• Τράπεζες

    Pantelakis Securities: Γιατί αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών

    Οι επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών: Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Οι επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών: Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Άκρως θετική η Pantelakis Securities και ο επικεφαλής ανάλυσης Πάρης Μαντζαβράς για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) για τις μετοχές των τραπεζών, με τιμές στόχους τα 2,35 ευρώ για την Alpha Bank από 2,30 ευρώ πριν, τα 9,55 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 8,50 ευρώ πριν, τα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 4,65 ευρώ πριν και τα 2,45 ευρώ για τη Eurobank από 2,15 ευρώ πριν.

    Ο Μαντζαβράς εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω επαναξιολόγηση, καθώς η αγορά αντιλαμβάνεται ότι οι δανειστές είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα υψηλά κέρδη του 2023, οι πληρωμές των μετόχων επαναφέρονται και μειώνονται τα κόστη χρηματοδότησης. Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και η Alpha είναι οι κορυφαίες επιλογές.

    «Με την απομείωση του κινδύνου στον ισολογισμό τώρα σε μεγάλο βαθμό να έχει ολοκληρωθεί (οι δείκτες NPE προσεγγίζουν το 3%), η καταιγιστική κερδοφορία του 2023 και τα επαρκή κεφάλαια δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζας να λάβουν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών (SSM) για την επαναφορά των μερισμάτων.

    Η εστίαση μετατοπίζεται στα βιώσιμα κέρδη, καθώς τα επιτόκια ομαλοποιούνται, ενώ οι τράπεζες επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλότερα επιτόκια, χάρη σε μεγάλο βαθμό στο μεταβλητό δανειακό χαρτοφυλάκιο, την ήπια μόνο διάβρωση των περιθωρίων του ενεργητικού και, κυρίως, τα συγκρατημένα beta καταθέσεων.

    «Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες είναι καλά τοποθετημένες να υπερασπιστούν τα υψηλά κέρδη τους το 2023, όχι μόνο λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης (+5% περίπου ετησίως), αλλά και χάρη στα καλά ρυθμισμένα beta των καταθέσεων, την αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου τίτλων, το όφελος από την αντιστάθμιση επιτοκίων σε ισχύ, τη συνεχή αυστηρή συγκράτηση του κόστους και το τελευταίο σκέλος της εξομάλυνσης του κόστους κινδύνου στις 60 μονάδες βάσης.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αυτά θα αφήσουν το 2025 τα συνολικά κέρδη μόνο 8% κάτω από τα επίπεδα του 2023, με δείκτη RoTE που θα μειωθεί (με τη δημιουργία TBV) στο 12%, αλλά θα είναι πολύ πάνω από το 10% το 2022.

    Το κόστος ιδίων κεφαλαίων που εκτιμάται από την αγορά θα μειωθεί, από 17-18% τώρα σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις», εξηγεί ο Μαντζαβράς.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε περιθώρια για περαιτέρω κέρδη σε ολόκληρο τον κλάδο. Όσον αφορά τη σειρά κατάταξης, η Πειραιώς ξεχωρίζει συνδυάζοντας έκπτωση αποτίμησης με θετικά κέρδη, αναθεωρήσεις κερδών και ταχεία δημιουργία κεφαλαίου.

    Με τις προοπτικές για ένα καλύτερο 2024-2025, η Alpha πρόκειται να συρρικνώσει το χάσμα του δείκτη RoTE σε σχέση με τους ομολόγους της, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσει σε σχετική επαναξιολόγηση επίσης.

    Το πλεονάζον κεφάλαιο της ΕΤΕ επιτρέπει επιλογές για τέτοιες ενέργειες ή μια μεγάλη επαναγορά μετοχών (μέρος του 18% της εναπομείνασας συμμετοχής του ΤΧΣ).

    Τέλος, η Eurobank εργάζεται σε μια προσπάθεια με ιδιαίτερα αυξημένα κέρδη ανά μετοχή για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο (δεν περιλαμβάνεται ακόμη στις εκτιμήσεις μας)», καταλήγει η Pantelakis Securities.

    Διαβάστε επίσης: 

    Placement Πειραιώς: Η αποδεκτή τιμή διάθεσης «κλειδί» για το πού θα φτάσει το ποσοστό παραχώρησης των μετοχών

    Eurobank: Ολοκληρώθηκε η εθελούσια με 600 αποχωρήσεις

    Eθνική Τράπεζα – Epsilon Net: Με 3 διακρίσεις στα Digital Finance Awards 2024 βραβεύτηκε η πλατφόρμα Epsilon Pay



    ΣΧΟΛΙΑ