• Ο ψεύτης Κουτσολιούτσος και η γουρούνα, οι big business της Mytilineos και ο FTSE 100, η αγωγή στον Μπίτζιο από την κόρη του, η απόλυση του mr ΕΟΦ, και τα super κέρδη της ΔΕΗ

    Μιας και μιλάμε για το «τρομερό παιδί» της ΔΕΗ, τον Γιώργο Στάσση, σας έχω τα πρώτα νέα για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που ετοιμάζει

    image

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Κανονικός καρχαρίας και ψεύτης

    Όπως διαβάσατε χθες στο mononews.gr, στο ρεπορτάζ της Ρεγγίνας Σπυράτου, ο μέγας Δημήτρης Κουτσολιούτσος δεν θα μπορούσε να πάει στο δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση της Folli Follie, υποβασταζόμενος ή με αναπηρικό καροτσάκι, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο λόγος;

    Η φωτογραφία που δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα το mononews.gr από τις ΣΠΕΤΣΕΣ που ο άνθρωπος οδηγούσε ολόκληρη «γουρούνα» με τη σύζυγο Καίτη στη θέση του συνοδηγού.

    Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στις 30 Αυγούστου και δημιούργησε μεγάλη αίσθηση στον επιχειρηματικό και νομικό κόσμο της χώρας.

    Χθες λοιπόν, o Κουτσολιουτσος πήγε στο δικαστήριο περπατώντας σαν κανονικός άνθρωπος, πάρα το γεγονός ότι έχει υπερβεί το 83ο έτος της ηλικίας του.

    Φυσικά, προ ετών πήγαινε στους ανακριτές και στις δίκες, είτε σε καροτσάκι είτε υποβασταζόμενος.

    Τελικά, ο άνθρωπος προκειμένου να παραπλανήσει τους δικαστές, είναι αποφασισμένος να πάει ακόμα και σε φορείο με αναπνευστήρα.

    Φυσικά, ο άνθρωπος που «δούλευε» για χρόνια τις παγκόσμιες αγορές, αφού παραποιούσε τα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie, προφανώς είναι για αυτόν παιχνίδι να κοροϊδεύει και να χειραγωγεί την κοινή γνώμη.

    Ευτυχώς που υπάρχει το mononews.gr και απέδειξε τα ψέματα που έλεγε τόσα χρόνια για την κατάσταση της υγείας του.

    Δικαστές προσοχή: Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ίσον κανονικός “καρχαρίας” των αγορών και ψεύτης …

     

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος στις Σπέτσες, το Σαββατοκύριακο 26-27 Αυγούστου 2023. Ακμαιότατος οδηγεί τη γουρούνα του. Συνεπιβάτης του, η σύζυγός του, Καίτη. (Αποκλειστικά δικαιώματα φωτογραφίας mononews.gr)

     

    Mytilineos: Οι big business στη Βρετανία και ο FTSE 100

    Όπως διαπιστώσατε χθες μια από τις μετοχές ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 που πραγματικά έδειξαν τη δύναμη της ήταν της Mytlineos.

    Έκλεισε με κέρδη 1,49% στα 35,50 ευρώ.

    Ο λόγος;

    Ο όμιλος πλέον εξειδικεύεται στα έργα ενεργειακής μετάβασης και ως παγκόσμια εταιρεία δίνει έμφαση στις αγορές του εξωτερικού.

    Στην αγορά τις Βρετανίας, λόγω της προτεραιότητας που δίνεται στα έργα αυτά και στην ταχύτητα με την οποία προχωράνε, στη Mytilineos, έχει ανατεθεί μια δεκάδα έργων.

    Ειδικότερα, έχει αναλάβει και υλοποιεί μία μονάδα παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT) και καύσιμο το φυσικό αέριο για τη Vitol, έναν Σύγχρονο Πυκνωτή για την RWE, την ανάπτυξη τριών (3) μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) για την Drax, έργα αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 367,5MW, για τον επί σειρά ετών επιχειρηματικό εταίρο Gresham House στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας και αρκετές συμφωνίες PPA.

