• Ποιος CEO αποχωρεί, το mea cupla της Jefferies στην Alpha Bank, ο ισχυρός εφοπλιστής και η ΓΕΚ, γιατί πλήρωσε η ΑΒΑΞ 60.000 λίρες για ένα report, ποιο deal χρηματοδοτεί η Πειραιώς και ένα hot quiz

    Έχω την εντύπωση ότι ο πάντα αποτελεσματικός Χρήστος Σταικούρας, με το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, έκανε ένα τεράστιο άλμα … στο παρελθόν, επιστρέφοντας τον ΟΣΕ στη χρυσή δεκαετία του ΄90.

    image

    Ράλι για την Εθνική

    Χθες, Τρίτη 9/1, η αγορά έδωσε για μια ακόμα φορά μεγάλα κέρδη σε μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

    Εθνική τράπεζα, ΕΤΕ 1,85% 7,70 Πλαστικά Θράκης, ΠΛΑΘ 2,25% 4,09 AEGEAN, ΑΒΑΞ, ΑΒΑΞ 2,74% 1,50  Eurobank, ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02  Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62  ΕΛΧΑ, ΕΛΧΑ 1,58% 1,93  ΔΕΗ, ΔΕΗ 1,59% 11,48  πρωταγωνίστησαν με κέρδη πάνω από 1,3%.

    Μικρότερα κέρδη σημείωσαν η Πειραιώς, ΠΕΙΡ 1,53% 3,98  η Μυτιληναίος, ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00  η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 κλπ.

    Το γεγονός είναι ότι η μετοχή της Εθνική  έχει εκπλήξει.

    Παρόλο που ολοκληρώθηκε το Placement και δεν έχει κάποιο νέο μπροστά της, εν τούτοις οι αγοραστές είναι ισχυροί και ωθούν τη μετοχή.

    Εάν περάσει τα 7 ευρώ, τότε ο επόμενος τεχνικός στόχος είναι η περιοχή των 8 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι το placement έγινε στα 5,30 ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου του 2023.

     

    Trade Estates: Πάλι κάτω

    Συνεχίζει να απογοητεύει η μετοχή της TRADE ESTATES.

    Εμείς σας το είχαμε επισημάνει έγκαιρα, με συνεχόμενα δημοσιεύματα.

    Η μετοχή χθες έκανε χαμηλό από την ημέρα της εισαγωγής στο ελληνικό χρηματιστήριο, αφού η τιμή-εισαγωγής ήταν 1,93 ευρώ.

    Το υψηλό της μετοχής είναι τα 1,928 ευρώ την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης και το χαμηλό 1,72 ευρώ που έκλεισε και χθες.

     

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αγοράζει ισχυρός εφοπλιστής

    Από τις αρχές της χρονιάς η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει «πραγματοποιήσει» ένα μικρό ράλι.

    Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου έκλεισε  στα 13,14 ευρώ ενώ χθες στα 13,70 ευρώ.

    Ο όγκος συναλλαγών ήταν σημαντικός καθώς προσέγγισε τις 240.000 μετοχές.

    Μάλιστα, όπως πληροφορείται ο WISEMAN, στη μετοχή τις τελευταίες 2-3 ημέρες τοποθετείται ισχυρός εφοπλιστής με έντονη παρουσία στις στεριανές business.

    Να σημειωθεί ότι ο εφοπλιστής δεν είχε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, φανερή μετοχική σχέση με τις εταιρείες του ομίλου Περιστέρη.

    Επίσης, ο εφοπλιστής αυτός έχει τοποθετηθεί μετοχικά και στην Intralot.

     

    Mea cupla από την Jefferies για την Alpha Bank

    Καλά είναι τα νεα  για τις ελληνικές τράπεζες από την αλλαγή φρουράς στην κάλυψη των ελληνικών τραπεζών από την Jefferies.

