• Οι 26 hot μετοχές, γιατί ο Σαράντης αγοράζει Σαράντη, ο Χρυσικός και το νέο του αστέρι, πού χάθηκε ο Βαρβιτσιώτης και οι δύο υπουργοί στο Nolita

    Ο Σαράντης μπορεί να έχει κεφαλαιοποίηση 552 εκατ. ευρώ, όμως οι τζίροι της μετοχής έχουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα

    image

    Οι hot 26 μετοχές

    Χθες η αγορά δεν είχε κάποιες εκπλήξεις, με εξαίρεση τις τράπεζες που συνέχισαν την έντονα ανοδική τους πορεία.

    Υψηλά 52 εβδομάδων είχαμε σε 26 μετοχές, μεταξύ αυτών για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 που παίζει το χαρτί της ένταξης στον MSCI Greece, η Alpha bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 η Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 η AEGEAN ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 η Φουρλής ΦΡΛΚ -1,69% 4,07 η Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 η Μπλε Κέδρος η Quest ΚΟΥΕΣ 8,70% 6,00 η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 1,77% 5,18 η ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50 κ.λ.π.

    Αιφνιδίασε η SPACE Ηellas ΣΠΕΙΣ -1,26% 7,84 που με όγκο μόλις 27,000 μετοχές, έκλεισε με κέρδη 10%.

    Η μετοχή βρίσκεται στα 9,14 ευρώ, άρα ο συνολικός τζίρος ήταν μόλις 253.000 ευρώ.

    Δηλαδή ψίχουλα.

     

    Τι συμβαίνει με την μετοχή του ΟΤΕ

    Κακή εικόνα για τον ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 η μετοχή του οποίου από τις αρχές της χρονιάς σημειώνει οριακά θετικό πρόσημο.

    Για την ακρίβεια από τις 2 Ιανουαρίου η μετοχή έχει κερδίσει 2,60% και τώρα βρίσκεται στα 14,97 ευρώ.

    Η μετοχή βρίσκεται εν μέσω δυο αντικρουόμενων εκθέσεων που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα.

    Η χθεσινή έκθεση της Eurobank Equities ήταν ιδιαίτερα αρνητική για τον ΟΤΕ, καθώς όπως αναφέρει «Μετακινούμαστε σε σύσταση διακράτησης (hold) από αγορά (buy) για την αποτίμηση και με τιμή στόχο τα 15,7 ευρώ ανά μετοχή».

    Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή «Κλειδί για μια βιώσιμη κάμψη στις τάσεις των εσόδων θα είναι το τέλος του αποπληθωρισμού στη σταθερή τηλεφωνία, με κύριους καταλύτες την πιθανή αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμολογίων (υπό δημόσια διαβούλευση) και το νέο κρατικά επιδοτούμενο σύστημα κουπονιών για FTTH (πιθανότατα το δ’ τρίμηνο)».

    Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται ότι το β’ τρίμηνο θα σηματοδοτήσει το κατώτατο σημείο από πλευράς ρυθμών λειτουργίας.

    Όμως προ ημερών και για την ακρίβεια στις 10 Ιουλίου η Alpha Finance επανέλαβε τη σύσταση ‘αγοράς’ (buy) για τον τίτλο του ΟΤΕ με τιμή στόχο στα €18,08.

     

    Νότης και Τάκης στο Nolita

    Όταν δυο υπουργοί ένας νυν και ένας πρώην συναντώνται, είναι βέβαιο ότι έχουν να συζητήσουν πολλά.

    Έτσι λοιπόν χθες το μεσημέρι στο Nolita στο Ψυχικό, συναντήθηκαν για ένα ελαφρύ lunch, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και ο τέως υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος.

    Οι δυο άνδρες τα είπαν για περίπου 90 λεπτά.

    Φυσικά ο Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε με 2 ή 3 συνοδούς-αστυνομικούς.

    Σαν πολλοί δεν είναι;

     

    Optima Bank: Δωρεάν μετοχές

    Στην έκδοση και δωρεάν διάθεση 985.507 μετοχών προχωρά η Optima Bank καθώς υπάρχει, σχετική απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης της 7ης Ιουνίου.

