• Business

    Υπερταμείο: Τι κρύβει ο κ. Δημητριάδης για το «πάρτι» δαπανών; Τα ερωτήματα που έθεσε το Mononews

    Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου

    Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου


    Εν κρυπτώ και παραβύστω λειτουργεί το διοικητικό συμβούλιο της Υπερταμείου το οποίο διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ. Το πάρτι με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες συνεχίζεται εκτοξεύοντας τις δαπάνες του Υπερταμείου για τα στελέχη και για εξωτερικούς συμβούλους που προσλαμβάνει, χωρίς ωστόσο το έργο του να δικαιολογεί ένα τέτοιο κόστος.

    Το Mononews ανέδειξε τη μεγάλη αύξηση του κόστους μισθοδοσίας και δαπανών για συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσα στην τριετία της διοίκησης υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.

    Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, οι συγκεκριμένες δαπάνες είναι αυξημένες κατά 3 εκατ. ευρώ το 2023 σε επίπεδο εννεαμήνου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Συγκεκριμένα, συνολικά κόστος μισθοδοσίας και διοίκησης, αμοιβές τρίτων και λοιπά λειτουργικά έξοδα έχουν ξεπεράσει πλέον τα 7,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο.

    Για να γίνει αντιληπτή η «έκρηξη» των αμοιβών στο Υπερταμείο, αρκεί η σύγκριση με αντίστοιχα νούμερα πριν από 3 χρόνια, δηλαδή το 2020.

    Υπ αυτές τις συνθήκες και με το «πάρτι» μισθών και συμβουλευτικών υπηρεσιών να είναι εμφανές και να μη δικαιολογείται από τα αποτελέσματα, το Mononews απευθύνθηκε στη διοίκηση του Υπερταμείου κι έθεσε σειρά ερωτημάτων.

    Όπως θα διαπιστώσει κανείς από τις (μη) απαντήσεις, η αύξηση κατά 67% των δαπανών για συμβούλους «έπιασε τόπο» κυρίως ως προς τον τρόπο που η διοίκηση του Υπερταμείου αποφεύγει να δώσει πειστικές εξηγήσεις.

    Ασαφείς απαντήσεις, προσπάθεια αποφυγής εξηγήσεων για τις υπέρογκες αμοιβές και τα κόστη για τις προσλήψεις ξένων συμβούλων, επιχείρηση ωραιοποίησης της κατάστασης που επικρατεί στο Υπερταμείο.

    Γιατί αυξήθηκαν οι δαπάνες;

    Η διοίκηση του κ. Δημητριάδη δεν απαντά γιατί στα τρία χρόνια της θητείας του επιλέγεται η πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων, την ίδια στιγμή που το ελληνικό δημόσιο πληρώνει ακριβά τους managers που βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο, τόσο του Υπερταμείου όσο και των θυγατρικών του.

    Προς τι άραγε η εκτόξευση της δαπάνης στα περίπου 3 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2023 για τρίτους όταν συνολικά εργάζονται 31.000 άνθρωποι στο Υπερταμείο; Αν είναι τόσο απαραίτητοι οι εξωτερικοί σύμβουλοι δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

    Είτε δεν υπάρχει στο Υπερταμείο κανείς από τους 31 χιλιάδες εργαζόμενους να κάνει συγκεκριμένες δουλειές, είτε η διοίκησή του επιλέγει να μοιράσει χρήματα του ελληνικού δημοσίου, που όμως δεν φέρνουν και ανάλογα αποτελέσματα.

    Στο ερώτημα του Mononews για το πώς δικαιολογείται η αύξηση στις δαπάνες για τη μισθοδοσία της διοίκησης στα 3,5 εκατ. ευρώ από 2,7 εκατ. πριν από 3 χρόνια, το Υπερταμείο δεν απαντά. Περιορίζεται απλά να αναφέρει ότι το Υπερταμείο αλλάζει σε σχέση με το παρελθόν και διαδραματίζει έναν πιο δυναμικό ρόλο στην οικονομία.