    Ο Κύπριος Alex Demetriou αντικαθιστά τον Γερμανό Maximilian Gerstenkorn και αμέσως προχώρησε σε σύσταση BUY για τις Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank.

    Ειδικά δε στην περίπτωση της Alpha Bank ο οίκος κάνει μία 180ο στροφή στην εκτίμησή του για την τιμή στόχο της μετοχής, την οποία αυξάνει κατά 105% στα €2,25, γεγονός που ισοδυναμεί σε mea culpa για τις προηγούμενες εκτιμήσεις του οίκου, που ήθελαν ως τιμή στόχο τα €1,10.

    Ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία αποτελεί μάλιστα το γεγονός ότι ο Κύπριος αναλυτής της Jefferies βλέπει σήμερα την προηγούμενη τιμή στόχο του οίκου ως το χειρότερο δυνατό σενάριο, ενώ σε ένα θετικό σενάριο εκτιμά ότι η μετοχή της Alpha Bank μπορεί να εκτοξευτεί στα €3,00, δηλαδή σχεδόν 90% από τα σημερινά επίπεδα!

    ΑΒΑΞ: Report από την EDISON ….για μια χούφτα λίρες

    Αγαπητοί αναγνώστες σας έχω επισημάνει πολλές φορές ότι τα report των ξένων επενδυτικών  οίκων, καλό είναι να τα διαβάζουμε αναλυτικά.

    Χθες λοιπόν μου έκανε εντύπωση η τιμή στόχος στα 3,20 ευρώ που δίνει η βρετανική εταιρεία αναλύσεων EDISON GROUP σε νέα της ανάλυση για την ΑΒΑΞ.

    Έτσι, αποφάσισα να το διαβάσω ολόκληρο για να γίνω περισσότερο σοφός.

    Μάλιστα, εξαιτίας της έκθεσης αυτής, η μετοχή έκανε ράλι μέχρι τα 1,82 ευρώ, για κλείσει τελικά στα 1,74 ευρώ με κέρδη 2,35%.

    Και πράγματι από την ανάγνωση του report έγινα σοφός.

    Και φυσικά δεν αιφνιδιάστηκα.

    Η ΑΒΑΞ, λοιπόν, πλήρωσε το ποσό των 60.000 λιρών.

    Στο τέλος του report που υπογράφεται από την αναλύτρια Natalya Davies, επισημαίνεται από την EDISON:

    «Η παρούσα έκθεση εκπονήθηκε κατά παραγγελία της AVAX και συντάχθηκε και εκδόθηκε από την Edison, έναντι αμοιβής που καταβάλλεται από την AVAX.

    Η συνήθης αμοιβή της Edison Investment Research είναι 60.000 λίρες ετησίως για την παραγωγή και την ευρεία διάδοση ενός λεπτομερούς σημειώματος (Outlook), το οποίο ακολουθείται από τακτικά (συνήθως τριμηνιαία) ενημερωτικά σημειώματα.

     Οι αμοιβές καταβάλλονται εκ των προτέρων σε μετρητά χωρίς δικαίωμα εναντίωσης».

    Όμως υπάρχει και συνέχεια:

    «Ακρίβεια του περιεχομένου: Όλες οι πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημοσίευση της παρούσας έκθεσης έχουν συγκεντρωθεί από δημόσια διαθέσιμες πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ωστόσο δεν εγγυόμαστε την ακρίβεια ή την πληρότητα τους και δεν επιδιώξαμε την ανεξάρτητη επαλήθευση των πληροφοριών αυτών.

    Οι απόψεις που περιέχονται στην παρούσα έκθεση αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του τμήματος έρευνας της Edison κατά τη στιγμή της δημοσίευσης.