    Οι νέες μετοχές εκδίδονται με κεφαλαιοποίηση 3,39 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2022 και θα διατεθούν δωρεάν στον πρόεδρο Γιώργο Τανισκίδη, σε εκτελεστικά μέλη, ανώτατα στελέχη και προσωπικό της Optima.

     

    Αγορές μετοχών αξίας 7,6 εκατ. ευρώ από Κυριάκο Σαράντη

    Η εταιρεία Σαράντης μπορεί να έχει κεφαλαιοποίηση 552 εκατ. ευρώ, όμως οι όγκοι συναλλαγών της μετοχής έχουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα.

    Για παράδειγμα, χθες Τετάρτη άλλαξαν χέρια μολις 15.000 μετοχές, ενώ την Δευτέρα και την Τρίτη περίπου 60.000 μετοχές κατά μέσο όρο.

    Την εβδομάδα της 19ης Ιουνίου και για 5 συνεδριάσεις, ο όγκος συναλλαγών κυμάνθηκε από 7.000 έως 18.000 μετοχές.

    Το τελευταίο δίμηνο ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης Κυριάκος Σαράντης που ελέγχει μαζί με την οικογένεια του το 50,46% των μετοχών, δαπάνησε το ποσό των 7,6 εκατ. ευρώ για να αγοράσει 1.020.996 μετοχές Γρ. Σαράντης (7,47 ευρώ ανά μετοχή).

    Κάποιοι πιθανολογούν ότι αποχωρεί η Goldman Sachs και για αυτό, ο βασικός μέτοχος στηρίζει την μετοχή.

    Πάντως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η GS κατέχει το 5,02% των μετοχών της Σαράντης.

    Εκτός και εάν υπάρχει αλλαγή και δεν έχει ενημερωθεί ακόμα το χρηματιστήριο.

     

    Αυξάνονται οι μεγαλοεπενδυτές φεύγει η «μαρίδα» από το Χ.Α.

    Eνθαρρυντικά είναι τα τελευταία στοιχεία του Χ.Α. (γιατί άραγε σταμάτησε να τα δημοσιεύει δημοσίως) τα οποία δείχνουν ότι η μεγάλη μάζα των μικροεπενδυτών μειώνεται σταθερά, προς όφελος εκείνων που επενδύουν σοβαρότερα ποσά.

    Οι αριθμός των επενδυτών συνολικά λιγοστεύει, όμως βελτιώνεται το προφίλ τους.

    Ήτοι, γίνονται λιγότεροι – αν υπολογίσει κανείς ότι το συνολικό πλήθος των ενεργών μερίδων μειώθηκε κατά 17%. Στις 483,611 από 564,953 που ήταν το 2019  – και καλύτεροι.

    Τον Ιούνιο λοιπόν ο αριθμός των λεγόμενων μικροεπενδυτών, δηλαδή αυτοί που στην μερίδα τους διαθέτουν επενδύσεις έως 3.000 ευρώ μειώθηκε στους 350,105 από 445.753 που ήταν τον Ιούλιο του 2019, έναν μήνα μετά την πρώτη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

    Βέβαια παρά το «υποτιμητικό» που εμπεριέχει ο χαρακτηρισμός, η κατηγορία αυτή δεν είναι μόνο η πολυπληθέστερη, αλλά συνεχίζουν να αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των επενδυτών, η οποία αντιπροσωπεύει το 72,3% των συνολικών μεριδίων από το σχεδόν 80% που ήταν το 2019.

    Τώρα όσον αφορά στα μεγαλύτερα πορτοφόλια, δηλαδή η κατηγορία των επενδυτών με ποσά έως 500 χιλ. ευρώ ανέρχεται πλέον σε 1,990 μερίδες έναντι 1,151 του Ιουλίου του 2019, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 73%!!!

