• Οι νέες φήμες για την Alpha Bank, το motto της Βρεττού, στο 1,5 εκατ. ευρώ ο μισθός του Αθανασόπουλου, το δίλημμα Fourlis ή Trade Estates και ο εφοπλιστής Χάρης Τ. που ρίχνει μπουνιές

    Το… σαιξπηρικού τύπου δίλημμα «να μπει κανείς ή να μην μπει» αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τη συμμετοχή τους ή όχι στη δημόσια προσφορά της Trade Estates…

    image

    ΟΠΑΠ: Ξεχώρισε

    Η αγορά χθες ήταν σχετικά καλή, παρόλο που οι τράπεζες σημείωσαν αρνητικό πρόσημο.

    Ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ, καθώς, όπως σας αποκαλύψαμε στον WISEMAN στις 25 Οκτωβρίου τέλειωσε τις πωλήσεις του μεγάλος θεσμικός.

    Η μετοχή έκλεισε στα 16 ευρώ με κέρδη 3,76% και όγκο συναλλαγών τα 1,030,000 χαρτιά.

    Εξαιρετική εικόνα είχαμε για την CENER CENER 0,66% 7,57 τη Lavipharm ΛΑΒΙ 3,61% 0,86 και την ΤΙΤΑΝ.

     

    Alpha Bank: Φήμες για ενδιαφέρον από Motor Oil

    Χθες στην αγορά κυκλοφόρησε μια σοβαρή φήμη περί ενδεχόμενου ενδιαφέροντος του ομίλου Βαρδινογιάννη (MOTOR OIL, OPTIMA BANK κ.λ.π.) για το 9% των μετοχών της Alpha Bank, που πουλάει το ΤΧΣ και μέχρι στιγμής έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η ιταλική Unicredit.

    Όμως, η διαδικασία είναι ανοικτή και μπορούν να καταθέσουν προσφορές και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, στην Ελλάκτωρ μέτοχοι είναι η Reggeborgh invest του Henry Holterman με 45,17% και η Motor Οil με 29,9%.

    Επιπρόσθετα, η οικογένεια Holterman της Ελλάκτωρ κατέχει το 9,1% της Alpha Bank.

    Προφανώς αντιλαμβάνεστε τη σύνδεση μεταξύ Ελλάκτωρ, Motor Oil και Alpha Bank.

    O Wiseman ως όφειλε επικοινώνησε με κορυφαίο στέλεχος της Μότορ Οιλ ΜΟΗ 0,08% 26,62 και ρώτησε για τις φήμες.

    Σε σχετική ερώτηση, απέρριψε οποιοδήποτε ενδιαφέρον του ομίλου για το 9% των μετοχών της Alpha Bank.

    Αυτά μας είπαν, αυτά σας γράφουμε.

     

    Ελένη Βρεττού: To motto

    «Μια φορά τραπεζίτης, πάντα τραπεζίτης» είναι το motto της CEO της Τράπεζας Αττικής, Ελένης Βρεττού.

    Όπως εξήγησε η ίδια χθες, μιλώντας στο 6ο ATHENS INVESTMENT FORUM, το οποίο διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και ο Εδουάρδος Καρρέρ (το συνέδριο των ισχυρών, όπως ονομάζεται πλέον), η μεγάλη της αγάπη είναι οι τράπεζες.

    Λίγο πριν αναλάβει τη θέση της CEO,  πολλοί φίλοι, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττικής, που ήταν στην κυριολεξία στα πρόθυρα της πτώχευσης.

    «Τι τα θες και πας στην Αττικής, θα καταστραφείς, τι παίρνεις και δεν μας δίνεις» της έλεγαν.

    Σήμερα η Τράπεζα Αττικής έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο και εάν προχωρήσει και η συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα των Εξάρχου, Μπάκου και Καϋμενάκη, τότε θα μπορούμε να μιλάμε πια για μια άλλη τράπεζα σε περίπου ένα χρόνο.

    «Θα γίνει η τράπεζα των Μικρομεσαίων», όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

    Not bad για την ικανή και επίμονη μπανκέρισσα!!!