    Οι πληροφορίες ή δηλώσεις στην παρούσα έκθεση περιέχουν πληροφορίες που βασίζονται σε παραδοχές, προβλέψεις μελλοντικών αποτελεσμάτων, εκτιμήσεις ποσών που δεν είναι ακόμη προσδιορίσιμα, και ως εκ τούτου ενέχουν γνωστούς και άγνωστους κινδύνους, αβεβαιότητες και άλλους παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν τα πραγματικά αποτελέσματα, επιδόσεις ή επιτεύγματα του αντικειμένου τους να διαφέρουν σημαντικά από τις τρέχουσες προσδοκίες».

    Δηλαδή πρακτικά τι μας λέει η αναλύτρια της EDISON, που είναι και ωραίο κορίτσι;

    Ότι βασίστηκε στα στοιχεία που της προσκόμισε ο πελάτης.

    Δεν μπήκε καν στον κόπο να επιδιώξει την επαλήθευση αυτών.

    Ωραίες δουλειές.

    Oh, my God!!!

     

    Τι λέει η ΕDISON για την ΑΒΑΞ 

    Ας δούμε όμως αναλυτικά τι αναφέρει το report της αναλύτριας Natalya Davies.

    H ΑΒΑΞ με τιμή στα 1,71 ευρώ το Ρ/Ε για το 2024, πλέον, διαμορφώνεται στα 5,3 ευρώ (από 15,5 σε σύγκριση με τα κέρδη του 2023), όταν ξένοι κολοσσοί όπως η Vinci διαπραγματεύεται με ένα πολλαπλασιαστή κερδών 13, η ACS 16,9 και η Γαλλική Εiffage 8,9.

    Με άλλα λόγια, συμπεραίνει η ανάλυση της EDISON ότι η τιμή της μετοχής της ΑΒΑΞ, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, είναι φθηνή σε σύγκριση με τις αποτιμήσεις των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα λοιπόν με την εμβριθή ανάλυση (δεν μπορώ να καταλάβω πως παίρνουν τα πτυχία τους), για το 2024 το P/E στα τρέχοντα επίπεδα τιμής της μετοχής, υπολογίζεται σε 5,3 και είναι 60% φτηνότερο από συγκρίσιμες εταιρείες, προσφέροντας και ανώτερη μερισματική απόδοση.

    Oσον αφορά στη σύγκριση με τους εγχώριους ανταγωνιστές, η Εdison αναφέρει ότι το τρέχον ανεκτέλεστο της ΑΒΑΞ, που ξεπερνά τα 3,2 δισ. ευρώ,  (με το 66% των έργων να έχουν ήδη ξεκινήσει), είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των τριών βασικών της ανταγωνιστών το οποίο κατά μέσο όρο βρίσκεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

    Ενώ λοιπόν δεν λένε τίποτε για την Αττική Οδό και το πώς θα αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα, οι αναλυτές της Edison προεξοφλούν τις μελλοντικές ταμειακές ροές του Ομίλου, υπολογίζοντας την παρούσα επιχειρηματική αξία του κλάδου της κατασκευής και των υπόλοιπων θυγατρικών στα €340 εκατομμύρια και των συμμετοχών σε παραχωρήσεις σε €433 εκατομμύρια.

    Οι αναλυτές της Edison δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης του Ομίλου για το 2024, με τον κύκλο εργασιών να ανεβαίνει 112% στα €851 εκατομμύρια και το προσαρμοσμένο EBITDA να αυξάνεται κατά 76% στα €90 εκατομμύρια, καθώς περνάνε σε φάση υλοποίησης όλα τα μεγάλα έργα που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος το τελευταίο διάστημα, ωθώντας σε επίπεδα-ρεκόρ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο.

    Τα καθαρά κέρδη προβλέπεται να υπερβούν τα €40 εκατομμύρια το 2024.