     

    Silver Alert για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

    Παράγοντες της ναυτιλίας έχουν παρατηρήσει ότι στις τελευταίες σημαντικές εκδηλώσεις της ελληνικής ναυτιλίας, όπως ήταν το Shipping Hall of fame, στο Μουσικό Μέγαρο, του Propeller Club που βράβευσε τις 27 εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες στον «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» και στην απονομή των 100+1 υποτροφιών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, δεν παραβρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Αντ’ αυτού εμφανίστηκε στις τρεις εκδηλώσεις μόνο ο υφυπουργός Ιωάννης Παππάς.

    Προφανώς και θα ήταν αλλού απασχολημένος ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Η «πολιτικώς ορθή» ερμηνεία για την εξαφάνιση του μέχρι πρότινος κοσμικού Μιλτιάδη  Βαρβιτσιώτη, αναφέρει ότι ο υπουργός είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τον χειρισμό και τις παρεμβάσεις του Παύλου Μαρινάκη και του Άκη Σκέρτσου στο θέμα των ακριβών εισιτηρίων της ακτοπλοΐας, που ούτε λίγο ούτε πολύ έδειχναν ότι τον παραμέριζαν.

    Εκτός και αν είναι άλλος ή άλλοι οι λόγοι…

     

    Το νέο αστέρι της Grivalia Hospitality στην Πάρο

    Να ενισχύσει το πεντάστερο τουρισμό της Πάρου και μάλιστα με την άφιξη του Matsuhisa Paros έρχεται το Avant Mar, το νέο θέρετρο της Grivalia Hospitality.

    Η επένδυση 30 εκατομμυρίων ευρώ που «τόλμησε» ο Γιώργος Χρυσικός φέρνει νέο αέρα, αντικαθιστώντας το Piperi στη Νάουσα της Πάρου, το οποίο αγόρασε η εταιρεία και ανακατασκεύασε με στόχο να φέρει στο νησί περισσότερους επισκέπτες υψηλού εισοδήματος.

    Το ξενοδοχείο με δυναμικότητα 38 δωματίων, συμπεριλαμβανομένων επτά πολυτελών σουιτών, καθεμία με ιδιωτική plunge pool, υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες του στις 15 Ιουλίου, αφού πρώτα πέρασε το τεστ της δοκιμαστικής περιόδου.

    Άλλη μια μέθοδος που εφαρμόζει η διοίκηση Χρυσικού για να εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα φιλοξενίας, και στα Αστέρια Γλυφάδας.

     

    Πόσα ζήτησε ο Άδωνις από τον Παπαθανάση για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

    Τις άριστες σχέσεις που είχαν αναπτύξει από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση αξιοποιεί ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

    Ο κ. Γεωργιάδης πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με υπουργό προκειμένου να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και την βελτίωση των υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Όπως μαθαίνει ο Wiseman  στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών βρέθηκαν τα έργα του Υπουργείου Εργασίας που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο βρίσκεται σε τροχιά πλήρους εξέλιξης για την εκπλήρωση των στόχων και οροσήμων που έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε.

    Όπως πληροφορούμαστε, μία σημαντική δράση που πρέπει να «τρέξει» το Υπουργείο Εργασίας είναι η «Νέα στρατηγική για τη δια βίου μάθηση: Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης».

    Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη βελτίωση του πλαισίου διά βίου μάθησης με σκοπό την αύξηση της ποιότητας και της συνάφειάς του με την αγορά εργασίας.

    Η μεταρρύθμιση συνοδεύεται από επένδυση σε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων σε ψηφιακές δεξιότητες και σε πράσινες δεξιότητες.

    Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης και της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

    Από την θητεία της προηγούμενης ηγεσίας στο υπουργείο Εργασίας είχε γνωστοποιηθεί ότι θα διατεθούν πόροι άνω του 1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

     

    Μηταράκης αδειάζει Κεραμέως και Μητσοτάκη αμφότερους

    Μία από τις πλέον εμβληματικές, αλλά και αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις της τέως υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, κατήργησε με το καλημέρα σας ο διάδοχος του Τάκη Θεοδωρικάκου, Νότης Μηταράκης.