     

    Ο εφοπλιστής Χάρης που ρίχνει μπουνιές και κλωτσιές

    Οι παλιοί εφοπλιστές ξέρουν και εκτιμούν τον εφοπλιστή Μύρωνα Τ.

    Τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος δεν έχει απασχολήσει την επικαιρότητα, καθώς είναι χαμηλών τόνων.

    Το μόνο που έχει γραφτεί είναι τα σχετικά ήσυχα πάρτι που διοργανώνει (όπως π.χ. φέτος το καλοκαίρι) στο όμορφο νησί των Σπετσών στην οικία του.

    «Τρέχει» την εφοπλιστική του εταιρεία μαζί με την κόρη του, Γωγώ Τ. η οποία επίσης είναι χαμηλών τόνων.

    Μέχρι εδώ όλα καλά.

    Όμως έχει και ένα γιο. Τον Χάρη Τ.

    Ο οποίος καθημερινά κάνει γυμναστική και οδηγεί γρήγορα αυτοκίνητα και δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει και τόσο πολύ η δουλειά.

    Φυσικά, ούτε αυτό είναι κακό.

    Όμως, ο γιος απασχόλησε την επικαιρότητα μια και καλή.

    Για την ακρίβεια συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής (29/10) από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στη Βουλιαγμένη με την κατηγορία ότι ξυλοκόπησε άγρια την έγκυο σύντροφό του.

    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η 27χρονη κοπέλα κατήγγειλε πως ο σύντροφός της λίγο πριν τη 1.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, άρχισε να την χτυπά με μπουνιές και κλοτσιές μέσα στο αυτοκίνητό του.

    Αμέσως, υπήρξε κινητοποίηση από το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας Αλίμου που εντόπισε και συνέλαβε σε μπαρ της Γλυφάδας τον 48χρονο.

    Ακολούθως, και εκείνος υπέβαλε μήνυση κατά της συντρόφου του για εξύβριση, σωματικές βλάβες και απειλή.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, πήρε αναβολή και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η γυναίκα εξετάστηκε από ιατροδικαστή.

    Τώρα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χάρης Τ. καταγγέλθηκε αδίκως από… τη σύντροφό του, καθώς εκείνη του ζήτησε λεφτά.

     

    Fourlis ή Trade Estates; Τι δείχνει η «ζυγαριά»

    Το… σαιξπηρικού τύπου δίλημμα «να μπει κανείς ή να μην μπει» αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τη συμμετοχή τους ή όχι στη δημόσια προσφορά της Trade Estates.

    «Τι να κάνω;» είναι ένα συχνά επαναλαμβανόμενο ερώτημα που δέχονται από πελάτες τους, αρκετοί από τους επαγγελματίες της αγοράς.

    Κρίνοντας, όμως, από τις απαντήσεις τους, το… συγκριτικό πλεονέκτημα δεν φαίνεται να το έχει η θυγατρική της Fourlis που δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, αλλά ο μητρικός Όμιλος συμμετοχών.

    Η συνδυασμένη, τριήμερη προσφορά που ξεκινάει από σήμερα για την εισαγωγή της Trade Estates στο χρηματιστήριο, έχει εύρος διάθεσης των νέων μετοχών από 1,92 έως 2,13 ευρώ.

    Η τελική τιμή συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η ανώτερη, αφού σε αυτήν έχουν γίνει οι προηγηθείσες τοποθετήσεις.

    Της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ από  τον Ευτύχη Βασιλάκη (μέσω της AutoHellas) και 8 εκατ. ευρώ από το Family Fund της Μαριάννας Λάτση.

    Αν λοιπόν η Trade Estates «κλειδώσει» τα 2,13 ευρώ ανά μετοχή, τότε η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο (με 120.258.771 μετοχές) θα γίνει με αποτίμηση στα 256,7 εκατ. ευρώ.

    Αισθητά παραπάνω δηλαδή από τη Fourlis που «παίζει» τώρα σε μια αποτίμηση της τάξεως των 208 εκατ. ευρώ.

    Ενώ μετά από την ΑΜΚ θα ελέγχει το 63% της θυγατρικής.