    Ωστόσο, το έργο για την ανάπτυξη ενός νέου υποθαλάσσιου υπερεθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, του Eastern Green Link 1 για το οποίο χθες ανακηρύχθηκε προτιμητέος προμηθευτής η κοινοπραξία της Μytilineos και της GE Vernova, είναι το πρώτο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης για την εταιρεία, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα μεγάλη κατηγορία έργων ενεργειακής μετάβασης.

    Το Eastern Green Link 1 είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων στη Βρετανία, το οποίο θα συνδέσει το East Lothian στη Σκωτία με την κομητεία Durham στην Αγγλία, προϋπολογισμού 2,8 δισ. ευρώ.

    Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια αγορά που ενδιαφέρει άμεσα την Mytilineos, καθώς η διοίκηση υπό τον Βαγγέλη Μυτιληναίο, ετοιμάζει την εισαγωγή της μετοχής της στον Δείκτη FTSE-100 του Λονδίνου.

    Η μετοχή ταυτόχρονα θα διαπραγματεύεται και στην Αθήνα (dual listing)

    O προγραμματισμός είναι αυτό να επιτευχθεί εντός του 2024.

    Ήδη έχει ενοικιαστεί  πολυώροφο κτήριο που θα στεγάσει τους ανθρώπους της εταιρείας που θα προετοιμάσουν την εισαγωγή της μετοχής της εισηγμένης.

     

    Ο Φέλιξ Μπίτζιος, η Nimex και η Αρχή για το Ξέπλυμα

    Σας μεταφέραμε προ ημερών τη μαρτυρία φίλου της στήλης, μόνιμου κάτοικου Λονδίνου, ο οποίος περιδιαβαίνοντας τη βρετανική πρωτεύουσα έπεσε επάνω στον Φέλιξ Μπίτζιο, τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών, ο οποίος προσφάτως αποφάσισε να ασχοληθεί με τα διοικητικά – οικονομικά της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

    Φίλη της στήλης αυτή τη φορά μας μετέφερε πως στο Λονδίνο βρίσκεται αυτή την περίοδο και η Ήρα Μαρία Σνάιντερ, η πρώην σύζυγος του Μπίτζιου, με τον οποίον έχουν δύο παιδιά.

    Η κ. Σνάιντερ συνόδεψε την κόρη της στο Λονδίνο προκειμένου να ξεκινήσει τις σπουδές της σε βρετανικό πανεπιστήμιο.

    Και όπως μας μεταφέρθηκε, τα έξοδα της φοίτησης της νεαράς, θα τα καλύψει εξ ολοκλήρου ο Λουδοβίκος Σνάιντερ, ο παππούς της κόρης του Φέλιξ, καθώς – κατά τα μεταφερόμενα – ο μπαμπάς της αρνείται να συνεισφέρει.

    Σημειώνεται πως για το λόγο αυτό η Ήρα Μαρία Σνάιντερ έχει καταθέσει αγωγή σε βάρος του Φέλιξ Μπίτζιου στα ελληνικά δικαστήρια από τις αρχές Μαρτίου 2023, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στον ρόλο που διαδραμάτισε ο Μπίτζιος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ως μέτοχος της Intellexa.

    Είναι πάντως φυσικό η Ήρα Μαρία Σνάιντερ να έχει προσωπική πικρία, διότι όπως μαθαίνουμε τους τελευταίους μήνες ο Μπίτζιος αιφνιδίως ρευστοποίησε asset που ανήκαν από κοινού στα παιδιά τους, όπως ακίνητα ιδιοκτησίας της offshore Nimex Investments Ltd.

    Δεν ξέρουμε το κατά πόσο αληθεύει ότι κάποια από τα χρήματα κατευθύνθηκαν σε άλλες offshore και κάποια σε λογαριασμούς σε Κύπρο και Μιλάνο.

