• Τι γυρεύει ο Πιερ στο ΜΜ, το μυστικό της Mytilineos, πώς τα παιδιά του Θ. Βαρδινογιάννη έκαψαν 74 εκατ. ευρώ, το μεγάλο πάρτι με τις αναθέσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και ποιος είναι ο μεγιστάνας που αγοράζει βίλα στο Ελληνικό

    Από τις απαντήσεις που έδωσε στο Mononews ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, θα υπέθετε κανείς ότι διαθέτει «κρυφή ατζέντα»

    image

    Στο Μαξίμου ο Πιερ για το «Ανοικτό Σχολείο»

    Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου (ΜΜ) αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα τους βασικούς άξονες του τρίτου κατά σειρά νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που αφορά το «Ανοικτό Σχολείο», ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Σε αυτό, απ’ ό,τι μαθαίνω, θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με στόχο να βελτιωθούν στο μέλλον οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στον διεθνή διαγωνισμό Pisa.

    Αν θυμάστε, τα πρόσφατα αποτελέσματα του γνωστού διαγωνισμού ήταν απογοητευτικά, καθώς οι Έλληνες 15χρονοι, βρέθηκαν κάτω από τη βάση σε έναν διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 80 χώρες και 700.000 μαθητές απ’ όλον τον κόσμο.

    Η αδυναμία τους αποτυπώθηκε και στα τρία αντικείμενα προς εξέταση: Μαθηματικά, Κατανόηση Κειμένου και Φυσικές επιστήμες.

    Αυτό που προβληματίζει την πολιτική ηγεσία είναι ότι κι άλλες χώρες πέρασαν το λεγόμενο «pisa-σοκ», δηλαδή μια περίοδο χαμηλών επιδόσεων, οι οποίες όμως δεν άργησαν να επανέλθουν, χάρη σε αλλαγές που υιοθέτησαν άμεσα στα εκπαιδευτικά τους συστήματα.

    Στην ίδια φιλοσοφία αναμένεται να κινηθεί και ο κ. Πιερρακάκης (Πιέρ για τους φίλους του), ο οποίος είναι σε επαφή με τον ΟΟΣΑ, τον Οργανισμό που διενεργεί τον διαγωνισμό Pisa, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά και προτάσεων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα, με στόχο να βελτιωθεί η μαθησιακή αντίληψη των μαθητών και συνεπακόλουθα οι επιδόσεις τους.

    Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις στα σχολεία με στόχο την ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων και στη φιλοσοφία των ζητουμένων του διαγωνισμού Pisa, με τον υπουργό Παιδείας να έχει εξαγγείλει επιπλέον αλλαγές σε μαθήματα όπως η Πληροφορική και η Λογοτεχνία.

     

    Το ράλι των μεγάλων και η Eurobank Equities

    Χθες η αγορά, στον απόηχο, μεταξύ άλλων, της έκθεσης της Eurobank Equities για τον τραπεζικό κλάδο, έδωσε σημαντικά κέρδη.

    Στην άνοδο πρωτοστάτησαν κυρίως οι μετοχές του δείκτη FTSE 25, μεταξύ αυτών η ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΒΙΟ 2,16% 5,67 η Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 η ΓΕΚ TEΡNA ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 η ΤΙΤΑΝ TITC 2,49% 28,80 η Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 o ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 η Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 κ.λ.π.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο για τις μεγάλες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 150 εκατ. Ευρώ, έκανε η Intracom ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54 με +6% και τα Πλαστικά Θράκης με +4,53%.

    Φυσικά για μια ακόμα συνεδρίαση είχαμε υψηλά 52 εβδομάδων για  την Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 τη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 την Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 και την Intralot ΙΝΛΟΤ 0% 1,13

    H EUROBANK EQUITΙES στην έκθεσή της αυξάνει τις τιμές στόχους, με την Τράπεζα Πειραιώς να παραμένει κορυφαία επιλογή.

    «Οι νέες τιμές στόχοι είναι τα 4,66 ευρώ από 4,30 για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 τα 8,25 ευρώ από 7,46 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 1,85% 7,70 και τέλος, τα 2,23 ευρώ από τα 2,03 για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65».

