμεσα στο Τρίκερι και την Στερεά Ελλάδα, τον Πτελεό, διότι το γραφικό χωριό βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Μαγνησίας.

    Μόλις 1,5 χρόνο πριν στην ίδια περιοχή γυρίστηκε χολιγουντιανή παραγωγή με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό ηθοποιό Ματ Ντέιμον.

    Επίσης, ιδιοκτήτης άλλοτε γνωστού μπαρ των Αθηνών, όπως πληροφορείται η στήλη, έχει πάρει κι εκείνος την άγουσα για το γραφικό χωριό, ενώ στην περιοχή διατηρούν ήδη κατοικία μεγαλοστελέχη που θήτευσαν πλάι σε κορυφαία ονόματα της εφοπλιστικής ζωής της χώρας.

    Και, βεβαίως, να μην ξεχάσουμε τη μαγεία του νησιού Τρίκερι με το επιβλητικό μοναστήρι της Παναγιάς, το οποίο μόλις προ μηνός συνδέθηκε και πάλι ακτοπλοϊκά με τον Βόλο, γεγονός που δίνει εκ νέου άνθιση στην κοινωνική και εμπορική ζωή του τόπου.

    Εκεί που ένα χρόνο πριν, μεγαλοϊδιοκτήτης ΠΑΕ είχε αράξει με την πολυτελή θαλαμηγό του για καμιά εβδομάδα, απολαμβάνοντας την ηρεμία, αλλά και την απόσταση από τα πολλά φώτα…

     

    QUIZ: Άπληστα γουρουνάκια 1

    Ποιανού τέως υφυπουργού η σύζυγος εργάζεται σε όμιλο, τον οποίο ο σύζυγος, στο πρόσφατo παρελθόν που ήταν μέλος της κυβέρνησης του Κυριάκου, ευνόησε τα μέγιστα;

     

    QUIZ: Άπληστα γουρουνάκια 2

    Νομίζω ότι το παρακάτω θα είναι το quiz του μήνα: Με ποια «άπληστα γουρουνάκια» τα έχει πάρει στο «κρανίο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Και δεν θέλει ούτε καν να τα βλέπει μπροστά του.

    Επίσης, τα ίδια αισθήματα, μαθαίνω, ότι έχει και η Μαρέβα.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.