    Αυτά θα τα βρουν – ευελπιστώ τουλάχιστον – οι αρμόδιες αρχές, όπως η Αρχή για το Ξέπλυμα και ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης – στους οποίους  ο Φέλιξ Μπίτζιος είναι παλιός γνώριμος από την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία αναφέρθηκε χθες αναλυτικά η Libra Group στην επιστολή που έστειλε στον  Wiseman.

     

    Ο Αλέξης  Πατέλης πάει Νέα Υόρκη

    Δεν πέρασε απαρατήρητη η παρέμβαση που έκανε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης για το νέο «τέλος φυσικών καταστροφών» που σχεδιάζει να επιβάλει η Κυβέρνηση.

    Όπως είπε ο ίδιος, το τέλος αυτό θα πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένο ο κ. Πατέλης μάλιστα, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του mononews ότι αυτό το τέλος θα ενισχύσει το ειδικό αποθεματικό του προϋπολογισμού για τις φυσικές καταστροφές, που για φέτος είχε διαμορφωθεί στο 1 δισ. ευρώ.

    Οι καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες απέδειξαν πως αυτό το κονδύλι δεν είναι αρκετό για τη χώρα μας και θα πρέπει να ενισχυθεί.

    Εγώ να σας ενημερώσω ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Πατέλης θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

    Με την ευκαιρία αυτή, όπως μαθαίνω, θα συμμετάσχει στο συνέδριο που διοργανώνει η Merrill Lynch, διότι καλά τα δημοσιονομικά, αλλά προέχει η προσέλκυση επενδυτών.

     

    Κυβερνητικές πηγές: «Διώξε τον Φιλίππου από τον ΕΟΦ»

    Όλη η αγορά καταφέρεται εδώ και μήνες εναντίον του προέδρου του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, με συγκεκριμένα στοιχεία για τα όσα (δεν) κάνει και φαίνεται ότι πλησιάζει ο καιρός που θα φύγει.

    Ο κ. Φιλίππου θα βρίσκεται στη θέση του, μετά από έκτακτη παράταση της θητεία τους Δ.Σ. του Οργανισμού, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι δυσαρεστημένος από τις επιδόσεις του προέδρου και ότι έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η αναζήτηση του αντικαταστάτη του, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο, όπως φαίνεται.

    Κι αυτό γιατί η θέση του προέδρου του ΕΟΦ μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα, με όλες αυτές τις εκκρεμότητες, που έχουν μαζευτεί και με όλα τα… φάουλ, που ο κ. Φιλίππου έχει εκτελέσει.

    Η αγορά, φαρμακέμποροι και φαρμακαποθηκάριοι, μιλούν με σκληρά λόγια για τα λάθη του προέδρου του Οργανισμού, ειδικά όσον αφορά στη διαφάνεια των πωλήσεων φαρμάκων και στη διαχείριση των ελλείψεων.

    Τόσο ο ΣΦΕΕ όσο και οι Φαρμακαποθηκάριοι, με ανακοινώσεις τους, επιρρίπτουν ευθύνες για την απουσία ορθού ελέγχου από τον ΕΟΦ σχετικά με την πορεία των φαρμάκων εντός του ελληνικού καναλιού διακίνησης.

    Ένα, δε, από τα σημαντικότερα σημεία που αντιδρούν, είναι ότι ο κ. Φιλίππου έχει μπλοκάρει την δημοσιοποίηση στοιχείων για την αγορά φαρμάκου, τόσο για το 2021 όσο και για το 2022.

    Κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια συνεχόμενης ενημέρωσης.

    Η δικαιολογία του – καραμέλα; «Δεν είναι υποχρεωμένος ο Οργανισμός…»

    Ειδικότερα, όσον αφορά στις ελλείψεις, αν και υπάρχει πλατφόρμα στον ΕΟΦ, όπου συνδυαστικά θα έπρεπε να εντοπίζονται τα προβλήματα, αυτή δε λειτούργησε.

    Έτσι θα δημιουργηθεί νέα στο Υπουργείο Υγείας, «για να τελειώνουμε πια με αυτή την ανοησία του ΕΟΦ», όπως φαίνεται να είπε ο Υπουργός.