    Πάμε, όμως, να δούμε τις επιμέρους μετοχές.

     

    Mytilineos: Θα δούμε νέο ρεκόρ;

    Η Mytlineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 χθες μπορώ να σας πω ότι μου κέντρισε το ενδιαφέρον, καθώς παρατήρησα κάτι σπουδαίο.

    Η μετοχή έκλεισε στα 37,70 ευρώ και μάλιστα με μικρό όγκο συναλλαγών, μόλις 151.000 μετοχές.

    Είναι το τρίτο καλύτερο κλείσιμο της μετοχής, μετά το ρεκόρ της 29ης Αυγούστου του 2023 στα 38,28 ευρώ και στα 37,86 ευρώ της 31ης Ιουλίου του 2023.

    Δεν ξέρω εάν αυτό σηματοδοτεί κάτι, αλλά πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα της περασμένης χρήσης στις 25 Ιανουαρίου του 2024.

    Ο ισχυρός ανήρ της ΜΥΤΙΛ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, που είναι απρόβλεπτος, μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις, οπότε «ψυχανεμίζομαι» ότι τα ετήσια αποτέλεσμα θα είναι άλλη μια θετική έκπληξη.

    Υψηλότερα από όσο περιμένουν οι αναλυτές.

    Επιπρόσθετα θα σας θυμίσω ότι χθες ο επικεφαλής της Mytilineos αναγορεύτηκε επίτιμο μέλος του Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

     

    Το ρεκόρ της ΔΕΗ και τα περίεργα των ΕΛΠΕ

    Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ εχθές έκανε ράλι και σημείωσε νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων στα 12,28 ευρώ, εν τούτοις τελικά έκλεισε στα 12,05 ευρώ.

    Ο όγκος συναλλαγών άγγιξε τις 830.000 μετοχές.

    Όμως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός της πίεσης που δέχεται η μετοχή της HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ).

    Η μετοχή ενώ κόβει προμέρισμα 0,30 ευρώ στις 10 Ιανουαρίου εν τούτοις χθες έκλεισε στα 7,32 ευρώ με πτώση 0,95% και όγκο συναλλαγών 806.000 μετοχές.

    Δηλαδή πρακτικά το προμέρισμα ανέρχεται στο 4%.

    Οφείλω να ομολογήσω ότι περίμενα διαφορετική συμπεριφορά από τη μετοχή.

     

    Intralot: Στα 1,55 ευρώ;

    Γενναία απόδοση θα έχει η μετοχή  της Intralot σύμφωνα με χθεσινή ανάλυση της AMBROSIA CAPITAL.

    Η τιμή στόχος είναι τα 1,55 ευρώ, από 1,09 ευρώ, που «έκλεισε» χθες.

    Η AMBROSIA πιστεύει ότι η INTRALOT θα επωφεληθεί  από τα ακόλουθα βασικά στοιχεία:

    1. Νέα συμβόλαια μαζί με αποδεδειγμένη δυναμική ανάπτυξης του πυρήνα των δραστηριοτήτων για αύξηση των εσόδων,
    2. Βελτιστοποιημένες δραστηριότητες για τη συνέχιση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ενίσχυσης των περιθωρίων κέρδους,
    3. Απομόχλευση του ισολογισμού που μπορεί να οδηγήσει σε επαναξιολόγησης (re-rating).

     

    TEMEΣ: Χμχ, χμχ!!!

    Ο WISEMAN χθες ασχολήθηκε με την TEMEΣ και την αποχώρηση του τέως CEO, κ. Στέφανου Θεοδωρίδη.

    Επειδή κάποιοι εξεπλάγησαν, πρέπει να σας πω ότι μπορεί η TEMEΣ να μην είναι εισηγμένη, αλλά δεν παύει να είναι μια εταιρεία τεραστίου μεγέθους για τα ελληνικά δεδομένα (COSTA NAVARINO, HILTON κλπ.) και ανήκει σε μια οικογένεια που έχει πολυσχιδείς επιχειρηματικές  δραστηριότητες (πλοία, ξενοδοχεία, συμμετοχές σε εισηγμένες εταιρείες κ.λ.π.).

