• Οι εντολές του Παπασταύρου, οι εκδικητικές απολύσεις του Πολλάλη στο Κολλέγιο, ο Εξάρχου και ο 5ος πόλος, οι μπηχτές Αθανασίου στη Λάτση και ο Γκαστόνε της Ναυτιλίας σε πόλεμο

    «Ο Μιχαλόπουλος είναι ο Γκαστόνε (φιγούρα των κινουμένων σχεδίων εξάδελφος του Ντοναλντ Ντακ) της ελληνικής ναυτιλίας. Τυχερός, αγαθός και καλοπροαίρετος» λέει εφοπλιστής που παρακολουθεί στενά τη μεγάλη αυτή εφοπλιστική διαμάχη

    image

    Κυριάκος: Εδώ θα μείνω

    Όσοι επιθυμούν να φύγει ο Κυριάκος και να μετακομίσει στις Βρυξέλλες μάλλον χάνουν τώρα τον ύπνο τους.

    Χθες από τη Θεσσαλονίκη, αφού διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια να μετακινηθεί σε κάποια θέση στις Βρυξέλλες ακόμα και πριν τη λήξη της τετραετίας (σ.σ. «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο γνωστό λαϊκό άσμα που ερμήνευσε ο Βασίλης Καρράς), ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό τώρα. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί κρίνονται και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κάνει «rotation» στα υπουργεία.

     

    Ο Παπασταύρου, Dep. CEO 

    Είναι γεγονός ότι μέσα σε ένα οργανισμό μικρό η μεγάλο, μετά τον CEO, ένας πρέπει να είναι ο άνθρωπος που να κουβαλάει στις πλάτες του το μεγαλύτερο φορτίο.

    Ο deputy CEO.

    Και στο Μέγαρο Μάξιμου πλέον πολλοί υπουργοί αναγνωρίζουν ότι ο υπουργός Σταύρoς Παπασταύρου, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι αυτός που κρατάει την μπαγκέτα της ορχήστρας.

     

    Σήμερα είναι μεγάλη ημέρα για το Χρηματιστήριο

    Μετά τη μεγάλη βουτιά των μετοχών τις προηγούμενες ημέρες, την Παρασκευή το βράδυ η Moοdy’s έδωσε τελικά διπλή αναβάθμιση στην Ελλάδα, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα.

    Ανέβασε την αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά δύο βαθμίδες στο Ba1, με σταθερή προοπτική.

    Προφανώς σήμερα στο Χρηματιστήριο θα ξεκινήσει με δυνατά βήματα.

    Έχει, όμως μεγάλη σημασία τι θα γίνει στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

    Την Παρασκευή πολλές μετοχές σημείωσαν ράλι, μεταξύ αυτών, η CENER CENER 0,66% 7,57 η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 η Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 η ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 η Ιντρακομ ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54 η ΔΕΗ.

    Επίσης πρωταγωνίστησαν οι τράπεζες με κυρίαρχη την Τράπεζα Πειραιώς.

     

    Eurobank – ΟΤΕ – Mytilineos

    Επειδή ο Wiseman είναι λάτρης των αριθμών πρέπει να σας πω ότι την Παρασκευή άλλαξε και πάλι η κατάταξη στα μεγάλα παιδιά του χρηματιστήριου, δηλαδή στον δείκτη FTSE25.

    Στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων πέρασε ξανά η Eurobank με 5,66 δισ. ευρώ, στην τρίτη ο ΟΤΕ με 5,62 δισ. ευρώ και στην τέταρτη η Mytilineos με 5,37 δισ. ευρώ.

    Στην πρώτη θέση η 3Ε με 10,1 δισ. αξία.

     

    Εξάρχου: Πάμε για τον 5ο πόλο 

    Οι προσεκτικοί αναγνώστες είναι βέβαιο ότι διάβασαν τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναφέρθηκε στον 5ο τραπεζικό πυλώνα, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων και στην παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς.

