ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ισχυρά χαρτιά του Κόκκαλη, τα κρίσιμα meetings Μυτιληναίου με 40 funds, οι στόχοι του Ψάλτη, ο Τόλης και η παράνοια, το deal του εφοπλιστή Νοτιά και το αστείο του ΚΜ στον Άδωνι
Σε ανοιχτή γραμμή είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με την Κομισιόν για το νόμο του «Ηρακλή ΙΙΙ» που θα έρθει να εξυγιάνει και τους ισολογισμούς των μικρότερων τραπεζών, όπως της Attica Bank, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, προκειμένου να δημιουργηθεί ο 5ος τραπεζικός πυλώνας.
Ο Ηρακλής ΙΙΙ είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την πλήρη εξυγίανση των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια.
Μάλιστα η DBRS, που στις 8 Σεπτεμβρίου έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, στην έκθεσή της έκανε αναφορά στο πρόγραμμα «Ηρακλής» σημειώνοντας τη συμβολή του στην προσπάθεια μείωσης των προβληματικών δανείων, καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε στο 8,8% το 1ο τρίμηνο 2023 από 12,1% το πρώτο τρίμηνο του 2021, και υποχώρησε κατά 40,3 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωση των ΜΕΑ τον Ιούνιο του 2017.
Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στόχος της κυβέρνησης είναι να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος.
Ο νέος νόμος θα καθορίσει και το ύψος των προμηθειών που θα καταβάλλουν οι τράπεζες προκειμένου να λάβουν τις κρατικές εγγυήσεις.
Το ύψος αυτών των προμηθειών συνδέεται και καθορίζεται από τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων. Και καθώς πλέον η Ελλάδα έχει την επενδυτική βαθμίδα το κόστος αυτό θα είναι χαμηλότερο, σε σχέση με τις προηγούμενες τιτλοποιήσεις του Ηρακλή Ι και ΙΙ.
Ενώ η επενδυτική βαθμίδα θα έχει θετικό αντίκτυπο και στα ενέχυρα των τιτλοποιήσεων, καθώς θα ανεβάσει την αξία των ακινήτων που αποτελούν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις των δανείων.
O νέος «Ηρακλής ΙΙΙ» θα δώσει την ευκαιρία να απαλλαγούν οι μικρότερες τράπεζες, όπως είναι η Attica Bank και η Παγκρήτια, από τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια τους καθώς και οι δύο τράπεζες έχουν δείκτες καθυστερήσεων σημαντικά πάνω από το 60%.
Επίσης, εκτός του «Ηρακλή ΙΙ» έχουν μείνει και τρεις τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών.
Πρόκειται για το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια και το Solar, που είναι η κοινή τιτλοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων έληξε τον Οκτώβριο του 2022.
Συνολικά για το πρόγραμμα «Ηρακλής» είχαν προϋπολογιστεί εγγυήσεις ύψους 21,5 δισ. ευρώ κι από αυτό το ποσό έχουν χορηγηθεί τα 17,4 εκατ ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Τι αλλάζει από 1/1/2024 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – MyDATA, POS και μετρητά κάτω από €500
Πώς η Λαγκάρντ από αγαπημένη των αγορών έγινε μαύρο πρόβατο των κυβερνήσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alpha Bank: Στις 21 Μαΐου η Γενική Συνέλευση για το μέρισμα 70,26 εκατ. ευρώ
- Τι θα κάνει τώρα η μετοχή της Πειραιώς, η έξυπνη κίνηση Ψάλτη, τα νέα deals του Εξάρχου, το σοκ για τον Ευμορφίδη, το «ναυάγιο» του εφοπλιστή Οικονόμου, ο Δαγούμας και η πλατινομαλούσα νεαρά και η βάφτιση του JJC στο Capri
- Δριτσάνος (Schneider Electric): «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος δεδομένων» – Οι συνεργασίες, οι επενδύσεις και οι προκλήσεις
- Η ανακάλυψη που ανατρέπει τα πάντα και ποια μετοχή είναι η επιτομή της στρέβλωσης