    Δηλαδή, αν από τη Fourlis αφαιρεθεί το 63% της αποτίμησης της θυγατρικής των ακινήτων (161,7 εκατ. ευρώ), τότε όλη η υπόλοιπη τιμολογείται με μια κεφαλαιοποίηση… 46,3 εκατ. ευρώ.

    Υπό αυτές τις συνθήκες η πιο ορθολογική κίνηση, όπως πολλοί πιστεύουν στην αγορά, δεν είναι να τοποθετηθεί κάποιος στην Trade Estates, αλλά στη Fourlis.

    Ευελπιστώντας ότι αργά ή γρήγορα θα αποκατασταθεί το «λάθος» στις αποτιμήσεις, προς όφελος των μετόχων της μητρικής.

    Με σημείο αναφοράς τα 2,13 ευρώ, η τιμή διάθεσης της μετοχής της θυγατρικής των ακινήτων γίνεται με τρέχον discount 14,5% επί της εσωτερικής αξίας της.

    Το οποίο φτάνει στο 19,4% αν υπολογιστεί η μελλοντική επίδραση από την εξαγορά του Smart Park στα ίδια κεφάλαια.

    Όταν αυτήν τη στιγμή μπορεί κάποιος να πάρει τη μετοχή της (μεγάλης του κλάδου) Lamda Development με discount 22,1% επί της καθαρής αξίας ενεργητικού.

    Ενώ Premia και BriQ διαπραγματεύονται με έκπτωση… 33,5% επί της εσωτερικής λογιστικής τους αξίας.

    Εναπόκειται πλέον στους επενδυτές να σταθμίσουν τις τελικές αποφάσεις τους για το δέον γενέσθαι με την Trade Estates.

     

    Το στεγαστικό του Λαβράνου

    Μαθαίνουμε πως η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών, δηλαδή των Intellexa, Krikel, Apollo Technologies και Hermes Technologies, έχει ξεκινήσει να κοιτά και τους λογαριασμούς των ίδιων των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, δηλαδή των φυσικών προσώπων.

    Και μαθαίνουμε πως σε πρώτη φάση η προσοχή των ελεγκτών της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος έπεσε σε ένα λογαριασμό του ιδιοκτήτη της Krikel, Γιάννη Λαβράνου, στην Εθνική Τράπεζα που σχετίζεται με την εξυπηρέτηση ενός στεγαστικού δανείου.

    Κατά τις πληροφορίες μας, ακολουθώντας το χρήμα -δηλαδή το πώς τροφοδοτείται ο λογαριασμός της Εθνικής Τράπεζας- τα στελέχη της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, της οποίας ηγείται ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, βρήκαν ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία κρίθηκαν εξαιρετικά αξιοποιήσιμα για τη συνέχιση των ερευνών.

    Πώς πάνε οι έρευνες της Αρχής για το Ξέπλυμα για τον παλιό της γνώριμο Φέλιξ Μπίτζιο (σ.σ. του είχε δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς για πάνω από δύο έτη);

    Καταλαβαίνουμε πως η προσοχή έχει πέσει στην Κύπρο και πως σύντομα θα υπάρξει αίτημα συνδρομής προς την ΜΟΚΑΣ, την κυπριακή αρχή που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

     

    Τα σκάφη της Rafnar

    Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για την υπόθεση των υποκλοπών έχει να κάνει και με τον έμπορο όπλων, Σταύρο Κομνόπουλο, τον ιδιοκτήτη της ΚΕΣΤΡΕΛ ΑEBE, της εταιρείας που εγγυήθηκε για την ενοικίαση των γραφείων της Intellexa στο Ελληνικό και η οποία πλήρωνε τα ενοίκια των ακινήτων στα οποία διέμεναν στην Αθήνα οι Ισραηλινοί προγραμματιστές του Predator.

    Πληροφορίες που προέρχονται από εφοπλιστικούς κύκλους αναφέρουν πως το Μαξίμου σχεδόν «απαίτησε» το 2020 από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να δοθεί στη συνδεόμενη με την ΚΕΣΤΡΕΛ εταιρεία Rafnar η παραγγελία των δέκα σκαφών τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol ως δωρεά της εταιρείας κοινωνικής προσφοράς «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ».