    Με αφορμή αυτήν τη δήλωση, ο μέτοχος της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής, Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας στο mononews.gr εξήγησε ότι:

    «H στήριξη του πρωθυπουργού στη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας» και τόνισε πως «η συνένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, φιλοδοξούμε να προσφέρει στο τραπεζικό σύστημα μια νέα, υγιή και εύρωστη δομή και παράλληλα ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προς όφελος της επιχειρηματικότητας».

    Το επόμενο βήμα των δύο τραπεζών θα είναι να ενταχθούν στον Ηρακλή 3.

    Ειδικότερα, μετά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, CEO της Intrakat και μέτοχος της Thrivest που έχει επενδύσει στην Attica Bank και στην Παγκρήτια δήλωσε στο mononews.gr:

    «H στήριξη του πρωθυπουργού στη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

    Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στην ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σήμερα με δυσκολία αποκτούν πρόσβαση χρηματοδότησης.

    Η συνένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα εξυγιαίνει και αθροίζει δυνάμεις, ενώ η σταθερή υποστήριξη των μετόχων σε κάθε βήμα του συγκεκριμένου εγχειρήματος, φιλοδοξούμε να προσφέρει στο τραπεζικό σύστημα μια νέα, υγιή και εύρωστη δομή και παράλληλα ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προς όφελος της επιχειρηματικότητας».

     

    Ελλάκτωρ: Έτοιμος με ρευστότητα  

    Με όπλο τη ρευστότητα των 180 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 840 εκατ. ευρώ ο Όμιλος Ελλάκτωρ, υπό τον Θύμιο Μπουλούτα, προχωράει στην επόμενη ημέρα.

    Αυτό συμβαίνει, καθώς η πώληση βασικών δραστηριοτήτων της κατασκευής και των ΑΠΕ και του Smart Park, αλλά και η απώλεια της Αττικής Οδού, οδηγεί τον Όμιλο στο να αναζητήσει τα νέα στοιχήματα στις οδικές παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ και έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός του, Ευθύμιος Μπουλούτας.

    Το μεγαλύτερο από αυτά είναι οι παραχωρήσεις, καθώς από ότι φαίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου του 2023 συνεισέφερε τη μερίδα του λέοντος στα EBITDA του Ομίλου ( 84,9 εκατ. ευρώ), που επέστρεψε στην κερδοφορία.

    Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 32 εκατ. ευρώ.

    Σε αυτόν πρωταγωνιστούν οι παραχωρήσεις της Αττικής Οδού και ο ΜΟΡΕΑΣ.

    H στρατηγική επιλογή του βασικού μετόχου της Ελλάκτωρ, που είναι το ολλανδικό family office της Reggeborgh με επικεφαλής τον Henry Holterman, το οποίο προχώρησε σε μπαράζ πωλήσεων των δραστηριοτήτων του Ομίλου πετυχαίνοντας τη μείωση του δανεισμού, την επιστροφή στην κερδοφορία, την αύξηση των EBITDA κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση.

    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Όμιλος θα χρειαστεί να παλέψει σκληρά, καθώς θα πρέπει να επικρατήσει στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), τον οποίο έχει «χτυπήσει» μαζί με τη Mytilineos.

    Την ίδια στιγμή θα πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως για το δρομολογούμενο διαγωνισμό για την τριπλή παραχώρηση της Αττικής Οδού (Ραφήνα, Λαύριο, Ελληνικό), την οποία αναμένεται να διεκδικήσει όταν θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός μαζί με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΒΑΞ.

     

    Πολλάλης (Κολλέγιο Αθηνών): 4 εκδικητικές απολύσεις;

    Προ ημερών και για την ακρίβεια στις αρχές Σεπτεμβρίου, τη διοίκηση του Κολλεγίου Αθηνών αναλαμβάνει ένας καθηγητής-manager.

    Ο καθηγητής Σπύρος Πολλάλης που είχε διατελέσει διευθυντής/president του Κολλεγίου και κατά την περίοδο 2010-2017.

    Ο Πολλάλης διαδέχτηκε τον επίσης καθηγητή Κώστα Συνολάκη, ο οποίος έμεινε μόνο για μια θητεία, δηλαδή για 3 χρόνια.