    Η Νίκη Κεραμέως είχε υπερασπιστεί με πάθος και σθένος την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, για την οποία είχε εισπράξει πολύ μένος, καθώς είχε φανεί από πολύ νωρίς ότι είχε σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή της.

    Και όταν λέω προβλήματα δεν εννοώ από τα γνωστά στοιχεία – και τους υποστηρικτές τους που είχαν μεταβάλει τα ΑΕΙ σε κέντρα ανομίας αλλά από τους πρυτάνεις και γενικότερα την ακαδημαϊκή κοινότητα (καθηγητές και φοιτητές) οι οποίοι υποστήριζαν ότι «δεν γίνεται να κυκλοφορούν στους χώρους των πανεπιστημίων, μαζί με τους φοιτητές, αστυνομικοί» καθώς υπάρχει το πανεπιστημιακό άσυλο για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όπως υποστήριζαν χαρακτηριστικά.

    Αποτέλεσμα αυτού ήταν να «εξαφανίζονται» σιγά-σιγά οι άνδρες της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και από τα 4 πανεπιστημιακά ιδρύματα (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΟΠΑ).

    Προφανώς ο Νότης Μηταράκης είχε το ΟΚ από το Μέγαρο Μαξίμου για την κατάργηση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας (όπερ και το άδειασμα της Κεραμέως) όμως απ’ ότι φαίνεται δεν είχε λάβει την έγκριση για την ίδρυση της έφιππης αστυνομίας.

    Έτσι λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες του υπουργού ΠΡΟΠΟ οι γνωστοί κύκλοι του Μαξίμου διέρρευσαν αρμοδίως ότι «προτάθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη η σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία και η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

     

    Ο Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) προκήρυξε και ο Αλέξανδρος Εξάρχου (INTRAKAT) κέρδισε μεγάλο διαγωνισμό για ηλιακά πάνελ στην Εορδαία

    Επί του πιεστηρίου που έλεγαν και οι παλαιοί δημοσιογράφοι την εποχή της λινοτυπίας, ο Αλέξανδρος Εξάρχου με την κοινοπραξία Intrakat – Ameresco – RESINVEST κέρδισε τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Γιώργος Στάσσης (συγκεκριμένα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες όπου CEO είναι ο Κωνσταντίνος Μαύρος) για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Εορδαία.

    Το φωτοβολταϊκό πάρκο αποτελεί συγκρότημα 3 επιμέρους φωτοβολταϊκών πάρκων ηλιακών πάνελ συνολικής ισχύος 171 MW.

    Η  κοινοπραξία των τριών εταιρειών υπό τον Εξάρχου αναλαμβάνει στο σύνολό της την ολοκλήρωση  του έργου και συγκεκριμένα την μελέτη, έργα πολιτικού μηχανικού, προμήθεια εξοπλισμού εκτός των φωτοβολταϊκών πάνελ, μεταφορά, εγκατάσταση και οριστική  λειτουργία του πάρκου.

     

    Υπέρ τον ακτοπλόων ο Γιώργος Βερνίκος

    Ενόψει των ανακοινώσεων για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των φουσκωμένων ακτοπλοϊκών ο Γιώργος Βερνίκος τοποθετήθηκε για το ζήτημα (και) με το καπέλο του γενικού γραμματέα του ΣΕΤΕ.

    Από την πλευρά της αγοράς, ο Γιώργος Βερνίκος ήθελε να υπενθυμίσει ότι ο κλάδος διαχρονικά αντιμετωπίζει προβλήματα, τουλάχιστον για την ώρα δισεπίλυτα.

    «Η κυβέρνηση καλά κάνει και προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση.

    Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι για τα νησιά ο ομφάλιος λώρος είναι η ακτοπλοϊα.

    Η βιωσιμότητα, η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα καύσιμα, η ανανέωση στόλου δεν είναι ούτε εύκολα ζήτηματα, ούτε αυτονόητα, χρειάζεται συνεχής διάλογος».

     

    Νέο οδικό έργο για την Interkat

    Ρέντα φαίνεται να έχει η Interkat του Πανουργιά Παπαϊωάννου, καθώς από ότι πληροφορήθηκα πρόσφατα κλείδωσε ακόμα ένα οδικό έργο αξίας 9,5 εκατ. Ευρώ.