    Χθες λοιπόν, η ΤΕΜΕΣ, (συμφερόντων της οικογένειας του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου) ανακοίνωσε ότι ο Ευγένιος Δενδρινός, ο οποίος έως πρότινος κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Real Estate, ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. της Εταιρείας, σε συνέχεια της αποχώρησης του Στέφανου Θεοδωρίδη.

    Έχοντας συμπληρώσει μια πολύ επιτυχημένη 12ετή πορεία στην εταιρεία, ο Στέφανος Θεοδωρίδης ενημέρωσε από τον περασμένο Μάιο για την πρόθεσή του να αποχωρήσει με στόχο να αφοσιωθεί στις προσωπικές του δραστηριότητες και επενδύσεις.

    Τον Σεπτέμβριο ενημερώθηκε και επίσημα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

    Ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΤΕΜΕΣ, δήλωσε ότι: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Στέφανο Θεοδωρίδη για τη δωδεκαετή μας συμπόρευση και την τόσο σημαντική συμβολή του στην επιτυχία της ΤΕΜΕΣ.

    Η ηγεσία του σηματοδότησε τον μετασχηματισμό της εταιρίας και την επέκταση των δραστηριοτήτων της, σημειώνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.

    Παράλληλα, καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά τον Ευγένιο Δενδρινό στο νέο του ρόλο, ο οποίος ως Γενικός Διευθυντής Real Estate, είχε μεγάλες επιτυχίες σε αυτόν τον τομέα».

    Ένα πράγμα έχω να σημειώσω ως wiseman.

    Ότι συνήθως σε αυτές τις ανακοινώσεις είθισται να περιλαμβάνονται και κάποιες δηλώσεις του στελέχους που αποχωρεί.

    Σε αυτή την ανακοίνωση της TEMEΣ, δηλώσεις του κ. Θεοδωρίδη, δεν υπάρχουν.

    Χμχ, χμχ!!!!

     

    Συγκλονιστικό: Πώς τα παιδιά του Θόδωρου Βαρδινογιάννη «έκαψαν» 74 εκατ. ευρώ σε 10 χρόνια

    Είναι γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα έχει τα σκαμπανεβάσματά της και αυτό το γνωρίζουν άπαντες.

    Σίγουρα δεν μπορείς να προβλέψεις 10 χρόνια μετά, τι θα γίνει.

    Ταυτόχρονα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη ρήση του σοφού WARREN Buffett που έλεγε:

    «Όταν από μια επιχείρηση χάνεις, πάρε τη ζημιά σου και φύγε.

    Είναι προτιμότερο να την κλείσεις πάρα να καις χρήμα συνεχώς».

    Χθες λοιπόν οι αναγνώστες μας, έμειναν «εμβρόντητοι» από το ιδιαίτερα προσεκτικό και αναλυτικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Κόκκορη (να σας πω το ύφος γραφής μου θύμισε τα διάσημα business stories του VANITY FAIR) για τη διαχείριση της περιουσίας που κληρονόμησε ο αείμνηστος Θόδωρος Βαρδινογιάννης στα παιδιά του, Νίκο και Γιάννη Βαρδινογιάννη.

    Πρέπει να σας πω ότι το κείμενο αυτό σάρωσε σε επισκεψιμότητα.

    Μέσα σε μια δεκαετία λοιπόν, δηλαδή από το 2014 έως σήμερα, τα παιδιά του Θόδωρου Βαρδινογιάννη πούλησαν σημαντικό κομμάτι μετοχών που είχαν κληρονομήσει στη MOTOR OIL, αξίας, όπως τα υπολογίσαμε, περίπου 74 εκατ. ευρώ.

    Σχεδόν όλα τα λεφτά όπως φαίνεται «κάηκαν» στην κυριολεξία σε μια εταιρεία, την AVE, που είναι εισηγμένη στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

    Σύμφωνα με το κείμενό μας, στο πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς οι ζημιές της AVE, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ανήλθαν σε 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ από τη χρήση του 2014 το σύνολο των ζημιών αγγίζει τα 95 εκατ. ευρώ…

    Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ισολογισμού η AVE Group έχει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, αλλά και αρνητική καθαρή θέση κατά 9,3 εκατ. ευρώ.