    Όμως η πρώτη δουλειά του Πολλάλη, όπως αναφέρουν απόλυτα εξακριβωμένες πηγές, μόλις κάθισε στην θέση του president, ήταν να απολύσει (φυσικά οι απολύσεις «βαφτίστηκαν» παραιτήσεις όπως γίνεται συνήθως) 4 εργαζομένους στο σχολείο, όλους από το διοικητικό προσωπικό.

    Από τους 4 εργαζόμενους, οι δυο είναι γυναίκες και οι δυο άνδρες.

    Το εντυπωσιακό είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι ζητήθηκαν οι παραιτήσεις από τις κυρίες οι οποίες προ περίπου 2 ετών, επι διοίκησης Συνολάκη, είχαν προχωρήσει σε σοβαρές έγγραφες καταγγελίες bullying εναντίον της τότε επικεφαλής του HR.

    Καταγγελία για εργασιακό bullying εναντίον της τότε HR έγινε και από 3ο γυναίκα, η οποία έως αυτή την ώρα παραμένει στη θέση της.

    Οι καταγγελίες των τριών, λοιπόν, εξετάστηκαν από την διοίκηση του σχολείου και μάλιστα έγιναν αποδέκτες, με αποτέλεσμα να απολυθεί η τότε HR του Κολλεγίου.

    Όμως, προσέξτε μια σημαντική λεπτομέρεια.

    Στο παρασκήνιο αναφέρεται ότι η τότε HR, που απολύθηκε από την διοίκηση Συνολάκη, είναι προσωπική φίλη του νυν διευθυντή/ President κ. Σπύρου Πολλάλη.

    Ένα επιπλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι και στους τέσσερις εργαζομένους δεν δόθηκε καμμιά εξήγηση για τις απολύσεις – παραιτήσεις τους.

    Η μόνη εξήγηση ήταν «Είναι εντολή προέδρου».

     

    Οικονόμου σε Μιχαλόπουλο: «Γκαστόνε» της ναυτιλίας, φύγε!!!

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, με επιθετικές όσο και καλά σχεδιαζόμενες κινήσεις, κλιμακώνει την επίθεση με εξώδικα που έχει ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου εναντίον της διοίκησης της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας Performance Shipping, η οποία ανήκει στην Αλίκη Παληού, ζητώντας την αποχώρηση τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και του διευθύνοντος συμβούλου, Ανδρέα Μιχαλόπουλου, ο οποίος είναι σύζυγος της Αλίκης Παληού.

    Ο Γιώργος Οικονόμου, απαιτεί τη συμμετοχή του Γιάννη Λιβέρη στη διοίκηση της εταιρείας και να αρχίσει άμεσα έλεγχος των οικονομικών της εισηγμένης εταιρείας, καθώς και πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία.

    To ερώτημα είναι εάν η κ. Παληου, ως μέτοχος, έχει σχέδιο να αντικρούσει τις συνεχόμενες επιθέσεις Οικονόμου.

    «Η ίδια δεν φαίνεται να έχει ούτε την ικανότητα και ούτε και τις γνώσεις για τέτοιου είδους επιχειρηματικούς πολέμους.

    Με σπουδές στο θέατρο είναι λογικό να μην γνωρίζει πως μπορεί να μπει στην μάχη με τον Οικονόμου που έχει αντιμετωπίσει χρεωκοπίες και “πολέμους” με μεγάλα funds και θεσμικούς επενδυτές» λένε πηγές τραπεζικές στο mononews.gr.

    «Ο Οικονόμου είναι τέρας» λένε όσοι ξέρουν.

    Επίσης ούτε ο Μιχαλόπουλος, ο σύζυγος της Παληού, φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει την ολομέτωπη επίθεση του Οικονόμου.

    «Δεν έχει ούτε τις γνώσεις ούτε τα guts να βγει μπροστά. Το παιδί αυτό δεν την ξέρει την δουλειά.

    Μάλιστα, από το 2020 έχει προσλάβει στην εταιρεία του, έναν από τους κολλητούς του Γιώργου Οικονόμου, τον Αντώνη Α……

    Έβαλε τον λύκο να φυλάει το μαντρί» λένε άνθρωποι με γνώσεις.