    Πρόκειται για τη συντήρηση του ΠΑΘΕ για την οποία η τεχνική εταιρεία, που μεσουρανεί στη Λαμία και παραλίγο να κάνει την έκπληξη στο Μπράλος – Άμφισσα πριν από ενάμιση χρόνο μαζί με την ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου, έδωσε μία «γενναία» έκπτωση (22%) κλειδώνοντας το έργο στα 7,5 εκατ. Ευρώ.

    Μάλλον, η απομάκρυνση της ΤΕΚΑΛ από το κοινό σχήμα την Interkat που είχε ως στόχο τα μεγάλα λιμενικά, οδικά και σιδηροδρομικά έργα λόγω της σύσφιξης των σχέσεων με την Intrakat δεν έχει στοιχίσει στον Πανουργιά Παπαϊωάννου.

    Αντιθέτως, μαθαίνω ότι ο ισχυρός άνδρας της Λαμίας που είναι και πρόεδρος της τοπικής ομάδας θα διεκδικήσει το Λαμία – Καρπενήσι και το Ιωάννινα – Κακαβιά, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται και για τις δημοτικές εκλογές καθώς διεκδικεί εκτός από έργα και τη θέση του Δημάρχου Λαμιέων.

     

    Kενά ασφαλείας βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας

    Κενό ασφαλιστικής προστασίας των Ελλήνων πολιτών από φυσικές καταστροφές «βλέπει» ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, καθώς η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στους κινδύνους, ενώ η ασφαλιστική διείσδυση είναι δυσανάλογα χαμηλή.

    Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι από τις πλέον υπασφάλιστες χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι.

    Βέβαια ήδη το οικονομικό επιτελείο υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, έχει στα σκαριά σχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στις κατοικίες που είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές.

    Ρύθμιση που αποτελούσε πάγιο αίτημα των ασφαλιστών.

    O κ. Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα στον κλάδο για τα unit-linked προϊόντα.

    Για ακόμη μια φορά τονίζει ότι είναι πλέον η ώρα οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να μειώσουν την έκθεσή τους σε ασφαλιστικά προϊόντα με μακροπρόθεσμες εγγυήσεις.

    «Προτεραιότητα της ΤτΕ είναι να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή μεταχείριση των ασφαλισμένων και τη διάθεση σε αυτούς προϊόντων που προσφέρουν ικανοποιητική σχέση ποιότητας/τιμής.»

    Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, είχαν επισημανθεί οι κίνδυνοι από τα unit-linked προϊόντα, τα οποία εκτός ότι «ενέχουν αυξημένο ρίσκο, είναι και ιδιαίτερα πολύπλοκα, δημιουργώντας τον κίνδυνο μη συνετής πώλησης».

     

    Ποια είναι τα φαβορί για τις άδειες αποθήκευσης ενέργειας

    Θα διαβάσατε χθες την είδηση για τις – 89 τελικώς – αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό αποθήκευσης ενέργειας.

    Χωρίς διάθεση αυτοπροβολής και κομπασμού οφείλω να υπενθυμίσω ότι ο Wiseman έχει γράψει εδώ και καιρό αποκλειστικά και αναλυτικά για τις κινήσεις των κορυφαίων της ενέργειας στον τομέα της αποθήκευσης: όλα τα κριτήρια για μονάδες αποθήκευσης φρόντισαν και πληρούσαν από νωρίς, ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης (Motor Oil) και ο Γιώργος Περιστέρης  (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) που  ήδη κατασκευάζουν κοινή μονάδα στην Κομοτηνή.

    Ωστόσο ο πρώην υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας περίμενε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή, γράφαμε τότε για 300 αιτήσεις, αλλά τελικώς κατατέθηκαν μόνο 95.