    Καθώς οι συσσωρευμένες ζημιές που επιδρούν στα ομιλικά ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 42,67 εκατ. ευρώ.

    Ενώ σε προγενέστερες περιόδους έχουν κεφαλαιοποιηθεί ζημιές περίπου 95 εκατ. ευρώ.

    Το συμπέρασμα ποιο είναι:

    Αν είχαν διακρατηθεί οι μετοχές αυτές της MOTOR OIL από την οικογένεια του Θόδωρου Βαρδινογιάννη, σήμερα θα είχαν αξία 114,8 εκατ. ευρώ.

    Ενώ παράλληλα θα είχαν προσφέρει μερισματικά έσοδα 33 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

    Συνολικά δηλαδή περίπου 147,8 εκατ. ευρώ…

    Απλά κάντε τις μαθηματικές πράξεις.

    Συγκλονιστικό, πέρα από κάθε φαντασία!!!

     

    Γιατί βγαίνει στις αγορές η Τράπεζα Πειραιώς

    Φαντάζομαι ότι έχετε ήδη διαβάσει από χθες για την πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 να βγει στις αγορές εκδίδοντας ένα δεκαετές ομόλογο Tier II 400 εκατ. ευρώ.

    Η έκδοση αυτή είναι αναγκαία και το ίδιο παράδειγμα, που θα ακολουθήσουν αναγκαστικά και οι υπόλοιπες τράπεζες, είναι ότι οι παλιές εκδόσεις TIER 2 από ένα χρονικό σημείο και μετά μετρούν ολοένα και λιγότερο στα ίδια κεφάλαια του πιστωτικού ιδρύματος.

    Αν δεν κάνω λάθος, από το χρονικό σημείο που μπορεί να γίνει η ανάκληση των ομολόγων αυτών, η συνεισφορά τους στα ίδια κεφάλαια μειώνεται κάθε χρόνο κατά 20% μέχρι να λήξουν.

    Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η Πειραιώς επιλέγει να αποπληρώσει ένα τέτοιο ομόλογο που είχε εκδώσει κατά το παρελθόν, το οποίο λήγει το 2029, όμως η δυνατότητα ανάκλησης ξεκινά από τον Ιούνιο φέτος (2024).

    Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ομόλογο η Τράπεζα θα το αγοράσει (η προθεσμία λήγει στις 15 Ιανουαρίου) στο 102% της ονομαστικής του αξίας.

    Τώρα, όσον αφορά στο επιτόκιο της νέας έκδοσης, όπως μου μεταφέρουν γνώστες της αγοράς, δεν αναμένεται να διαφέρει σημαντικά από το κουπόνι της παλαιότερης έκδοσης που θα επαναγοραστεί,  δηλαδή 9,75%.

    Αν έπρεπε να στοιχηματίσω θα το έκανα προς τα κάτω, γύρω στο 8% δηλαδή, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα «τιμολογούνται» ακριβότερα από την αγορά σε σύγκριση με τα λεγόμενα  MREL.

    Aν θυμάμαι καλά, τα MREL της Πειραιώς κυμαίνονται στο 7,5% με 8%.

     

    Πουλάει τα «ασημικά της» στην Κύπρο η Prodea

    Επιπλέον ρευστότητα από την πώληση του θερέτρου Aphrodite Hills στην Κύπρο απέκτησε η Prodea, πουλώντας και το υπόλοιπο 50% του πεντάστερου resort με γήπεδο γκολφ.

    Το θέρετρο άνηκε στην MHV, εταιρεία στην οποία η Prodea κατέχει το 80% από το τέλος του 2023.

    Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ θα σημάνει την αποεπένδυση της εταιρείας από ένα θέρετρο που λειτουργεί η οικογένεια Νικολαΐδη, της Atlantica Hotels.

    Στόχος της Prodea είναι, μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της MHV, να επεκταθεί σε  τουριστικά projects σε Ελλάδα και Ιταλία.