    «Ο Μιχαλόπουλος είναι ο Γκαστόνε (φιγούρα των κινουμένων σχεδίων, εξάδελφος του Ντόναλντ Ντακ) της ελληνικής ναυτιλίας. Τυχερός, αγαθός και καλοπροαίρετος» λέει εφοπλιστής που παρακολουθεί στενά την μεγάλη αυτή εφοπλιστική  διαμάχη.

    Ο ίδιος ο εφοπλιστής ανέφερε με σκωπτική διάθεση: «Μάλιστα, υπάρχει και τεύχος με τον Ντόναλντ Ντακ με τίτλο, “Γκαστόνε  Γκάντερ: To  Στρατηγικό Ψαλίδισμα”».

     

    Τέλης Μυστακίδης: Το πρόστιμο στις ΗΠΑ  και το fit & proper

    Η ιστορία της εξαγοράς της ΑΒΒ από τον Τέλη Μυστακίδη κινδυνεύει να καταλήξει όπως το γνωστό ανέκδοτο με τον βοσκό και τον λύκο.

    Κάποια στιγμή ο λύκος θα εμφανιστεί στην πραγματικότητα και ουδείς θα το πιστεύει…

    Για να το μεταφέρω στα καθ΄ ημάς, όπως με ενημέρωσαν την Παρασκευή, κάποιοι μέτοχοι – πλην Τσάκου – στην ΑΒΒ φαίνεται ότι προσπαθούν να αναθερμάνουν το deal, γνωρίζοντας ότι και ο Τέλης Μυστακίδης διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον του για την Τράπεζα.

    Ο Έλληνας κροίσος που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ιδιώτες μετόχους της Glencore και την τελευταία τριετία έχει επενδύσει στην Ελλάδα σημαντικά ποσά, κυρίως στο real estate και στην Τράπεζα Πειραιώς, ενδιαφέρεται εκ νέου για την απόκτηση συμμετοχής στην Aegean Baltic Bank.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μυστακίδης διαπραγματεύεται την απόκτηση του 76%  της τράπεζας με το υπόλοιπο 24% να παραμένει στα χέρια του Νίκου Τσάκου.

    Πρόσθετο αγκάθι στο όλο εγχείρημα μαθαίνω ότι αποτελούν  οι κανονιστικές εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και συγκεκριμένα το «fit and proper» του  Έλληνα μεγιστάνα.

    Βλέπετε, με δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ επιβλήθηκε προ μηνών πρόστιμο 700 εκατ. δολαρίων στην Glencore μετά την παραδοχή της ελβετικής εταιρείας για εμπλοκή της επί μια δεκαετία σε υπόθεση δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων σε αρκετές χώρες.

    Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα δικαστής Lorna Schofield του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν επέβαλε πρόστιμο ύψους 428,5 εκατ. δολαρίων στην Glencore και επιδίκασε επιπλέον αποζημίωση 272 εκατ. δολαρίων για τη δωροδοκία αξιωματούχων σε χώρες, όπως η Νιγηρία, η Βραζιλία, η Βενεζουέλα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

    Το κατηγορητήριο της εν λόγω υπόθεσης έκανε σαφή αναφορά και στον ρόλο του Τέλη Μυστακίδη, ο οποίος τότε ήταν ανώτερο στέλεχος στο τμήμα χαλκού και ψευδαργύρου της Glencore.

    Η διευθέτηση της νομικής εμπλοκής στις ΗΠΑ με την καταβολή του διοικητικού προστίμου που επιβλήθηκε από τις Αρχές της χώρας είναι γνωστή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και στον SSM και στην ΕΚΤ.

    Οπότε η καταλληλόλητά του ως βασικού μετόχου της ΑΒΒ είναι αμφιλεγόμενη…

     

    Οι μπηχτές Αθανασίου στη Μαριάννα Λάτση

    «Αν θέλετε να βάλουμε στοίχημα για το αν θα βγουν κερδισμένοι οι μέτοχοι που έφυγαν ή αυτοί που έμειναν, το βάζω ευχαρίστως», απάντησε ο Οδυσσέας Αθανασίου σε μέτοχο που διατεινόταν ότι η έξοδος της Μαριάννας Λάτση από το μετοχικό κεφάλαιο σπίλωσε την εικόνα της εταιρείας.