    Στην ίδια κατεύθυνση γρήγορα και αποτελεσματικά κινήθηκαν από κοινού ο Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), ο Κώστας Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας) και ο Χρήστος Κοπελούζος (Damco) με κοινοπραξία στην Αλεξανδρούπολη, μία σημαντική επένδυση που ήδη βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

    Επίσης ο Γιάννης Ν. Στασινόπουλος (ElvalHalcor – Όμιλος Viohalco) αλλά  και ο  Αντώνης  Καράτζης που είναι Πρόεδρος  και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Επιχειρήσεων Καράτζη μιας εταιρείας με δραστηριότητες που κυμαίνονται από τις κατασκευές και τον τουρισμό μέχρι την παραγωγή ενέργειας και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, από την παραγωγή ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο, μετατόπισαν το επενδυτικό ενδιαφέρον τους στα συστήματα αποθήκευσης.

    Αμφότεροι υπέβαλαν στον Θανάση Δαγούμα  (ΡΑΑΕΥ),  αιτήσεις για τη μετατροπή της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν σε άδεια αποθήκευσης με συσσωρευτές.

    Ο Αντώνης Καράτζης του φερώνυμου Ομίλου, με βάση την αίτηση μετατροπής που υπέβαλε στη ΡΑΑΕΥ, σχεδιάζει να κατασκευάσει μονάδα αποθήκευσης στον ίδιο χώρο, στη Λάρισα, μέγιστης ισχύος έγχυσης 330 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 330 MW.

    Η εγκατεστημένη χωρητικότητα θα είναι 745,6M Wh και η εγγυημένη χωρητικότητα 660 MWh.

    Ο Γιάννης Ν. Στασινόπουλος (ElvalHalcor) σχεδιάζει τη μονάδα  και πάλι στην Θίσβη, με μέγιστη ισχύ έγχυσης 315 MW και μέγιστη ισχύ απορρόφησης 315 MW.

    Η εγκατεστημένη χωρητικότητα είναι στις 693M Wh και η εγγυημένη χωρητικότητα 492 MWh.

    Ουσιαστικά οι δύο σύγχρονοι και νέοι ηλικιακά επιχειρηματίες, προσαρμόζονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που επιτάσσει να γίνουν μονάδες αποθήκευσης και στην  Ελλάδα για  την  κάλυψη της ζήτησης με τις νέες μονάδες φυσικού αερίου που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται.

    Σίγουροι για υποψηφιότητα και άδεια είναι ακόμη η INTRAKAT και η ENEL Green Power, σύμφωνα με πληροφορίες από το εσωτερικό τους.

    Ανάλογη άδεια έχει από το 2021 και η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» ισραηλινών  συμφερόντων, αλλά δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της για το πως θα συνεχίσει.

    Στην άδεια αρχικά, εμφανίσθηκε ανάμεσα στους επενδυτές ο κος  Βασίλης Μηλιώνης, ο οποίος  ως Πρόεδρος τότε, είχε συνεργάτες τον Ισραηλινό Rotem Ben Horin που έχει αγοράσει, όπως λένε, αρκετά ακίνητα στην Αθήνα και τον κο Δημήτρη Μπαλάση.

    Στη συνέχεια άλλαξε το Δ.Σ. και ο κος Rotem Ben Horin έγινε Πρόεδρος, ενώ το όνομα του κου Μηλιώνη δεν περιλαμβάνεται στη διοίκηση.

    Πάντως η συμμετοχή είναι τελικά μικρότερη των εκτιμήσεων κύκλων της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΝ που ομιλούσαν για περίπου 300 αιτήσεις.

    Τόσες περίπου ήταν οι εταιρίες που είχαν ζητήσει διευκρινίσεις για τον διαγωνισμό και συνδέθηκαν κιόλας στην πλατφόρμα υποβολής των προσφορών για τον διαγωνισμό, εξού και ο αρχικός ενθουσιασμός.

    Η ΡΑΑΕΥ, υπολογίζει πως η οριστική λίστα των επιλέξιμων έργων θα ανακοινωθεί γύρω στις 10-17 Αυγούστου, έπειτα από την εξέταση τυχόν ενστάσεων επί του προκαταρκτικού καταλόγου που θα εκδώσει η Αρχή.

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.