    Δεν απαντά ούτε στο ποιοι είναι οι εξωτερικοί σύμβουλοι που έχουν προσληφθεί, ούτε και το τι σημαίνει «συμβουλευτική υποστήριξη των διοικητικών συμβουλίων των θυγατρικών». Τι είδους υποστήριξη είναι αυτή σε τεχνοκράτες οι οποίοι αμείβονται με παχυλούς μισθούς για να προωθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου;

    Στο ερώτημά μας για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στις θυγατρικές το Υπερταμείο απαντά ότι «πρόκειται για έργα που δεν προϋπήρχαν ώστε να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης, καθώς προκύπτουν από τη νέα στρατηγική, εγκεκριμένη από τον Μοναδικό Μέτοχο του Υπερταμείου.

    Τα έργα αυτά έχουν κατακυρωθεί σε εγνωσμένου κύρους εταιρείες με διεθνή παρουσία καθώς αποτελούν αναπτυξιακά έργα για τη χώρα.

    Ενδεικτικά πρόκειται για την προετοιμασία νέου Επενδυτικού Ταμείου, τον διεθνή διαγωνισμό για το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας, την προετοιμασία για τον διεθνή διαγωνισμό για τα 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια, το μεγάλο έργο της καταγραφής και αποτίμησης 500 ακινήτων της ΕΤΑΔ, το έργο αποτύπωσης ρίσκου θυγατρικών σε θέματα κυβερνοασφάλειας, την καταγραφή των βασικών κέντρων κόστους των θυγατρικών και συμμετοχών με σκοπό τις ομιλικές προμήθειες (όπως η συμφωνία με τη Microsoft που εξασφαλίζει εξοικονόμηση πόρων της τάξεως του €1,4 εκατ. σε τρέχουσες τιμές) το έργο της αποτίμησης των θυγατρικών και συμμετοχών της εταιρείας και πολλά άλλα.

    Επιπρόσθετα, σχεδιάζονται μια σειρά από μεγάλα επενδυτικά έργα μετασχηματισμού των θυγατρικών του».

    Ομολογία αποτυχίας της ΕΤΑΔ

    Βεβαίως όλα αυτά τα έργα είναι ακόμη στα χαρτιά ενώ ειδικά για την καταγραφή και αποτίμηση 500 ακινήτων της ΕΤΑΔ, ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης έχει παραδεχθεί την αποτυχία του.

    Σε συνέντευξή του τον περασμένο Οκτώβριο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εικόνα από τον πιλοτικό διαγωνισμό 500 ακινήτων της ΕΤΑΔ είναι αποκαρδιωτική. Η επί δεκαετίες εγκατάλειψη της ακίνητης δημόσιας περιουσίας στην τύχη της είχε, δυστυχώς, υψηλό κόστος. Μιλάνε από μόνα τους τα στοιχεία.

    Σε ποσοστό 47% δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί η ακριβής τοποθεσία του ακινήτου, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των ακινήτων που έχουν καταπατηθεί, και πλέον υπάρχει ξεχωριστό νομικό πλαίσιο για αυτά. Αλλης κατηγορίας πρόβλημα, αλλά αυτό τουλάχιστον δεν σχετίζεται με τη χρόνια αδιαφορία, είναι ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων υπόκειται σε εξαιρέσεις και περιορισμούς (π.χ. Natura).

    Είναι ολοφάνερο ότι το κομμάτι της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που ανήκει στην ΕΤΑΔ παρουσιάζει δυσκολίες. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι θα παραιτηθούμε από τον στόχο της καταγραφής και αξιοποίησης. Θα κάνουμε χρήση κάθε δυνατότητας και μέσου ώστε το Δημόσιο να ξέρει ποια είναι η ακίνητη περιουσία του, στο τμήμα τουλάχιστον που ανήκει στην ΕΤΑΔ. Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό ώστε να έχουμε τον χάρτη και για τα 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ, που δεν είναι καταπατημένα και φυσικά να ξέρουν όλοι οι πολίτες τα στοιχεία της περιουσίας που, ως δημόσια, ανήκει σε όλους».