    Το γιατί το Μαξίμου ζήτησε από τον τότε πρόεδρο της ΕΕΕ, Θεόδωρο Βενιάμη να δοθεί η δωρεά στην τότε νεοσύστατη Rafnar της οικογένειας Κομνόπουλου, το ξέρουν λίγοι.

     

    O Αθανασόπουλος στην Οlympia με 1,5 εκατ. ευρώ;

    Eπειδή όλοι διερωτάστε για το πακέτο των αποδοχών με το οποίο έκλεισε η μεταγραφή της ημέρας του Ανδρέα Αθανασόπουλου στον Όμιλο Γερμανού, μετά μάλιστα και τις μισθολογικές αυξήσεις που έδωσε η Eurobank, το έψαξα και σας ενημερώνω.

    Όπως έμαθα, οι ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές του νέου CEO (μισθός, μετοχές, προνόμια κ.λ.π.) του Οlympia Group κινούνται στην περιοχή του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

    Όμως ως το τέλος του χρόνου ο κ. Αθανασόπουλος παραμένει στην EUROBANK στη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Όσον αφορά τώρα στις αυξήσεις που έδωσε η Eurobank, όπως με ενημέρωσαν, στην Τράπεζα από την 1η Ιανουαρίου 20024 ο μισθός σε μετρητά των αναπληρωτών CEOs της Eurobank θα φθάσει στα επίπεδα των 492.000.

    Σε αυτά θα πρέπει θα προστεθούν άλλα 50.000 ευρώ, τα οποία αφορούν στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Δηλαδή, 542.000 ευρώ.

    Η μισθολογική αύξηση εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της τράπεζας τον περασμένο Ιούλιο.

    Για το θέμα συνεδρίασε στις αρχές Αυγούστου το Δ.Σ. της Eurobank και, ύστερα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Αποδοχών, ο μικτός μηνιαίος μισθός του CEO αυξάνεται κατά 44,4% (ετήσιος ακαθάριστος μισθός 548 χιλ. ευρώ) και των αναπληρωτών CEO κατά 31,6% (στις 492 χιλ. ευρώ τον χρόνο).

    Πρακτικά.

    Ο κ. Αθανασόπουλος πήρε περίπου 3 φορές παραπάνω από τα λεφτά που έπαιρνε στην Eurobank.

    Not bad!!!

     

    Νέα ζωή για το ΙΚΑ της Πειραιώς

    Ακόμη ένα ασφαλιστικό ακίνητο πέφτει στην αγορά, το μεγάλο κτίριο του παλιού ΙΚΑ στο Μεταξουργείο, στην Πειραιώς 64, που ανακατασκευάζεται από το 2012, ενώ η συζήτηση για την αξιοποίησή του είχε ξεκινήσει από το 2002!

    Τώρα ο ΕΦΚΑ το βγάζει σε διαγωνισμό καλώντας τους επενδυτές να δαπανήσουν 15 εκατομμύρια για το ανακαινίσουν.

    Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα – μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού ορίστηκε σε 115.000 ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης σε 40 συν 10 χρόνια.

    Το ακίνητο των 17.200 τ.μ. θεωρείται φιλέτο λόγω της τοποθεσίας του, μιας και απέχει 700 μέτρα από την Ομόνοια και 500 μέτρα από το Θησείο και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στις οδούς Αγησιλάου και Μυλλέρου.

     

    Η μισή δικαίωση για τον Χάρη Θεοχάρη

    Αν θυμάστε στις 29 Σεπτεμβρίου τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, τον είχαν αδειάσει πανηγυρικά τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, όταν ο πρώτος είχε προαναγγείλει αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Τα χθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, μπορεί να οδηγούν σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, μέσω του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, για μία μεγάλη μερίδα ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι μέχρι τώρα φοροδιεύφευγαν προκλητικά, όμως εν τέλει δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές.

    Με άλλα λόγια, οι συνεπείς φορολογούμενοι, όχι μόνο δεν θα πληρώσουν παραπάνω σε σχέση με ότι πλήρωναν μέχρι τώρα, αλλά θα δουν και μία ελάφρυνση από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

     

    Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,8 εκατ. ευρώ για Digital Realty

    Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,8 εκατ. ευρώ προχώρησε η Digital Realty (πρώην Lamda Hellix του Απόστολου Κάκου), εταιρεία που ηγείται στον χώρο των data centers στην Ελλάδα.