    Θυμίζουμε ότι η ΑΕΕΑΠ που διοικείται από τον Αριστοτέλη Καρυτινό,  εξαγόρασε το 55% της στην Mediterranean Hospitality Venture (MHV), από τον Γιάννη Παπαλέκα, επενδύοντας σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Η σχετική συμφωνία, ωστόσο, τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου.

    Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Prodea θα κατέχει το 80% της MHV και το υπόλοιπο 20% θα εξακολουθεί να ανήκει στη FlowPulse.

    H FlowPulse με τη σειρά της (ελπίζω να μην μπερδευτείτε όπως εγώ) είναι το Fund, τα κεφάλαια του οποίου διαχειρίζεται ο Κύπριος Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου.

    Tαυτόχρονα, ο ίδιος ο Κύπριος είναι ιδρυτής της Invel, η οποία ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο της Prodea.

     

    Βίλα στο Ελληνικό για τον Αιγύπτιο μεγιστάνα του τουρισμού

    Ιδιοκτήτης μίας από τις περίπου 28 παράκτιες βίλες του Ελληνικού γίνεται ο Χαμέντ ελ Σιάτι, Αιγύπτιος μεγιστάνας του τουρισμού.

    Eπειδή για να είμαι ειλικρινής και εγώ αγνοούσα την ύπαρξή του, αναζητώντας τα ίχνη του στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι ο ίδιος και ο γιος του είναι ιδιοκτήτες της Travco Group, μία από τις εταιρείες κολοσσούς στον τομέα του τουρισμού, που διαχειρίζεται 3,6 δισ. ευρώ ετησίως και διαθέτει χαρτοφυλάκιο με 77 ξενοδοχεία σε Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μαλδίβες, καθώς και στόλο από 700 οχήματα και κρουαζιερόπλοια για μίνι περιηγήσεις στον Νείλο, απασχολώντας περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους.

    Μάλιστα, έχει επενδύσει και στην TUI, αποκτώντας ποσοστό περίπου 3%.

    Στο Ελληνικό πραγματοποιεί μάλλον προσωπική επένδυση, ανεγείροντας διώροφη πολυτελή κατοικία με πισίνα, μέσω της Emerald Residence, ανώνυμης εταιρείας που έχει συστήσει στην Ελλάδα.

     

    Το πάρτι με τις αναθέσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη (όχι του ανιψιού)

    Το Υπερταμείο διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 6 δισ. ευρώ.

    Αποτελείται από την περιουσία του ελληνικού λαού και γι’ αυτό η διαχείριση πρέπει να είναι διαφανής και να μην υπάρχουν σκιές και ψίθυροι για το διοικητικό συμβούλιο.

    Όμως, από τις απαντήσεις που έδωσε στο Mononews ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, θα υπέθετε κανείς ότι διαθέτει «κρυφή ατζέντα».

    Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την απάντηση που έδωσε ο ίδιος – όπως θα διαβάσετε στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα το Mononews – «ότι σχεδιάζονται μεγάλα έργα που απαιτούν εξωτερικούς συμβούλους», όταν ρωτήθηκε  για το «πάρτι» με τις αμοιβές για εξωτερικούς συμβούλους και τις αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών.

    Τι είδους υποστήριξη είναι αυτή σε τεχνοκράτες, οι οποίοι αμείβονται αφειδώς με χρήματα του ελληνικού δημοσίου γιατί είναι ακριβώς «ικανοί τεχνοκράτες»;

    Επίσης, από τα στοιχεία βλέπει κανείς ότι, μέσα σε 3 χρόνια οι δαπάνες για μισθούς και αμοιβές συμβούλων αυξήθηκαν κατά 67% ή 3 εκατ. ευρώ.

    Κι αν μπει κανείς στην ιστοσελίδα του Υπερταμείου θα διαβάσει πολλές προκηρύξεις για προσλήψεις εταιρειών για διάφορες υπηρεσίες.

    Ουσιαστικά ο κ. Δημητριάδης παραδέχεται ότι το Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειριστεί διάφορες δουλειές και τα δίνει όλα outsourcing.