    Με απλά λόγια, προσέλαβαν συμβούλους για να αποτιμήσουν 500 από τα 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ και από τα 500 δεν κατάφεραν να βρουν τα 235. Προφανής ομολογία αποτυχίας της πολιτικής Δημητριάδη, αλλά και της θυγατρικής ΕΤΑΔ.

    Διαφάνεια… α λα καρτ;

    Αναφερόμενη στις συνθήκες διαφάνειας που υπάρχουν στο Υπερταμείο, η διοίκησή του απαντά: «Το Υπερταμείο έχει εξαρχής υιοθετήσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο διαφάνειας από αυτό που επιβάλλει ο καταστατικός του Νόμος. Συνεπώς, όχι μόνο έχουν ακολουθηθεί όλες οι εκ του νόμου προβλέψεις αλλά έχουν υιοθετηθεί επιπρόσθετες διαδικασίες διαφάνειας».

    Αν συμβαίνει αυτό τότε γιατί στην ιστοσελίδα του Υπερταμείου η τελευταία έκθεση του Εποπτικού Συμβουλίου αφορά στο 2021;

    Αλλά και γιατί το Υπερταμείο δεν έχει δημοσιοποιήσει στο ΓΕΜΗ (και δεν έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της), ως οφείλει εκ του νόμου, την ετήσια οικονομική έκθεση για το 2022 όταν αισίως έχουμε μπει στο 2024;

    Ενδιαφέρον έχει το μέρος της απάντησης της διοίκησης ότι «όλες οι εταιρείες του Ομίλου έχουν απορροφήσει τη σημαντική αύξηση τους κόστους της ενέργειας, χωρίς να το μετακυλήσουν στους πολίτες, ενισχύοντας τον κοινωνικό τους ρόλο».

    Δηλαδή ο κ. Δημητριάδης «έκανε τη χάρη» στους πολίτες να μην αυξήσει π.χ. τις τιμές στα εισιτήρια της ΟΣΥ ή της ΣΤΑΣΥ; Αν και προφανώς αυτό το θέμα αφορά την κυβερνητική πολιτική και επ’ ουδενί ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου δεν αποφασίζει αν θα αυξήσει ή θα κρατήσει σταθερές τις τιμές στα Μέσα Μεταφοράς.

    Από την άλλη, μήπως έπρεπε να αυξήσει τα κόστη στα χρεοκοπημένα ΕΛΤΑ τα οποία έχουν ενισχυθεί με 280 εκατ. ευρώ από το Υπερταμείο αλλά παρουσιάζουν «μαύρη τρύπα» 102 εκατ. ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώνονται στα 257 εκατ. ευρώ και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών υποχρεώσεων (τουλάχιστον 55%) που διαμορφώνονται τα 468 εκατ. ευρώ;

    Τα υψηλά μερίσματα – 161 εκατ. το 2023

    Στο μόνο σημείο που είναι… αναλυτική η απάντηση του Υπερταμείου στο Mononews είναι όταν αναφέρεται στα έσοδα. Λέει χαρακτηριστικά: «Το έτος 2022 σημειώθηκε ρεκόρ εσόδων μερισμάτων (€75 εκατ.), ενώ στο κλείσιμο του 2023 θα ξεπεραστεί το περσινό ρεκόρ, με τα έσοδα από μερίσματα να αναμένεται να ξεπεράσουν τα €161 εκατ.. Τα έσοδα του Ομίλου το 2022 έφτασαν τα προ covid επίπεδα».

    Πράγματι εξαιρετικά αποτελέσματα για το Υπερταμείο που δείχνει να ξεπερνά την τριετία της υγειονομικής κρίσης.

    Ωστόσο, η μεγάλη αυτή αύξηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συγκυριακή και οφείλεται στο υψηλό μέρισμα που θα δώσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών από κεφάλαια προηγούμενων ετών, ενόψει και της εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

    Αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες παρουσιάζουν υψηλά μερίσματα ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της οικονομίας γενικότερα αλλά και γιατί υπήρξε αύξηση των εσόδων τους μετά από την κακή περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

    Τα αυξημένα έσοδα δηλαδή έρχονται λόγω της «κανονικότητας» που επήλθε έπειτα από την «καθίζηση» λόγω της πανδημίας.