     

    «Πολλοί Μυτιληναίοι»: Τι είπαν οι Άδωνις και Σκρέκας για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο

    Προχθές στην εκδήλωση του ΕΒΕ Πειραιά, ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προσφώνησε τον πρόεδρο και CEO της ΜΥTILINEOS, Βαγγέλη Μυτιληναίο, επικαλούμενος την προηγούμενη ιδιότητά του, ως υπουργός Ανάπτυξης: «Είναι μεγάλη μου τιμή που βραβεύω τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, CEO της MYTILINEOS, ο οποίος αποτελεί πρότυπο επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

    Ως πρώην υπουργός Ανάπτυξης, θα ήθελα να υπήρχαν πολλοί Μυτιληναίοι, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην κερδοφορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίες με καλές συνθήκες, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

    Όμως για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο που βραβεύτηκε, μίλησε και ο νυν υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας: «Παρά την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος, η χώρα μας ποτέ δεν διέτρεξε κανέναν κίνδυνο να μην έχει επαρκή ενέργεια, και σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος».

    Δανείζει  Γερμανούς  για νέο deal η Τράπεζα Πειραιώς

    Νέο μεγάλο δάνειο βρίσκεται στα σκαριά το οποίο ετοιμάζεται να χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς. ΠΕΙΡ 1,53% 3,98

    Ο πάντα δραστήριος Χρήστος Μεγάλου δεν επαναπαύεται στο «jumbo» δάνειο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αναζητά διαρκώς νέες πηγές για να διευρύνει την πιστωτική της επέκταση.

    Έτσι περίπου λειτούργησε λίγο προ των εορτών με ένα δάνειο 150 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε Γερμανό πελάτη, που θα εξαγοράσει σημαντικά assets στη χώρα μας.

    Προσεχώς θα σας αποκαλύψουμε και το deal.

     

    Προς αποχώρηση (;) ο Γεωργακόπουλος από την Allianz

    Κινητικότητα επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά, όπως έγραφα με το καλημέρα του νέου χρόνου.

    Μεγάλες εκπλήξεις έρχονται στην Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη, καθώς πληροφορίες θέλουν τον CEO κ. Χρήστο Γεωργακόπουλο να αποχωρεί από την εταιρεία μέσα στο 2024.

    Μετά την πώληση της Ευρωπαϊκής Πίστης στον γερμανικό όμιλο, ο κ. Γεωργακόπουλος ανέλαβε επισήμως χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου την 1η Ιανουαρίου του 2023, με στόχο να «τρέξει» το νέο σχήμα κατά τη μεταβατική περίοδο.

    Ωστόσο, με τη συγχώνευση να ολοκληρώνεται και τυπικά πριν λίγους μήνες, η περίοδος αυτή έληξε και όπως όλα δείχνουν ο πολύπειρος CEO της Allianz θα αποχωρήσει.

    Με τον ίδιο μάλιστα να λέει σε ανθρώπους του κοντινού του περιβάλλοντος ότι «μετά από τόσα χρόνια στον κλάδο, πλέον έχει κουραστεί».

    Μάλιστα, όπως μου μεταφέρουν κύκλοι της αγοράς, οι Γερμανοί ήδη έχουν βρει τον αντικαταστάτη, κάνοντας λόγο για Έλληνα υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας του ομίλου Allianz στο εξωτερικό.

     

    Το στοίχημα του Σταικούρα με τον «νέο ΟΣΕ»

    Eχω την εντύπωση ότι ο πάντα αποτελεσματικός Χρήστος Σταικούρας, με το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, έκανε ένα τεράστιο άλμα … στο παρελθόν, επιστρέφοντας τον ΟΣΕ στη χρυσή δεκαετία του ΄90.

    Με το νέο νομοσχέδιο, ο ΟΣΕ μετατρέπεται και πάλι σε έναν ενιαίο φορέα που συνδυάζει τη διαχείριση του δικτύου, τα νέα έργα και τον εξοπλισμό, δηλαδή όπως ακριβώς λειτουργούσε πριν από τριάντα χρόνια.