    Όπως μαθαίνω, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που διεξήχθη προ ολίγων μηνών, ενέκρινε την ΑΜΚ ύψους 2,8 εκατ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

    Μετά την αύξηση το μετοχικό κεφάλαιο ανήλθε στα 22,7 εκατ. ευρώ, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η καθεμία.

    H Digital Realty μετά την εξαγορά της Lamda Hellix (πλέον Digital Realty Hellas) έχει ήδη κατασκευάσει δύο μεγάλα data centers στην Αττική, στα τέλη του 2022 έγιναν τα εγκαίνια για το τρίτο (Athens 3), έχει ξεκινήσει η κατασκευή για το Athens 4.

    Παράλληλα, προχωράει το μεγάλο κέντρο δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης (Heraklion 1), έργο με το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει το νησί σε κόμβο στην ΝΑ Μεσόγειο.

    Το 2022 η Digital Realty έγραψε έσοδα 20,2 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν στα 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,8 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με το 2021.

     

    Μπαίνουν σήμερα οι υπογραφές για Intrakat

    Σήμερα ολοκληρώνεται το deal μεταξύ της Intrakat με του ομίλου της Ελλάκτωρ για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δώσει το τελικό πράσινο φως για το σημαντικότερο κατασκευαστικό deal.

    Πρόκειται για μία συμφωνία που θα εδραιώσει την Intrakat στη δεύτερη θέση των μεγάλων κατασκευαστών όσον αφορά το ανεκτέλεστο έργων, καθώς αυτό θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

    Επιπλέον, με το deal αυτό η εισηγμένη πετυχαίνει δύο ακόμα στόχους.

    Αυτοί ήταν η απόκτηση του απαραίτητου έμπειρου τεχνικού προσωπικού μαζί με τον εξοπλισμό, καθώς και η έξοδος στις αγορές στη ΝΑ Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Ρουμανία.

     

    O Σιάμισιης, η  εξαγορά στην Κύπρο και η δικαίωση για mononews.gr και wiseman…

    Έγινε πλέον ρουτίνα, αλλά και υποχρέωση του mononews.gr και του wiseman να επισημαίνουν τι είχαν γράψει πρώτοι και πότε.

    Με αφορμή  την ανακοίνωση από τον Ανδρέα Σιάμισιη και της HELLENiQ ENERGY της εξαγοράς έξι φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 26 MW στην Κύπρο, θα σας «γυρίσουμε» σχεδόν 4 μήνες πίσω και θα σας θυμίσουμε ότι στις 9 Ιουλίου το είχαμε γράψει πρώτοι και κατ’ αποκλειστικότητα:

    Με τίτλο «Μεγάλες μπίζνες ανοίγει ο Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy) στην Κύπρο…» και όχι μόνο επειδή ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από τη «μαρτυρική Μεγαλόνησο» είχαμε γράψει τότε στο wiseman όλα όσα ακολούθησαν και ανακοινώθηκαν.

    Ο Σιάμισιης θέλει να σαρώσει την αγορά ΑΠΕ στην Κύπρο με προγραμματισμό 120 Μεγαβάτ σε χρονικό ορίζοντα τριετίας…

     

    Η συνεργασία που έρχεται και ο κόμβος…

    …Όλα καλά αυτά, αλλά κάποιος κακεντρεχής ή κάποιος σοβαρός ανταγωνιστής θα πει «εντάξει, ο Σιάμισιης επεκτείνεται σε μία αγορά που πληθυσμιακά είναι ίση με τη… μισή Θεσσαλονίκη, τι είναι ο κάβουρας, τι το ζουμί του» και θεωρητικά και αριθμητικά ίσως έχει δίκιο.

    Εδώ υπάρχει, όμως και ένα δευτερογενές σχέδιο στα σκαριά από τη Helleniq Energy, που έχει να κάνει με το ότι η Κύπρος είναι δυνητικά και σημαντικός ενεργειακός κόμβος μεταξύ Μέσης Ανατολής και ΕΕ.