    Θυμίζουμε ότι η κ. Λάτση έφυγε το 2020 από τη Lamda, πουλώντας τις μετοχές της αντί περίπου 84,2 εκατομμυρίων κι ένα χρόνο μετά επένδυσε στη ΓΕΚ Τέρνα.

    Μέχρι και τα ποσοστά της απόδοσης επικαλέστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, τονίζοντας ότι «αποχώρηση μεγάλων μετόχων έγινε όταν η τιμή της μετοχής ήταν στα 5,65 ευρώ και σήμερα φτάνει στα 6,20 ευρώ.

    Η είσοδος στη ΓΕΚ Τέρνα έγινε στα 11,20 και σήμερα είναι στα 13,00 ευρώ».

     

    Η υποδοχή του νέου προέδρου της Lamda

    Μόνο καλοδεχούμενος δεν ήταν ο Στέφανος Κοτσώλης, ο νέος πρόεδρος της Lamda Development που έκανε το «ντεμπούτο» του στη συνέλευση, διαδεχόμενος τον Τάσο Γιαννίτση, που τον «πήραν από τα μούτρα» οι (γνωστοί άγνωστοι) μικρομέτοχοι.

    Αφορμή στάθηκε η, λίγο-πολύ, τετριμμένη διαδικασία ψηφοφορίας των θεμάτων της συνέλευσης, με το προεδρείο να ζητά από τους μετόχους έγκριση έχοντας διαβάσει τα θέματα στη «γλώσσα της κεφαλαιαγοράς».

    Στην ουσία, το θέμα της συνέλευσης ήταν η απλοποίηση της δομής της υπό σύσταση Lamda Malls ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το Χρηματιστήριο, αλλά τους μικρομετόχους μπέρδεψαν οι διασπάσεις και οι συγχωνεύσεις.

    Δεν έφτανε αυτό, όταν ρωτήθηκε ο κ. Κοτσώλης αν είναι μέτοχος της Lamda και αρνήθηκε, κατηγορήθηκε ότι δεν πιστεύει στο μέλλον της εταιρείας ούτε στη μετοχή της.

    Για να είμαστε και δίκαιοι με τον νέο πρόεδρο, οι μέτοχοι περιμένουν τη διανομή μερίσματος και περιμένουν… στη γωνία κάθε στέλεχος, πόσω μάλλον πρωτοεμφανιζόμενο για να παραπονεθούν.

    Το Μονακό καλεί Ελληνικό

    Στο μεταξύ, η διοίκηση βάζει τώρα μπρος τις παρουσιάσεις των σχεδίων της σε επενδυτές και αγοραστές, φτάνοντας μέχρι το Μονακό, σε περίπου δύο βδομάδες από σήμερα.

    Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, το 1/3 των διαμερισμάτων του 50μετρου πύργου που σχεδίασε ο Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels πουλήθηκαν, αφού είχαν λανσαριστεί τον Ιούλιο.

    Τέλος του χρόνου βγαίνουν στην αγορά και νέα οικιστικά προϊόντα για (λίγο) χαμηλότερα βαλάντια.

     

    Κοινό «μέτωπο» Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη και… Φλορεντίν Πέρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης 

    Σε συνεργασία με σημαντικές προοπτικές στην ηλεκτροκίνηση και ξεκίνημα από την ανάπτυξη δικτύου ταχυφορτιστών προχώρησαν ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης της Motor Oil Hellas, μέσω της θυγατρικής NRG και ο γερμανικός κατασκευαστικός κολοσσός Hochtief.

    Οι Γερμανοί, όμως έχουν εξαγοραστεί από τον ισπανικό -επίσης- κολοσσό της ACS, (Actividades de Construcción y Servicios, S.A.) στον οποίο Πρόεδρος και ουσιαστικό αφεντικό είναι ο πασίγνωστος 76χρονος μηχανικός, Florentino Pérez Rodríguez που είναι και ο «ιστορικός» Πρόεδρος και επικεφαλής της Ρεάλ Μαδρίτης των δεκάδων Πρωταθλημάτων σε Ευρώπη και Ισπανία.