    Η «διάσπαση» του ΟΣΕ στα επιμέρους συστατικά του ξεκίνησε το 1997 μετά από απαίτηση της Ε.Ε, προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικότερη και διαφανής διαχείριση των κονδυλίων.

    Για να καταλάβετε τι ακριβώς έχει γίνει, σε γενικές γραμμές, το νέο σχέδιο του Χρήστου Σταϊκούρα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με το Νόμο που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ήταν υπουργός ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

    Με τον Νόμο αυτό, είχε τεθεί το πλαίσιο για τον πλήρη διαχωρισμό του ΟΣΕ από την ΕΡΓΟΣΕ με τον πρώτο να είναι ανεξάρτητος φορέας και τη δεύτερη να υπάγεται στο υπουργείο υποδομών.

    Βέβαια, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το ζήτημα της διαφάνειας δεν αποτελεί τη μοναδική πρόκληση για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

    Και τούτο διότι όπως έδειξε η εμπειρία με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη,  ο επιμερισμός των αρμοδιοτήτων του ΟΣΕ σε τρείς διαφορετικές εταιρείες έφερε στην επιφάνεια την έλλειψη συντονισμού που επικρατούσε μεταξύ των φορέων αυτών.

      

    Ποια ονόματα ακούγονται για την Ελληνικό Μετρό

    Η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 αναζωπυρώνει τη συζήτηση για την επόμενη ηγεσία της Ελληνικό Μετρό, καθώς μαζί με τη λειτουργία του μέσου στη συμπρωτεύουσα αναμένεται να λήξει και η θητεία του Νίκου Κουρέτα, ο οποίος εκτελεί χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου και Αντιπροέδρου.

    Εκτός  όμως από τον διάδοχο του Διευθύνοντος Συμβούλου, πρέπει να καλυφθεί άμεσα και το κενό που έχει αφήσει η αναβάθμιση του Νίκου Ταχιάου, από Προέδρου της Ελληνικό Μετρό σε Υφυπουργό υποδομών.

    Θα θυμάστε ότι ύστερα από τις εκλογές του Ιουνίου είχαν πέσει στο τραπέζι αρκετά ονόματα, ένα εξ αυτών και του πρώην υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος αρνήθηκε και όπως θα έχετε διαβάσει στο Wiseman συνεχίζει τη δραστηριότητά του στον ιδιωτικό τομέα.

    Τα ονόματα που έχουν ήδη αρχίζει να παίζουν εντός της Ελληνικό Μετρό είναι πολλά, και εξ΄όσων μου μεταφέρουν άτομα με πολύ καλή γνώση των όσων συμβαίνουν στον φορέα, το επικρατέστερο είναι να δούμε σε ηγετικές θέσεις πρώην πολιτικά πρόσωπα της συμπρωτεύουσας, όπως για παράδειγμα ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας, που υπήρξε στο παρελθόν μέλος του ΔΣ του φορέα.

    Επίσης, εξετάζονται και πρόσωπα από τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν κατέβει στις εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης αλλά δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

    Φαβορί η Cosmote για τα δικαιώματα του Champions League

    Τέλη του μήνα αναμένεται να βγει…λευκός καπνός για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League στην Ελλάδα, καθώς η ΤΕΑΜ, που διεξάγει τον διαγωνισμό για λογαριασμό της UEFA, έχει ήδη καθυστερήσει.

    Όπως είχε γίνει γνωστό, για ολόκληρο το πακέτο (όλους τους αγώνες του Champions League- Europa League – Conference League) έχει καταθέσει προσφορά η Cosmote, ενώ Mega και Ant1 κατέθεσαν προσφορές για τη σύμβαση που προβλέπει 1-2 αγώνες την εβδομάδα.

    Η απόφαση από την ΤΕΑΜ αναμενόταν να βγει μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, ωστόσο ήδη έχει καθυστερήσει.

    Πληροφορίες εκτιμούν ότι η τελική απόφαση θα βγει τέλη Ιανουαρίου.

