• Business

    Τι κρύβει η «άτσαλη» αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση από τη Lamda Development

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Μαριάννα Λάτση


    Ο γάμος προηγείται του διαζυγίου, αλλά στην περίπτωση της Μαριάννας Λάτση τα πράγματα φαίνεται να ήρθαν αντίστροφα…

    Την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν οι διαδικασίες του επιχειρηματικού της διαζυγίου από της Lamda Development, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν στις 5 παρά 10 χθες το απόγευμα. Όταν και άλλαξε χέρια το τέταρτο και τελευταίο στη σειρά «πακέτο» μετοχών που κατείχε η βαθύπλουτη κληρονόμος, στην εταιρεία που έχει αναλάβει το εμβληματικό project της αξιοποίησης του Ελληνικού.

    Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για μια «άτσαλη» αποχώρηση, η οποία έρχεται να σηματοδοτήσει  με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την… ανεξαρτησία της Μαριάννας Λάτση από το «στρατηγείο της Γενεύης». Την έδρα δηλαδή και συνάμα το κέντρο των αποφάσεων του πολύφερνου ομίλου, στον οποίο δεσπόζει η φυσιογνωμία του μεγιστάνα αδελφού της, Σπύρου Λάτση.

    Λίγες ώρες μετά την έξοδο από τη Lamda Development και τα 84,179 εκατ. ευρώ που ήταν η «προίκα» από την παραχώρηση των μετοχών, ακολούθησαν οι χαρές και τα πανηγύρια για τη Μαριάννα Λάτση. Αρχής γενομένης από το Κουφονήσι, όπου έγιναν τα προεόρτια για τον επικείμενο γάμο της δευτερότοκης κόρης της Εριέττας.

    Πίσω στην Αθήνα παράγοντες της αγοράς, επιχειρούν να συνθέσουν το παζλ των εξελίξεων, που αναμφίβολα δημιούργησαν μεγάλη αίσθηση. Καθώς είναι η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε ρωγμή στον μέχρι τώρα απόλυτα συμπαγή, κραταιό όμιλο Λάτση. Στον οποίο ο 74χρονος κροίσος Σπύρος Λάτσης είχε και συνεχίζει να έχει το γενικό πρόσταγμα της διαχείρισης, χωρίς να διακυβεύεται στο παραμικρό η συνέχειά του. Αν και η κατά 7 χρόνια μικρότερη αδελφή του Μαριάννα αποσπάστηκε από τον μετοχικό πυρήνα Lamda Development, εν τούτοις τόσο ό ίδιος όσο και η  δεύτερη αδελφή του Μαργαρίτα, παραμένουν στην μετοχική εμπροσθοφυλακή της εταιρείας στηρίζοντας πλήρως το έργο ανάπτυξης στο Ελληνικό.

    Σε τιμές 15,6% πιο κάτω από την αύξηση κεφαλαίου

    Παραμένει άγνωστο για πιο λόγο η Μαριάννα Λάτση επέλεξε να διαφοροποιηθεί ανοικτά και να βάλλει τέλος στη συμμετοχή της. Την οποία άνθρωποι της αγοράς χαρακτηρίζουν «άτσαλη». Καθώς όπως αναφέρουν η εκποίηση των μετοχών της Lamda έγινε σε τιμές κατά 15,6% πιο κάτω από την σχετικά πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ. Επίσης, η αποχώρηση έγινε τρία μόλις 24ωρα μετά από την πρεμιέρα διαπραγμάτευσης του νέου, 7ετούς, εταιρικού ομολόγου, με το οποίο η εταιρεία άντλησε επενδυτικά κεφάλαια 320 εκατ. ευρώ.

    Εν συνόλω και σε δύο δόσεις ( την περασμένη Παρασκευή και χθες) η Μαριάννα Λάτση πούλησε 14.892.760 μετοχές  της Lamda. Μετοχές που αντιστοιχούν στο 8,4265% της εταιρείας ή στο 16,646% της συμμετοχής που είχε σε αυτήν η Consolidated Lamda Holdings. Συμφερόντων της ευρύτερης οικογένειας Λάτση, που όπως αναγραφόταν στο ενημερωτικό δελτίο της κεφαλαιακής αύξησης «κανένα από τα μέλη της δεν έχει τον έλεγχο της εταιρείας αυτής». Εξήγηση που αποδίδεται στο γεγονός ότι τα μερίδια συμμετοχής είναι διάσπαρτα στα μέλη των οικογενειών των τριών αδελφών Λάτση που έχουν 9 παιδιά: tέσσερα ο Σπύρος, τρία η Μαριάννα και δύο η Μαργαρίτα. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό της Consolidated, από το 50,62%, έπεσε τώρα στα επίπεδα του 42,19%, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για το κομμάτι που κατέχει η οικογένεια του Σπύρου Λάτση, που όπως όλα δείχνουν κατέχει τα μετοχικά ηνία.