    Ας μην ανησυχούν όμως οι… ανταγωνιστές, η συνεργασία αυτή δεν έχει καμία σχέση με ποδόσφαιρο, αλλά με την ηλεκτροκίνηση.

    Η κοινή εταιρεία τους βαφτίστηκε Hellenic Fast Charging Services (HFCS) με τις NRG και Hochtief να κατέχουν ίσα ποσοστά 50-50%.

    Η HFCS θα προχωρήσει στη δημιουργία 52 νέων θέσεων ταχυφόρτισης σε 13 Σταθμούς Εφοδιασμού Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) στους αυτοκινητοδρόμους ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ και ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ, στα Έργα Παραχώρησης.

    Έως το καλοκαίρι του 2024 θα  δημιουργηθούν συνολικά 200 νέα σημεία φόρτισης ανάλογα με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική αγορά.

    Οι συμφωνίες για την Ολυμπία Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου έχουν χρονική διάρκεια μέχρι το 2038 με δυνατότητα επέκτασης έως το 2041.

    Όπως αναφέρεται και στο ιδρυτικό, «H εταιρεία έχει ως σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των σχετικών υποδομών».

    «Καλύπτοντας μεγάλο μέρος της επικράτειας βάζουμε τη σφραγίδα μας ως ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική αγορά της ηλεκτροκίνησης» είπε ο γενικός διευθυντής της NRG Αναστάσιος Λωσταράκος.

    Σήμερα η NRG παρέχει λύσεις ηλεκτροκίνησης και σε συνεργασία με τα πρατήρια του Ομίλου Motor Oil, Shell και AVIN, το δίκτυο incharge, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο ταχυφορτιστών στην Ελλάδα.

    Η εταιρεία είναι καθετοποιημένη, δεδομένου ότι πουλάει φορτιστές (τους οποίους εισάγει η CORAL INOVATION, άλλη θυγατρική του ομίλου της Μότορ Όιλ), εγκαθιστά δίκτυο φορτιστών, πουλάει ρεύμα ως πάροχος και αναπτύσσει τις εφαρμογές υποστήριξης του δικτύου φορτιστών.

    Οι ταχυφορτιστές incharge, που βρίσκονται στο εθνικό οδικό δίκτυο και στους αυτοκινητοδρόμους, είναι προηγμένης τεχνολογίας και είναι ικανοί να φορτίσουν ένα ηλεκτροκίνητο όχημα από το 20%  έως και στο 80% της δυναμικής του, σε λιγότερο από μισή ώρα.

    Το incharge αποτελεί ένα πανελλαδικό δίκτυο με περισσότερες από 1.000 θέσεις φόρτισης, με φορτιστές κανονικής (AC) και ταχείας (DC) φόρτισης σε 600 σημεία.

    Για την ιστορία αναφέρουμε πως τα αφεντικά της Hochtief στη Γερμανία είναι οι – επίσης Ισπανοί – Χουάν Σανταμαρία Κάσσες (CEO) και Πέδρο Λόπες Χιμένεζ (Πρόεδρος).

     

    Ξέσπασε μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στα «βαριά ονόματα» των προμηθευτών ρεύματος και σε ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ

    Η κόντρα των προμηθευτών ρεύματος με ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά τώρα που ξέσπασε είναι  μάλλον σφοδρή.

    «Η καθυστέρηση αποστολής των τελικών εκκαθαρίσεων από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ μας προκαλεί πολύ μεγάλες αναδρομικές επιβαρύνσεις, τις οποίες δεν μπορούμε  να ζητάμε  από τους πελάτες τους, άρα τις πληρώνουμε από την τσέπη μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται» λένε σε επιστολή για την οποία γνωρίζει ο wiseman ότι είναι ήδη έτοιμη και θα σταλεί με αποστολέα  τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και αποδέκτη τον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη και το Θανάση Δαγούμα της ΡΑΑΕΥ.