    Σήμερα τα δικαιώματα για το Champions League- Europa League – Conference League τα έχει η Cosmote TV, κάτι που όπως φαίνεται θα διατηρήσει και την επόμενη τριετία, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα αλλά και να προσελκύσει νέους συνδρομητές.

    Πάντως, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΤΕΑΜ έχει βάλει τον πήχη κοντά στα 30 εκατ. ευρώ ετησίως για τα δικαιώματα, κάτι που σημαίνει ότι η τριετής σύμβαση μπορεί να προσεγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ.

    Εύσημα στον Σκυλακάκη

    Ιδιαίτερα χαρούμενος ήταν, όπως μαθαίνω, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

    «Γέλαγαν και τα μουστάκια που δεν έχει», μου μετέφερε  η πηγή μου.

    Ο λόγος είναι ο δημόσιος έπαινος που απέσπασε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

    «Να αναφερθώ στη θετική εξέλιξη που είχαμε στα τιμολόγια του ρεύματος, συγχαίροντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Θυμάστε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίστηκαν στην αρχή τα πολύχρωμα τιμολόγια, όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα δικαίωσαν την πολιτική μας.

    Ο ανταγωνισμός δούλεψε, έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια πια στις τιμές και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν μια πολύ καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να κάνουν τις επιλογές που τους συμφέρουν με βάση τα δικά τους κριτήρια και τις δικές τους προϋποθέσεις που θέτουν για τα νοικοκυριά τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και… άστραψε το πρόσωπο του κ. Σκυλακάκη.

    Μακάρι να μείνει έτσι, θα έλεγα εγώ, και τους επόμενους μήνες.

    Όταν θα έρθουν οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος και θα γίνουν οι σχετικές συγκρίσεις…

    Το επόμενο πόστο του Γιάννη Λιανού

    Στη Μεγάλη Βρετανία συνεχίζει την καριέρα του ο Γιάννης Λιανός, μετά την αποχώρηση του από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Η έδρα του, λοιπόν, θα βρίσκεται το Λονδίνο για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

    Χθες, ανακοινώθηκε από την Βρετανική κυβέρνηση ο διορισμός του, ως τακτικό μέλος του Εφετείου Ανταγωνισμού, μαζί με άλλα έξι νέα μέλη.

    Μάλιστα, μαζί με τον κ. Λιανό διορίστηκε και άλλος ένας Έλληνας, ο κ. Ιωάννης Κόκκορης, Καθηγητής Δικαίου και Οικονομικών Επιστημών Ανταγωνισμού και Διευθυντής Σχολής στο Κέντρο Σπουδών Εμπορικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

    Την ανάληψη των νέων του καθηκόντων γνωστοποίησε ο κ. Λιανός μέσω Χ (twitter) σημειώνοντας ότι «είναι τιμή που διορίστηκα σήμερα μέλος του UK Competition Appeal Tribunal για θητεία 8 ετών.

    Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους εξαιρετικούς συναδέλφους στο CAT και να γίνω μέλος αυτού του παγκοσμίου επιπέδου εξειδικευμένου ανεξάρτητου δικαστικού σώματος».

     

    Μία ακριβή πώληση στο Λονδίνο με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον…

    Oλοκληρώνεται οσονούπω, όπως μαθαίνω, η πώληση της Cubico Sustainable Investments, εταιρείας με έδρα το Λονδίνο, συμφερόντων των καναδικών αποταμιευτικών-ασφαλιστικών ταμείων PSP Investments (PSP) και Ontario Teachers’ Pension Plan (OTPP).

    Θα μου πείτε τι μας νοιάζει εμάς για τα τεκταινόμενα στο βροχερό City του Λονδίνου;

    Μας νοιάζει και μας κόφτει, αφού μεν το PSP είναι μεγάλο fund που κατέχει ποσοστό στο μετοχικό σχήμα του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και θα ενισχυθεί με σημαντική ρευστότητα.