    Η αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development ολοκληρώθηκε τον περσινό Δεκέμβριο και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είχε γίνει στα 6,70 ευρώ. Τότε, η πλευρά Λάτση (ώς ενιαία οντότητα) είχε εισφέρει 329 εκατ. ευρώ ή 311 εκατ. ευρώ, αν υπολογιστεί η μικρή απομείωση του ποσοστού, που είχε συντελεστεί με πωλήσεις της Consolidated, λίγο πρίν την Α.Μ.Κ.

    Παραμένει αδιευκρίνιστο αν στην αύξηση κεφαλαίου είχε συμμετοχή (μερική ή ολική) ανάλογα με το μερίδιό της και η Μαριάννα Λάτση. Στην περίπτωση που όντως κι εκείνη έβαλε «φρέσκο» χρήμα, τότε ένα κομμάτι των μετοχών που τώρα εκποίησε, έγινε με ζημιά…

    Με βάση τα επίσημα στοιχεία από την παραχώρηση και των τεσσάρων μετοχικών «πακέτων» η Μαριάννα Λάτση εισέπραξε 84.179.540 ευρώ. Δηλαδή 5,652 ευρώ ανά μετοχή. Αν αναλογιστεί κανείς ότι από τον υφιστάμενο αριθμό των μετοχών της Lamda Development το 54,9% είναι οι νέες που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου, τότε η Μαριάννα Λάτση μπορεί να είχε απώλειες 8,2 εκατ. ευρώ… Μόνο βέβαια για το συγκεκριμένο κομμάτι των νέων μετοχών, ενώ για το σύνολο της εκποίησης σαφώς και βγαίνει κερδισμένη.   Καθώς το μέσο κόστος κτήσης για τις παλαιές μετοχές εκτιμάται ότι είναι σημαντικά χαμηλότερο.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στους όρους του ενημερωτικού δελτίου υπήρχε δέσμευση των βασικών μετόχων να μην απομειώσουν την μετοχική του συμμετοχή για διάστημα 6 μηνών από την είσοδο προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Η εξάμηνη αυτή δέσμευση έληξε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και προφανώς μπήκαν οι διαδικασίες αποχώρησης της Μαριάννας Λάτση. Η πρόσφατη έκδοση του εταιρικού ομολόγου φαίνεται να φρέναρε για λίγες μέρες την ειλημμένη απόφαση για την εκποίηση των μετοχών.

    Πόσο «βελούδινο» είναι το διαζύγιο;

    Αν και η επίσημη ανακοίνωση  κάνει λόγο για «βελούδινη» συμφωνία αποχώρησης ανάμεσα στα αδέλφια, εν τούτοις πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για σοβούσες ενδοοικογενειακές τριβές, που απλά τώρα βγήκαν στην επιφάνεια. Άλλωστε είναι ευθεία η αναφορά που γίνεται στην επίσημη ανακοίνωση, περί της νέας επενδυτικής στρατηγικής που έχει πλέον η πλευρά της Μαριάννας Λάτση, για την οποία η Lamda Development και το έργο του Ελληνικού είναι εκτός κάδρου.

    Πρόκειται για μια κίνηση που υποδηλώνει ξεκάθαρα την ανεξαρτησία και τον… απογαλακτισμό της Μαριάννας Λάτση από το κέντρο αποφάσεων της Γενεύης και ειδικά με τις διαχειριστικές επιλογές του αδελφού της Σπύρου Λάτση. Ωστόσο, επ’ αυτών υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση, σύμφωνα με την οποία η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει γίνει από τον ίδιο τον Σπύρο Λάτση, που φέρεται να υπέδειξε την πόρτα εξόδου στην αδελφή του…

    Όπως και να ’χει, προκάλεσε εύλογα ερωτήματα στην αγορά το γιατί η πλευρά του Σπύρου Λάτση( και της αδελφής του Μαργαρίτας) δεν απορρόφησαν εκείνοι την προσφορά των μετοχών της Μαριάννας και μάλιστα τιμές αισθητά πιο κάτω από αυτές της κεφαλαιακής αύξησης. Προφανώς θα υπάρχουν λόγοι που επί του παρόντος δεν μπορούν να διακριβωθούν από τρίτους. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

    Πηγές της αγοράς λένε ότι τα τρία «πακέτα» από τις μετοχές που παραχώρησε η Μαριάννα Λάτση και αφορούσαν το 5,035% της Lamda Development κατέληξαν ώς επί το πλείστον σε Fund του Έλληνα διαχειριστή Τρύφωνα Νάτση. Ο οποίος φέρεται αν είναι και προσωπική επιλογή του Σπύρου Λάτση. Οι συναλλαγές αυτές έγιναν από τη χρηματιστηριακή εταιρεία της Eurobank, ενώ η χθεσινή εκποίηση και των υπολοίπων μετοχών έγινε από τη χρηματιστηριακή Euroxx με τα «χαρτιά» να απορροφώνται από ξένα funds.

    Μένει να αποδειχθεί   αν οι εξελίξεις με φόντο την οικογένεια Λάτση θα έχουν και νέα συνέχεια…



    ΣΧΟΛΙΑ