    Σε γενικές γραμμές οι απαντήσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου, κ. Δημητριάδη, δείχνουν ότι η διοίκηση έχει αποφασίσει να μην λογοδοτεί για τις υπέρογκες αυξήσεις στους μισθούς εκλεκτών της.

    Ούτε για την αύξηση κατά 67% των δαπανών για την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων, δείγμα ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο Υπερταμείο δεν μπορούν; (ή δε θέλει η διοίκηση) να κάνουν συγκεκριμένες εργασίες και τα δίνουν όλα… outsourcing.

    Κάτι κρύβει ο κ. Δημητριάδης και γι’ αυτό θα πρέπει να παρέμβει το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου.

    Αναλυτικά παραθέτουμε τις ερωτήσεις που κάναμε στη διοίκηση του Υπερταμείου και τις απαντήσεις που μας εστάλησαν.

    Οι ερωτήσεις του Mononews

    Κατά την τελευταία έκθεση οικονομικών πεπραγμένων που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, διαπιστώθηκε μεγάλη αύξηση στα κόστη μισθοδοσίας και στις αμοιβές εξωτερικών συμβούλων.

    Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, το κόστος μισθοδοσίας και διοίκησης, αμοιβές τρίτων και λοιπά λειτουργικά έξοδα έχουν ξεπεράσει πλέον τα 7,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2023. Είναι δε αυξημένα κατά 67% ή 3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα προ τριετίας αντίστοιχα στοιχεία.

    Το Mononews θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη διοίκηση του Υπερταμείου και τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη:

    1.    Πώς δικαιολογείτε την εκρηκτική αύξηση κατά 67% σε τρία χρόνια των δαπανών για μισθούς και αμοιβές τρίτων;

    2.    Πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι το κόστος μισθοδοσίας και διοίκησης για το 9μηνο του 2023 έχει αγγίξει τα 3,5 εκατ. ευρώ; Ειδικά από τη στιγμή που το κόστος στην αντίστοιχη χρονική περίοδο 2020 ήταν 2,7 εκατ. ευρώ.

    3.   Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αμοιβές τρίτων φτάνουν τα 2,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 723 χιλιάδες ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2022. Ποιοι είναι οι εξωτερικοί σύμβουλοι τους οποίους έχει προσλάβει το Υπερταμείο για την παροχή συμβουλευτικών έργων σχετιζόμενων με θυγατρικές; Ποιες θυγατρικές χρειάστηκαν συμβουλευτικές υπηρεσίες, ποιοι τις παρείχαν και ποιες οι αμοιβές τους;

    4.    Για ποια θυγατρική απαιτήθηκαν συμβουλευτικές υπηρεσίες προκειμένου να μετασχηματιστεί;

    5.    Τι σημαίνει «συμβουλευτική υποστήριξη των διοικητικών συμβουλίων των θυγατρικών»;

    6.    Τα διοικητικά συμβούλια του Υπερταμείου και των θυγατρικών διαθέτουν έμπειρους τεχνοκράτες που μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Γιατί απαιτείται και η πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων, με αποτέλεσμα την έκρηξη των δαπανών;

    7.    Εχετε προβεί σε ανοικτούς διαγωνισμούς για την πρόσληψη των συγκεκριμένων συμβούλων ή πρόκειται για «κλειστές» διαδικασίες και αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς την απαιτούμενη διαφάνεια;

    H απάντηση του Υπερταμείου

    «Σε απάντηση της από 3/1/24 επιστολής σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

    Από το 2021 υπάρχει μια ριζική αλλαγή στη στρατηγική του Υπερταμείου σε σχέση με τη στόχευση και συνεπακόλουθα τη λειτουργία του παρελθόντος (εξάλλου έχετε γράψει αναλυτικά γι’ αυτό και εσείς). Αυτή η αλλαγή είναι αποτέλεσμα της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και της επιλογής του Υπερταμείου να διαδραματίσει έναν πιο δυναμικό αναπτυξιακό ρόλο.