    Η δε Cubicο έχει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην Ελλάδα, με αιολικά πάρκα πάνω των 120 MW σε πλήρη λειτουργία, αλλά και σημαντικές πλήρως χωροθετημένες άδειες για άλλα τόσα.

    Πιθανοί αγοραστές της Cubicο είναι η αμερικανική εταιρεία κοινής ωφέλειας NextEra Energy που έχει «κλειστή» συμφωνία συνεργασίας για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών μονάδων με την πολύ γνωστή μας  αυστραλιανή Macquarie Group.

    Οι Αυστραλοί, με τη σειρά τους, ενδιαφέρονται σφόδρα για μπίζνες και ιδιαίτερα για ενεργειακές μπίζνες στην Ελλάδα.

    Το απέδειξαν άλλωστε αγοράζοντας το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με τίμημα πάνω από 1,3 δισ. ευρώ  πριν από δύο χρόνια.

    Η τιμή πώλησης της Cubico, θα φθάσει όπως μου λένε από τη βρετανική πρωτεύουσα, τα  6 δισ. δολάρια και απομένουν λεπτομέρειες για το κλείσιμο.

    Να σημειώσω πάντως ότι,  όπως λένε οι αγγλοσάξωνες, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

    Το καθαρά «ελληνικό» ενδιαφέρον έχει δύο σκέλη: το πρώτο  ότι η Macquarie Group ψάχνει «ώριμο» υπεράκτιο στην Ελλάδα να επενδύσει και βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον το «πακτωμένο» υπεράκτιο αιολικό της Αλεξανδρούπολης, όπου πρόσφατα ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ εξαγόρασε από το Χρήστο Κοπελούζο του φερώνυμου ομίλου.

    Πηγές του αυστραλιανού γκρουπ, εκτός Ελλάδος, μίλησαν για «πεδίον δόξης λαμπρόν» με ενδεχόμενο deal.

    Το δεύτερο σκέλος του «ελληνικού ενδιαφέροντος» είναι ότι μεγάλος και εισηγμένος ενεργειακός όμιλος στην Αθήνα καλοβλέπει το «έτοιμο» πακέτο ΑΠΕ που έχει η Cubicο  με αιολικά πάρκα πάνω των 120 MW σε πλήρη λειτουργία, αλλά και σημαντικές χωροθετημένες άδειες για άλλα τόσα.

    Εφόσον  οι αγοραστές της Cubicο θελήσουν να ρίξουν το βάρος μόνο σε υπεράκτια και αφήσουν τα «ηπειρωτικά αιολικά» στην Ελλάδα (κάτι πολύ πιθανό από τις προθέσεις τους) τότε υπάρχει και έτερο πεδίο δόξης λαμπρόν με 120 έτοιμα Μεγαβάτ και άλλα τόσα με πλήρεις άδειες.

    Όπως βλέπετε η Ελλάδα έχει ζήτηση στο εξωτερικό και οι ενεργειακές μπίζνες είναι σε πρώτο πλάνο…

     

    QUIZ: Ο πολιτικός, η πεντάμορφη, ο δικηγόρος και ο κοσμηματοπώλης…

    Σας έγραφα χθες για τον καλλίφωνο αοιδό που εμφάνισε αιφνιδιαστικά σχέση με πανέμορφη κοπελιά.

    Μία σχέση που υπάρχει μόνο στα χαρτιά για διαφημιστικούς λόγους του καλλιτέχνη και είναι έμπνευση του μάνατζέρ του, για να ανεβάσει τις μετοχές του πελάτη του.

    Άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι πως ο πελάτης του ουδέποτε είχε ερωτικές σχέσεις με το άλλο φύλο, μόνο κολλητές φιλίες έκανε με γυναίκες, τίποτε περισσότερο.

    Συνεπώς, η όμορφη κοπελιά, για να μην κρυβόμαστε είναι «φερετζές» με το αζημίωτο.