    Βεβαίως, το Υπερταμείο τονίζει – κι αυτό είναι είδηση – ότι: «Το έτος 2022 σημειώθηκε ρεκόρ εσόδων μερισμάτων (€75 εκατ.), ενώ στο κλείσιμο του 2023 θα ξεπεραστεί το περσινό ρεκόρ, με τα έσοδα από μερίσματα να αναμένεται να ξεπεράσουν τα €161 εκατ.

    Τα έσοδα του Ομίλου το 2022 έφτασαν τα προ covid επίπεδα».

    Επιτυχία αν μη τι άλλο, όμως, αυτή προήλθε από την «κανονικοποίηση» της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στην ομαλότητα των θυγατρικών του Υπερταμείου μετά την περίοδο του κορονοϊού.

    Τα περισσότερα έσοδα, δε, προέρχονται από το μέρισμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, χάρη στην έκρηξη της τουριστικής κίνησης.

    Κατά συνέπεια δεν κουράστηκε και πολύ για να τα μαζέψει ο κ. Δημητριάδης.

    Και σίγουρα θα πρέπει να δοθούν πιο πειστικές απαντήσεις για το φιάσκο της ΕΤΑΔ με την καταγραφή και αποτίμηση 500 ακινήτων.

    Ή με το γεγονός ότι τα ΕΛΤΑ, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί με 280 εκατ. ευρώ, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού με υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 460 εκατ. ευρώ.

    Και κάτι τελευταίο για το Υπερταμείο.

    Διαφάνεια σημαίνει να έχεις ήδη αναρτήσει την ετήσια οικονομική έκθεση του… 2022 και το Εποπτικό Συμβούλιο να μην έχει «ξεχάσει» να δημοσιοποιήσει έκθεση από το 2021 και μετά.

     

    Ο ελλιπής φάκελος της Τέρνα Ενεργειακής στον διαγωνισμό γεωθερμίας

    Το να κινδυνεύει μία σοβαρή κατά τεκμήριο εταιρεία, να χάσει έναν δημόσιο διαγωνισμό, εξαιτίας κάποιου ξεχασιάρη υπαλλήλου, θα έμοιαζε με κακόγουστο ανέκδοτο, αν δεν ήταν η πραγματικότητα.

    Όπως συνέβη στον διαγωνισμό γεωθερμίας του ΥΠΕΝ.

    Συνολικά, κατατέθηκαν πέντε φάκελοι με προσφορές από τους υποψηφίους, χωριστά για κάθε περιοχή.

    Η Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών αποσφράγισε, παρουσία των εκπροσώπων των υποψηφίων, τους φακέλους με τα δικαιολογητικά συμμετοχής και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι από τον φάκελο της Τέρνα Ενεργειακής έλειπε ένα έγγραφο ταυτοποίησης.

    Προκειμένου να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί, πρέπει η αρμόδια Επιτροπή να πάρει μια απόφαση για το αν θα απορρίψει τον έναν από τους δύο υποψηφίους, λόγω της έλλειψης του δικαιολογητικού, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι έχουν υποβληθεί 5 προσφορές από 2 εταιρείες, τις Τέρνα Ενεργειακή και Ενεργειακή Θρακική στον δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού, σε τέσσερεις περιοχές της χώρας.

     

    Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχώρησε η e-food

    Mε ισόποση σχεδόν αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η Delivery Hero Dmart Greece, η εταιρεία που αναπτύσσει το e-food market, κάλυψε τις ζημιές που εμφάνισε το 2022.

    Η εταιρεία, με επικεφαλής τα αδέλφια Κυρκίνη, ιδρυτικά στελέχη της e-food, μετά από απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, προχώρησε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5,5 εκατ. ευρώ με την έκδοση 183.333 νέων ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 30  ευρώ η καθεμία.

    Κατόπιν τούτου, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, στην οποία σημειωτέον συγχωνεύεται και η ΙΝΚΑΤ που αναπτύσσει τα Kiosky’s, ανέρχεται στο ποσό των 25,7 εκατ. ευρώ διαιρούμενο σε 859.136 κοινές ονομαστικές με ψήφο μετοχές, ονομαστικής αξίας 30 ευρώ η κάθε μία.

    Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της Delivery Hero Dmart Greece το 2022, διαμορφώθηκε σε 61,3 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 8,95%.

    Ωστόσο, εμφάνισε ζημιές προ φόρων 5,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 77,46%, και καθαρές ζημιές (μετά φόρων) 6,5 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 142,85%.

     

    Το χέρι στη τσέπη βάζει ο Γιάννης Γρύλος για την Sky express

    Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,5 εκατ. ευρώ προχωρά η Sky express, που ανήκει στον Όμιλο IOGR του επιχειρηματία Ιωάννη Γρύλου.

    Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και πριν από σχεδόν ένα μήνα το διοικητικό συμβούλιο της Sky express έδωσε το τελικό «πράσινο φως».

    Σχετικά με το πού θα διοχετευθεί το ποσό, να σας θυμίσω ότι η Sky express έχει παραγγείλει και αναμένεται να παραλάβει έξι νέα αεροσκάφη εντός του 2024.

    Μάλιστα, τα δύο εξ αυτών θα είναι airbus 320neo και, όπως είχε δηλώσει ο Ιωάννης Γρύλος, στα μέσα του περασμένου μήνα κατά τη διάρκεια της ονοματοδοσίας αεροσκάφους στην Κύπρο, ενώ οι κινητήρες τους θα είναι CFM και όχι Pratt and Whitney, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

    Οι κινητήρες αυτοί έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις αερομεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Δεν αποκλείεται αρκετές εταιρείες που έχουν προμηθευτεί αεροσκάφη με τον κινητήρα και πετούν από και προς τη χώρα μας να χρειαστεί να μειώσουν τη συχνότητα των πτήσεων τους, καθώς ο στόλος τους θα πρέπει να καθηλωθεί για αρκετό καιρό έως ότου γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.

     

    Νέα αποχώρηση στελέχους από την Εθνική Ασφαλιστική

    Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στην ασφαλιστική αγορά με το «καλημέρα» του καινούργιου χρόνου.

    Έχουμε και λέμε, χθες όπως με ενημέρωσε αρμοδίως «ασφαλιστικός πράκτορας» παραιτήθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Ασφαλιστικής, δίνοντας συνέχεια στις αποχωρήσεις προσώπων τον τελευταίο χρόνο από την εταιρεία.

    Ο λόγος γίνεται για τον Αντώνη Χρηστίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη Γενικού Διευθυντή Πωλήσεων στην ασφαλιστική, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν υπήρχε αρμονική συνεργασία του ίδιου και της διοίκησης, γεγονός που τον οδήγησε σε παραίτηση.

    Δεν ξέρω αν η αποχώρηση αυτή συνδέεται με αρκετές άλλες που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες από την Εθνική Ασφαλιστική, όπως ο Μιχάλης Τάτσης, ο οποίος ήταν Διευθυντής Δικτύου Πωλήσεων και που αργότερα μετέβη στην Hellenic Health Group.

    Η Εθνική Ασφαλιστική, βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης και μετασχηματισμού, με τη μετάβαση να μοιάζει απαιτητική.

    Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της ασφαλιστικής, ανήκουν άλλωστε και οι σκέψεις της διοίκησης για πώληση του συγκροτήματος επί της Λεωφόρου Συγγρού και η μεταφορά του προσωπικού στα γραφεία της Καραγεώργης Σερβίας.

     

    Ο δημοφιλής καλλιτέχνης, ο φερετζές και ο μάνατζερ…

    «Ουκ επ’ άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και είχαν απόλυτο δίκιο.

    Αφού λοιπόν χορτάσαμε άρτον από τα παρασκήνια του ανασχηματισμού την προηγούμενη εβδομάδα και από τα «καυτά» νέα της επιχειρηματικής αγοράς που σας παρουσιάζει καθημερινά το mononews.gr, ας ταξιδέψουμε για λίγο και στα καλλιτεχνικά παρασκήνια που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον ακόμη και για τον επιχειρηματικό κόσμο.