    Συνεπώς, Elpedison (Ανδρέας Σιάμισιης) – Helleniq Energy, ΗΡΩΝ (Γιώργος Περιστέρης – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ΖΕΝΙΘ (οι Ιταλοί της ΕΝΙ), NRG (Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης – ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ), Φυσικό Αέριο (ΔΕΠΑ Εμπορίας – Κωνσταντίνος Ξιφαράς), Volton-ΚΕΝ (Γιάννης Kαϋμενάκης – Δημήτρης Mπάκος) και Mytilineos – Ευάγγελος Μυτιληναίος (WATT+VOLT και Protergia) μέσω του συλλογικού οργάνου τους, που είναι ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) διαμαρτύρονται έντονα λέγοντας πως εκτός από όλα τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν αναγκαστικά εκ των υστέρων, αρνητικό σημείο είναι και το ότι οι τελικές εκκαθαρίσεις είναι κατά πολύ ακριβότερες από τα προκαταρκτικά στοιχεία με τα οποία κάνουν τις τιμολογήσεις και τους υπολογισμούς οι εταιρείες.

    Τα στοιχεία αυτά, τους  τα παρέχουν  ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, ως απλές εκτιμήσεις από τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν.

    Στην επιστολή ο ΕΣΠΕΝ θα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να βελτιστοποιηθούν τα υποδείγματα υπολογισμού του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις.

    «Οι μεγάλες  αναδρομικές επιβαρύνσεις, για τις εταιρείες προμήθειας είναι το αποτέλεσμα της καθυστέρησης αποστολής των τελικών εκκαθαρίσεων από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ», όπως θα γράφει η επιστολή από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) προς τη ΡΑΑΕΥ και το ΥΠΕΝ, που προαναφέραμε.

    Επίσης, στην επιστολή ο ΕΣΠΕΝ θα υπογραμμίζει και πάλι την ανάγκη να βελτιστοποιηθούν τα μοντέλα του ΑΔΜΗΕ («αφεντικό» ο Μάνος Μανουσάκης) και του ΔΕΔΔΗΕ (Τάσος Μάνος), ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις που αφορούν για παράδειγμα τις τεχνικές και μη τεχνικές απώλειες του δικτύου διανομής, οι οποίες ουσιαστικά επηρεάζουν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες οι προμηθευτές θα χρεώσουν κάθε πελάτη τους.

     

    Τι λένε οι μάνατζερ των μεγάλων προμηθευτών

    «Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλείται από την αξία της εκπροσωπούμενης ενέργειας. Αξία που οριστικοποιείται με την τελική εκκαθάριση των Λογαριασμών Προσαυξήσεων, η οποία γίνεται με καθυστέρηση από τον ΑΔΜΗΕ» μας λέει μάνατζερ μεγάλης ενεργειακής εταιρίας και συνεχίζει:

    «Από την έναρξη του Target Model, όταν πλέον η εξισορρόπηση εξελίχθηκε σε αυτόνομη χρηματιστηριακή αγορά και το κόστος της αυξήθηκε, από τις τελικές εκκαθαρίσεις οι Λογαριασμοί αυξάνονται εκ των υστέρων σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, από εκείνα στα οποία είχαν εκτιμηθεί».

    Άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου, λένε πως «Θα χρειαστεί μία  3ετία για να οριστικοποιηθεί το κόστος προμήθειας των προμηθευτών, μέσω των τελικών εκκαθαρίσεων των Διαχειριστών.

    Μάλιστα, από την απόκλιση των τελικών στοιχείων σε σχέση με τα εκτιμώμενα, οι επιπλέον επιβαρύνσεις για το σύνολο των παρόχων είναι της τάξεως των εκατομμυρίων ευρώ».

    Εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει, τα ποσά αυτά δεν μπορούν να ανακτηθούν από τους καταναλωτές που «έκαψαν» την αντίστοιχη ενέργεια. Εξάλλου, αρκετοί καταναλωτές μπορεί στην πορεία να έχουν αλλάξει πάροχο οπότε το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.