    Ιδιαίτερα τώρα με τις δραματικές εξελίξεις στο Ισραήλ οι συνεργασίες και οι κινήσεις παίρνουν άλλη τροπή.

    Για τον λόγο αυτό άλλωστε, υπάρχουν συνομιλίες με μεγάλο Όμιλο του εξωτερικού για αυτή την αλυσιδωτή συνεργασία.

    Δύσκολο πρότζεκτ, αλλά εάν προκύψει μάλλον θα ταράξει τα νερά.

     

    Τι «δώρα» φέρνει στους Έλληνες εφοπλιστές η Χατζημανώλη;

    Η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Μαρίνα Χατζημανώλη, βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, όπου θα συναντήσει την προσεχή Παρασκευή τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, καθώς και τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών της Μάλτας, αρμόδιο για θέματα ναυτιλίας, Aaron Farrugia.

    Οι τρεις υπουργοί, που οι χώρες τους διαθέτουν τα μεγαλύτερα νηολόγια της Ευρώπης, όπως με πληροφόρησε καλά ενημερωμένος παράγοντας της Ακτής Μιαούλη, θα καθίσουν σε σύσκεψη «στρογγυλής τραπέζης» και θα συζητήσουν θέματα που άπτονται της φορολογίας των πλοίων και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επίσης, θα αναφερθούν και στα ζητήματα της απανθρακοποίησης, της χρηματοδότησης των ναυτιλιακών εταιρειών και άλλων θεμάτων.

    Όμως, η Μαρίνα Χατζημανώλη θα συναντηθεί με Έλληνες εφοπλιστές προκειμένου να τους πείσει να υψώσουν πλοία τους στην κυπριακή σημαία.

    Μάλιστα, η ίδια έχει προαναγγείλει ότι «θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την πλοιοκτητική κοινότητα της Ελλάδας στο πλαίσιο των εντατικών προσπαθειών προβολής και ενίσχυσης του κυπριακού νηολογίου αλλά και γενικότερα της κυπριακής ναυτιλίας».

    Πάντως, η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Μαρίνα Χατζημανώλη, φέρνει και «δώρα», στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, δεδομένου ότι στοχεύει «στη δημιουργία συνεργειών», για τη ναυτική εκπαίδευση, «οι οποίες θα ενισχύσουν τη θέση της Κύπρου στον τομέα αυτό».

    Ο νοών νοείτω…

     

    QUIZ (για μυημένους): Οι δικηγόροι, η Κύπρος, η εισηγμένη εταιρεία και κάτι  εξαγορές ΑΠΕ…

    Ποιο, σχετικά καινούργιο χρονολογικά, αλλά ταχύτατα εξελισσόμενο δικηγορικό γραφείο, ανακατεύτηκε πρόσφατα σε αγοραπωλησία ΑΠΕ μαζί με μεγάλο ενεργειακό όμιλο της χώρας και έβγαλε πολλά-πολλά  λεφτά;

    Επειδή είναι μάλλον δύσκολο το κουίζ και θέλω να σας βοηθήσω, να σας πω πως ότι ένας από τους βασικούς εταίρους του δικηγορικού γραφείου, είναι συγγενής σημερινού συνταξιούχου και πρώην πασίγνωστου Δημοσίου προσώπου με απρόσμενη άνοδο σε υψηλά αξιώματα.

    Η αγοραπωλησία πάντως, όπως μου λένε, περιέχει πολύ «ψουμίν λυτρατζένον», δηλαδή στην κυπριακή διάλεκτο ψωμί άζυμο, χωρίς προζύμι ψωμί.

    Ακόμη και αυτό το άζυμο ψωμί όμως, το «ψουμίν» στα κυπριακά (που καταναλώνεται πολύ και μέσα στις κυπριακές τράπεζες), είναι πολύ γλυκό και καλοφάγωτο όταν είναι αδήλωτο, δηλαδή… μαύρο ψωμί!

    Πρακτικά μεγάλη ελληνική ΕΤΑΙΡΕΙΑ εισηγμένη αγόρασε στην Κύπρο ομοειδή ΕΤΑΙΡΕΙΑ!!!

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.