    Μου μεταφέρουν επί λέξει από το χώρο της (καλώς εννοούμενης, όχι της «σκληρής») νύχτας αναφερόμενοι σε δημοφιλή, δημοφιλέστατο αοιδό: «Αφού είδε και απόειδε ο μάνατζέρ του, ότι η μπογιά του πελάτη του δεν περνάει τόσο πολύ με την εμφάνιση των νεότερων ανταγωνιστών και μία και ο τραγουδιστής-πελάτης του πενηνταρίζει, αποφάσισε να παίξει το χαρτί του… φερετζέ!

    Δηλαδή της δημοσιοποίησης «φτιαχτού» ειδυλλίου με όμορφη κοπελιά, ενώ είναι πασίγνωστο πως ο συγκεκριμένος καλόφωνος αοιδός δεν… τρελαίνεται για το γυναικείο φύλο, για να το πω κομψά!».

    -«και τι ακριβώς έκανε ο πολύπειρος και δαιμόνιος μάνατζερ για να ανατάξει τη φήμη του πελάτη του;» ρώτησα την πηγή μου ως φιλομαθής wiseman.

    -«Πολύ απλά βρήκε μία πρόθυμη και όμορφη, λαϊκή και ταυτοχρόνως άφραγκη κοπελιά και της ανέθεσε με αμοιβή τον ρόλο της πιστής συντρόφου, που χρόνια τώρα δήθεν μένει στο περιθώριο για χάρη του καλού της!

    Ποια;

    Αυτή που δεν έχει αφήσει μπουζουκλερί (σ.σ. απαίσια έκφραση, αλλά έτσι τα ονομάζουν, τι να κάνουμε…) και μπαρόκλαμπο που να μην ξημερώνεται πάνω στα τραπέζια χορεύοντας τσιφτετέλι και αλλάζοντας τους χορηγούς σαν τα πουκάμισα.

    Η περί ης ο λόγος λοιπόν… άτακτη κοπελιά, εμφανίζεται τώρα περίπου ως άλλη Πηνελόπη που περιμένει τον καλό της. Μόνο αργαλειό που δεν της αγόρασαν…» ήταν η αποστομωτική περιγραφή-απάντηση της νυχτερινής πηγής μου.

    -«και πόσο θα αντέξει η… υποτιθέμενη σφοδρή σχέση;» επέμεινα.

    -«Μα τι ρωτάς τώρα;

    Όσο αντέχει και το πορτοφόλι του… δημοφιλούς να ξηλώνεται» μου απάντησε και συνέχισε με νόημα: «αν μάλιστα δουν ότι ο “μεγάλος έρωτας” ανεβάζει και τις καλλιτεχνικές μετοχές του αοιδού, ε τότε θα τραβήξει μέχρι “λευκό γάμο” αρκεί να μην…».

    -«Αρκεί να μην… τι;» ξαναρώτησα με την περιέργειά μου στο κατακόρυφο.

    -«Αρκεί να μην χρησιμοποιούν συχνά και τα δύο μέλη του ζεύγους το ίδιο κραγιόν και την ίδια μάσκαρα και καρφωθούν!» απάντησε σκασμένος στα γέλια και αποχώρησε.

    Εγώ πάντως δεν κατάλαβα: αυτό το τελευταίο το έλεγε στα αστεία ή στα σοβαρά;

     

    …και ο πολιτικός που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση

    Επειδή όμως δημοσιογραφία σημαίνει πρωτίστως πληροφόρηση, (ο Ρεϋμόν Καρτιέ το είπε πρώτος, όχι ο wiseman, το παραδέχομαι) έψαξα διεξοδικά το πρόσφατο παρελθόν της καλλιπύγου κορασίδας.

    Ανακάλυψα εκτός των άλλων «σχέση» με ένα πολιτικό που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και τις δικές της «τακτικές επισκέψεις», (σ.σ. μεταφράστε στα γαλλικά τη δεύτερη λέξη και θα καταλάβετε) στον πολιτικό, όπως τις λένε στην καθομιλουμένη.

    Αύριο θα σας αποκαλύψω και άλλες πιπεράτες λεπτομέρειες για το θέμα.

    Για να κοιμηθείτε με αγωνία απόψε και να ξυπνήσετε όπως πάντα με mononews.gr και wiseman ώστε να φτιάξει η μέρα σας…

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.