    Σύμφωνα με το εγκεκριμένο – από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το ΔΣ της εταιρείας- Στρατηγικό Σχέδιο 2022-2024, το Υπερταμείο αλλάζει δραστικά από ένας εποπτεύων οργανισμός, σε ένα εθνικό επενδυτικό ταμείο, με επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, ενώ πλέον ασκεί τον ρόλο του ενεργού μέτοχου και επενδύει στις θυγατρικές του Ομίλου. Τα αποτελέσματα είναι απτά.

    Συγκεκριμένα, το έτος 2022 σημειώθηκε ρεκόρ εσόδων μερισμάτων (€75 εκατ.), ενώ στο κλείσιμο του 2023 θα ξεπεραστεί το περσινό ρεκόρ, με τα έσοδα από μερίσματα να αναμένεται να ξεπεράσουν τα €161 εκατ. Τα έσοδα του Ομίλου το 2022 έφτασαν τα προ covid επίπεδα. Επισημαίνεται ότι όλες οι εταιρείες του Ομίλου έχουν απορροφήσει τη σημαντική αύξηση τους κόστους της ενέργειας, χωρίς να το μετακυλήσουν στους πολίτες, ενισχύοντας τον κοινωνικό τους ρόλο.

    Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, υλοποιούνται αναπτυξιακά έργα που αφορούν στις θυγατρικές και έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας έχουν πραγματοποιηθεί με πλήρη διαφάνεια διαγωνισμοί, οι οποίοι είναι αναρτημένοι στην εταιρική ιστοσελίδα. Πρόκειται για έργα που δεν προϋπήρχαν ώστε να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης, καθώς προκύπτουν από τη νέα στρατηγική, εγκεκριμένη από τον Μοναδικό Μέτοχο του Υπερταμείου.

    Τα έργα αυτά έχουν κατακυρωθεί σε εγνωσμένου κύρους εταιρείες με διεθνή παρουσία καθώς αποτελούν αναπτυξιακά έργα για τη χώρα.

    Ενδεικτικά πρόκειται για την προετοιμασία νέου Επενδυτικού Ταμείου, τον διεθνή διαγωνισμό για το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας, την προετοιμασία για τον διεθνή διαγωνισμό για τα 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια, το μεγάλο έργο της καταγραφής και αποτίμησης 500 ακινήτων της ΕΤΑΔ, το έργο αποτύπωσης ρίσκου θυγατρικών σε θέματα κυβερνοασφάλειας, την καταγραφή των βασικών κέντρων κόστους των θυγατρικών και συμμετοχών με σκοπό τις ομιλικές προμήθειες (όπως η συμφωνία με τη Microsoft που εξασφαλίζει εξοικονόμηση πόρων της τάξεως του €1,4 εκατ. σε τρέχουσες τιμές) το έργο της αποτίμησης των θυγατρικών και συμμετοχών της εταιρείας και πολλά άλλα.

    Επιπρόσθετα, σχεδιάζονται μια σειρά από μεγάλα επενδυτικά έργα μετασχηματισμού των θυγατρικών του.

    Σημειώνεται ότι το Υπερταμείο έχει εξαρχής υιοθετήσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο διαφάνειας από αυτό που επιβάλλει ο καταστατικός του Νόμος. Συνεπώς, όχι μόνο έχουν ακολουθηθεί όλες οι εκ του νόμου προβλέψεις αλλά έχουν υιοθετηθεί επιπρόσθετες διαδικασίες διαφάνειας.

    Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση».

    Διαβάστε επίσης:

    Υπερταμείο: 3 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε μισθούς και αμοιβές συμβούλων μέσα σε 3 χρόνια

    Πηγές Χάρη Καρώνη στο Mononews: «Στις μπίζνες ή πας στα δικαστήρια ή εξαγοράζει ο ένας τον άλλο» – Στα 3 δισ. ευρώ η αξία της Viva Wallet

    Γιώργος Προκοπίου (Dynagas): Πούλησε δύο υπερσύγχρονα FSRU στην Energos



    ΣΧΟΛΙΑ