     

    «Μοιράζει χρήμα η ΕΡΓΟΣΕ»

    Ζεστό χρήμα μαθαίνω ότι μοιράζει η ΕΡΓΟΣΕ στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους για έργα που αφορούν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών και την Πάτρα.

    Όπως μου μεταφέρθηκε το ποσό αυτό ξεπερνά τα 3,2 εκατ. Ευρώ και αφορά σε αμοιβές που θα λάβει η Intrakat και η κοινοπραξία «έκπληξη» των Ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 και Mytilineos.

     Τη μερίδα του λέοντος από τα χρήματα αυτά, δηλαδή 1,8 εκατ. Ευρώ, αναμένεται να λάβει συμμαχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Mytilineos για έργα που έχει αναλάβει στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο.

    Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα έργα συνολικής αξίας 373 εκατ. Ευρώ που είχε δημοπρατήσει η ΕΡΓΟΣΕ το 2021.

    Όσον αφορά την Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 θα λάβει 1,4 εκατ. Ευρώ για έργα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών.

    Να σας θυμίσω, ότι πρόκειται για το ταλαιπωρημένο έργο της τετραπλής σιδηροδρομικής σύνδεσης των Σεπολίων με το σιδηροδρομικό σταθμό αξίας 100 εκατ. ευρώ, το οποίο ήρθε αντιμέτωπο με τεχνικές δυσκολίες και χρειάστηκε να υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση το Νοέμβριο του 2021.

     

    Κόκκινο (ξανά) από τον Δήμο στο masterplan του ΟΛΠ

    Οι αντιδράσεις για τα έργα στο λιμάνι του Πειραιά δεν ανακόπτονται από τις προσπάθειες των Κινέζων της Cosco, που έχουν καταθέσει (κι έχει εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα) βελτιωμένη έκδοση του master plan.

    Χθες πρωτοκολλήθηκε η αρνητική γνώμη που διατύπωσε ο δήμος Περάματος επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συνολικό έργο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, δηλαδή τη λειτουργία του λιμένα και την κατασκευή και λειτουργία έργων βελτίωσης και επέκτασής του.

    Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, για τα θέματα που απασχολούν τον δήμο και για τα οποία δεν υπάρχουν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου master plan της Cosco προβλέψεις για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών τους στη ζωή των κατοίκων της πόλης μας είναι ζητήματα, όπως η αύξηση των φόρτων κυκλοφορίας οχημάτων, η αύξηση του κυκλοφοριακού θορύβου και των δονήσεων, η αύξηση της αέριας ρύπανσης, η αλλαγή του μικροκλίματος από την επέκταση των προβλητών και των χώρων containers και θέματα αισθητικής υποβάθμισης της πόλης.

    Προσοχής χρήζει η αναφορά τους στο ότι «δεν έχει γίνει λεπτομερής καταγραφή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων ανά ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προνομιακής μεταχείρισης συνεργατών του ΟΛΠ σε σχέση με τις ήδη εγκατεστημένες μονάδες».

     

    Kάτω από 300 εκατομμύρια oι εισπράξεις του Δημοσίου  από τα «υπερέσοδα» της ενέργειας

    Ετοιμάζει πυρετωδώς, όπως μαθαίνω ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης την ΚΥΑ για τη φορολόγηση των  υπερεσόδων των εταιρειών παροχής ενέργειας.

    Τα υπερέσοδα θα αφορούν στην περίοδο μέχρι τον  Ιούνιο φέτος, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του  2022.

    Όλους τους υπολογισμούς τους έκαναν ο Θανάσης Δαγούμας και ο Δημήτρης Φουρλάρης της ΡΑΑΕΥ.

    Αποτέλεσμα; Μάλλον πενιχρό όπως μαθαίνω, μεταξύ 250-290 εκατομμυρίων και πάντως κάτω από τα 300 εκατομμύρια.