    Ψάχνοντας  το πρόσφατο παρελθόν της καλλίπυγου κορασίδας ανακάλυψα εκτός των άλλων «σχέση» με ένα πολιτικό που δεν είναι πλέον στο προσκήνιο.

    Η πανέμορφη έκανε  «τακτικές επισκέψεις» (σ.σ. μεταφράστε στα γαλλικά τη δεύτερη λέξη και θα καταλάβετε) στον πολιτικό στην Αθήνα.

    Για τον κόπο της λάμβανε δώρα χρυσά βραχιόλια, χρυσές αλυσίδες, χρυσά ρολόγια, όλα χρυσά τέλος πάντων, αφού όπως έλεγε και μία παλαιά διαφήμιση «ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά».

    Λεπτομέρεια πρώτη και σημαντική: η πεντάμορφη δεν έπαιρνε ποτέ τα δώρα δια χειρός του πολιτικού.

    Απλώς πήγαινε σε  τακτά χρονικά διαστήματα σε κοσμηματοπωλείο όπου την περίμενε το δώρο της.

    Λεπτομέρεια δεύτερη και εξίσου σημαντική: ο λογαριασμός για τα δώρα στο κοσμηματοπωλείο, πληρωνόταν από νομικό σύμβουλο μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου εν ολίγοις από επιχειρηματία.

    Λεπτομέρεια τρίτη με μεγάλο ενδιαφέρον: η τύχη επιφύλασσε στο δικηγόρο λαμπρό μέλλον.

    Πολιτικοί, επιχειρηματίες, δικηγόροι και πανέμορφες κορασίδες «όλα μπερδεύονται γλυκά» που έλεγε και ένα παλαιό τραγούδι…

    Ο αγώνας της  Ορσαλίας  Παρθένη στην Ένωση Ελλήνων Σχεδιαστών 

    Φιλότιμες προσπάθειες καταβάλει η πρώτη πρόεδρος της Ένωσης  Ελλήνων Σχεδιαστών, Ορσαλία Παρθένη, για να κρατήσει όρθιο το νεότευκτο Σωματείο.

    Αν και η Ένωση απευθύνεται πρωτίστως σε σχεδιαστές, στους κόλπους της μέχρι στιγμής έχουν παρεισφρήσει διάφοροι τύποι από «συγγενή» επαγγέλματα όπως τεχνίτες και προμηθευτές.

    Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δραστήρια Ορσαλία είναι ότι οι Έλληνες σχεδιαστές αρνούνται να καταβάλουν τον οβολό τους.

    Η συμμετοχή στην Ένωση (αφού κανείς περάσει την έγκριση της πενταμελούς επιτροπής) απαιτεί κατάθεση περίπου χιλίων ευρώ ετησίως.

    Η  πλειοψηφία των φερέλπιδων σχεδιαστών δεν θεωρούν ότι ένα τέτοιο ποσό μπορεί να αντισταθμίσει τα εν δυνάμει οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή σε μια σοβαρή συντεχνία.

    Η Ένωση Ελλήνων Σχεδιαστών μετρά μόνο 14 σχεδιαστές.

    Βέβαια, ανάμεσά τους, ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς και εμπορικούς αυτή τη στιγμή, με κοινό τις πιο κομψές Αθηναίες.

    Παρά ταύτα, η Ένωση έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, όπως για παράδειγμα η φιλανθρωπική επίδειξη των μελών της στον Καναδά,  με σκοπό τη στήριξη ερευνών για τον καρκίνο ωοθηκών και ενδομητρίου.

    Όπου τους υποδέχτηκε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ, Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη.

    Προωθεί επίσης τον διάλογο για τη βιωσιμότητα – και στη Βουλή.

    Και πάνω από όλα, παραμένει επιχειρηματίας αυτού του ιστορικού ονόματος της ελληνικής μόδας, της Parthenis.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.