    Υπενθυμίζω ότι πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για «ανάκτηση τουλάχιστον μισού δισ.» αλλά έμειναν με τη… γλύκα.

    Τη μερίδα του λέοντος φυσικά πληρώνει ο κυρίαρχος της αγοράς που είναι ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ.

    Ο Στάσης όμως έχει πολύ καλή διετία 2022-2023 από άποψη αποτελεσμάτων, οπότε πληρώνει ευχαρίστως το βασικό του μέτοχο που είναι το Δημόσιο.

    Ακολουθούν σε πληρωμές με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εταιρίες ΗΡΩΝ (Γιώργος Περιστέρης), PROTERGIA (Eυάγγελος Μυτιληναίος), ELPEDISON (CEO Νίκος  Ζαχαριάδης, βασικός μέτοχος η HELLENiQ ENERGY με Ανδρέα Σιάμισιη – συνεταίρος η EDISON), NRG (Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης – όμιλος Motor Oil) και το «Αέριο Αττικής» (βασικός μέτοχος η ΔΕΠΑ Εμπορίας με CEO τον Κωνσταντίνο Ξιφαρά).

    Θυμίζω πως αυτή η  έκτακτη εισφορά καταλήγει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να ενισχύσει τους καταναλωτές με μειώσεις λογαριασμών.

     

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Επενδύσεις μαμούθ κοντά στα 10 δισ. και «σούπερ» EBITDA το ’23…

    Μιας και μιλάμε για το «τρομερό παιδί» της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 τον Γιώργο Στάσση, σας έχω τα πρώτα νέα για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που ετοιμάζει και θα το παρουσιάσει σε ένα δίμηνο από τώρα, μόλις κλείσει και τυπικά η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία.

    Λοιπόν, οι επενδύσεις του Στάσση μέχρι το 2027, θα φτάσουν σε πρωτοφανή ύψη, θα προσεγγίσουν τα 10 δισ.!

    Ειδικό βάρος στις ΑΠΕ και στον… Κωτσόβολο (που εφόσον τον αγοράσει θα γίνει ότι και η φίρμα «Γερμανός» για τον Μιχάλη Τσαμάζ και την Cosmote, δηλαδή μεγάλη επιτυχία στη λιανική).

    Επιπλέον, όμως, θα δούμε και άλλες εντυπωσιακές κινήσεις στα Βαλκάνια.

    Όταν ρώτησα ένα πολύ καλά ενημερωμένη «πηγή» μέσα στη ΔΕΗ για τα EBITDA του 2023, μου απάντησε με πλατύ χαμόγελο: «Σημείωσε πάνω από 1,2 δισ. για να ξέρεις».

    Το σημειώνω και σας το μεταφέρω, για να γνωρίζετε κι εσείς…

     

    Χρήστος Κοπελούζος: Τρέχει με… 1.000 η Αλεξανδρούπολη

    Το αργότερο σε έξι μήνες από τώρα, όπως ακριβώς ήταν και ο αρχικός υπολογισμός και ίσως λίγο νωρίτερα, ο Χρήστος Κοπελούζος και η Gastrade θα έχουν βάλει σε κίνηση το πλοίο του FSRU Αλεξανδρούπολης.

    Η μετατροπή του πλοίου γίνεται αυτή την εποχή σε ναυπηγεία της μακρινής Ασίας, όπως μου είπαν, όπου οι άνθρωποι της Gastrade και όλοι οι μέτοχοι – συνεταίροι κάνουν… εφόδους συχνά πυκνά και βλέπουν την πρόοδο του έργου.

    Θυμίζω ότι μέτοχοι της Gastrade, με επίκεντρο τον Χρήστο Κοπελούζο είναι με 20% ο καθένας οι: Ελμίνα Κοπελούζου – Gaslog Cyprus Investments Ltd, ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, Bulgartransgaz EAD και ΔΕΣΦΑ ΑΕ.

    Το FSRU με δυναμικότητα  σχεδόν 155.000 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα φτάνει στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αργότερα, όμως, και σε Ρουμανία, Σκόπια, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.